גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שבדיה וצרפת יוצאות נגד ישראל ומאיימות בסנקציות כלכליות, והן לא היחידות

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מדלג על ישראל בביקורו במזרח התיכון, ובינתיים באיחוד האירופי צוברת תאוצה יוזמה חדשה שדורשת לדון אם ישראל עומדת בהסכם האסוציאציה ברקע המלחמה בעזה ● מדינות כמו שבדיה וצרפת "התהפכו" וכעת דורשות דיון דחוף בעניין ● על הפרק: סחר של 50 מיליארד דולר בשנה

מדינות אירופה דורשות לדון האם ישראל עומדת בתנאי ההסכם / צילום: Reuters, Eric Broncard / Hans Lucas
מדינות אירופה דורשות לדון האם ישראל עומדת בתנאי ההסכם / צילום: Reuters, Eric Broncard / Hans Lucas

בזו אחר זו הודיעו בימים האחרונים מדינות מפתח באירופה על שינוי כיוון בנוגע למלחמה של ישראל בעזה, ועל דרישתן "לפתוח לדיון" את השאלה אם ישראל עדיין מחויבת להסכם האסוציאציה בינה ובין האיחוד האירופי.

נשיא ואיש עסקים: מדינות ערב מקבלות את טראמפ עם מטוס חדש וסכומי עתק
כ-142 מיליארד דולר: טראמפ חתם על עסקת הנשק "הגדולה בהיסטוריה"
מנכ״ל אנבידיה הצטרף לטראמפ וחתם על עסקת ענק עם סעודיה

הסכם זה הוא הבסיס לכל היחסים המסחריים, לשיתופי הפעולה המדעיים וליחסים המדיניים והתרבותיים בין האיחוד לישראל, כולל סחר בשווי של קרוב ל-50 מיליארד אירו בשנה.

הרקע לשינוי הכיוון הוא תוכנית שאושרה בקבינט בשבוע שעבר להשתלט על חלקים מהרצועה "לזמן רב", ומניעת כניסת מזון וסיוע הומניטרי בחודשים האחרונים. "אנחנו חייבים לקבוע קו אדום", אמר שר החוץ של הולנד, אחת המדינות המובילות את המהלך.

לפי גורמים ישראלים, בירושלים עוקבים אחרי ההתפתחויות ומנסים לאמוד את ההשלכות.

הסחף הנוכחי באירופה נגד המדיניות הישראלית נרשם על רקע ביקורו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ במזרח התיכון השבוע, הדילוג על ביקור בישראל, וביקורת מרומזת שנשמעה גם מכיוון הבית הלבן על עצירת הסיוע ההומניטרי ועל המצב המידרדר ברצועה.

לדברי פרשנים, מדינות האיחוד מעודדות מכך שהממשל האמריקאי מביע ביקורת מרומזת כלפי המדיניות הישראלית, ולכן אינן חוששות מעימות עם טראמפ סביב סוגיה זו.

לפיהם, התחושה באירופה היא שמרחב הפעולה של בריסל התרחב, וישנו רצון להשתמש בכוחו של האיחוד כשותף הסחר הגדול ביותר של ישראל כדי להשיג מטרות מדיניות.

דעת הקהל ביבשת לוחצת על הממשלות לבצע צעדים ממשיים להגנה על הפלסטינים, על רקע התמונות מעזה.

למעשה, ציר מצומצם של מדינות פרו-פלסטיניות ביבשת ניסה בעקביות בשנה האחרונה ליזום שינוי ביחסי האיחוד עם ישראל, או לאיים בכזה כדי להגביל את המבצע הישראלי.

טראמפ מגיע לפגוש את יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן בריאד, היום / צילום: ap, Alex Brandon

פטור ממכסים ושיתופי פעולה מדעיים

היחסים בין האיחוד לישראל מבוססים על "הסכם האסוציאציה" משנת 2000 - המסדיר את הפטור ממכסים שעומד בבסיס הסחר, שיתופי פעולה מדעיים כמו תוכנית "הורייזן", חילופי סטודנטים במסגרת תוכנית "ארסמוס", הסכמי "השמיים הפתוחים", המאפשרים טיסות זולות לאירופה, ועוד.

סעיף 2 של הסכם זה קובע כי האיחוד האירופי וישראל מחויבים יחד ל"ערכים משותפים", הכוללים כיבוד זכויות אדם ועקרונות דמוקרטיים.

אירלנד, ספרד, לוקסמבורג וסלובניה, בין היתר, דרשו מהנציבות האירופית כבר לפני כשנה לדון אם ישראל עדיין מחויבת לערכים אלו, בשל הפעולות שלה בעזה.

הנציבות האירופית, בגיבוי מדינות מפתח כמו גרמניה, ולאור התנגדות נחרצת של מדינות פרו-ישראליות כמו אוסטריה, הולנד והונגריה, טרפדה את המהלך.

אפילו האחראי הקודם על יחסי החוץ של האיחוד, ג'וזפ בורל, שהתבטא באופן חריף נגד ישראל, לא הצליח לקדם את היוזמה לפני שהוחלף בתפקיד.

אבל השבוע התמונה השתנתה. שר החוץ ההולנדי קספר וולדקאמפ הודיע בשבוע שעבר כי "המצב הקטסטרופלי ברצועת עזה" מחייב דיון לגבי המשך היחסים בין האיחוד לישראל. הוא גם אמר כי לדעתו ישראל כבר אינה מפגינה מחויבות לסעיף 2, הודיע כי הולנד תשעה קידום "תוכנית פעולה" עתידית בין ישראל לאיחוד ואמר כי תדרוש לקיים דיון דחוף בסוגייה - כל עוד ישראל תסרב להכניס סיוע הומניטרי לרצועה. "אנחנו שולחים מסר לישראל, ונוקטים צעד ברור", אמר.

"התחייבויות משפטיות וגם אחריות מוסרית"

אחרי הצעד, שקיבל גיבוי פומבי בראיון מראש ממשלת הולנד, הודיעו מדינות נוספות על הצטרפות לדרישה. פינלנד הודיעה יומיים לאחר ההודעה ההולנדית כי גם היא תדרוש לדון בסעיף 2 של הסכם האסוציאציה "אם ישראל תמשיך לעצור את הסיוע ההומניטרי לרצועה".

"המצב לא יכול להמשיך להידרדר. בשום מצב אסור להפוך את הסבל של האוכלוסייה למכשיר פוליטי, וזה מה שישראל עושה כעת", אמרה שרת החוץ הפינית אלינה ולטונן. "מדובר בהתחייבויות משפטיות (של ישראל) וגם באחריותה המוסרית", הוסיפה.

שרת החוץ השבדית אישרה בראיון ששודר שלשום בטלוויזיה המקומית, כי "הממשלה השבדית תומכת בבדיקה שכזו".

גם צרפת הצטרפה לגל בימים האחרונים. "מדובר בדרישה לגיטימית, ואני קורא לנציבות האירופית לבחון אותה", אמר שר החוץ הצרפתי ז'אן-נואל בארו בראיון לרדיו הצרפתי. כשנשאל אם הוא בעד השעיית הסכם האסוציאציה כולו, אמר: "בואו נראה מה תכריע הבדיקה של הנציבות האירופית".

לפי הערכות, גם פורטוגל תצטרף לדרישה, וייתכן כי גם מלטה ובלגיה. כדי לדון בהסכם האסוציאציה לא נדרשת הסכמה פה אחד, אלא רוב מתוך 27 מדינות האיחוד, כך שייתכן שהציר הביקורתי כלפי ישראל יצליח לגבש אותו.

מי שצפויה להחליט אם להעלות את הסוגיה לסדר היום או לא היא האחראית החדשה על יחסי החוץ של האיחוד האירופי, האסטונית קאיה קאלאס, שעד כה לא התבטאה בנושא. הדרישה עשויה לעלות לדיון כבר ביום שלישי הקרוב, במפגש החודשי של שרי החוץ של האיחוד האירופי.

"סכנה של השעיית ההסכם או ביטולו"

"מכיוון שסעיף 2 הוא סעיף בסיסי שעליו נשען הסכם האסוציאציה, הרי שהבחינה שלו משמעה - בתסריט הקיצון המקסימלי - סכנת השעיית ההסכם או ביטולו", אומרת ל"גלובס" ד"ר מאיה שיאון-צדקיהו, העומדת בראש התוכנית ליחסי ישראל-אירופה במכון "מתווים" ומרצה בפורום אירופה באוניברסיטה העברית. "בפועל קשה לראות את היחסים מידרדרים עד כדי כך. אולם עצם הפתיחה בהליך היא מאוד מדאיגה ושולחת מסר שלילי למגזר העסקי האירופי".

לדבריה, הסחף נגד ישראל נוצר כעת בשל כמה גורמים: "הראשון הוא אי-הכנסת סיוע לעזה, סגירת מוקדי חלוקת מזון בינלאומיים בהיעדר אספקה ודיווחים על מצב הרעב שם.

"הגורם השני הוא אישור תוכנית 'מרכבות גדעון' לחידוש מלחמה עצימה בעזה, כשהדגש הוא על העדר תוחלת מדינית.

"השלישי הוא ביקור טראמפ באזור, מבלי לבקר בישראל, ומהלכיו בשבועות האחרונים מול איראן והחות'ים, שמשדרים לעולם שהפערים בינו לבין נתניהו גדלים. אחת המסקנות שהאירופים מסיקים מכך היא שניתן לפנות נגד ממשלת ישראל ללא תגובת-נגד מטראמפ.

"הגורם הרביעי, הוא העובדה שממשלות רבות באירופה נתונות ללחצים פנימיים לנקוט צעדים ממשיים לנוכח מדיניות הממשלה בעזה, ואלו הממשלות שאנחנו רואים מצטרפות למהלך ששר החוץ ההולנדי החל".

"בעיקר אמצעי לחץ נגד המשך המלחמה"

אם ישראל תתחיל להפעיל תוכנית לסיוע הומניטרי, ותימנע מפעולה צבאית נרחבת, מנתחת ד"ר שיאון-צדקיהו, הרי שהאיום האירופי לא יתממש. אולם סביר להניח שהוא לא יוסר מסדר היום.

"הדרך עד השעיית או ביטול הסכם כלשהו ארוכה, ועדיין לא נראית באופק. מדובר בעיקר באמצעי לחץ מדיני להניא את ממשלת ישראל מהרעבת עזה והמשך המלחמה ללא תוחלת", היא אומרת.

"המהלך בהחלט מסמן שהמחנה המתנגד לממשלת ישראל באירופה הולך וגדל, ושהצונאמי המדיני יכול להתרחש בקצב מהיר שעלול להפוך את מדינת ישראל למצורעת מבחינה בינלאומית, אפילו עוד יותר מהפגיעה במעמדה כיום".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בבורסת ת"א; מדד רשתות השיווק זינק ב-1.9%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2% ● מדד רשתות השיווק זינק ● קמטק נפלה בכ-7% למרות הדוחות הטובים ● פריון זינקה לאחר הדוחות ● בוול סטריט, מתפשטת אופטימיות בשוק המניות, אבל לא בשוק האג"ח ● וגם: בנק ההשקעות שצופה עלייה של 50% במניית שבבים ישראלית

יורם נווה מנכ''ל כלל, רונן אגסי מנכ''ל מגדל, אייל בן סימון מנכ''ל הפניקס / צילום: נטלי פורטי, צילומים: כדיה לוי, ניקולה וסטהפל, ענבל מרמרי

הפניקס, כלל ביטוח ומגדל רוצות להתחרות בבנקים על פיקדונות לציבור

הרפורמה ששואפת לפתוח את שוק הפיקדונות לתחרות מחוץ לבנקים תעלה השבוע לשימוע במשרד האוצר ● חברות הביטוח כבר נענות לאתגר ומתחילות להתחמם על הקווים, אך הדרך לשם עוד ארוכה ויקרה ● בינתיים, גורמים בענף מזהירים: בלי הקלות - אף אחד לא ייכנס

בית החולים אל-אהלי שבעיר עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

תקיפה חריגה בח'אן יונס: ניסיון חיסול של מוחמד סינוואר

בשל ירי מתימן: אזעקות בירושלים, בשפלה ובאזור המרכז ● טיל נוסף שוגר הערב מתימן, אך הוא נכשל בשיגורו ● וויטקוף בשיחה עם משפחות חטופים: "הנשיא לא יקבל פחות מחזרתם של כולם הביתה" ● משרד החוץ האמריקאי: "ביקור טראמפ בסעודיה הוא ביקור היסטורי בכל התחומים ● צה"ל הודיע כי תקף מחבלי חמאס ששהו בבית החולים "נאצר" במרחב ח'אן יונס ● 58 חטופים - 585 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים

פרופ' אבי שמחון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

בנק ישראל נגד שמחון: התוכנית שמקדם "תוביל לעליית מחירי הדיור"

בבנק ישראל שוללים את דבריו של פרופ' אבי שמחון, שטען כי הבנקים גורמים לתופעה של קשיחות מחירי הדירות החדשות כלפי מטה וכעת פועל להקים צוות שיבדוק את הנושא ● "התערבות לא מבוקרת בהסכמי המימון בין היזמים לגורמים המממנים משפיעים לשלילה על שוק הדיור בישראל ומובילים אותו דווקא לצמצום היצע הדירות ולעלייה במחיריהן", מבהירים בבנק ישראל

מסחר בבורסה / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג קופץ בכ-2%

הניקיי יורד ב-0.2% ● האינפלציה בארה"ב פחות גבוהה מהתחזיות, אבל עדיין עיקשת ● ● הזהב ממשיך לאבד גובה ● S&P 500 חזר לטריטוריה חיובית בשנת 2025 ● וגם: הבנק שאופטימי לגבי כלכלת ארה"ב ושוק המניות האמריקאי

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

משבר הטיסות עשוי להיות בשורה רעה לאינפלציה, ומה צפוי במדד השבוע?

האינפלציה בחודש אפריל צפויה לרדת ל-3.1% עפ"י התחזיות, אך רכיב הטיסות לחו"ל עלול להרוס את קצב ירידת מדד המחירים ● מה צפוי המשך השנה, ומתי האינפלציה תתכנס אל יעד יציבות המחירים של בנק ישראל?

מטוס של וויזאייר. השפעה מכרעת על שוק הלואו־קוסט / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חדשות טובות לטסים: החברה הזרה הכי פעילה בנתב״ג חוזרת

בשעה שחברות תעופה אחרות מבטלות, באתר וויזאייר הודיעו על חזרה כבר בשבוע הקרוב ● אייר קנדה, שתכננה לשוב לארץ בתחילת יוני, החליטה על הארכת השהיית הטיסות הארוכה ביותר עד כה: עד 8 בספטמבר 2025 ● אלו המועדים בהם צפויות החברות הזרות לחזור לפעילות בישראל

יוני אסיא, מנכ''ל איטורו / צילום: יח''צ eToro

הנפקה מוצלחת לאיטורו בנאסד"ק; זכתה לביקושים גבוהים, ומחיר המניה עלה

איטורו הודיעה על הנפקה לפי שווי של 4.4 מיליארד דולר ● היקף הגיוס והצעת המכר הסתכמו במצטבר לכ-620 מיליון דולר, לאחר שהחברה הגדילה את מספר המניות שהוצעו ● מדובר בהנפקה הישראלית הגדולה ביותר מאז מובילאיי ב-2022, ואחת ההנפקות הגדולות ביותר בוול סטריט בכלל בתקופה האחרונה

דונלד טראמפ ומוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ איש ערב: הנשיא חוצה קווים אדומים בדיפלומטיה של דולרים ושל ג׳סטות. לאן הוא יגיע ואיזה מחיר תשלם ישראל?

השתפכויות האהבה למוחמד בן סלמאן מזכירות לישראל שהיא אינה יכולה להתחרות על אהבתו של הנשיא בהשקעות של ״טריליון דולר״ או ב״ארמון המעופף״ ● כדי להינצל מקוצר הרוח הבסיסי של טראמפ היא חייבת לשכנע אותו שהיא עדיין נכס אסטרטגי ● אבל איך?

יקי רייסנר, בעלים ומנכ''ל רייסדור יזמות / צילום: גיא שנקרמן

יזם הנדל"ן שמגיע לבורסה ומנסה להשתחרר מערבויות אישיות של 1.3 מיליארד שקל

רייסדור של היזם יקי רייסנר פועלת לגיוס 150 מיליון שקל באג"ח, ומתכוונת לפעול לשחרורו מערבויות שהעמיד להתחייבויותיה ● החברה מתרחבת מדיור לאוכלוסייה החרדית גם לנדל"ן המניב ● לאחר שוויתר על שכר אשתקד, רייסנר יזכה לתגמול שנתי בעלות עד 4.8 מיליון שקל

פרופ' גבי סרוסי, השר ישראל כ''ץ וגלעד ארדן / איור: גיל ג'יבלי

התעשייה האווירית כבר חצי שנה ללא יו"ר, והמועמד של כ"ץ מקבל הזדמנות אחרונה

דירקטוריון תע"א יתכנס לדון מחדש במועמדות גבי סרוסי, שקידם שר הביטחון ונפסלה על ידי הוועדה למינוי בכירים בשל "ניסיון ניהולי מצומצם" ● ברשות החברות דורשים הכרעה ומסמנים את השבוע הבא כמועד הקריטי ● מועמדותו של גלעד ארדן עשויה לחזור לשולחן

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

מנכ"ל אנבידיה הצטרף לטראמפ וחתם על עסקת ענק עם סעודיה

יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, התחייב לרכוש מענקית הבינה המלאכותית כ-200 אלף שבבים גרפיים ● באמצעות עסקת הענק מבטיח לממלכה את אספקת השבבים החדשים ביותר

ענת כהן דייג, מנכ''לית קומפיוג'ן / צילום: רמי זרנגר

המנכ"לית הישראלית הוותיקה של חברת פיתוח התרופות פורשת

ד"ר ענת כהן דייג פורשת מניהולה של קומפיוג'ן לאחר 15 שנה בתפקיד ● תהפוך ליו"רית פעילה בחברה, אשר נסחרת בשווי של כ־400 מיליון שקל

דיון בנושא נתוני צפייה בוועדת הכלכלה, היום / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

יו"ר ועדת הכלכלה: "המדינה חייבת לשים גוף מפקח על מדידת הרייטינג"

ועדת הכלכלה דנה בנושא הצגת הרייטינג בזמן אמת, עם התערבות אפשרית מצד הממשלה ● היו"ר דוד ביטן ציין ש"המפרסמים צריכים להאמין בשיטה, אחרת הם לא יפרסמו", ושחר תורג'מן מאיגוד לשכות המסחר תהה "למה הרגולציה נכנסת להיכל הקודש של המגזר העסקי?"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים נגד תופעת ה"דרייברים": פשטה על "תחנות מוניות" פיראטיות

מדובר במנגנון משומן הפועל במחשכים, ללא אישורים של משרד התחבורה וללא כל דיווח לרשויות המס ● האפשרות הזמינה של מערך היסעים באמצעות רכבים פרטיים לאורך כל שעות היום וללא כל רגולציה יצרה תעשייה שלמה של כסף שחור המתגלגל מתחת לעין הרשויות

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Petr Josek

טראמפ רוצה לקבל מהקטארים מטוס מפואר? ארדואן עשה זאת לפניו

המטוס שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, קיבל מממשלת קטאר רחוקה מלהיות מתנה חסרת תקדים ● כבר ב־2018, שנה לאחר שמדינות המפרץ פתחו בחרם על דוחא, האמיר של קטאר העניק לנשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן את אותו מטוס מפואר, שמהווה כיום את המטוס הנשיאותי שלו

טראמפ מגיע לפגוש את יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן בריאד / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ מבקר במזרח התיכון: מה צפוי היום?

הביקור של נשיא ארה"ב במזרח התיכון נכנס ליומו השני ● בינתיים הספיק טראמפ לחתום על הסכם בשווי 142 מיליארד דולר הכולל אספקת ציוד צבאי מתקדם ושירותים ממעל לעשר חברות ביטחוניות אמריקאיות ● מה צפוי היום ובימים הקרובים?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 חזר לטריטוריה חיובית בשנת 2025

נאסד"ק עלה ב-1.6% ● אנבידיה חזרה ל"מועדון ה-3 טריליון דולר" לאחר שלושה חודשים ● האינפלציה בארה"ב הפתיעה לחיוב: יורדת לקצב שנתי של 2.3% באפריל ● קוינבייס נכנסת למדד S&P 500, זינקה ב-24% ● מניית הרץ, הפוזיציה החדשה של ביל אקמן, ירדה בחדות ● פלנטיר זינקה בכ-8% והשלימה עלייה של כ-70% מתחילת השנה

אבי לוי (דיסקונט), חנן פרידמן (לאומי), ידין ענתבי (הפועלים) / צילום: יונתן בלום, אורן דאי, ישראל הדרי

ערב הדוחות: אלה מניות הבנקים שזכו להמלצה מברקליס

אנליסט הבנק הבריטי צופה המשך "מומנטום חיובי בר־קיימא" בתוצאות הבנקים הגדולים בישראל בהמשך השנה ● תיק האשראי שלהם מוערך כ"בעל איכות גבוהה"

מפעל של ריינמטאל,  יצרנית הנשק הגדולה בגרמניה / צילום: Reuters, KAI PFAFFENBACH

מפעלי פולקסווגן ייצרו טנקים: בגרמניה משנים כיוון ומתמקדים בתחום הנשק

תעשיית הרכב שהובילה את הכלכלה הגרמנית הולכת ודועכת, ומפנה כעת את הבכורה לחברות הנשק שנהנות ממבול הזמנות מרחבי היבשת ● מפעלי רכב של פולקסווגן, שרווחיה צנחו ב־41% ברבעון הראשון, כבר בדרך להפוך למפעלי ייצור נשק, וגם כוח האדם צפוי להירתם לכך