גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האבהות החדשה מקבלת במה בספרות אך עדיין לא ניכרת בשוק התעסוקה

בספרו החדש מציף חיים אתגר דילמות לצד אנקדוטות משעשעות על מה זה אומר להיות אבא היום ● תפיסת האבהות שלא רוצה להסתפק רק במתן פרנסה וביטחון ניכרת בספרים רבים, אבל בשטח, נשים עובדות 10 שעות פחות מגברים בשבוע, ומפנות את הזמן הזה לגידול ילדיהן

אב מתנדנד עם בתו בנורווגיה. המודל הסקנדינבי מאפשר לאבות לקחת חופשת לידה בנוסף לזו של האם / צילום: Reuters, Manuel Romano
אב מתנדנד עם בתו בנורווגיה. המודל הסקנדינבי מאפשר לאבות לקחת חופשת לידה בנוסף לזו של האם / צילום: Reuters, Manuel Romano

"אף אחד לא מכין אותך לרגע שבו תהפוך להורה. אין שום הליך מסודר או רישיון נדרש. יש קורסים, ספרים, מכונים מכובדים ואינסוף שרלטנים ובלבלני מוח, אבל עם כל הכבוד לכולם, זה הלם שקשה להתכונן אליו. פטיש 50 קילו שנופל על הראש. הליך שהופך אותנו באבחה אחת למשהו אחר לחלוטין - והוא בלתי הפיך. החופש נגמר: אחריות חדשה ומבהילה נוחתת על הכתפיים. מרגע הלידה ועד המוות הנפש שלך נכרכת בנפש נוספת, אולי בכמה נפשות - ואת הקשר הגורדי הזה לא ניתן לפרום. אם נרצה או לא, את הוראות ההפעלה הראשוניות להורות, האוריינטציה הבסיסית, אנחנו מביאים מהבית שלנו. מהחוויה שעברנו כילדים", כותב בספר הביכורים שלו חיים אתגר, המוכר מתוכניות כמו "המתחזים", "חשיפה" ו"יצאת צדיק".

הסופרת שכתבה על "נשים של" טוותה גיבורה שלא קל לאהוב, אבל קל להיות מרותק אליה
"הברמן של הריץ" יוצר קוקטייל מרתק מהיסטוריה, סיפור טוב ודמויות ממגנטות
בין "סופות מושלמות" ל"ברבורים שחורים": כיצד לנווט בתוך אי-ודאות

אתגר (50) משתף בספרו החדש בכתיבה כנה על הקשיים בלהיות אב מבוגר (אחרי שהפך לאב בגיל 44), על הפערים מול הדור הצעיר, על שאלות שילדים שואלים בלי אזהרה וגם על רגעים קטנים שממלאים את הלב. הספר נע בין אנקדוטות מצחיקות לבין מחשבות עמוקות על הזמן החולף והשאיפה להיות הורה משמעותי.

אתגר גם מדבר על המאמץ לא להיות כמו דור ההורים הקודם. "ראינו את ההורים שלנו והפנמנו. זה הוטבע בנו, לטוב ולרע. משם מתקדמים באלתור, מנסים לשפר, לא לחזור על אותן טעויות שעשו איתנו. לפחות משתדלים. כיום הורות היא עניין שונה לחלוטין ממה שאנחנו, בני דורי ואנוכי, עברנו כילדים. לדוגמה, לחטוף פליק מדי פעם, ולפעמים גם יותר מפליק אחד, היה בעבר עניין לגיטימי. ככה חינכו, 'חוסך שבטו שונא בנו' וכו'. בעידן הנוכחי אלימות פיזית ומילולית מצד הורה היא מחוץ לתחום. אסורה על פי כל פרמטר. מלמדים אותנו, ההורים, להכיל, להיות רכים ולהציב את הילד במרכז. הוא השמש והאורים והכוכבים. התכשיט לפני הכל". איוריו של יובל רוביצ'ק מוסיפים מגע שובב ומחויך, והספר כולו מרגיש כמו שיחה פתוחה עם חבר טוב שמספר על ההורות שלו בלי פילטרים.

כריכת הספר

לחוות תסכולים קטנים

שם הספר של אתגר "המדריך השלם, לאבא (כמעט) מושלם" (הוצאת טפר, 2025), מהדהד את המושג "אם טובה דיה", שטבע הפסיכואנליטיקאי דונלד ויניקוט, המתאר גישה חלופית לאידיאל ההורות המושלמת. האם הטובה דיה אינה מושלמת, אלא מספקת לתינוקה סביבה יציבה, רגישה ומגיבה, שמאפשרת לו להתפתח באופן טבעי ואותנטי. בתחילת החיים, היא מתאימה את עצמה לצרכיו של התינוק, אך עם הזמן מאפשרת לו לחוות תסכולים קטנים, המסייעים לו להתמודד עם המציאות ולבנות תחושת עצמי בריאה. לפי ויניקוט, אם שמגיבה בצורה לקויה - בין אם בהתעלמות ובין אם בהתערבות יתר - עלולה להביא להתפתחות "עצמי כוזב", שבו הילד מתאמץ להתאים את עצמו לציפיות חיצוניות במקום להיות נאמן למה שהוא באמת.

ויניקוט מדגיש שאין צורך בהורות מושלמת. די בהורה שמספק סביבה מאפשרת, מחזיקה ומגיבה, שמכירה במגבלות ובטעויות כחלק בלתי נפרד מהתפתחות הילד.

אתגר מדגיש בספרו את רגשות האשם הבלתי פוסקים ואת הניסיונות הכושלים, אך מציג גם רגעי אור ולמידה תוך כדי תנועה. הספר הזה מצטרף לשורה של מחקרים וספרים העוסקים באבהות מנקודת מבט חדשה: לא עוד דמות אב מרוחקת וסמכותית, אלא אב מעורב, רגיש ומטפח.

חיים אתגר / צילום: פרטי

הספרים והמחקרים שעוסקים באבהות החדשה מתמקדים בציפיות הסותרות של החברה המודרנית מאבות: מצד אחד, הם זוכים להערכה מוגזמת על פעולות בסיסיות; מצד שני, ישנה דרישה לאבהות רגישה ועדכנית. מחקרים מהעשורים האחרונים מראים שמתרחשים שינויים ביולוגיים אצל אבות, דוגמת עלייה ברמות פרולקטין ואוקסיטוצין, מעידים כי המעורבות הרגשית אינה רק תוצאה של לחץ חברתי, אלא תהליך עמוק גם ברמה הפיזיולוגית.

השינוי בתפיסת האבהות החל משמעותית משנות השבעים והשמונים, במקביל לגל השני של הפמיניזם ולכניסת נשים לשוק העבודה. עד אז, האב נתפס בעיקר כמספק הפרנסה הראשי והדמות הסמכותית בבית. עם התפתחות השיח על שוויון מגדרי, גברים החלו להידרש להיות שותפים פעילים בגידול הילדים.

שוק התעסוקה אדיש

דפנה הקר, פרופסור מן המניין בפקולטה למשפטים ובתוכנית ללימודי נשים ומגדר באוניברסיטת תל אביב, אומרת שהמושג "אבהות חדשה" נולד בתחילת שנות האלפיים, מכתיבה מרובה על אבות שעסוקים בשאלת האבהות. לפי פרופ' הקר, נוצרה תופעה חדשה: "אבות שלא רוצים להיות כמו האבות שלהם, והתפקיד האבהי תופס מקום יותר מרכזי בזהות שלהם. בהתחלה זה היה פרץ אופטימיות לגבי השינויים הדרמטיים שזה יוביל בחלוקת התפקידים במשפחה".

אולם, היא מסייגת, "שנים אחר כך מחקרים תוהים, 'האמנם?'. בחוויה הרגשית יש באמת שינוי והרבה מאוד גברים רואים באבהות מרכיב מרכזי בזהות ובתפיסה העצמית. לא מעטים אף תופסים עצמם כאבות מעורבים". אך בשטח, לפי מחקרים, "חלוקת התפקידים במשפחה בישראל ובמדינות אחרות מלמדים שהשינוי הפרקטי הפרגמטי הוא יותר קטן מההבטחה שגלומה ב'אב החדש'".

"האבות החדשים שונים באינטראקציה עם הילדים, נתח גדול יותר של שעות הפנאי מופנה לילדים. אבל לגדל ילדים זה לא רק לשחק איתם, זה לסדר את הבית, לנקות אותם, להיות בקשר עם המורה והגננת - ובכל המטלות הללו המחקרים הקיימים מלמדים שחלוקת התפקידים במשפחה עיקשת. בישראל יש כמעט תמונת ראי: נשים בממוצע עובדות 10 שעות פחות כל שבוע ומטפלות בילדים 10 שעות יותר מהגברים. את כל המטלות שקשורות לבית, חוץ מהורדת הזבל, נשים עושות בצורה יותר אינטנסיבית, על חשבון משרות תובעניות בשוק התעסוקה. זה שמיתרגם בפערי השכר, שבישראל הם הכי גבוהים בקרב המדינות המפותחות מלבד דרום קוריאה".

מול ישראל ניצב המודל הסקנדינבי, שם הבינו שאפשר להקצות חופשת לידה לאבות - לא על חשבון חופשת הלידה של האם, אלא בנוסף. "זה הקפיץ במאות אחוזים את האבות שלוקחים חופשת לידה", אומרת הקר. "אב שלא לוקח חופשת לידה במדינות האלה נהיה חריג. זה לא לגיטימי שנולד לך תינוק ואתה לא נוכח בבית".

פרופ' דפנה הקר / צילום: אלעד אקרמן

ועם כמה שעובדים בישראל, הפער ניכר גם בילדים. "ישראל מובילה בשעות עבודה שבועיות במדינות המפותחות. יש תרבות עבודה שבמרכזה כמה העובדים 'תופרים' שעות עבודה, ולא התפוקה. המדינה שלנו אשפית בעולם בעידוד ילודה, אבל ברגע שהתינוק או התינוקת נולדו היא מקמצת בלאפשר לנו לממש את ההורות באופן פעיל. ונשים עושות זאת, וזה בא על חשבון הקריירה".

מעבר למאדים ונוגה

ומאיפה יכול להגיע השינוי? משוק תעסוקה שמביא בחשבון את ההורות. "הפמיניסטיות צועקות את זה כבר 25 שנה. אם גברים באמת רוצים להיות אבות משמעותיים ולא לשכפל את דפוסי האבהות הקיימים, הם צריכים לדרוש חופשת לידה לאבות, לאכוף שעות עבודה של אבא עובד, לתרגם את אי הסיפוק מהמצב הקיים לשינוי. הם אלה שמנהלים ובעלי הכוח. עד שגברים לא יבינו שהורות היא חובה מוסרית ויהפכו את זה לדרישה פוליטית, תוך יצירת קבוצת לחץ, נתקענו".

ומה המודל הכי נדיב להורות שיוויונית שרואה פרופ' הקר? "יש אבות שלוקחים אחריות על הילדים פעמיים בשבוע אחר הצהריים. מצחיק לראות כמה זה דומה למודל של הורים גרושים. אם כל המשפחות בישראל היו מתארגנות לפי המודל של ההורים הגרושים, שבו ידוע שכל אחד מההורים חולק זמן עם הילדים, באמת היה שיוויון".

בספר "אינטליגנציה אבהית" מאת ד"ר עלי כ"ץ שיצא לאור בשנת 2009 בהוצאת מטר, מציע מבט חדש על תפקיד האב במשפחה המודרנית. הספר, שנשען על עשרות שנות ניסיון קליני ומחקר אקדמי, פורש מודל של אבהות אמפתית ומעורבת, ומציע כלים מעשיים לבניית קשר עמוק ובטוח עם הילדים.

בספר מחדד כ"ץ את השורה התחתונה: "אינטילגנציה אבהית היא היכולת של האב ללכת מעבר לגבולות של מאדים ונוגה, להבין שרק אם הוא ישתתף בטיפול, שכם אל שכם עם האמא, יוכלו הילדים לקבל את המינימום שהם זקוקים לו, כדי להפוך לאנשים אינטגרטיביים ושמחים".

עוד כתבות

קמפיין בזק / צילום: צילום מסך מתוך הקמפיין

פרסומת ה-AI של בזק היא הזכורה ביותר השבוע, החתונה של הוט - האהובה ביותר

הפרסומת של הוט היא האהובה ביותר בפעם הרביעית, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● טורנדו מתברגת במקום השני בזכירות עם "טכנאי תוך יום", הפרסומת השנויה במחלוקת שבה מככב אליהו יוסיאן עלתה לאוויר לאחר ביצוע הסקר ● הפרסומות הזכורות והאהובות

הנשיא טראמפ עם השחקן ג'ון ווייט, שמונה ליועצו המיוחד. מדיניות אגרסיבית / צילום: Reuters, Brendan McDermid

מכת המכסים של טראמפ מגיעה לקולנוע, והוליווד בכוננות ספיגה

שוברי קופות אדירי תקציב כבר לא מצולמים בארה"ב ● לאחרונה קרא טראמפ לתופעה "איום ביטחוני לאומי" והודיע כי אישר הטלת מכסים של 100% על כל ההפקות שיצולמו על אדמה זרה ● כמה ההצהרה של הנשיא אפשרית, ואיך היא תשפיע על תעשיית הסרטים בארה"ב ובעולם?

יירוטים / צילום: Shutterstock, Shimon Gabai

בעקבות שיגור מתימן: אזעקות הופעלו במרכז, בשרון ובאזור ירושלים

אזעקות הופעלו במרכז ובירושלים, יורט טיל אחד על ידי מערכת חץ ● סמל ישי אליקים אורבך וסמ"ר ים פריד נפלו בדרום הרצועה ● שני קצינים ושני לוחמים נוספים נפצעו קשה ופונו לבית החולים, משפחותיהם עודכנו ● משפחתו של החטוף תמיר נמרודי: אין מידע חדש - הוא עודנו מוגדר כחי ● לבקשת טראמפ: שגריר ארה"ב בישראל הודיע על התנעת תהליך הזרמת הסיוע לעזה ● 59 חטופים - 581 ימים בשבי • עדכונים שוטפים

יונתן אוריך / צילום: ויקיפדיה

שינוי הגרסה של יונתן אוריך: קיבל כסף מקטאר - אבל עבור המונדיאל

אחרי שהכחיש קשר לכסף הקטארי, יועצו של נתניהו שינה גרסה • הוא אישר שעבד עם הקטארים, אך רק בתקופת המונדיאל - ולא בזמן המלחמה ובנושאים הקשורים לה • בית המשפט המחוזי האריך את מעצרו של אוריך: "החשד בעניינו התחזק" • במסגרת חקירת קטארגייט, המשטרה גם בוחנת חשד הנוגע לנושא ביטחוני • כל הפרטים

השופט בדימוס אשר קולה / צילום: ראובן קסטרו

השופט בדימוס אשר קולה, המזוהה עם הממשלה, נבחר לנציב תלונות הציבור על שופטים

קולה, ששימש כסגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת וישב בהרכב שזיכה את רומן זדורוב, הוא הנציב הראשון שלא כיהן כשופט בבית המשפט העליון ● מאז פרישתו הביע עמדות המזוהות עם הרפורמה המשפטית וקבע כי פיטורי היועמ"שית "זה לא קץ הדמוקרטיה" ● הוא נבחר ע"י ועדה שבשליטת הקואליציה ובהתאם לחוק אשר בג"ץ צפוי לדון ביולי בעתירות נגדו

אילוסטרציה: Shutterstock

התחרות של המותגים היא על 6 שעות מדיה ביום. כך הם יוכלו לנצח

צפייה בטלוויזיה, גלישה ברשתות החברתיות ובאינטרנט לצד האזנה למוזיקה - כל אלה מתכנסים כיום לשש שעות בממוצע של צריכת מדיה, שבהן למפרסמים יש הזדמנות להגיע לכיס של הצרכנים ● הדוח השנתי של חברת הייעוץ דלויט מציע כיצד לעשות את זה

רכב חשמלי בטעינה / צילום: Shutterstock

הערכות: צי הרכב הממשלתי לא יעבור לחשמל בשנה וחצי הקרובות

למרות החלטת הממשלה, כל מכרזי ההצטיידות שפורסמו מתחילת 2025 היו לרכבי בנזין או הייבריד ● קבוצת צ'רי חשפה החודש באירופה דגמים חדשים ● השנה צפוי לנחות בישראל מותג חדש של NIO, שמתומחר ב-150 אלף שקל ● ועוד חדשות מענף הרכב

טיל JASSM-ER בבסיס חיל האוויר האמריקאי / צילום: צילום מסך מתוך יוטיוב (חיל האוויר האמריקאי)

"יוכל לשמש לתקיפה באיראן": חשיפת גלובס מעוררת סערה בעולם

המשא ומתן בין ישראל לארה"ב על רכישת טילי שיוט מסוג JASSM, שנחשף בגלובס השבוע, מכה גלים בתקשורת העולמית ● רבים מכלי התקשורת בתחום התעשיות הביטחוניות הבליטו את יתרונותיהם של הטילים בתקיפת יעדים ארוכי־טווח, וציינו באופן ספציפי כי הם עשויים לשמש את ישראל לתקיפה באיראן

השבוע בעולם / צילום: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP-Thomas Padilla, Shutterstock, רויטרס, goodgoodgood.com

פקיסטן מאיימת על הודו במלחמה גרעינית, ואיך למצוא ׳חיים מלאים׳ ב-8 חודשים

הימין גואה באירופה, אבל השמאל באוסטרליה והמרכז בקנדה גילו נוסחת ניצחון: אנטי טראמפ ● הצוללות שקוריאה רוצה למכור ב־24 מיליארד דולר ● שר ההגנה הפקיסטני אומר שהודו מתנהגת כמו נתניהו ומאיים במלחמה גרעינית ● דאג "מת לשרת" ● ארבעה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גן החשמל בת''א / צילום: תמר מצפי

אחרי הכישלון: עיריית תל אביב מציבה רף מינימום גבוה ל"גן החשמל"

העירייה יוצאת בניסיון נוסף לשיווק הקרקעות להקמת כ-60 דירות ● קובעת רף של כ–102 מיליון שקל, למרות שההצעות הקודמות היו נמוכות בהרבה

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בלי אופק להתחדשות עירונית: בכמה נמכרה דירת 2 חדרים במרכז תל אביב?

דירת 2 חדרים במרכז ת"א בשטח של כ־51 מ"ר בקומת קרקע נמכרה תמורת 2.56 מיליון שקל ● הדירה עמדה כארבעה וחצי חודשים על המדף ● "בדירות קטנות, הבדלים במחיר למ"ר הם לא משתנה מרכזי, וקריטריונים כמו כיווני אוויר, קרבה לבניינים שכנים, ופרטיותמשחקים תפקיד יותר מרכזי" ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון 

Nothing Phone (3a) Pro. VIVO X200 Pro. סמסונג Galaxy A56 5G. שיאומי Redmi Note 14 Pro 5G. POCO: X7 Pro 5G / צילום: יח''צ

5 סמארטפונים שישאירו לכם עודף מ-2,000 שקל

לצד מכשירי דגל, חברות רבות מייצרות גם מכשירי ביניים למי שלא מעוניין לשלם סכומים גבוהים ● ביקשנו מארבעה יבואנים רשמיים בישראל להמליץ על אפשרויות מוצלחות בקטגוריה הזו

ג'ונתן גריי / צילום: Reuters

חבר של ביל אקמן, האיש הטוב של עולם ההשקעות: הכירו את המיליארדר שמאחורי תרומת הענק

המיליארדר היהודי ג'ונתן גריי, נשיא חברת ההשקעות בלקסטון, עומד מאחורי תרומת העתק בהיקף 125 מיליון דולר לאוניברסיטת ת"א - הגדולה ביותר שקיבלה מעולם ● גריי הצטרף לבלקסטון כשהיה בן 22 בלבד, אחראי במידה גדולה להצלחתה ונחשב ל"איש הטוב" של קרנות ההון סיכון ● וגם: הקשר עם ביל אקמן ומה הוא חושב על מכסי טראמפ ● פרופיל

כוחות צה''ל מסיירים על הגבול ברצועת עזה. אין מודל דיפרנצאלי / צילום: דובר צה''ל

כיף של מילואים: הישראלים שהפכו את תגמולי הצבא לפרנסה משגשגת

לא מעט נותני שירותים ליחידות מילואים מבקשים ומקבלים שכר בימ"מים במקום בכסף ● המנגנון שלא מבחין בין קרביים לטרמפיסטים מנפח שכר ללא הצדקה ● במקביל לתודות ולשבחים לאלה שמתייצבים שוב ושוב למילואים, הגיע הזמן לנהל טוב יותר את חגיגת הימ"מים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה בת"א ננעלה בעליות; המדדים המרכזיים עלו השבוע ב-4%

מדד ת"א 35 עלה ב-1% ● טבע בלטה בזינוק של כ-6% בעקבות המלצה של לידר באפסייד של 48% ● דלק עתה בעקבות המלצה של בנק אוף אמריקה על חברת הבת איתקה ● עליות בוול סטריט לאחר שטראמפ הודיע על הסכם סחר ראשון מאז תוכנית המכסים

תמיר נמרודי. 580 ימים בשבי

תמיר נמרודי הוא החטוף הישראלי שיש חשש לחייו

ברויטרס דווח כי נשיא ארה"ב החליט לזנוח את הדרישה האמריקנית לנורמליזציה בין ישראל לסעודיה, במסגרת הסכמה אמריקנית לפרויקט גרעין סעודי ● בכיר ישראלי: יש חלון הזדמנויות של 9 ימים להגיע לעסקה ● קטאר קיבלה אור ירוק מארה"ב ותעביר כסף לממשלה בסוריה ● 59 חטופים - 580 ימים בשבי • עדכונים שוטפים  

גיל לוריא, ראש תחום הטכנולוגיה בבית ההשקעות האמריקאי D.A. Davidson / צילום: DA Davidson

הישראלי שהפך לכוכב בשוק האמריקאי והוריד המלצה לאנבידיה כשכולם עוד הימרו עליה בגדול

בעידן שבו מניית אנבידיה הפכה לדת, גיל לוריא בחר להיות כופר ● בראיון לגלובס מספר ראש מחלקת מניות הטכנולוגיה ב–D.A. Davidson מדוע הוריד את דירוג כוכבת השבבים ל"ניטרלי" - עוד הרבה לפני המכסים של טראמפ, סוקר את התמורות בהשקעה בטכנולוגיה ומסביר מה ענקיות ההייטק צריכות לשנות בתקופה הנוכחית

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

דג שלם בגריל / צילום: רוי גיא, אפולו

הומאז' לשנות ה-90: מסעדת דגים שמחזירה את הקסם של ת"א הישנה

שולחנות נירוסטה, מוזיקה ישראלית, קרם בוואריה, צ'ייסרים של אוזו, כפכפים, שמח: הבאזז שקדם לפתיחת מסעדת הדגים בהחלט מוצדק ● תמורה טובה לכסף, פינה חדשה עם אוכל שלא קורע את הכיס