לבנק המלווה יכולת השפעה ניכרת על מחירי הדירות החדשות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
קבינט הדיור החליט להקים צוות שיבדוק את מעורבות הבנקים בשוק, ואת האפשרויות לשנות את הנוהלים הקיימים, שמאפשרים להם לשלוט במחירי הדירות החדשות ולמנוע ירידתם. זאת, בעקבות מסמך שהוציאה המועצה הלאומית לכלכלה, שטוען כי התערבות הבנקים במחירי הדירות מהווה כשל תחרותי, שכן יש להם אפשרות למנוע ירידות מחירים, על אף שלכאורה תנאי השוק מובילים אליהן.
● הכלכלן הראשי: היזמים חוששים מבנק ישראל - ומגדילים את המבצעים הפיננסיים
● הסוף להנחה של מיליון שקל לדירה: הערים שבהן מסתיימת שיטת ההגרלות
יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, פרופ' אבי שמחון, הציג הצעת החלטה שאושרה להקמת צוות לבדיקת מעורבות הבנקים - הפרקטיקות והשפעתן על מחירי הדירות. במועצה סבורים כי הבנקים גורמים לתופעה של קשיחות מחירים כלפי מטה, כלומר כשהביקושים עולים - המחירים עולים. אך כשהם יורדים, כפי שקורה היום - הם אינם יורדים.
במסמך שוללים הסברים לפיהם מצוקת כוח האדם בתחום הבינוי היא שגרמה לעליות המחירים במהלך המלחמה, שכן היצע הדירות עלה במהלך התקופה הזו באופן חד. עוד מעריכים בו כי ההסבר הסביר יותר לקשיחות א־סימטרית של המחירים הינו כשל תחרותי שאינו נעוץ אצל יזמי הנדל"ן, אלא במגזר הבנקאי המלווה את הענף, שהוא ריכוזי ו"שני בנקים, לאומי והפועלים, מספקים 60% מכלל המימון לבנייה. הבנקים שולטים בצורה מאוד הדוקה במה שקורה בשוק וכל יזם עובד באופן צמוד עם הבנק המלווה".
עוד נכתב, כי לבנק המלווה יכולת השפעה ניכרת על מחירי הדירות החדשות, באמצעות התערבות בשיקולי המחיר שלהם. זאת, באמצעות סעיף בחוזה התקשרות מול היזמים, שמחייב את האחרונים לקבל אישור, באם ירצו להוריד את מחירי הדירות בפרויקט. הסעיף מביא יזמים לערוך מבצעים שונים לרוכשים, שכל תכליתם שלא להוריד את מחירי הדירות.
"תנודות לשני כיוונים"
במועצה ממליצים על ארבעה צעדים: להכריז על הבנקים קבוצת ריכוז בתחום מתן אשראי לבנייה; להורות להם להימנע מסעיפים שיכולים לעצור יזמים מלהוריד מחירי דירות בפרויקטים; לאסור עליהם לדון עם יזמים בתמחור פרויקט, לאחר שאושרה תוכנית עסקית; והאחרון: דרישה מהם להביא מסמכים שיתעדו את הדינמיקה בינהם לבין היזמים בנוגע למחירים. "השינוי עשוי להביא לתנודות מחיר לשני הכיוונים בהתאם לתנאי השוק".