בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock
סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
14:30
עליות קלות באירופה: מדדי הדאקס, הפוטסי והקאק מתקדמים שלושתם בכ-0.2%.
ממשל טראמפ הודיע כי במסגרת ההסכם בין ארה"ב לסין, ארה"ב תחתוך את המכסים על חבילות מסין שערכן נמוך מ-800 דולר, הידועים כמכסי "דה מינימיס". המכסים על חבילות אלו יירדו מרמה של 120% ל-54%.
מניות שעושות תנועות משמעותיות במסחר המוקדם בוול סטריט:
קוין בייס - המניה של חברת הקריפטו עלתה בכ-10% במסחר המוקדם, לאחר שדווח כי החברה צפויה להיכנס למדד ה-S&P 500 ב-19 במאי.
בואינג - המניה עולה, לאחר שבבלומברג דווח כי סין הסירה את ההנחיה להפסיק לקבל משלוחים ממטוסי בואינג, במסגרת ההסכם בין ארה"ב לסין.
הרץ - מניית חברת השכרת הרכב ירדה במעל 7% במסחר המוקדם, לאחר שדיווחה על הפסד רבעוני גדול מהמצופה, ופרסמה אזהרה באשר להצטננות בביקושים מצד עסקים ותיירים בין־לאומיים. החברה רשמה רצף עליות משמעותי של יותר מ-50% לאחרונה, לאחר שהמשקיע המיליארדר ביל אקמן דיווח כי קרן הגידור שלו, פרשינג סקוור, רכשה 12.7 מיליון ממניות החברה בשווי כולל של כ-46.5 מיליון דולר.
שיעור האבטלה באירופה עמדה על 4.5% בתקופה שבין ינואר למרץ השנה - וכך הגיע לרמתו הגבוהה ביותר מאז אוגוסט 2021.
הביטקוין נסחר כעת ביציבות, ומחירו נע סביב 103 אלף דולר.
13:00
בשעה זו, מדדי הדאקס, הפוטסי והקאק רושמים עליות קלות של כ-0.1%.
ברויטרס צוין כי אנליסטים וכלכלנים אמרו כי על אף שהקפאת המכסים ההדדיים הגבוהים בין ארה"ב וסין מבורכת, היא לא שינתה את התמונה הגדולה יותר. "בסופו של היום, המכסים עדיין יהיו גבוהים יותר באופן דרמטי, ויכבידו על הצמיחה בארה"ב", אמר כריסטופר הודג', כלכלן ארה"ב ראשי ב-Natixis.
משקיע העל קן גריפין, מייסד קרן סיטאדל, התייחס בשיחה עם בלומברג לחודש האחרון בשווקים, וציין כי ייתכן שהיה נכון יותר לשבת על הגדר ולאגור מזומנים. "זו הייתה תקופה ממש מאתגרת למשקיעים, מכיוון שכל כך הרבה מהערך של החברות שאנו משקיעים בהן מושפע על־ידי מדיניות שמשתנה באופן מאוד מהיר בוושינגטון. במבט לאחור, אולי להחזיק במזומנים היה הדרך הטובה ביותר לנווט בתקופה הזו. אבל זה כל כך מנוגד לתרבות שלנו, לפיה תמיד אנחנו מנסים להיות בהתקפה, תמיד מנסים למצוא דרכים ליצור ערך בשווקים".
12:00
המגמה המעורבת באירופה נמשכת: הדאקס נסחר ביציבות, בעוד הפוטסי והקאק מתקדמים שניהם בכ-0.1%.
בשוק הסחורות, מחירי הנפט רושמים כעת עליות קלות של עד 0.4%: מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-65.1 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד על כ-62.2 דולר.
11:00
מגמה מעורבת באירופה: הדאקס עולה בכ-0.2%, הקאק מתקדם בכ-0.1% והפוטסי נסחר ביציבות.
מניית ענקית הפארמה באייר מזנקת בכ-9%, לאחר שתוצאותיה הכספיות לרבעון הראשון של 2025 עקפו את תחזיות האנליסטים. החברה, שנמנית בין חברות הפארמה הגדולות בעולם, דיווחה על מכירות בגובה של כ-15.3 מיליארד דולר, לעומת צפי האנליסטים ל-13.52 מיליארד אירו.
10:10
פתיחה מעורבת באירופה: הדאקס מטפס בכ-0.2%, בעוד הפוטסי והקאק נסחרים סביב רמות הבסיס. על אף הסכם הסחר בין ארה"ב לסין, במסגרתו ארה"ב תוריד את היקף המכסים ל-30% ואילו סין תוריד ל-10%, במקביל להשהיית המכסים הגבוהים ל-90 יום, חוסר הוודאות בשווקים נמשך.
מניות חברות ביטוח המשנה הגרמניות פרסמו הפסדים כספיים של מעל מיליארד אירו בעקבות השריפות שהשתוללו בלוס אנג'לס בתחילת השנה. מינכן רה מבטחת המשנה הגדולה ביותר בעולם, דיווחה על הפסדים של 800 מיליון אירו ברבעון הראשון של 2025. הנובר רוק , מבטחת המשנה השלישית בגודלה בעולם, דיווחה על הפסדים של כ-764 מיליון אירו ברבעון הראשון.
9:30
אסיה
על אף הראלי בוול סטריט והאופטימיות סביב שיחות הסחר בין ארה"ב לסין הבורסות באסיה נסחרות במגמה מעורבת: הניקיי קופץ בכ-1.6%, ההנג סנג נופל בכ-1.5%, הקוספי יורד קלות בכ-0.1% ובורסת שנגחאי מתקדמת בכ-0.2%.
וול סטריט
בארה"ב, יתפרסם היום מדד המחירים לצרכן, בשעה 15:30 שעון ישראל. האנליסטים מעריכים כי מדד המחירים לצרכן באפריל יעלה ב-0.3% בקצב חודשי ויעמוד על 2.4% בקצב שנתי, בדומה לחודש הקודם. מדובר בנתון חשוב עבור הבנק המרכזי בארה"ב, שלא פעם ציין כי הוא עוקב באדיקות אחר נתוני האינפלציה כדי להחליט על מתווה הריבית העתידי בו ינקוט.
האנליסטים צופים כי סימנים ראשונים של עליית מחירים הקשורה במדיניות המכסים של טראמפ תבוא לידי ביטוי במדד המחירים לצרכן שיפורסם היום.
אמש (ב') בוול סטריט, יום המסחר הירוק בוול סטריט סיפק צפירת הרגעה משמעותית למשקיעים, שחטפו מכה קשה בעקבות מלחמת הסחר המחודשת של טראמפ. כאמור, על רקע המגמה החיובית, ארה"ב וסין הודיעו על השהיית רוב המכסים ההדדיים, כחלק מניסיון להפחית את המתחים בין שתי הענקיות הגלובליות. על־פי הדיווחים, ארה"ב תוריד את היקף המכסים ל-30% ואילו סין תוריד ל-10%. בניגוד להסכמים קודמים, הצדדים הדגישו שהם לא חותרים ל"ניתוק" כלכלי, אלא להעמקת השיח, והתחייבו להקים מנגנון המשך לקיום שיחות על עתיד הסחר בין המדינות.
● ארה"ב וסין בדרך להסכם היסטורי, האם קוריאה ויפן יהיו הבאות בתור?
בתוך כך, הנאסד"ק זינק ביותר מ-4% ויצא מטריטוריית שוק דובי, כשעלה בכ-22%, מאז השפל שרשם ב-8 באפריל. גם ה-S&P 500 הציג ביצועים מרשימים, כשעלה בכ-3.3%, וכמעט מחק הירידות שרשם מתחילת השנה. גם הדאו ג'ונס עלה בכ-2.8%.
את עליות השערים החדות ביותר, רשמו בעיקר מניות הטכנולוגיה והשבבים, שבזמנו גם ירדו בחדות, לאור רגישותן ליחסי סחר חוץ עם שותפות הסחר של ארה"ב. טסלה , שרשמה לאחרונה ירידה במכירות בסין, על רקע התחרות הגוברת מצד יצרניות רכב מקומיות, עלתה בכ-7%. גם אמזון.קום עלתה ב-8%. אפל , שמייצרת את רוב מכשירי האייפון שלה בסין, זינקה בכ-6%. מטא ואנבידיה עלו ב-8% ו-5% בהתאמה.
על רקע המגמה החיובית, המניות הסיניות שנסחרות בוול סטריט קפצו גם הן בחדות. בין המניות שעשו תנועות משמעותיות: מניות ענקיות המסחר המקוון עליבאבא גרופ , PDD Holdings ו־JD.com , כמו גם ענקית הטכנולוגיה באידו .
למרות החגיגה בוול סטריט, בגולדמן זאקס מזהירים כי הנזק ממלחמת הסחר של הנשיא דונלד טראמפ עדיין צפוי להיות משמעותי. "ארה"ב הגדילה את המכסים על יבוא סיני של של פנטניל שעומד עדיין על 30%. במקביל, הפחתת התעריפים של ארה"ב על יבוא סיני היום, משקפת פחות מ-2% משיעור המכס הנוכחי בארה"ב מול שאר העולם". להערכתם, "להפחתת המכסים עליה הכריז טראמפ אמורה להיות השפעה מוגבלת בלבד על שיעור המכס האפקטיבי הכולל בארה"ב".
עוד ציינו בבנק, כי "אי הוודאות לא הוסרה במלואה מכיוון ששתי המדינות ממשיכות במשא ומתן בחודשים הקרובים. ההסכם מהווה עיכוב של 90 יום ולא הסרה של מכסים, ולכן חוסר הודאות עדיין קיים - הן למשקיעים והן למעסיקים".
הבוקר, החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות של עד 0.5%.
שוק החוב האמריקאי
בוול סטריט, בניגוד לעליות שנרשמו בשוק המניות, בשוק האג"ח, התמונה פחות אופטימית, כשהתשואה על אג"ח ממשלתיות ל-10 שנים עלתה ליותר מ-4.4% אמש (ב'). רפי גוזלן, הכלכלן הראשי של IBI, מסביר כי השפעת המכסים נעה על הציר שבין השפעה אינפלציונית, במידה שהעלאת המכסים אינה גבוהה מאוד, לבין פגיעה בצמיחה, במידה שהעלייה במכסים תוביל לפגיעה משמעותית בהכנסה הפנויה, תגביר את האי־ודאות ותוביל לפגיעה בהשקעות ולהרעה בתנאים הפיננסים. אי־ודאות זו מקבלת ביטוי בולט בתמחור בשוק איגרות החוב הממשלתיות.
הבוקר (ג'), תשואות האג"ח האמריקאיות נסחרות ביציבות: תשואת האג"ח לעשר שנים עומדת על כ-4.45%, בעוד התשואה לשנתיים עומדת על כ-3.99%.
שוק הפורקס העולמי
בשוק המט"ח בעולם, העליות בוול סטריט חיזקו את מדד הדולר (DXY) אתמול במעל 1% ל-101 נקודות. עם זאת, למרות התחזקות הדולר בעולם, בישראל דווקא נרשמה היחלשות של המטבע האמריקאי מול השקל. כפי שקורה לא אחת, העליות בוול סטריט מצריכות את המשקיעים המוסדיים בישראל להגדיל את גידור המטבע שלהם ולרכוש שקלים. כך, השקל התחזק לשער של 3.54 שקלים לדולר (יציג) ו-3.93 שקל לאירו.
הבוקר, הדולר נחלש מול המטבעות הזרים: האירו מתחזק מול הדולר בכ-0.2% (1.11 דולר), הליש"ט מתחזק מול הדולר גם הוא בכ-0.2% (1.31 דולר) והין היפני מתחזק מול הדולר בכ-0.4% (147.93 ין).
שוק הקריפטו
הביטקוין נסחר הבוקר בירידות, סביב רמה של 102 אלף דולר; זאת, לאחר שנסחר השבוע בשיא של שלושה חודשים, סביב 104 אלף דולר. למרות הירידות, הביטקוין לאחרונה עשה קאמבק, לאחר שדשדש תקופה ארוכה, בעקבות הסנטימנט השלילי בוול סטריט.
שוק הסחורות
מחירי הנפט זינקו אתמול על רקע סנטימנט כלכלי חיובי, וחבית נפט מסוג ברנט עלתה ל-66 דולר. הבוקר, מחירי הנפט נסחרים בירידות קלות: מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-64.8 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד על כ-61.8 דולר.
מנגד, מחיר הזהב צנח ביותר מ-3% לכ-3,200 דולר לאונקיה, לאור הסטת הכספים של המשקיעים לנכסים מסוכנים יותר. הבוקר, מחיר הזהב רושם עלייה של קרוב ל-1%, ועומד כעת על כ-3,250 דולר.
מאקרו
בארה"ב, יתפרסם היום מדד המחירים לצרכן, בשעה 15:30 שעון ישראל. האנליסטים מעריכים כי מדד המחירים לצרכן באפריל יעלה ב-0.3% בקצב חודשי ויעמוד על 2.4% בקצב שנתי, בדומה לחודש הקודם. מדובר בנתון חשוב עבור הבנק המרכזי בארה"ב, שלא פעם ציין כי הוא עוקב באדיקות אחר נתוני האינפלציה כדי להחליט על מתווה הריבית העתידי בו ינקוט.
האנליסטים צופים כי סימנים ראשונים של עליית מחירים הקשורה במדיניות המכסים של טראמפ תבוא לידי ביטוי במדד המחירים לצרכן שיפורסם היום.
בהינתן שפרסום המדד היום לא יכלול נתונים המשקפים את ההשפעות האחרונות של הפסקת המכסים בת 90 הימים עם סין, חלק מהאנליסטים אינם מאמינים שהאירוע יכביד על ההתאוששות האחרונה בשוק המניות. סטוארט קייזר, ראש אסטרטגיית מסחר המניות האמריקאי בסיטי, כתב בהודעה ללקוחות ביום שני: "הפתעה כלפי מעלה במדד המחירים לצרכן ביום או חולשה בנתוני התעסוקה בחודש הבא ייחשבו זמניים, אם המשא ומתן על המכסים ימשיך במומנטום חיובי".