האפיפיור החדש, ליאו ה-14, היום / צילום: ap, Alessandra Tarantino
אפיפיור מארה"ב לראשונה בהיסטוריה: הקרדינל האמריקני רוברט פרנסיס פרבוסט, בן 69 משיקגו, נבחר לתפקיד האפיפיור, כך הוכרז הערב (חמישי) בוותיקן מול המונים שנמצאים במקום, כאשר הוא יצא למרפסת מעל כיכר פטרוס הקדוש והציג עצמו לקהל. האפיפיור החדש ייקרא ליאו ה-14.
● חזית המדע | מיוון העתיקה ועד פוטין: מדינות חתרו זו תחת זו משחר ההיסטוריה
לפני כשעה החל להיתמר עשן לבן, ולאחר מכן צלצלו הפעמונים בוותיקן, כחלק מההכרזה על כך שנבחר מחליף לאפיפיור פרנצסיקוס, שמת בחודש האחרון. אז, יצא ליאו ה-14 להמונים וחשף את זהותו.
עם יציאתו של העשן הלבן נצפה הקהל הגדול בהתרגשות רבה. חלק מהאנשים קראו קריאות שמחה, אחרים בכו. עם מותו של האפיפיור ה-266 פרנציסקוס נכנס הוותיקן למצב חירום, ובמהלכו ביצע שורה של פעולות ופרוטוקולים - שעיקרם הוא בחירתו המהירה והטובה ביותר של האפיפיור החדש.
איך נבחר האפיפיור החדש?
תהליך בחירת האפיפיור החדש מוסדר על ידי החוקה האפוסטולית (שמה קשור למילה יוונית שפירושה "שליח") ומופעל לפי פרוטוקול סדור. ההתכנסות הסגורה והחשובה נקראת קונקלָוָוה (מילולית: "עם מפתח", כלומר חדר נעול ומסוגר).
1
כינוס הקונקלווה: המועצה הבוחרת - דקן קולגיום החשמנים - מזמנת את כל החשמנים שמתחת לגיל 80 ויכולים להשתתף בבחירה. מספרם מוגבל עד 120, אולם לעיתים חורגים מכלל זה.
2
בידוד הקונקלווה: החשמנים הבוחרים מתבודדים בתוך הוותיקן, מנותקים מן העולם החיצון, בדרך כלל במגורי דומוס סנטה מרתה - במטרה לשמור על סודיות ולמנוע השפעה חיצונית.
3
תהליך ההצבעה: ההצבעה מתבצעת בקפלה הסיסטינית, ונדרש רוב של שני שלישים כדי לבחור אפיפיור חדש. ההצבעות נערכות בצורה חשאית, ולרוב נדרשים סבבים רבים של הצבעות עד שמתקבל הרוב הדרוש.
4
ההכרזה על הבחירה: לאחר שמועמד משיג את הרוב הנדרש ומקבל את המינוי - החשמן הבכיר מכריז Habemus Papam (הבמוס פאפאם, "יש לנו אפיפיור").
במסגרת הליך הבחירה מתחייבים ונשבעים החשמנים שישמרו על סודיות מוחלטת של ההליך, ומתפללים יחד לבחירת המועמד המתאים ביותר. חשמן שמפר את השבועה נידון לנידוי, ללא משפט. אחרי השבועה נערכת הגרלה ובה נבחרים שלושת החשמנים שירכזו את הקולות, שלושה נוספים שיספרו אותם ושלושה אחרים שיבדקו את הספירה וידווחו על התוצאות.
כיצד מתנהל הליך הבחירה עצמו?
על פתקי ההצבעה מודפסת הכתובת Eligo in Summum Pontificem ("בחירת הכהן העליון"). במהלך הבחירה כותב כל אחד מהחשמנים את שם המועמד שלו בחלק התחתון של פתק הבחירה ומקפלו לשניים. לחשמנים אסור לבחור את עצמם.
אחרי שהשלימו את כתיבת השמות המועדפים עליהם מניחים החשמנים את הפתקים במזבח - הוא קופסת הקלפי. כל אחד מהם מניח את הפתק שלו על מין דיסק קטן, דיסק שמושלך לגביע. אחרי שכל הקולות הוגשו, שלושת החשמנים שמונו לתפקיד סופרים אותם, מאשרים ומכריזים את התוצאות בקול רם.
עד שיעלה עשן לבן
פתקי ההצבעה נשרפים בתנור שהותקן במיוחד לאירוע בתוך הקפלה הסיסטינית - תנור ששולח את אות העשן המוכר בעולם. אם אין מנצח, הפתקים נשרפים בחומר כימי שמעניק לעשן את הצבע השחור. כך יודע הקהל הסקרן שבחוץ שנערכה הצבעה, אבל עדיין לא נבחר אפיפיור. כשיש מנצח, לעיתים לאחר זמן רב מאוד של התלבטות ודיונים, נשרפים הפתקים בלי שום חומר כימי - ועשן לבן עולה ומיתמר. זה האות המוסכם לכך שיש מנהיג לכנסייה הקתולית - או אז יוצאת ההכרזה המפורסמת "הבמוס פאפאם". זה גם מקור הביטוי המפורסם, שמשמש גם בהקשרים של חולין, כשרוצים לבשר שנתקבלה החלטה שרבים ציפו לה בהסכמה מלאה.
מי יכול להיבחר לתפקיד האפיפיור?
לפי החוק היבש של הכנסייה הקתולית, כל גבר קתולי שהוטבל יכול להתמודד בבחירות לאפיפיור. בפועל, במשך מאות שנים נשמר העיקרון שהאפיפיור נבחר מקרב קולגיום החשמנים. כמו במקרים פוליטיים רבים אחרים, גם במקרה של הוותיקן יש חשמנים בכירים יותר וחשמנים בכירים פחות - מה שתורם לסיכויים להיבחר לתפקיד הרם.
לשם הדוגמה, האפיפיור פרנציסקוס, או בשם נעוריו חורחה מריו ברגוליו, היה מן המועמדים הבכירים להיבחר לאפיפיור כבר בשנת 2005, אז נבחר לבסוף בנדיקטוס ה-16, הידוע גם בשם יוזף רצינגר.
פורסם לראשונה ב-N12