בניין משרד האוצר / צילום: רפי קוץ
משלחת של נציגי משרד האוצר והכלכלה צפויה להמריא ביממה הקרובה לוושינגטון. היא תכלול נציגים מטעם הכלכלן הראשי באוצר שמואל אברמזון, ראש רשות המסים שי אהרונוביץ', וגם נציגים מטעם החשב הכללי יהלי רוטנברג שיגיעו לפגישות עם אנשי הממשל האמריקאי למשא ומתן על תוכנית המכסים של הנשיא, דונלד טראמפ.
● צה"ל מגייס מילואים, אך "הקופה הקטנה" של האוצר כמעט ריקה
● התעשייה האווירית תחלק למדינה דיבידנד ענק בסך 1.6 מיליארד שקל
המשלחת הייתה אמורה לצאת כבר לפני כחודש ולהצטרף לראש הממשלה בנימין נתניהו אשר נפגש עם הנשיא טראמפ בבית הלבן. כרטיסי הטיסה כבר היו מוכנים, אך ברגע האחרון המשלחת לא עלתה על הטיסה, בשל שיקולים פוליטיים. נתניהו החליט אז לטוס לבד לפגישה, שהתמקדה בעיקר בהיבטים המדיניים של היחסים בין המדינות.
לאחר שובו של נתניהו, התפתח ויכוח בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לשר הכלכלה ניר ברקת בשאלה מי יוביל את המשא ומתן המקצועי מול האמריקאים. ראש הממשלה הטיל על ראש המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון, להכריע בסוגיית הרכב המשלחת. ההכרעה הסופית התקבלה לטובת משלחת המורכבת מאנשי מקצוע בלבד, ללא פוליטיקאים ושרים. הצוותים המקצועיים של האוצר יישבו מול מקביליהם בממשל האמריקאי. סמוטריץ' עצמו צפוי להצטרף למשלחת הבאה שתצא בשלב מאוחר יותר, לקראת סגירת המו"מ.
"דיל" כזה או אחר
סוגיה מרכזית שצפויה לעלות בפגישות העבודה היא הפטור ממכס על יהלומים. כיום, ארה"ב מהווה יעד לכ־60% מייצוא היהלומים המלוטשים מישראל. בשל ערכם הגבוה, הם מעמיקים מאוד את גירעון הסחר בין המדינות - שעל פיו מחשבת ארה"ב את שיעור המכס לכל מדינה.
אם תצליח המשלחת להביא למצב שבו יתקבל פטור ממכס על יהלומים מישראל, יקטן גירעון הסחר בין המדינות בכ־4 מיליארד דולר. כך, יופחת אוטומטית בכמה אחוזים המכס שהוטל על סחורות ישראליות בגובה 17%.
מי שמעורבים עמוקות בנושא היהלומים משני הצדדים הם שר האוצר בצלאל סמוטריץ', מזכיר המסחר האמריקאי, הווארד לוטניק, ובתווך פועל נשיא הבורסה ליהלומים, ניסים זוארץ, לקידום התהליך. האחרון אף פנה לראש הממשלה נתניהו כבר כשהיה בדרך לפגישה האחרונה עם טראמפ בבית הלבן. הצוות המקצועי של ראש הממשלה פעל בנושא - ונתניהו שוחח עם טראמפ על הסוגיה.
ההערכה באוצר היא שגובה המכס הסופי לא ייקבע על ידי הנוסחאות היבשות אלא ב"דיל" כזה או אחר, שעשוי לכלול גם רכיבים מדיניים. משלחת אנשי המקצוע של האוצר תנסה להכשיר את הקרקע להפחתת המכס במישור הכלכלי, במקח וממכר על חסמי הסחר החשובים לאמריקאים, שאותם פירט הממשל בדוח בחודש שעבר. אבל ההחלטה בדבר מתן פטור או הנחה לישראל, תתקבל בסופו של דבר בערוץ שבין הבית הלבן ללשכת ראש הממשלה.
נושא נוסף שעליו תדון המשלחת במסגרת המשא ומתן הוא סוגיית רכש הגומלין. האמריקאים טוענים כי הדרישה הישראלית המחייבת ספקים זרים שזכו במכרזים כאן לרכוש מוצרים מקומיים או להשקיע במדינה, מציבה את החברות האמריקאיות בעמדת נחיתות. רכש מסוג זה מזרים לישראל מיליארדי דולרים מדי שנה ותומך במאות חברות מקומיות, ועל כן ביטולו עלול לפגוע משמעותית בתעשיות שלמות, בעיקר בתחום הביטחוני.
מהיכן לא לרכוש
הלחץ האמריקאי אינו מתמקד רק בצמצום הגירעון המסחרי, אלא גם בהגבלת היחסים הכלכליים של ישראל עם סין. לפי גורמים המעורים בפרטים, לממשל בוושינגטון חשוב לא רק שישראל תקנה מארה"ב - אלא גם מאיזה מדינות היא לא תרכוש. ישראל כבר נקטה בצעדים ראשוניים כמחוות רצון טוב: ביטול כל המכסים הישראליים על מוצרים אמריקאיים והרחבת ההכרה בתקינה האמריקאית. בנוסף, נבחנת גם אפשרות להסטת רכש ממשלתי מאירופה לטובת השוק האמריקאי.
אולם המו"מ על המכסים אינו מתנהל בוואקום. בין ישראל לארה"ב מתקיימים מגעים במגוון נושאים בעלי חשיבות אסטרטגית, מעל ליחסי הסחר - מאיראן ותוכנית הגרעין שלה, דרך מאמצי נורמליזציה עם סעודיה ועד לסוגיית הלחימה והחטופים בעזה והסדרים לאחר המלחמה. לכן, הדיונים הכלכליים השבוע יהיו כנראה רק נדבך בדרך להשגת המטרה: החרגה של ישראל מתוכנית המכסים הגלובלית, או לכל הפחות הורדת המכס מ־17% ל־10%, שאותו הגדירו בארה"ב כשיעור המינימלי.
***גילוי מלא: כתבה זו נערכה מחדש - בידיעה המקורית נכתב כי המשלחת כוללת את הכלכלן הראשי שמואל אברמזון, ראש רשות המסים שי אהרונוביץ' והחשב הכללי יהלי רוטנברג - בפועל, המשלחת מורכבת מנציגיהם.