דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: Reuters, Nathan Howard
נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, שיגר מסר כפול לשווקים: מחד הוא לא יפעל להדחת יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, לפני תום כהונתו במאי 2026; מאידך הוא ממשיך לתקוף את פאוול ומגביר את הלחץ הציבורי על הבנק המרכזי להוריד ריבית במהרה.
● "מתמודדים עם סוג חדש של הלם": אחרי הראלי - מה צפוי בשווקים?
● מה חושב וורן באפט על מצב השווקים והטיפ שלו למשקיעים
● הדאגה המרכזית בשווקים: עצמאות הפד תיפגע, והאינפלציה תצא משליטה
בראיון ששודר היום (א') בתוכנית "Meet the Press" של רשת NBC, כינה טראמפ את פאוול "stiff" - מונח גנאי שמשמעותו אדם נוקשה וחסר גמישות - ואמר כי הוא סבור שפאוול נמנע מהפחתת ריבית ממניעים אישיים: "הוא לא אוהד שלי, הוא פשוט לא מחבב אותי".
עם זאת, טראמפ נשאל אם ישקול להדיח את פאוול לפני תום כהונתו, והשיב חד-משמעית: "לא, לא, לא. למה שאעשה את זה? בעוד זמן קצר אוכל למנות את המחליף".
הצהרה זו מגיעה לאחר מספר שבועות מתוחים במיוחד, שבמהלכם תקף טראמפ את פאוול בחריפות והאשים אותו בפומבי כי הוא אחראי לירידות בשווקים ולחולשה הכלכלית. וול סטריט הגיבה בהתאם, עם ירידות חדות במדדים המרכזיים, על רקע החשש מפגיעה בעצמאות הפדרל ריזרב.
הקרע בין טראמפ לפאוול אינו חדש. כבר במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ, הוא ניסה ללחוץ על הבנק המרכזי להוריד ריבית, ולעתים אף רמז על רצונו לפטר את פאוול - מינוי שלו עצמו מ-2018. אך אז, כמו היום, חוק הפדרל ריזרב מ-1913 אינו מעניק לנשיא סמכות מובהקת להדיח את יו"ר הפד, אלא רק בשל "עילה מוצדקת" - ניסוח שנתון לפרשנות משפטית. עד כה, אף נשיא לא הדיח יו"ר פד מכהן.
הנתונים הראו פגיעה בכלכלה
הפד לא צפוי להפחית את הריבית בקרוב, בשל ההבנה של חברי הבנק הפדרלי כי חוסר הוודאות עדיין רב, וכי הם אינם יודעים את ההשלכות של המכסים שהטיל טראמפ מאז כניסתו לבית הלבן. עם זאת, בכירי בפד התבטאו בחריפות בעת האחרונה ואמרו כי המדיניות של טראמפ תאלץ את הפד להגיב ולהוריד את הריבית יותר ממה שהעריך בתחילה.
בינתיים, הכלכלה האמריקאית התכווצה ברבעון הראשון. נתוני התמ"ג שפורסמו בשבוע שעבר הצביעו על התכווצות של 0.3% בקצב שנתי ברבעון הראשון של השנה. הנתונים מחזקים את הערכת המשקיעים כי הפד ייאלץ לבחון מחדש את עמדתו בנוגע לריבית. ההאטה בנתוני הצריכה הפרטית, לצד ירידה באינפלציית הליבה של מדד ה-PCE ל-2.6% בלבד בחודש מרץ, תומכים בהנחה שלפיה הכלכלה האמריקאית נכנסת לתקופה של קיפאון.
יחד עם זאת, הלחץ על פאוול רק מתגבר: השווקים מתמחרים כבר כעת סיכוי גבוה להפחתת ריבית ראשונה ביוני. למרות זאת, מדיניות הפד הרשמית היא שהוא שומר בינתיים על ריבית בשיעור של 4.5% ברף העליון, ומבהיר כי לא ימהר לנקוט צעדים טרם יופיעו סימנים ברורים יותר לירידה עקבית באינפלציה או היחלשות בשוק העבודה. עדיין, פאוול שומר על שתיקה תקשורתית וממשיך לפעול לפי הנתונים. עם זאת, ככל שהמצב יחמיר, והכלכלה תאט - הלחץ עליו רק יגבר.