גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האבהות החדשה מקבלת במה בספרות אך עדיין לא ניכרת בשוק התעסוקה

בספרו החדש מציף חיים אתגר דילמות לצד אנקדוטות משעשעות על מה זה אומר להיות אבא היום ● תפיסת האבהות שלא רוצה להסתפק רק במתן פרנסה וביטחון ניכרת בספרים רבים, אבל בשטח, נשים עובדות 10 שעות פחות מגברים בשבוע, ומפנות את הזמן הזה לגידול ילדיהן

אב מתנדנד עם בתו בנורווגיה. המודל הסקנדינבי מאפשר לאבות לקחת חופשת לידה בנוסף לזו של האם / צילום: Reuters, Manuel Romano
אב מתנדנד עם בתו בנורווגיה. המודל הסקנדינבי מאפשר לאבות לקחת חופשת לידה בנוסף לזו של האם / צילום: Reuters, Manuel Romano

"אף אחד לא מכין אותך לרגע שבו תהפוך להורה. אין שום הליך מסודר או רישיון נדרש. יש קורסים, ספרים, מכונים מכובדים ואינסוף שרלטנים ובלבלני מוח, אבל עם כל הכבוד לכולם, זה הלם שקשה להתכונן אליו. פטיש 50 קילו שנופל על הראש. הליך שהופך אותנו באבחה אחת למשהו אחר לחלוטין - והוא בלתי הפיך. החופש נגמר: אחריות חדשה ומבהילה נוחתת על הכתפיים. מרגע הלידה ועד המוות הנפש שלך נכרכת בנפש נוספת, אולי בכמה נפשות - ואת הקשר הגורדי הזה לא ניתן לפרום. אם נרצה או לא, את הוראות ההפעלה הראשוניות להורות, האוריינטציה הבסיסית, אנחנו מביאים מהבית שלנו. מהחוויה שעברנו כילדים", כותב בספר הביכורים שלו חיים אתגר, המוכר מתוכניות כמו "המתחזים", "חשיפה" ו"יצאת צדיק".

הסופרת שכתבה על "נשים של" טוותה גיבורה שלא קל לאהוב, אבל קל להיות מרותק אליה
"הברמן של הריץ" יוצר קוקטייל מרתק מהיסטוריה, סיפור טוב ודמויות ממגנטות
בין "סופות מושלמות" ל"ברבורים שחורים": כיצד לנווט בתוך אי-ודאות

אתגר (50) משתף בספרו החדש בכתיבה כנה על הקשיים בלהיות אב מבוגר (אחרי שהפך לאב בגיל 44), על הפערים מול הדור הצעיר, על שאלות שילדים שואלים בלי אזהרה וגם על רגעים קטנים שממלאים את הלב. הספר נע בין אנקדוטות מצחיקות לבין מחשבות עמוקות על הזמן החולף והשאיפה להיות הורה משמעותי.

אתגר גם מדבר על המאמץ לא להיות כמו דור ההורים הקודם. "ראינו את ההורים שלנו והפנמנו. זה הוטבע בנו, לטוב ולרע. משם מתקדמים באלתור, מנסים לשפר, לא לחזור על אותן טעויות שעשו איתנו. לפחות משתדלים. כיום הורות היא עניין שונה לחלוטין ממה שאנחנו, בני דורי ואנוכי, עברנו כילדים. לדוגמה, לחטוף פליק מדי פעם, ולפעמים גם יותר מפליק אחד, היה בעבר עניין לגיטימי. ככה חינכו, 'חוסך שבטו שונא בנו' וכו'. בעידן הנוכחי אלימות פיזית ומילולית מצד הורה היא מחוץ לתחום. אסורה על פי כל פרמטר. מלמדים אותנו, ההורים, להכיל, להיות רכים ולהציב את הילד במרכז. הוא השמש והאורים והכוכבים. התכשיט לפני הכל". איוריו של יובל רוביצ'ק מוסיפים מגע שובב ומחויך, והספר כולו מרגיש כמו שיחה פתוחה עם חבר טוב שמספר על ההורות שלו בלי פילטרים.

כריכת הספר

לחוות תסכולים קטנים

שם הספר של אתגר "המדריך השלם, לאבא (כמעט) מושלם" (הוצאת טפר, 2025), מהדהד את המושג "אם טובה דיה", שטבע הפסיכואנליטיקאי דונלד ויניקוט, המתאר גישה חלופית לאידיאל ההורות המושלמת. האם הטובה דיה אינה מושלמת, אלא מספקת לתינוקה סביבה יציבה, רגישה ומגיבה, שמאפשרת לו להתפתח באופן טבעי ואותנטי. בתחילת החיים, היא מתאימה את עצמה לצרכיו של התינוק, אך עם הזמן מאפשרת לו לחוות תסכולים קטנים, המסייעים לו להתמודד עם המציאות ולבנות תחושת עצמי בריאה. לפי ויניקוט, אם שמגיבה בצורה לקויה - בין אם בהתעלמות ובין אם בהתערבות יתר - עלולה להביא להתפתחות "עצמי כוזב", שבו הילד מתאמץ להתאים את עצמו לציפיות חיצוניות במקום להיות נאמן למה שהוא באמת.

ויניקוט מדגיש שאין צורך בהורות מושלמת. די בהורה שמספק סביבה מאפשרת, מחזיקה ומגיבה, שמכירה במגבלות ובטעויות כחלק בלתי נפרד מהתפתחות הילד.

אתגר מדגיש בספרו את רגשות האשם הבלתי פוסקים ואת הניסיונות הכושלים, אך מציג גם רגעי אור ולמידה תוך כדי תנועה. הספר הזה מצטרף לשורה של מחקרים וספרים העוסקים באבהות מנקודת מבט חדשה: לא עוד דמות אב מרוחקת וסמכותית, אלא אב מעורב, רגיש ומטפח.

חיים אתגר / צילום: פרטי

הספרים והמחקרים שעוסקים באבהות החדשה מתמקדים בציפיות הסותרות של החברה המודרנית מאבות: מצד אחד, הם זוכים להערכה מוגזמת על פעולות בסיסיות; מצד שני, ישנה דרישה לאבהות רגישה ועדכנית. מחקרים מהעשורים האחרונים מראים שמתרחשים שינויים ביולוגיים אצל אבות, דוגמת עלייה ברמות פרולקטין ואוקסיטוצין, מעידים כי המעורבות הרגשית אינה רק תוצאה של לחץ חברתי, אלא תהליך עמוק גם ברמה הפיזיולוגית.

השינוי בתפיסת האבהות החל משמעותית משנות השבעים והשמונים, במקביל לגל השני של הפמיניזם ולכניסת נשים לשוק העבודה. עד אז, האב נתפס בעיקר כמספק הפרנסה הראשי והדמות הסמכותית בבית. עם התפתחות השיח על שוויון מגדרי, גברים החלו להידרש להיות שותפים פעילים בגידול הילדים.

שוק התעסוקה אדיש

דפנה הקר, פרופסור מן המניין בפקולטה למשפטים ובתוכנית ללימודי נשים ומגדר באוניברסיטת תל אביב, אומרת שהמושג "אבהות חדשה" נולד בתחילת שנות האלפיים, מכתיבה מרובה על אבות שעסוקים בשאלת האבהות. לפי פרופ' הקר, נוצרה תופעה חדשה: "אבות שלא רוצים להיות כמו האבות שלהם, והתפקיד האבהי תופס מקום יותר מרכזי בזהות שלהם. בהתחלה זה היה פרץ אופטימיות לגבי השינויים הדרמטיים שזה יוביל בחלוקת התפקידים במשפחה".

אולם, היא מסייגת, "שנים אחר כך מחקרים תוהים, 'האמנם?'. בחוויה הרגשית יש באמת שינוי והרבה מאוד גברים רואים באבהות מרכיב מרכזי בזהות ובתפיסה העצמית. לא מעטים אף תופסים עצמם כאבות מעורבים". אך בשטח, לפי מחקרים, "חלוקת התפקידים במשפחה בישראל ובמדינות אחרות מלמדים שהשינוי הפרקטי הפרגמטי הוא יותר קטן מההבטחה שגלומה ב'אב החדש'".

"האבות החדשים שונים באינטראקציה עם הילדים, נתח גדול יותר של שעות הפנאי מופנה לילדים. אבל לגדל ילדים זה לא רק לשחק איתם, זה לסדר את הבית, לנקות אותם, להיות בקשר עם המורה והגננת - ובכל המטלות הללו המחקרים הקיימים מלמדים שחלוקת התפקידים במשפחה עיקשת. בישראל יש כמעט תמונת ראי: נשים בממוצע עובדות 10 שעות פחות כל שבוע ומטפלות בילדים 10 שעות יותר מהגברים. את כל המטלות שקשורות לבית, חוץ מהורדת הזבל, נשים עושות בצורה יותר אינטנסיבית, על חשבון משרות תובעניות בשוק התעסוקה. זה שמיתרגם בפערי השכר, שבישראל הם הכי גבוהים בקרב המדינות המפותחות מלבד דרום קוריאה".

מול ישראל ניצב המודל הסקנדינבי, שם הבינו שאפשר להקצות חופשת לידה לאבות - לא על חשבון חופשת הלידה של האם, אלא בנוסף. "זה הקפיץ במאות אחוזים את האבות שלוקחים חופשת לידה", אומרת הקר. "אב שלא לוקח חופשת לידה במדינות האלה נהיה חריג. זה לא לגיטימי שנולד לך תינוק ואתה לא נוכח בבית".

פרופ' דפנה הקר / צילום: אלעד אקרמן

ועם כמה שעובדים בישראל, הפער ניכר גם בילדים. "ישראל מובילה בשעות עבודה שבועיות במדינות המפותחות. יש תרבות עבודה שבמרכזה כמה העובדים 'תופרים' שעות עבודה, ולא התפוקה. המדינה שלנו אשפית בעולם בעידוד ילודה, אבל ברגע שהתינוק או התינוקת נולדו היא מקמצת בלאפשר לנו לממש את ההורות באופן פעיל. ונשים עושות זאת, וזה בא על חשבון הקריירה".

מעבר למאדים ונוגה

ומאיפה יכול להגיע השינוי? משוק תעסוקה שמביא בחשבון את ההורות. "הפמיניסטיות צועקות את זה כבר 25 שנה. אם גברים באמת רוצים להיות אבות משמעותיים ולא לשכפל את דפוסי האבהות הקיימים, הם צריכים לדרוש חופשת לידה לאבות, לאכוף שעות עבודה של אבא עובד, לתרגם את אי הסיפוק מהמצב הקיים לשינוי. הם אלה שמנהלים ובעלי הכוח. עד שגברים לא יבינו שהורות היא חובה מוסרית ויהפכו את זה לדרישה פוליטית, תוך יצירת קבוצת לחץ, נתקענו".

ומה המודל הכי נדיב להורות שיוויונית שרואה פרופ' הקר? "יש אבות שלוקחים אחריות על הילדים פעמיים בשבוע אחר הצהריים. מצחיק לראות כמה זה דומה למודל של הורים גרושים. אם כל המשפחות בישראל היו מתארגנות לפי המודל של ההורים הגרושים, שבו ידוע שכל אחד מההורים חולק זמן עם הילדים, באמת היה שיוויון".

בספר "אינטליגנציה אבהית" מאת ד"ר עלי כ"ץ שיצא לאור בשנת 2009 בהוצאת מטר, מציע מבט חדש על תפקיד האב במשפחה המודרנית. הספר, שנשען על עשרות שנות ניסיון קליני ומחקר אקדמי, פורש מודל של אבהות אמפתית ומעורבת, ומציע כלים מעשיים לבניית קשר עמוק ובטוח עם הילדים.

בספר מחדד כ"ץ את השורה התחתונה: "אינטילגנציה אבהית היא היכולת של האב ללכת מעבר לגבולות של מאדים ונוגה, להבין שרק אם הוא ישתתף בטיפול, שכם אל שכם עם האמא, יוכלו הילדים לקבל את המינימום שהם זקוקים לו, כדי להפוך לאנשים אינטגרטיביים ושמחים".

עוד כתבות

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

מוצרי מזון בסופרמרקט / צילום: Shutterstock

הסקר שמגלה: הישראלים מתוסכלים מהמחירים, אבל לא מפסיקים לקנות

רוב מוחלט של הישראלים מרגישים את יוקר המחיה כמעט בכל תחומי החיים, במיוחד במזון, ומעידים כי הם מצמצמים רכישות - כך עולה מסקר חדש של מועדון הצרכנות הוט ● "למרות זאת", אומרת המנכ"לית גנית הראל, "בפועל הם לא מוותרים על תענוגות וחיים טובים"

עורכי הדין שירוויחו מעסקת פאלו אלטו וסייברארק / צילום: Shutterstock

משרדי עורכי הדין שירוויחו מיליונים מהעסקה שמשנה את הבורסה

רישומה של פאלו אלטו למסחר בת"א מוביל גם את משרדי עורכי הדין שליוו את העסקה לגזור קופון משמעותי ● במיתר צפויים לגרוף סביב מיליון דולר, ומה במשרדים האחרים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

על מה מהמהרים בחברת הביטוח שמצטיינת בפנסיה? / צילום: Shutterstock

"גם בחו״ל הצלחנו להכות את המדד": ההשקעות של מובילת התשואות בגמל נחשפות

החשיפה הגבוהה לשוק הישראלי המשיכה לתמוך בביצועי מנהלי הגמל של גופי הביטוח גם בינואר ● בכלל ביטוח, שמובילה בתשואות, מסבירים כי "זה מה שעבד לנו גם ב–2025" ● בתחתית: אלטשולר שחם וילין לפידות, שהמשיכו לשלם את מחיר ההשקעה המוגברת בחו"ל

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל האפאג-לויד ויאיר סרוסי, יו״ר דירקטוריון צים / צילום: שוקה כהן

עסקת צים נחתמה, והשווי הסופי נחשף

חברת התובלה הימית נרכשת תמורת 4.2 מיליארד דולר - מחיר המשקף פרמיה של כ-58% על מחיר המניה בוול סטריט ● עסקת הרכישה כפופה לאישורים שונים, ביניהם גם אישור המדינה, שמחזיקה ב"מניית זהב" בצים ● גורמים מעריכים כי צים תעמוד בקריטריונים הנדרשים לאישור העסקה

שותפי קרן קינטיקה ואלכס מור מ־8VC / צילום: לינוי ברק קורין

"נקסט ויז'ן לרחפנים" - ההשקעה החדשה של מייסד פלנטיר בישראל

קרן 8VC של מייסד פלנטיר נכנסה כמשקיעה מוקדמת בסטארט־אפ לייטויז'ן, המפתח מצלמות לרחפנים ● קרן הדיפנס־טק קינטיקה השתתפה במהלך

סניף דלתא / צילום: יח''צ דלתא

מניית האופנה שצנחה וגררה איתה את שאר הענף

ההכנסות של רשת האופנה הישראלית דלתא מותגים אומנם עלו מעט ברבעון האחרון של 2025, אך הרווח הנקי נשחק ● מניות אופנה נוספת נפלו היום בבורסה

ניצול קשישים / אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור ואישר את הבקשה בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים" ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

טיל בליסטי באיראן. האם טהרן חותרת להסכם אמיתי? / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הבטן הרכה של איראן לקראת סבב נוסף של שיחות עם ארה"ב: מכירת הנפט

טראמפ מעמת את טהרן עם מציאות חדשה לקראת סבב השיחות השני בג'נבה: נכונות של המערב למו"מ לצד לחץ צבאי חסר תקדים ● איראן מגיעה עם אורניום מועשר בהיקף גדול ותשתית חשמל מקרטעת, והשאלה הגדולה היא האם תסכים להעשרה מחוץ למדינה

היקף העסקאות בירידה, אבל מחירי הדיור עולים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דירה ממוצעת נמכרת כבר ב־2.3 מיליון שקל, ומשכנתאות היוקרה מטפסות

היקף העסקאות שבוצעו בשנה שעברה עמד על 80% לעומת שנה ממוצעת, אבל המחיר הממוצע של דירה ברבעון הרביעי של 2025 היה הגבוה ביותר אי־פעם ● 40% מהמשכנתאות נלקחו על דירות של 3 מיליון שקל ומעלה, וחלק ניכר מהעסקאות מתרכזות בתל אביב והמרכז

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון בטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', בוועדת הכספים, היום / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ’: קרקעות חקלאיות יוחרגו ממס הרכוש בחוק ההסדרים

שר האוצר הודיע כי יחריג קרקעות חקלאיות מהמס המוצע בחוק ההסדרים ● במסגרת ההצעה מוצע לקבוע מס רכוש בשיעור של 1.5% משוויה של קרקע ● חברי כנסת, קבלנים ונציגי העדה הדרוזית והחברה הערבית תקפו את ההצעה