ייפוי כוח מתמשך הוא כלי חשוב בניהול נדל''ן משפחתי / איור: Shutterstock
הכותבות הן שותפות במשרד עורכות הדין מליניאק, ומתמחות בענייני משפחה וירושה
בעת תכנון העתיד, ישנה חשיבות רבה להסדרה מוקדמת, שאינה תלויה במשבר או סכסוך, תוך שימוש בכלים המשפטיים המתאימים - ובכללם, ייפוי כוח מתמשך. באמצעות ייפוי כוח מתמשך, ניתן לקבוע הנחיות באשר לאופן ניהול נכסי הנדל"ן המשפחתיים, תוך הסתמכות על כך שמיופי הכוח יוכלו לפעול על פי ההנחיות שניתנו להם, וללא צורך בהתערבות חיצונית. להלן מספר דוגמאות:
• קביעת תנאים שבמסגרתם ניתן יהיה למכור נכס, כגון לצורך מימון דיור חלופי - למשל, מעבר לדיור מוגן - או לצורך מתן סיוע כלכלי לקרוב משפחה.
• כאשר קיימים מספר נכסים, ניתן לפרט איזה נכס מותר למכור, ואף לקבוע סדר עדיפויות במכירתם.
• הנחיות באשר לאופן השימוש בכספים שיתקבלו ממכירת הנכס.
• קביעת אופן קבלת ההחלטות מצד מיופי הכוח בנוגע לרכישה או מכירה - מהו הרוב הנדרש, האם יש צורך בהסכמת קרובי משפחה שאינם מיופי כוח, המלצה להתייעץ עם אנשי מקצוע וכיו"ב.
• כאשר מדובר ברכישת דירה חלופית עבור הממנה, ניתן לציין היכן הוא מבקש להתגורר - מבחינת מיקום, סביבת מגורים, סגנון מגורים ועוד.
בנוסף, ניתן לשלב בייפוי הכוח הוראות כלליות הנוגעות לניהול נכסי נדל"ן:
• הנחיות בעניין תחזוקה שוטפת והשכרת הנכסים.
• הוראות המתירות שימוש בנכסים על ידי קרובי משפחה - בתמורה או ללא תמורה - או לחלופין, הוראות האוסרות על שימוש שכזה.
• הסמכה לחתימה על עסקאות במסגרת תוכניות תמ"א.
שינוי צפוי במצב החוקי
נכון להיום, מיופה כוח הפועל על פי ייפוי כוח מתמשך נדרש לקבל את אישור בית המשפט על מנת למכור נכס מקרקעין.
למעשה, מדובר בעסקה התלויה באישור: לאחר חתימה על הסכם מכר מותנה, יש לפנות לבית המשפט בבקשה לאישור המכירה. רק במידה והאישור מתקבל, ניתן להמשיך ולקדם את העסקה.
הליך זה מצריך זמן, מעורבות של עורך דין שייצג את מיופה הכוח בהליך, וכן חוות דעת שמאית להערכת שווי הנכס, ומעל לכל - התוצאה אינה מובטחת.
עם כניסתו לתוקף של תיקון מס' 21 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, הצפויה באוגוסט 2025, לא יהיה עוד צורך בפנייה לבית המשפט, אלא ניתן יהיה להסתפק באישור מנהלי שיינתן על ידי האפוטרופוס הכללי. ההליך המנהלי צפוי להיות מהיר, נגיש ויעיל יותר, ולחסוך בעלויות הכרוכות בפנייה לערכאה שיפוטית.
ככלל, האפוטרופוס הכללי לא יתערב בשיקול דעתו של מיופה הכוח במקרים שבהם ניתנה בייפוי הכוח הוראה מפורשת בעניין מכירת נכס, או כאשר מיופי הכוח הם קרובי משפחה של הממנה. ההנחה המנחה היא כי הממנה נתן את אמונו במיופי הכוח, ולכן יש לכבד את שיקול דעתם ולאשר את הבקשה.
עם זאת, במקרים מסוימים עדיין תישמר לאפוטרופוס הכללי האפשרות להעביר את הבקשה להכרעת בית המשפט.
על כן, חשוב לכלול במסגרת ייפוי הכוח המתמשך הסמכה מפורשת למיופי הכוח למכור נכסים, ככל שיתעורר צורך בכך. לפי הדין הנוכחי, הסמכה שכזו עשויה לשכנע את בית המשפט לאשר את הבקשה. ואילו לפי התיקון הצפוי - חשיבותה אף מתעצמת, שכן היא תאפשר הליך פשוט ומיידי יותר, ללא צורך בהתערבות שיפוטית.
כפי שניתן לראות, תיקון החוק מרחיב את תחולתו של ייפוי הכוח המתמשך גם לתחום הנדל"ן, ומעניק משקל רב לשיקול הדעת של מיופה הכוח. מדובר בצעד נוסף לקידום שמירת האוטונומיה של האדם, ולאפשרות לנהל את חייו ורכושו בהתאם לרצונו האישי.