ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה
בשבוע שעבר פרסמה חברת התרופות הגדולה בישראל טבע את הדוחות הכספיים שלה לרבעון הראשון של השנה. בעומק הדוח הופיע הסעיף הדרמטי: קיצוץ של 8% מכוח האדם עד לשנת 2027 - כמעט 3,000 עובדים. המטרה, אמרו בטבע, היא להגיע לחיסכון של 700 מיליון דולר.
בשוק אהבו את ההודעה, וגם את העלאת תחזיות שפורסמה במקביל, והמניה זינקה ביותר מ־12% ביומיים. אבל כבר ביום שישי נראה שההתלהבות צוננה, והמניה מחקה את רוב העלייה. מתחילת השנה טבע ירדה ב־23% לשווי של כ־19 מיליארד דולר. עם זאת, טבע הייתה במצבים קשים מאלה. למעשה, בזמן העליות בוול סטריט בחודש האחרון, טבע זינקה בכ־25% - כולל הירידה של יום שישי.

המטרה: חיסכון של 700 מיליון דולר
בטבע לא מוסרים בשלב זה פירוט מאיפה יגיעו הקיצוצים במצבת העובדים, וכאמור יש לחברה עד שנת 2027 להשלים את המהלך. נזכיר שלפני מספר שנים טבע ביצעה תוכנית קיצוצים נרחבת במיוחד על רקע החובות הכבדים שהעיבו עליה באותה תקופה, ומספר העובדים בעולם ירד משיא של כ־57 אלף ב־2016 עד לכ־36 אלף בסוף 2024 (מעל 3,000 מהם בישראל). אבל הפעם, לטענת החברה, לא מדובר בקיצוצים מתוך משבר, אלא בפיטורים עבור השקעה חוזרת בצמיחה ובצבר המוצרים, ופיצוי על אובדן הרווחים הצפוי מאחת התרופות של החברה (Revlimid).
החסכון בסך 700 מיליון דולר הוצג במצגת שהראתה טבע למשקיעים תחת הכותרת: "הפיכת טבע לחברת ביופארמה מובילה", כלומר אם בעבר טבע נחשבה לענקית גנריקה בינלאומית עם תרופות כמו אקמול, כעת צריך להתרגל לתואר חדש. טבע ממצבת את עצמה כחברה בולטת בתחום התרופות המקוריות, בהתאם לאסטרטגיה שהתווה המנכ"ל ריצ'רד פרנסיס לפני שנתיים. סביר להניח שאם טבע מכוונת להיות חברת ביופארמה מובילה, הקיצוצים בכוח האדם יגיעו ממקומות אחרים בחברה.
בשיחת הוועידה בשבוע שעבר נשאל פרנסיס על הנושא והזכיר שהאסטרטגיה של טבע מבוססת על ארבעה עיקרים, אחד מהם הוא הגנריקה, וטבע ממשיכה לראות את התועלת בתחום - בין היתר בכך שהתרומה שלה לחברה מסייעת להניע את החדשנות. פרנסיס הדגיש את הנושא של capital allocation בטבע ואת הצורך להשקיע במנועי צמיחה לטווח הארוך, וציין שהחברה בוחנת היטב איפה להשקיע.
מאיפה יגיעו המפוטרים בארץ?
כאמור, טבע לא מפרטת בשלב זה מאילו עובדים היא תיפרד. בישראל, לחברה יש מספר אתרים, ונכון לסוף 2024 היא העסיקה 3,320 עובדים (קצת מעל 9% מסך עובדי החברה), וזאת לאחר שמספרם ירד משמעותית מהשיא שנרשם ב־2012 - כ־7,400 עובדים. לפי ההערכות, שיעור המפוטרים בארץ יהיה דומה לשיעור הכללי (8%) או מעט גבוה יותר, ולא יקיף את כל אתרי החברה בישראל. מדובר בכ־250־300 מפוטרים. ההערכה היא שהקיצוץ יגיע בעיקר מכיוון עובדי המטה בתל אביב, יחידת המחקר והפיתוח בנתניה וכן מהאתר בכפר סבא, כשבחלק מהאתרים יוצע לעובדים לפרוש מרצון, בהתאם להסכמים קיבוציים שנחתמו בעבר בין החברה לוועדים ולהסתדרות. ככל הנראה, בין טבע לוועדים כבר מתנהלים דיונים בנושא, שהחלו עוד לפני הדיווח של טבע על ההתייעלות הצפויה.
מספר עובדי טבע צפוי לקטון גם בלי קשר לתוכנית החדשה, וזאת כשטבע תשלים את מכירת חטיבת חומרי הגלם (TAPI) שעליה היא הודיעה בעבר. לפי דיווחים קודמים, ב־TAPI מועסקים כ־4,300 עובדים, מתוכם כמה מאות בישראל.
ההתייעלות הנוכחית כוללת עוד שני צעדים: הראשון - אופטימיזציה שתפחית את עלות המכר של טבע (COGS), לדוגמה באמצעות ייעול הרכש, התייעלות טכנולוגית וצמצום מספר המפעלים. השני - הפחתת הוצאות הנהלה וכלליות, בין היתר בעזרת דיגיטציה. בשיחת הוועידה נאמר שלטבע יש כיום 35 אתרי ייצור (לא כולל TAPI) והכוונה היא לרדת אל מתחת ל־30 עד 2027.
האנליסטים צופים עלייה של עשרות אחוזים
שנת 2024 הייתה שנת הקאמבק של טבע. הסוגיות המשפטיות החלו להיסגר, הרווחים התאוששו, והמניה הכפילה את שוויה. ואז הגיעה 2025. הנקודה שטרפה את הקלפים הייתה תחזית מאכזבת עם תחילת השנה. מאז מחקה החברה 5.5 מיליארד דולר שווי ו־23%. לדברי ירון פרידמן, מנהל יחידת המחקר בבנק הפועלים, "לאחר פרסום דוחות הרבעון האחרון של 2024, וביתר שאת לאחר צאתה לדרך של 'מלחמת המכסים' שהכריז דונלד טראמפ נגד מדינות רבות בעולם, סבלה מניית טבע מחולשה משמעותית, שהורידה את שערה בשיעור ניכר, מאזור ה־22 דולר לכיוון ה־12 דולר למניה. סברנו אז, ואנו סבורים גם עתה, כי לא הייתה הצדקה לירידה כה חדה במניה, וכי צריך להגיע תיקון חיובי". המלצת בנק הפועלים נותרת "תשואת יתר" בסיכון בינוני, ובמחיר יעד של 22 דולר המשקף כעת פרמיה של כ־30% על המחיר בניו יורק. פרידמן מציין שתוכנית המכסים בארה"ב לא צפויה להערכת טבע להביא להשפעה מהותית על החברה ושיש לה 9 מתקני ייצור משמעותיים בארה"ב, שם היא מייצרת את המוצרים המשמעותיים שלה ובראשם התרופה המקורית אוסטדו.
סבינה לוי, מנהלת המחקר בלידר שוקי הון, התייחסה לתוכנית ההתייעלות וציינה שהיא עשויה להביא לחיסכון נטו של כ־700 מיליון דולר בהוצאות עד סוף 2027, לאחר השקעה חוזרת של חלק מהכספים בצבר ובצמיחה עתידית. הצעדים יתחילו לבוא לידי ביטוי מהמחצית השנייה של השנה, וכך טבע תוכל להציג גידול ב־EBITDA ב־2026 וב־2027, למרות אובדן ההכנסות מ־Revlimid. לוי מציינת שצעדי ההתייעלות יאפשרו לטבע להגיע ליעד הרווח התפעולי של 30% ב־2027 (היעד שטבע הציבה בעבר; זאת לעומת כ־26% ב־2025). לדבריה, "צעדי ההתייעלות בשילוב שינוי בתמהיל המכירות יובילו לעלייה בשולי הרווח הגולמי מכ־53%־54% ב־2025 לכ־57%־58% ב־2027, כששיעור ההוצאות התפעולית צפוי להישאר יציב בטווח של כ־27%־28%. כל השיפור ברווחיות הגולמית ירד לרווח התפעולי". המלצת לידר היא "תשואת יתר" במחיר יעד של 26 דולר, פרמיה של 53.6%.
מה יהיה עם החוב בסך 15 מיליארד דולר?
פרידמן מבנק הפועלים מציין בהקשר של החוב של טבע (שעמד על 16.7 מיליארד דולר בסוף הרבעון, או 15 מיליארד דולר נטו), כי מגמת צמצום החוב צפויה להימשך. החברה צפויה לפרוע כ־430 מיליון דולר ביולי הקרוב, ובקופתה יש מעל 1.6 מיליארד דולר, ולצד תזרים מזומנים השוטף, פרידמן לא צופה בעיה בפירעון החוב הקרוב. נזכיר, שבשנים 2026־2027 טבע תידרש להחזרי חוב משמעותיים, 3.4 מיליארד דולר ב־2026 ו־2.9 מיליארד דולר ב־2027, כך שסביר להניח שהיא תבצע מיחזור חוב בחודשים הבאים.
החברה חידשה לאחרונה תשקיף מדף שיאפשר לה גיוס באמצעות ניירות ערך מסוגים שונים, אך בשנים האחרונות היא מיחזרה חוב רק באמצעות גיוסי חוב.