גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

80 שנה לתבוסת גרמניה הנאצית, והפוליטיקה העולמית עומדת בסימן עייפות כבדה

ייאוש וחרדה בין מצביעים צעירים באירופה ובאמריקה והמהלומה שהונחתה על ראשה של הפוליטיקה הבריטית: מחשבות לא אופטימיות ביום השנה ה-80 לכניעת הנאצים

נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת הרפורמה. ניצחונות מרעישים בבחירות המקומיות / צילום: ap, Jose Luis Magana
נייג'ל פרג', מנהיג מפלגת הרפורמה. ניצחונות מרעישים בבחירות המקומיות / צילום: ap, Jose Luis Magana

כמה זמן יש למנהיג פוליטי במשבר לפני שהאשראי הציבורי שלו אוזל? קשה כמובן להכליל, אבל עיון בשורה של דוגמאות בדמוקרטיות המערביות מראה שזה יכול להיות עניין של חודשים אחדים. אבוי לפוליטיקאי, התולה תקוות מופרזות באורך רוחו של הציבור.

יואב קרני, פרשנות | תגובת נגד סוחפת לאיומי טראמפ מנחילה ניצחונות למפלגות השלטון באוסטרליה ובקנדה
יואב קרני, פרשנות | יועץ טראמפ לביטחון לאומי שכח להשאיר את סדר היום האישי שלו בבית - ונפל

בגרמניה, סקרי דעת קהל מראים שפקעה סבלנותו של הציבור כלפי מפלגת השלטון החדשה, הנוצרית־דמוקרטית, עוד לפני שהספיקה להרכיב ממשלה. זה אולי שיא חדש בתולדות קוצר הרוח.

בארה"ב היו דרושים שלושה חודשים לנשיא כדי לפתח גרעון ברור בסקרי הפופולריות. אנחנו שומעים שאלה הנתונים הרעים ביותר שנשיא כלשהו רשם בפתח כהונתו.

בבריטניה התחוללה בשבוע שעבר רעידת אדמה פוליטית. בחירות מקומיות, שהן ברומטר מסורתי למדידת דעת הקהל, הנחיתו מהלומות איומות, פשוט איומות, הן על מפלגת העבודה (הלייבור) שבשלטון והן על המפלגה השמרנית שבאופוזיציה.

השלטון בבריטניה התחלף רק לפני עשרה חודשים, ומפלגת העבודה קיבלה כמעט שני שלישים של מושבי הפרלמנט. ביום ה' שעבר היא איבדה מושב פרלמנט בבחירות משנה. נמחק רוב של 15 אלף קולות. זה ביטוי של קוצר רוח, שלא היה דוגמתו מאז התהוותה המערכת המפלגתית בבריטניה, לפני כמעט 200 שנה.

מאכלת נתקעה בלבה

לפנים, ההיגיון הטבעי היה מעוגן בהנחה שהמטוטלת מוכרחה לנוע בין שני הפכים מוכרים. עד מלחמת העולם הראשונה היא הייתה נעה בין שמרנים לליברלים, ומאז 1923 היא נעה בין שמרנים ללייבור. לא עוד. פתאום יש משתתף חדש, רדיקלי וקטלני, המאפשר לציבור מתוסכל וממורמר לכלות את זעמו במערכת הפוליטית.

הדמוקרטיה של ווסטמינסטר היא במידה רבה מאוד מקור ההשראה של הדמוקרטיה הישראלית, או בעצם של כל דמוקרטיה פרלמנטרית עלי אדמות.

אמנם בחצי המאה האחרונה דמוקרטיות פרלמנטריות עוברות תהליך של פרזידנציאליזציה, זאת אומרת הן מחקות את הדגם הנשיאותי האמריקאי, ומתרחקות מן המקור הבריטי (בין המתרחקים נמצאים גם הבריטים עצמם). אבל רגלה של ווסטמינסטר תוסיף להיות תקועה בדלת, כל זמן שממשלות יהיו זקוקות לרוב פרלמנטרי כדי לקום וכדי להתקיים.

זו הסיבה שמאורעות השבוע שעבר בבריטניה ראויים לתשומת לב. מאכלת נתקעה בלבה של המערכת הדו־מפלגתית, שהבטיחה את היציבות הפוליטית, ואפשרה חילופי שלטון סדירים, מהירים ומעוררי קנאה. בבריטניה, כהונת ראש הממשלה נמסרת לידי המנצח בבוקר שלאחר הבחירות, מכוח הכרזה פשוטה של המלך או המלכה. אין צורך בתקופות מעבר, ורק לעתים רחוקות להפליא יש צורך בקואליציה.

כל זה אולי לא יהיה עוד. מפלגה חדשה הגיחה מן הלא־כלום, נחלה ניצחונות מרעישים בבחירות לעיריות ולמועצות מקומיות, גרפה מושב פרלמנטרי שבו היו בחירות־משנה, ואותתה שהיא בדרכה אל השלטון אף כי בפרלמנט הנוכחי יש לה רק שישה מושבים מתוך 650. עוד לפני שהיא תגיע אל השלטון, או בדיוק כדי שתצליח להגיע אליו, היא תפורר את המערכת הפוליטית.

כוחה הפוליטי של רוח נכאים

שמה של המשתתפת החדשה הוא 'רפורמה', מיסודו של דמגוג ימני מבריק, נייג'ל פרג'. בעיני מעריציו הוא היה 'דונלד טראמפ לפני דונלד טראמפ'. הוא הנהיג את התנועה שיזמה את יציאת בריטניה מן האיחוד האירופי. הוא מאמין שהאיחוד כולו צריך להתפרק. הוא רוצה לנעול את בריטניה בפני מהגרים. הוא גמר אומר להרוס את מדינת הצללים, הלוא היא מיודעתנו ה'דיפ סטייט', ולחלץ את בריטניה מאחיזתה של אוליגרכיה פיננסית ושל אליטה ביורוקרטית.

אין זה פשוט למדר אותו. הוא ממוקם בימין הרדיקלי, אבל הוא אינו מגן הקפיטליזם. אדרבא, הוא מוכן לזעזע את אמות הסיפים שלו. הוא עושה חיל מפני שרוח נכאים אחזה את האיים הבריטיים (אם כי הוא מתעניין בעיקר באנגליה): יוקר המחיה, אטיות הצמיחה הכלכלית, קיצוצי תקציבים דרקוניים, שירותים לקויים ופסימיות רחבת ממדים בין צעירים.

מודל סטטיסטי של ה־BBC מראה, כי אילו חזרו דפוסי ההצבעה של השבוע שעבר בבחירות כלליות, 'רפורמה' הייתה מקבלת 30%, מפלגת העבודה הייתה מקבלת 20%, והשמרנים היו מקבלים 15%. אף אחת מן המפלגות לא הייתה מתקרבת כלל לרוב. השמרנים היו מתקרבים כנראה לחיסול מלא, או לפחות למעמד של סיעה פרלמנטרית קטנה.

הרבה אפיונים דרמטיים מציינים את הבחירות המקומיות בבריטניה. אנחנו שומעים שלא היו דוגמתן "זה מאה שנה"; ותבוסת השמרנים היא החמורה ביותר "זה 190 שנה". בריטניה, או בעצם אנגליה, מתנסה במאורעות שאיש לא חזה על בשרו. כללי הפוליטיקה חוזרים ונכתבים.

הם חוזרים ונכתבים לא רק בבריטניה. הפוליטיקה העולמית עומדת בסימן עייפות כבדה. הנהירה הלא צפויה של מצביעים צעירים אל פרג' בבריטניה, אל 'האלטרנטיבה' הימנית הקיצונית בגרמניה, אל הימין הקיצוני של לה פן ובארדלה בצרפת, אל המפלגה השמרנית בקנדה (היא אמנם הפסידה בבחירות בתחילת השבוע שעבר, אבל הגדילה את כוחה בזכות צעירים) וכמובן אל טראמפ בארה"ב ממחישות לנו את גודל השינוי.

הנכונות לשבור את הכלים, היא כשלעצמה, אינה חדשה. החשש מפני שבר כזה הניב גלים של חרדה במאה השנה האחרונות. מהפכות אלימות משמאל ומימין כבשו יבשות. השבוע אנחנו מציינים 80 שנה לתבוסת גרמניה הנאצית. לא כל אויבי הדמוקרטיה הם נאצים, אבל יום השנה הזה מזכיר לנו את המידה שבה הדמוקרטיה התקרבה להפסיד. למזלה, ארה"ב הייתה מוכנה להנהיג את התגוננותה. לא עוד.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני . ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

יונדאי סנטה פה הייבריד 2025 / צילום: יח''צ

הרכב הזה טוב וראוי מכל בחינה, למעט תג המחיר

הדור החדש של יונדאי סנטה פה מציג עיצוב נועז, שמהווה מחווה לשוק האמריקאי ● יש לו תא נוסעים איכותי ומרווח, יכולות דינמיות טובות ומנוע די חסכוני ● אבל המחיר דוחק את גבולות התדמית העממית של המותג ומציב אותו בתחרות קשה

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

קרלוס גוהן, מנכ''ל ניסאן ורנו לשעבר / צילום: ap, Hussein Malla

אחרי שנמלט בארגז ללבנון: החיים החדשים של המנכ"ל המבוקש

קרלוס גוהן, מנכ"ל ניסאן ורנו לשעבר, הואשם במעילה במיליוני דולרים - וברח מיפן כשהתחבא בארגז ציוד ● כתב הוול סטריט ג'ורנל נפגש עמו בלבנון, שם הוא מוגן מהסגרה ● הוא גר באחוזה ששווה 20 מיליון דולר, מלמד באוניברסיטה, משקיע בתחום היין, עדיין תופס עצמו כקורבן ותולה תקוות בטראמפ

הצי הימי של טורקיה בתרגיל / צילום: Reuters, Anadolu

המדינה שעוינת את ישראל מתחמשת גם בצוללת גרעינית

TSG חתמה על עסקה שמוערכת במיליוני שקלים עם חברה ביטחונית גדולה ● טורקיה ערכה תצוגת מוצרים ביטחוניים ומל"טים וגם רוצה לפתח צוללת גרעינית ● לוקהיד מרטין הציגה יכולות כיבוי אש אוטונומי עם מסוק בלקהוק ● וג'נרל דיינמיקס קיבל חוזה צוללות הענק עם צבא ארה"ב ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino

האפיפיור החדש: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט

האפיפיור החדש צפוי לצאת למרפסת מעל כיכר פטרוס ולהציג עצמו להמונים שממתינים במקום • שאגות שמחה ובכי: הקהל הגדול מתרגש מהבשורה בוותיקן • מותו של האפיפיור פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים – שעיקרם הוא בחירתו הטובה ביותר של האפיפיור החדש

תחנת דלק / צילום: Shutterstock

עובדי "דלק" השביתו את התחנות למשך שעתיים בדרישה לתוספת שכר

תחנות הדלק של קבוצת "דלק" הושבתו היום במשך שעתיים, במחאה על חוסר ההתקדמות במו"מ על השכר ● עובדי תחנות הדלק מרוויחים שכר מינימום, והם דורשים העלאה לעובדים הוותיקים ● על פי הוועד, תחנות הדלק של מרוויחות עשרות מיליוני שקלים בשנה ● בוועד מאיימים: "אם ההנהלה לא תבין את המסר הפעם הבאה תהיה ארוכה ומורגשת יותר"

הפקולטה. מחקר חדש: מנהלים שמפגינים חוסן משפרים את בריאות העובדים / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: מנהלים שמפגינים חוסן משפרים את בריאות העובדים

חוסן נפשי של מנהלים יכול לעבור לעובדים ולשפר את רווחתם ותפקודם ● מחקר חדש מעיד על ההשפעה החיובית של מי שמפגינים קור רוח ואופטימיות גם במצבי לחץ, ומדגיש את החשיבות של אורך הרוח כאסטרטגיה להעצמת הארגון כולו

מימין לשמאל: אוטו פון ביסמרק, ולדימיר פוטין והמלכה אליזבת' הראשונה / צילומים:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב; AP - Mikhail Klimentyev; ויקיפדיה

מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה

אליזבת' הראשונה מימנה בחשאי מורדים נגד ספרד וביסמרק שילם לעיתונאים כדי לשנות את דעת הקהל בצרפת: ההיסטוריונית ד"ר ג'יל קסטנר מגלה בספר חדש שפוטין לא המציא את מבצעי ההשפעה ● בראיון לגלובס היא מסבירה למה דמוקרטיות לא צריכות להיבהל אבל כן להגן על עצמן ● ואף מילה על קטאר

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

הנשיא טראמפ עם השחקן ג'ון ווייט, שמונה ליועצו המיוחד. מדיניות אגרסיבית / צילום: Reuters, Brendan McDermid

מכת המכסים של טראמפ מגיעה לקולנוע, והוליווד בכוננות ספיגה

שוברי קופות אדירי תקציב כבר לא מצולמים בארה"ב ● לאחרונה קרא טראמפ לתופעה "איום ביטחוני לאומי" והודיע כי אישר הטלת מכסים של 100% על כל ההפקות שיצולמו על אדמה זרה ● כמה ההצהרה של הנשיא אפשרית, ואיך היא תשפיע על תעשיית הסרטים בארה"ב ובעולם?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הראשון של טראמפ: מה כולל "ההסכם ההיסטורי" עם בריטניה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע היום על עסקת סחר ראשונה מאז שהכריז על "יום השחרור" ● העסקה, שנחתמה עם הממלכה המאוחדת כוללת יצוא חופשי של בקר, אתנול ומכונות ● אך למרות ההצהרות הרמות, לא מדובר בהסכם סחר מקיף

המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג־און, בוחן את טנק צ'אונמה־2 / צילום: Reuters, KCNA

מעתיקה מישראל? קוריאה הצפונית חשפה טנק עם דמיון חריג למערכת של אלביט

בשבת האחרונה חשפו בפיונגיאנג תמונות של גרסת הטנק החדשה מתוצרתם, צ'אונמה־2, שפותח באופן מקומי ● בחינה עמוקה של התמונות שביצע צוות אתר "ארמי רקוגנישן" מצאה באחד מחלקיו של הטנק דמיון חריג למערכת "חץ דורבן" של אלביט ● הנדסה הפוכה מהווה שיטה נפוצה בשוק הביטחוני, במיוחד במדינות בעלות יכולות טכנולוגיות נמוכות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בלי אופק להתחדשות עירונית: בכמה נמכרה דירת 2 חדרים במרכז תל אביב?

דירת 2 חדרים במרכז ת"א בשטח של כ־51 מ"ר בקומת קרקע נמכרה תמורת 2.56 מיליון שקל ● הדירה עמדה כארבעה וחצי חודשים על המדף ● "בדירות קטנות, הבדלים במחיר למ"ר הם לא משתנה מרכזי, וקריטריונים כמו כיווני אוויר, קרבה לבניינים שכנים, ופרטיותמשחקים תפקיד יותר מרכזי" ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון 

יבקר הפעם רק במדינות המפרץ. נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות

נשיא ארה"ב פותח את סבב ביקוריו במדינות האזור - ללא עצירה בישראל ● במוקד הביקור: ערב הסעודית, אם כי המלחמה בעזה מעמידה בספק את הסיכויים לנורמליזציה בינה לבין ישראל שטראמפ שואף לקדם ● האם הוא יקדם את מסדרון הסחר שיכול לשנות את פני המזרח התיכון, ואיך הסכם הגרעין עם איראן עלול להצית מרוץ חימוש אזורי

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

ביל גייטס / צילום: ap, Andres Kudacki

למה ביל גייטס מתכנן לתרום 200 מיליארד דולר, ומה יקבלו שלושת ילדיו?

גייטס, האיש החמישי בעושרו בעולם הודיע כי יחלק בתוך 20 שנה 200 מיליארד דולר לשורה של מטרות פילנטרופיות ● מה עומד מאחורי ההחלטה וכמה יישאר למשפחתו?