נעם וימן, מנכ''ל דיפלומט / צילום: קרן בן ציון גפני
מאז הקמתה לפני יותר מ־60 שנה, חברת היבוא וההפצה דיפלומט נותרה לאורך השנים עסק בשליטה של שתי משפחות - וימן ומנדל. בימים אלה, היא חווה (שוב) חילופי דורות, עם עזיבתו של ג'פרי מנדל, מי ששימש במשך למעלה מ־30 שנה כיו"ר הדירקטוריון בחברה שהקים אביו.
בשבוע שעבר, דיווחה דיפלומט כי מנדל מכר מעל 10% ממניות החברה תמורת 108 מיליון שקל, בעסקאות מחוץ בורסה - שנה לאחר שמימש מניות ב־43 מיליון שקל. בכך, ירדה החזקתו בחברה לכ־9.2% - מניות המוחזקות בנאמנות עבור אחיו ואחותו, אנדרו וקלודין. לאחר המכירה הפך נעם וימן, יו"ר הדירקטוריון של דיפלומט, לבעל המניות הגדול ביותר בחברה (14.1%), לאחר שרכש כמות קטנה מהמניות שמכר מנדל. בסה"כ מחזיקה כעת משפחת וימן 35% ממניות דיפלומט ומשפחת מנדל בכ־25%.
מי שעוד רכשה מניות בעסקה היא קבוצת כלל ביטוח שקנתה שליש מהמניות שמכר מנדל והגדילה את החזקותיה לכ־10% מדיפלומט. מימוש המניות בוצע בדיסקאונט של 5% על מחיר השוק - אחר שמניית דיפלומט ירדה ב־27% משיא שנתי שרשמה בחודש פברואר האחרון. החברה נסחרת כעת בשווי של כ־1.18 מיליארד שקל.
לצד מכירת המניות, הודיע ג'פרי מנדל על פרישה מדירקטוריון החברה, שנה לאחר שעזב את תפקיד היו"ר בו שימש מאז 1993. גורמים בחברה טוענים כי הרקע למימוש ולעזיבה הוא רצונו של מנדל, בן ה־76, לקחת צעד אחורה מהעסק. בנוסף, המימוש קשור ככל הידוע לסוגיות מיסוי בארה"ב.
היורשים שקיבלו ענקית יבוא
דיפלומט הוקמה בשנת 1963 על ידי רוברט (בוב) מנדל, יהודי אמריקאי, כמפעל לסכיני גילוח בנצרת עילית (נוף הגליל כיום). אחרי כשנה המפעל נקלע לקשיים ועמד בפני קריסה, ומנדל גייס לתפקיד המנכ"ל את יצחק וימן, ששינה את ייעודה בשנים הבאות מייצור מקומי ליבוא מוצרי צריכה של ענקיות בינלאומיות ובהן פרוקטר אנד גמבל, היינץ, קלוגס וסטארקיסט.
בהמשך נטלו את ההובלה בחברה בניהם של צמד המייסדים, ג'פרי ונעם בהתאמה. נעם וימן שנכנס לתפקיד המנכ"ל בתחילת שנות ה־90 היה ונותר הרוח החיה שמאחורי דיפלומט. תחת ניהולו הפכה החברה לאימפריה מקומית של יבוא לישראל ולמדינות נוספות. במרץ 2021 הוביל וימן את הנפקת דיפלומט בבורסה בתל אביב, לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל.
בין המועסקים בחברה ניתן למצוא כיום כמה מבני משפחתו של וימן. בשנת 2024 עמדה עלות שכרם של חמשת בני משפחת וימן המועסקים בדיפלומט על יותר מ־9 מיליון שקל, (4.1 מיליון שקל לנעם). בני משפחת מנדל נותרו שותף שקט בחברה, ונהנים מהדיבידנדים שחולקו מאז כניסתה לבורסה - סה"כ 285 מיליון שקל, 60 מיליון מהם בשנת 2024.
במרכז גל העלאות המחירים
בשנים האחרונות וביתר שאת בשנה החולפת דיפלומט נמצאת בעין הסערה של עליות המחירים בתחום המזון ולפני כשבועיים היא הודיעה על העלאת מחירים נוספת עבור חלק ממוצריה בשיעור של עד 15%. זאת, שנה בלבד לאחר שהודיעה על מהלך דומה עבור שורת מוצרים פופולריים אותם היא מייבאת, כולל שוקולד מילקה, עוגיות אוראו וקפה ג'ייקובס.