מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Nathan Howard
במסגרת שלל המחוות המוקדמות של ערב הסעודית ויתר מדינות המפרץ לנשיא ארה"ב דונלד טראמפ טרם ביקורו אצלן ביום שלישי, הן הגבירו את קצב הפקת הנפט. בכך, המפרציות מוכנות לשלם מחיר לא פשוט מבחינתן, של ירידת מחירי הנפט הצפויה כתוצאה מהגברת הקצב. במיוחד מדובר בערב הסעודית, שבצל התוכניות הגרנדיוזיות של נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן, ממילא נמצאת בגירעון משמעותי.
● פרשנות | טראמפ חוזר למזרח התיכון - וישראל כבר לא בראש סדרי העדיפויות
קרטל יצואניות הנפט אופ"ק+, בהובלת ערב הסעודית, קרץ לטראמפ ב-3 במאי, עם החלטתו להגביר ביוני, זו הפעם השנייה ברציפות, את קצב ההפקה. צעד זה הביא את מחירי הנפט למחיר של כ-58 דולר לחבית ברנט, שפל של ארבע שנים. ההגברה שביצע הקרטל הייתה גדולה פי שלושה מהתכנון הראשוני שלו, ומשכה גם את הבנצ'מרק האמריקאי WTI למחיר של כ-57.13 דולר לחבית, אף הוא שפל של כארבע שנים.
הגברת ההפקה שהביאה לצניחה צפויה במחירים התבצעה אף שערב הסעודית, יצואנית הנפט המובילה בעולם, סובלת ממחירי הנפט שהיו נמוכים עוד קודם. זה בא לידי ביטוי בדוח הרבעון הראשון של חברת האנרגיה הלאומית והגדולה ביותר בתחומה בעולם, עראמקו, שב-2024 דורגה במקום השישי בעולם בשווי שוק (כ־1.797 טריליון דולר, לפי גלובל פייננס), ושהרווח שלה ירד ב־4.6% (כ-26 מיליארד דולר).
בה בעת, ההכנסות עלו בפחות מ-1% לכ-108.14 מיליארד דולר. "זה הושפע חלקית ממחירים נמוכים של מוצרים מזוקקים וכן של הנפט הגולמי ביחס לרבעון המקביל אשתקד", נמסר מעראמקו. דווקא בעקבות הפערים במחירי הנפט בין הרבעון הראשון 2025 ל-2024, והמגמה שניכרת כתוצאה מביקור טראמפ לגבי הרבעון השני, ניכר שיש לנסיך הכתר סיבה לדאגה. שיעור הנפט מתוך התוצר הסעודי עמד בתחילת 2024 על יותר מ-30%, כך לפי S&P גלובל.

"מבין את שפת המפרץ"
במבט צופה פני עתיד, פעילותו של מוחמד בן סלמאן לגיוון הכלכלה צפויה להוריד את שיעור הנפט מהתוצר לכ-24%־26% עד תום העשור, אבל הבעיה שלו היא שההוצאות שלו לטובת חזון 2030 "זורמות" בשפע. התוכניות הגרנדיוזיות של מוחמד בן סלמאן יוצרות סיטואציה שבה אוקספורד אנליטיקה מעריכים כי אם בריאד מעוניינים לסיים את 2025 ללא גירעון, הם נדרשים למחיר חבית של יותר מ-100 דולר.
בטרם הגדלת ההפקה, תחזית הגירעון הסעודית עמדה על 27 מיליארד דולר, כ־2.3% מהתוצר. בד בבד, מכון מדינות המפרץ הערבי בוושינגטון העריך כי המשמעות של מחיר נפט ממוצע שנתי של 65 דולר לחבית ב-2025 היא גירעון סעודי של 56 מיליארד דולר, כ-5.2% מהתוצר.
אותו גירעון סעודי, שעלול לחצות את רף ה-50 מיליארד דולר בשנה, הוא מחיר שמוחמד בן סלמאן מוכן לשלם, לטובת יעדיו מול נשיא ארה"ב: אישור אמריקאי להקמת תוכנית גרעין אזרחית בממלכה; מטוסי F-35 שיפגעו בעליונות האווירית האזורית הישראלית כיום; וייתכן כי גם התקדמות מהותית בתוכנית המסדרון מהודו ליוון, דרך איחוד האמירויות, ערב הסעודית, ירדן וישראל, שמבחינתה זה יהיה מהלך מצוין.
ד"ר יואל גוז'נסקי, חוקר בכיר וראש תוכנית המפרץ במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), מגדיר את הביקור של טראמפ במזרח התיכון כהיסטורי. "המפרציות רוצות להחזיר את יחסיהן עם ארה"ב למצב תקין, לאחר כמה שנים שהיו במגמה שלילית מול הממשל הקודם. הן רוצות לקרב את התפיסות בינן ובין וושינגטון, וניכר כי טראמפ אכן רואה דברים באופן שקרוב יותר אליהן. טראמפ לא רוצה מלחמה עם איראן, אלא הסכם. הוא רוצה למכור נשק, ולא אכפת לו מזכויות אדם - בדיוק מה שהמפרציות רוצות. זהו נשיא שמבין את השפה המפרצית, שהיא קודם להיות אנשי עסקים".
נזק למפיקי הפצלים
חיסרון מבחינת טראמפ, שעשוי להפוך ליתרון לסעודים בפרט ולחברות אופ"ק+ ככלל בדמות בלימה של הגברת ההפקה, הוא הנזק שמחירי הנפט הנמוכים גורמים למפיקי פצלי השמן האמריקאים. באחת מהצהרותיו הראשונות הכריז טראמפ על כוונתו להגביר את ההפקה של דלקים פוסיליים ולהוריד את מחירי האנרגיה, אבל באתר "מרקטווץ'" דווח, כי הסיטואציה הנוכחית בכלל פוגעת בתעשייה.
נשיא ארה"ב אומנם אמר "Drill, Baby, Drill" אבל קצב ההפקה האמריקאי עומד על כ-13.37 מיליון חביות ביום, משמעותית פחות מ-13.58 בסוף מרץ וכ-100 אלף חביות פחות מהתחזיות המוקדמות. החיבור בין הפקה נמוכה ובין הכנסה נמוכה לכל חבית הוא קטלני, ועל כן במרקטווץ' מציינים מורת רוח בקרב השחקנים האמריקאיים בתחום. אלו עשויים להביא למצב שבו, בסיכומו של דבר, גם נשיא ארה"ב ירצה לבלום את ירידת מחירי הנפט.