גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדיניות החוץ בעידן טראמפ: הכרזה בציוץ על הפסקת האש בין הודו לפקיסטן

הנשיא משוכנע שהסכסוך ההודי־פקיסטני נמשך כבר "1,500 שנה" (למעשה, רק 78 שנה) ● הוא אמר, "תנו להן להילחם", עד שהתברר גם לו, לאחר שלושה ימים, שפצצה גרעינית מתקתקת ● מה אפשר ללמוד מן הפרשה הזו על מדיניות החוץ האמריקאית

מודים לטראמפ על הפסקת האש במומבאי, הודו / צילום: ap, Rajanish Kakade
מודים לטראמפ על הפסקת האש במומבאי, הודו / צילום: ap, Rajanish Kakade

בשעות הראשונות של מלחמת הגבול בין הודו לפקיסטן, כשרוב העולם התבונן בחרדה בחילופי המהלומות בין שתי המדינות הגרעיניות האלה, אמר נשיא ארה"ב דונלד טראמפ: "הן לוחמות זו בזו. למה אתם לא מניחים להן להילחם? מדוע אנחנו צריכים להיתקע באמצע?". הוא אף עיווה את פניו בהבעת לעג וחיקה את יועציו: "'Sir, אנחנו רוצים'... זה הדבר הכי מטורף שראיתי. תניחו להן להילחם!".

פרשנות | זו היתה מערכה קצרה והנשק הישראלי כיכב
פרשנות | 80 שנה לתבוסת גרמניה הנאצית, והפוליטיקה העולמית עומדת בסימן עייפות כבדה

ביממה השנייה של מלחמת הגבול, סגנו הנאמן של טראמפ, ג'יי.די ואנס, אמר לרשת פוקס כי המתחולל בגבול הודו־פקיסטן "הוא באופן עקרוני לא מענייננו". ביממה השלישית, שר ההגנה הפקיסטני הזכיר בראיון את האפשרות של מלחמה גרעינית, וידיעות נפוצו על כינוס חירום של הצוות המצומצם המנהל את הכוח הגרעיני של פקיסטן (כ־170 טילים). פיצוצים הרעידו בסיס של חיל האוויר הפקיסטני לא הרחק מהבירה אסלאמאבאד. הודו הודיעה שפקיסטן שיגרה 300-400 כטב"מים מתוצרת טורקיה נגד יעדים בתחומה. הפצצה מתקתקת.

ביום שישי בערב נשארו האורות דלוקים בלשכותיהם של ואנס ושל מזכיר המדינה מרקו רוביו, שהוא גם היועץ בפועל לביטחון לאומי. הם התחילו לטלפן. ואנס התקשר עם ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי. רוביו התקשר עם הרמטכ"ל של פקיסטן, גנרל סייד עאסים מוניר.

זמן קצר לאחר הזריחה בשבת בבוקר, שעון וושינגטון, טראמפ הודיע לעולם, באמצעות חשבון המדיה החברתית שלו, כי הודו ופקיסטן הסכימו ל"הפסקת אש מלאה ומיידית". כמובן, המלים האלה נכתבו באותיות גדולות. "ברכות לשתי הארצות על זה שהשתמשו בשכל ישר ובתבונה גדולה".

בשעות הבאות, הבית הלבן ושלוחיו תבעו קרדיט על עצירת ההידרדרות בדרום־אסיה. הודו ופקיסטן העניקו את הקרדיט בחפץ לב. "אנו מודים לנשיא טראמפ על מנהיגותו ועל התפקיד הפעיל שלו לטובת שלום באזור", הכריז ראש ממשלת פקיסטן שהבאז שאריף. עמיתו ההודי מודי אמנם לא פרסם הצהרה פומבית, אבל פעילי מפלגת השלטון הציבו דיוקנאות של מודי ושל טראמפ בדלהי, לצד הכיתוב "בזכות טראמפ מלחמת הודו ופקיסטן הופסקה".

היסטוריה של כיבוי אש

גם אם ברור שארה"ב מילאה תפקיד חשוב בסיום הסיבוב הנוכחי, עוד ברור שהיא התמהמהה יומיים מפני שהנשיא וסגנו הודיעו ברבים שאין להם כל עניין במלחמה הזו.

ישראלים מתנערים לאיטם מן האופוריה של נצחון טראמפ ושל ימי נשיאותו הראשונים. הם כבר יודעים שאינו דומה לטראמפ של ארבע השנים הראשונות. טראמפ הראשון בנה שגרירות בירושלים, הניף דגל בגולן, והוביל את ישראל אל הסכמי אברהם. טראמפ השני עוטף עכשיו את ישראל באותה עטיפה שהוא מציע לכל ארץ אחרת עלי אדמות: "אמריקה תחילה" כתוב עליה.

במידה מפתיעה של פשטנות, הוא ואנשיו מתרגמים את "אמריקה תחילה" ללשון של אדישות, של ציניות ושל לעג. "זו לא המלחמה שלנו", טראמפ, ואנס, רוביו ושר ההגנה פיט הגסת' חוזרים ואומרים על אוקראינה, על איראן, על סוריה, על עזה, ועכשיו גם על תת היבשת ההודית. אבל גם אם "זו לא המלחמה" של ארה"ב, אין פירוש הדבר שתוצאותיהן של המלחמות האלה אינן נוגעות לארה"ב, ולא ישפיעו על מעמדה ועל האינטרסים שלה.

ארה"ב מנסה לכבות אש במלחמות רחוקות זה 120 שנה. ב־1906 הנשיא טדי רווזלט קיבל פרס נובל לשלום על תפקיד התיווך שלו בסיום מלחמת רוסיה־יפן. זו לא הייתה "המלחמה של ארה"ב", אבל מעצמה עולה במהירות, עם אינטרסים מסחריים ופוליטיים הרחק מעבר לגבולה, התעניינה מאוד בשאר העולם.

מלחמת אזרחים במחנה

בממשל טראמפ מושלת גישה דווקאית, הפוסלת כמעט מעיקרה כל התעניינות בעולם החיצון, אם היא חורגת מהגדרה חומרית של האינטרס הלאומי. זו במידה רבה תוצאה של מלחמת האזרחים בתוך המחנה הרפובליקאי בין "אמריקה תחילה" לבין האסכולה הניאו־שמרנית, שמשלה בכיפה במשך 30 שנה, מרונלד רייגן עד ג'ורג' בוש הבן. הניאו־שמרנים הטיפו לתפקיד מוגבר של ארה"ב מעבר לים. בימיהם ארה"ב יצאה לשלוש מלחמות, ושקעה בדיונות של עיראק ובבוץ של אפגניסטן. ההתנגדות למלחמות האלה הייתה סעיף מרכזי במערכות הבחירות של טראמפ.

ההתנגדות לניאו־שמרנים מביאה את אנשי "אמריקה תחילה" להפרזות ניכרות. הם כופרים בעיקרי השותפות הטראנס־אטלנטית עם אירופה, הם חושבים את הסיוע לאוקראינה לטעות חמורה, הם מתנגדים לסיוע חוץ גם כשיש בו תועלת ממשית לאינטרס הלאומי - והם אינם להוטים להשקיע אפילו מאמץ דיפלומטי, כפי שלימדו אותנו היומיים הראשונים של הסכסוך ההודי־פקיסטני הנוכחי.

המלחמה הזו כמעט הטילה שעמום על טראמפ. איך אפשר להסביר את הלעג הגלוי שלו לעצם הרעיון שארה"ב צריכה להירתם למאמץ להפסקתה? אין מנוס מלהניח שאמריקה משלמת את מחיר מוגבלויותיו של הנשיא. הוא אינו מפורסם בסקרנות אינטלקטואלית. הוא אמר למשל שהסכסוך בין הודו לפקיסטן בקשמיר נמשך "אלף שנה". אחר כך הוא תיקן את עצמו ל"1,500 שנה". שתי הארצות, בגבולותיהן הנוכחיים, נוסדו לפני 78 שנה.

זה אגב מטבע לשון, שמוטב לשים לו לב. כאשר טראמפ הצדיק את תוכניתו לריקון עזה מתושביה הפלסטינים, הוא אמר שעזה לא ידעה אלא מלחמה "במשך מאות שנים". נראה בעליל כי כל משבר שבו אין לנשיא עניין נכנס לקטגוריה של "מאות שנים", או "אלפי שנים".

ג'ון בולטון, שהיה אחד מיועציו לביטחון לאומי במהלך כהונתו הראשונה ונעשה מבקר מחמיר, כתב עליו כי לא היה טעם לתדרך אותו, מפני שבמהלך התדרוכים "הוא דיבר באריכות גדולה יותר מזו של המתדרכים, לעתים קרובות על עניינים שלא היה להם כל קשר לנושאים שעל הפרק".

כשלעצמו, חוסר החשק של הנשיא להעמיק בעניינים בינלאומיים מורכבים לא מוכרח לשתק את פעילות ממשלתו. גם רייגן לא התעניין ואפילו ויתר על תדרוכי בוקר חיוניים. אבל הוא האציל סמכויות. הוא מינה ידענים מובהקים לכהונות מיניסטריאליות בכירות, והם קיבלו מרחב פעולה ניכר. טראמפ לא מעוניין באנשים כאלה.

הראיון של שגרירו בישראל מייק האקבי עם ערוץ 12 במוצאי שבת, המחיש את שינוי הערכים. האקבי העניק הגדרה מצמררת ל"אמריקה תחילה". התקפות החות'ים על ישראל יעניינו את טראמפ רק אם ייפגע בהן אזרח אמריקאי. נראה בעליל שמדיניות החוץ של ארה"ב מתפתחת לממדי פארסה.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני . ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

קרן שחר / צילום: רונן אקרמן

קרן שחר מכרה השבוע סדרה לאפל: "היו רגעים שחשבתי שזה לא יקרה"

היא חולשת על זרוע קשת אינטרנשיונל, חתומה על עסקאות גדולות מול ענקיות המדיה הגלובליות ונבחרה לאחת הנשים המשפיעות בתעשיית הטלוויזיה העולמית ● בראיון ראשון בתפקיד מספרת קרן שחר על מכירת הסדרה "הבת" לאפל שנסגרה השבוע, על הקשיים כחברה ישראלית בזמן המלחמה, ועל התחרות הגדולה בזמן שהתעשייה העולמית בתקופת קיצוצים

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

בני סבטי: "האיראנים הרבה יותר חצופים, נועזים ומאיימים ביחס לשנה שעברה"

הטרמינולוגה האיראנית כנגד ארה"ב החריפה בשבועות האחרונים, וזאת למרות מלחמת 12 הימים בה הופצצו ונפגעו אתרים אסטרטגיים ברחבי המדינה ע"י ממשל טראמפ וישראל ● "ההבדל הגדול בין מבצע עם כלביא לימים אלו, הם הפגנות ההמונים כנגד המשטר בה נטבחו עשרות אלפי מפגינים", מציין בני סבטי, מומחה לענייני איראן

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

דירה להשכרה / צילום: איל יצהר

קפיצה של 40%: למה יותר מ-1,500 משקיעים קנו דירה בדצמבר?

מחירי הדירות תקועים, ושוק השכירות רותח ומזניק את האינפלציה - כמו שקרה גם בעשור שהחל ב-1998 ● אבל בזמן שהשוכרים יושבים על הגדר וסופגים עליות במחירי החוזים, המשקיעים שמזהים את הפרצה וחוזרים לשוק עם מבצעי מימון אגרסיביים וקוצרים תשואות גבוהות יותר

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

איזו בשורה יקבלו בקרוב 700 אלף עובדי המגזר הציבורי?

מה הם היעדים המבוקשים לרילוקיישן מצד ישראלים עשירים, ומדוע הנגיד הותיר את הריבית על כנה? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם ● החידון הכלכלי של גלובס

תושבים צופים בפטריית העשן כתוצאה מפיצוצים בטהרן, הבוקר / צילום: ap

פיצוצים וענני עשן: התמונות והסרטונים מאיראן

שורה של פיצוצים וענני עשן במספר מוקדים במרכז טהראן מדווחים בשעה האחרונה במדיה האיראנית ● בין היעדים שהותקפו לפי התקשורת במדינה: מגוריו של נשיא איראן, מטה המודיעין הראשי ובעיקר מערכות תקשורת והגנה אווירית ● אלו התיעודים

מרכז ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג וקניוני עופר הודיעו לשוכרים: "לא נחייב שכ"ד כשסגור"

על רקע המלחמה מול איראן והגבלות פיקוד העורף, קבוצת ביג הודיעה לשוכרי המרכזים המסחריים כי בשלב זה לא תגבה עבור חודש מרץ את שכר הדירה הבסיסי ● עסקים חיוניים במרכזי ביג ימשיכו לפעול כרגיל ● בקניוני עופר לא ייגבו הוראות קבע לפחות עד 15 במרץ או התבהרות המצב

פעילות מערכות ההגנה האווירית במהלך מבצע עם כלביא / צילום: משרד הביטחון

הטילים האיראניים שמאיימים על ישראל, ומערכות ההגנה נגדם

איראן מאיימת בתגובה חריפה אחרי התקיפות הישראליות והאמריקאיות ● מהן מערכות ההגנה האווירית הישראליות, אילו טילים נמצאים בארסנל האיראני, ומה קורה אם האיומים מגיעים מכיוון הים? ● גלובס עושה סדר

בורסת אחד העם, בימים עברו / צילום: הבורסה

בדקנו: איך השתנתה הבורסה על פני 3 עשורים ומה הטיפ המנצח של גילעד אלטשולר

מחברות החזקה שהתרסקו, דרך ענקיות הפארמה שאיכזבו ועד הזינוק במניות הביטחון והטכנולוגיה: גלובס בדק כיצד השתנתה הבורסה על פני יותר משלושה עשורים ● אלטשולר ממליץ להיצמד למדדים, ש"שמזהים ראשונים את ה'ווינרים' החדשים", וסטפק מחזק: "לא חשוב כמה אתה אוהב את המניה ומעריך את סיכוייה בעתיד - תפזר" ● וגם: איזו חברה פספסה הבורסה, שהייתה יכולה להכפיל את שווייה

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

עשן מתנשא מעל מרכז העיר טהרן לאחר פיצוץ, הבוקר / צילום: Reuters, Anadolu

שעות לפני התקיפה: פלטפורמת ההימורים התחילה לגעוש

בזמן שמערכות המכ"ם התחממו, פלטפורמת "פולימרקט" כבר הראתה זינוק של 100% בהסתברות לעימות ● אחרי שהשוק "סגר את הפינה" על התקיפה האמריקאית הקרובה, השאלה הגורלית על עתיד המשטר ב-2027 נסחרת כעת ביותר מ־50%

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"לא בוטחות בארה"ב לטווח ארוך": המומחית שמסבירה למה מדינות המפרץ לא מגיבות לתוקפנות האיראנית

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; נטפליקס ופרמאונט זינקו

מדד נאסד"ק רשם את הביצועים החודשיים הגרועים ביותר שלו מאז מרץ 2025 ● נטפליקס קפצה לאחר שענקית הסטרימינג סירבה להעלות את הצעתה על וורנר ● OpenAI משלימה סבב גיוס של 110 מיליארד דולר עם גיבוי של אמזון, אנבידיה וסופטבנק ● נעילה מעורבת בבורסות אירופה ● דל טכנולוג'יס זינקה לאחר דוחות טובים

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כמה זמן לוקח לכטב"מים להגיע מאיראן לישראל וכמה לטיל בליסטי?

איראן הודיעה כי גל של עשרות כטב״מים נמצא בדרכו לישראל ● כמה זמן ייקח להם להגיע, מה ההבדל בין סוגי הטילים השונים ומה כולל מערך ההגנה האווירית של ישראל? ● גלובס עושה סדר

תור לקוםות בסניף של טיב טעם, הבוקר / צילום: באדיבות עובדי טיב טעם

הבהלה לנייר טואלט: התנפלות על רשתות השיווק. אלה המוצרים המבוקשים

בעקבות התקיפה באיראן והאזעקות הבוקר, נרשמה עלייה של מאות אחוזים בתנועת הלקוחות ברשתות הפתוחות בשבת עם זינוק בביקושים למים, שימורים ונייר טואלט ● ברשתות מדגישים כי אין מחסור וכי המלאים מלאים, בעוד שירותי המשלוחים המהירים הושבתו בהתאם להנחיות פיקוד העורף

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

צחי נחמיאס / צילום: ורד פיצ'רסקי

צחי נחמיאס מכה בברזל החם: הנפקת ענק לאחר דוח חזק

מגה אור מגייסת 615 מיליון שקל בהנפקה פרטית למנורה ומגדל ● ההנפקה מתבצעת בפרמיה של 5% על מחיר הנעילה בבורסה