גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ הוציא את הנאסד"ק מ"שוק דובי" והמשקיעים תוהים כיצד לפעול כעת

מדד הנאסד"ק השלים עלייה של יותר מ־20% מהשפל האחרון, אבל האם זה אומר שכדאי להשקיע בו כעת? ● מדוע לא צריך לנסות "לתפוס" בדיוק את השפל, ומה קרה למי שמכר דווקא כשהשוק הוגדר כ"דובי" ● מומחי שוק מנסים להעריך אם כעת זה הזמן לחזור ולחפש הזדמנויות

בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock
בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock

אם מצאתם את עצמכם בימים האחרונים תוהים איך לפעול בשוק ההון, כנראה שאתם לא לבד. רכבת ההרים שעליה עלתה וול סטריט בחודשים האחרונים קיבלה תפנית נוספת בשבוע החולף, ועוררה בקרב המשקיעים לא מעט שאלות.

מנכ״ל אנבידיה הצטרף לטראמפ וחתם על עסקת ענק עם סעודיה
מנכ"ל סיילספורס צפוי להרוויח 600 מיליון דולר מהאקזיט של וויז

ההתפתחות החיובית האחרונה במלחמת הסחר הגיעה הפעם מהתקדמות השיחות בין ארה"ב לסין. לאחר חודשים של מתיחות, הצהרות לוחמניות והטלת מכסים הדדיים, הגיעו שתי המעצמות להסכמה עקרונית: הסינים יפחיתו באופן דרמטי את המכסים על סחורות אמריקאיות המיובאות לסין מ־125% ל־10%, והאמריקאים יורידו את המכסים על יבוא סחורות מסין לארה"ב ל־30% בלבד, במקום 145% - וזאת לפרק זמן של 90 יום. ההסכם המתגבש בין המעצמות מצטרף להסכם סחר ראשון שנחתם מול בריטניה.

כצפוי, תגובת השוק לא איחרה להגיע והמדדים בוול סטריט זינקו ביום ב' בחדות. את התגובה החדה ביותר הוביל מדד נאסד"ק שעלה תוך יום מסחר אחד ב־4.3%, הקפיצה הגדולה ביותר שנרשמה מאז ה־9 באפריל (יום השהיית המכסים על רוב העולם למעט סין, אז זינק המדד ב־12%). "שבע המופלאות", מניות הטכנולוגיה המובילות של וול סטריט, הוסיפו ביום שני שווי שוק מצטבר של 837 מיליארד דולר.

בזכות העלייה האחרונה, הנאסד"ק משלים זינוק של 22.5% מאז השפל שרשם בתחילת חודש אפריל, מה שאומר שהוא יצא באופן רשמי מטריטוריית "שוק דובי".

האם לקנות, לממש, או להמתין?

מנהלי ההשקעות ממליצים דרך קבע לא לנסות "לתזמן" את השוק - לקנות או למכור מניות בהתאם להערכה על כיוונו. לדוגמה, אם הייתם מוכרים את המניות כשהשוק הוגדר רשמית כ"דובי", כלומר אחרי נפילה של 20%, וקונים רק אחרי עלייה של 20% ויציאה מהשוק הדובי, הייתם מפסידים פעמיים - גם סופגים את הירידות וגם מפספסים את העליות החדות.

ובכל זאת, על פניו המעבר של מדד הנאסד"ק משוק דובי לעבר שוק שורי הוא סימן מעודד עבור שוק המניות האמריקאי, שספג כאמור טלטלות מאז כניסתו של טראמפ לכס הנשיאות. אך למרות האופטימיות, התאוששותו של הנאסד"ק ושאר המדדים בוול סטריט מעלה לא מעט סימני שאלה, כשהמרכזי בהם הוא האם המגמה החיובית תחזיק מעמד לאורך זמן - או שמא מדובר בתיקון זמני בלבד?

בחינה היסטורית של התנהגות הנאסד"ק בעשורים האחרונים מצביעה על תבנית עקבית: לאחר תקופות של שווקים דוביים, המדד נוטה להציג התאוששות מרשימה. למעשה, מאז שנת 2000 נרשמו חמישה מקרים מרכזיים של "שוק דובי" (ותשעה מאז השקת המדד ב־1971), ובכולם הנאסד"ק רשם לאחריהם ראלי מרשים.

כך למשל, בעקבות התפוצצות בועת הטכנולוגיה, הדוט.קום, איבד המדד 78% בין מרץ 2000 ועד אוקטובר 2002, ומאז ועד היום עלה ביותר מ־1,600%. במשבר הפיננסי של 2008 מחק הנאסד"ק 54% מערכו מהשיא לשפל, אך מאז ועד היום השלים עלייה של 1,400%. גם ממשבר הקורונה במרץ 2020 התאושש המדד בקצב מהיר - כשהשלים מאז טיפוס של 170%, מתוכם יותר מ־80% מאז משבר האינפלציה והירידות בשווקים בשנת 2022.

כן חשוב לציין כי בהשוואה למקרי עבר, בהם המדדים בוול סטריט נכנסו לשוק דובי, הירידות החדות שנרשמו הפעם חלפו די מהר. למעשה, השוק הדובי השנה נמשך בקושי חודש - אחד מהקצרים בהיסטוריה, אך זה כמובן לא אומר שהירידות לא צפויות להתחדש. למעשה רק בדיעבד נדע באמת מה היה אורכו, והאם כעת לא מתרחשת "מלכודת דובים" שבמהלכה השוק מזנק תוך כדי מגמה של ירידות.

היסטורית, על פי חברת המדדים פירסט טראסט, שוק 'דובי' נמשך כ־11 חודשים ושיעור הירידה הממוצע בו במדד S&P 500 למשל הוא כמעט 32%. הפעם הקודמת שבה היה שוק דובי קצר כל כך כמו עכשיו הייתה בקורונה בתחילת 2020, אז הוא נמשך מעט יותר מחודש בודד. בשנת 2022 אגב, כשהריבית בעולם זינקה בעקבות האינפלציה, השוק הדובי נמשך 9.2 חודשים. השוק הדובי הקודם לכך היה רק בשנת 2008, במשבר הסאב־פריים.

אגב, כדי להצליח ליהנות מהעליות לא צריך להצליח לתזמן את התחתית במדויק, מספיק להיות "צודק בערך". כך לדוגמה, ב־2022 נטפליקס, מטא, טסלה ועוד, איבדו יותר ממחצית מערכן (חלקן אף 70%). על פי אתר מרקטווץ', "אם הייתם קונים אחת מהמניות הללו אפילו באמצע הירידות, הייתם זוכים לתשואה יוצאת דופן. אילו קניתם את נטפליקס או מטא כשאיבדו 25%־30%, למרות שהן המשיכו לרדת - עדיין הייתם מכפילים את ההשקעה לנוכח כמה שהן זינקו בשנים הבאות".

האי ודאות חלפה? הכלכלנים עדיין סקפטיים

ולמרות הנתונים המעודדים, כלכלנים בוול סטריט עדיין סקפטיים לגבי העתיד. בגולדמן זאקס מזהירים כי הנזק ממלחמת הסחר של הנשיא דונלד טראמפ עדיין צפוי להיות משמעותי. "צריך לזכור שבסוף ארה"ב הגדילה את המכסים על יבוא סיני של פנטניל שעומד עדיין על 30%", מציינים כלכלני הבנק. להערכתם, "אי הוודאות לא הוסרה במלואה מכיוון ששתי המדינות ממשיכות במו"מ בחודשים הקרובים. ההסכם מהווה עיכוב של 90 יום ולא הסרה של מכסים, ולכן חוסר הוודאות עדיין קיים - הן למשקיעים והן למעסיקים".

היכן אפשר למצוא הזדמנויות?

למרות אזהרות הכלכלנים כי יש לנקוט בזהירות ובאיפוק בשוק המניות, ישנם אנליסטים שמעריכים כי קיימות לא מעט הזדמנויות. ויולטה טודורובה מחברת Leverage Shares מעריכה כי בין המגזרים האטרקטיביים ביותר כעת נמצאים הטכנולוגיה ומוצרי הצריכה. מניות הטק הגדולות, ובמיוחד "שבע המופלאות", נראות מעניינות במיוחד: "הן הובילו את ההתאוששות וצפויות להמשיך להציג ביצועים טובים בחודשים הקרובים. חברת אפל במיוחד, עשויה להרוויח משיפור היחסים בין ארה"ב לסין בשל קשרי הייצור העמוקים שלה בסין.

"אנבידיה גם צוברת מומנטום ומציגה סימנים להיפוך מגמת הירידה הקודמת, בעוד שמניית מיקרוסופט כבר אינה רחוקה משיא כל הזמנים שלה", מוסיפה טודורובה. "מהצד הסיני, חברות כמו עליבאבא וטנסנט רשמו עליות משמעותיות מתחילת השנה ונשארות במוקד בשל הקלות רגולטוריות והשימוש הגובר בבינה מלאכותית במסחר אלקטרוני, משחקים ושירותי ענן. עם פרסום דוחות עליבאבא בהמשך השבוע ונתונים טכניים חיוביים במיוחד, ייתכן שהמניה תמשיך לעלות".

סילביה יבלונסקי מנכלית ומנהלת השקעות ראשית בחברת ההשקעות האמריקאית Defiance מצטרפת לדברי טודורובה, ומוסיפה: "עבור משקיעים ארוכי טווח, מדובר אולי בנקודת כניסה אסטרטגית לשוק. השקעה בקרנות סקטוריאליות המתמקדות בטכנולוגיה, בריאות ופיננסים, עשויה להעניק חשיפה רחבה תוך הפחתת סיכון במניות בודדות. השוק מגיב לא רק לכותרות - אלא לאמונה גוברת ששיפור בתנאים המאקרו־כלכליים עשוי להיות באופק לקראת 2025".

עוד כתבות

רכבת ישראל / צילום: שלומי יוסף

הסטת הרכבות להילולה במירון: בג"ץ דחה את העתירה נגד משרד התחבורה

העותרים ביקשו להורות למשיבים להסביר מדוע לא יתאפשר לתושבי כרמיאל והאזור לעשות שימוש בתחנת כרמיאל של רכבת ישראל בסוף השבוע, אז התחנה תשמש את באי ההילולה במירון ● בג"ץ דחה את העתירה על הסף בשל אי-מיצוי הליכים ● מנכ"ל "ישראל חופשית": "משרד התחבורה לוקח את הזלזול הבוטה בציבור הישראלי צעד אחד קדימה"

מטוס של וויזאייר. השפעה מכרעת על שוק הלואו־קוסט / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חדשות טובות לטסים: החברה הזרה הכי פעילה בנתב״ג חוזרת

בשעה שחברות תעופה אחרות מבטלות, באתר וויזאייר הודיעו על חזרה כבר בשבוע הקרוב ● אייר קנדה, שתכננה לשוב לארץ בתחילת יוני, החליטה על הארכת השהיית הטיסות הארוכה ביותר עד כה: עד 8 בספטמבר 2025 ● אלו המועדים בהם צפויות החברות הזרות לחזור לפעילות בישראל

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

המספרים של ביג גלילות נחשפים: על כמה באמת עומדים הפדיונות

נתוני חברת ריס מראים ירידה מהשיא בפדיונות מרכז ביג פאשן גלילות, בעיקר בימי חול ● וגם: כך השפיעה פתיחתו על הקניונים באזור המרכז

מירב בן ארי, יש עתיד / צילום: שלומי יוסף

האם קוצצו ממערך הכבאות יותר מ-200 מיליון שקל?

איך מגיעים למסקנה שקיצצו בתקציב הכבאות? משווים תפוחים לתפוזים ● המשרוקית של גלובס

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

הרווח הנקי של הבורסה בת"א זינק ב-40% ברבעון. אלו הסיבות

עמלות המסחר והסליקה גדלו ב-15% ועמדו על כ-50 מיליון שקל ● הבורסה נהנתה גם מגידול בהכנסות מדמי רישום ואגרות, לצד הכנסות מהפצת מידע ושירותי קישוריות ● מנכ"ל הבורסה, איתי בן זאב: "העלייה במחזורי המסחר לצד גידול בהנפקות ובהשקעות בקרנות סל מקומיות, מעידים על אמון ציבור המשקיעים המקומי והבינלאומי"

יקי רייסנר, בעלים ומנכ''ל רייסדור יזמות / צילום: גיא שנקרמן

יזם הנדל"ן שמגיע לבורסה ומנסה להשתחרר מערבויות אישיות של 1.3 מיליארד שקל

רייסדור של היזם יקי רייסנר פועלת לגיוס 150 מיליון שקל באג"ח, ומתכוונת לפעול לשחרורו מערבויות שהעמיד להתחייבויותיה ● החברה מתרחבת מדיור לאוכלוסייה החרדית גם לנדל"ן המניב ● לאחר שוויתר על שכר אשתקד, רייסנר יזכה לתגמול שנתי בעלות עד 4.8 מיליון שקל

אבי לוי (דיסקונט), חנן פרידמן (לאומי), ידין ענתבי (הפועלים) / צילום: יונתן בלום, אורן דאי, ישראל הדרי

ערב הדוחות: אלה מניות הבנקים שזכו להמלצה מברקליס

אנליסט הבנק הבריטי צופה המשך "מומנטום חיובי בר–קיימא" בתוצאות הבנקים הגדולים בישראל בהמשך השנה ● תיק האשראי שלהם מוערך כ"בעל איכות גבוהה"

ניקולאי טנגן, מנכ''ל קרן העושר הנורבגית / צילום: Reuters, Matt Rourke

האם גם מניות הבנקים ושופרסל יזרקו על ידי הקרן הנורבגית?

הלחצים על קרן ההשקעות הגדולה בעולם הובילו אותה להיפרד משתי מניות מקומיות, בשל פעילות מחוץ לשטחי הקו הירוק ● בסיכון דומה נמצאות כיום מניות הבנקים, רשתות המזון הגדולות וחברות ביטחוניות ● ולאילו מהחזקות הקרן הנורבגית בישראל האיום נוגע פחות?

מבצעי קבלנים / צילומים: דרור מרמור, פולי טובמן, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשלם את שכר הדירה ואת המשכנתא: מה עומד מאחורי המבצעים החדשים של הקבלנים

מבצעי המימון שתדלקו את השוק עד כה הולכים ונעלמים והקבלנים נדרשים לפתרונות יצירתיים למשיכת רוכשים ● על הפרק: תשלום החזרי המשכנתא לתקופה קצובה, מתווה עסקה בפריסה נוחה ואפילו הנחות ישירות במחיר הדירה

פרופ' גבי סרוסי, השר ישראל כ''ץ וגלעד ארדן / איור: גיל ג'יבלי

התעשייה האווירית כבר חצי שנה ללא יו"ר, והמועמד של כ"ץ מקבל הזדמנות אחרונה

דירקטוריון תע"א יתכנס לדון מחדש במועמדות גבי סרוסי, שקידם שר הביטחון ונפסלה על ידי הוועדה למינוי בכירים בשל "ניסיון ניהולי מצומצם" ● ברשות החברות דורשים הכרעה ומסמנים את השבוע הבא כמועד הקריטי ● מועמדותו של גלעד ארדן עשויה לחזור לשולחן

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוק הפקדונות עבר בכנסת: מדצמבר אפשר להפקיד פקדון מבלי לפתוח חשבון עו"ש

במסגרת החוק שאושר בכנסת סופית, נקבע כי בנק שאינו בעל היקף פעילות קטן יאפשר ללקוח לפתוח אצלו פקדון, מבלי להתנות זאת בפתיחת חשבון עובר ושב באותו בנק

סם אלטמן, ג'נסן הואנג, אנדי ג'סי / צילום: Chiang Ying-ying, AP, Aurelien Morissard

האורחים המפתיעים של טראמפ בסעודיה: בכירי עמק הסיליקון

ועידת פורום ההשקעות המשותף לארה"ב וסעודיה פרסמה את רשימת הבכירים שיגיעו בימים הקרובים לריאד, שכוללת גם דמויות בולטות שאינן בהכרח ידועות בקרבתן לטראמפ ● יורש העצר מוחמד בן סלמאן, משקיע יותר ויותר מקרן העושר הממלכתית הסעודית בחברות טכנולוגיה ובתשתיות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

היזם הישראלי שיצר לעצמו הון מדהים של 1.5 מיליארד דולר בעסקי היופי

אורן הולצמן, בעל השליטה באודיטי טק (איל מקיאג'), מכר מניות ב־385 מיליון דולר לאחר זינוק של 67% מתחילת השנה ● בסה"כ מימש עד היום בקרוב ל־700 מיליון דולר, והוא ממשיך להיות בעל המניות הגדול בחברה ● ההטבה במניות של עובדי אודיטי קפצה ל–160 מיליון דולר

היא אחת הידידות הגדולות של ישראל. אז למה אזרחיה לא אוהבים אותנו?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: טראמפ מתרחק מנתניהו, המאבק הפלסטיני איבד את המומנטום שלו וסקר חדש מגלה שרוב הגרמנים רואים את ישראל באור שלילי ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

מנכ״ל אנבידיה הצטרף לטראמפ וחתם על עסקת ענק עם סעודיה

יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, התחייב לרכוש מענקית הבינה המלאכותית כ-200 אלף שבבים גרפיים ● באמצעות עסקת הענק מבטיח לממלכה את אספקת השבבים החדשים ביותר

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Petr Josek

טראמפ רוצה לקבל מהקטארים מטוס מפואר? ארדואן עשה זאת לפניו

המטוס שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, קיבל מממשלת קטאר רחוקה מלהיות מתנה חסרת תקדים ● כבר ב־2018, שנה לאחר שמדינות המפרץ פתחו בחרם על דוחא, האמיר של קטאר העניק לנשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן את אותו מטוס מפואר, שמהווה כיום את המטוס הנשיאותי שלו

עובדי חברת החשמל / צילום: יוסי וייס, חברת החשמל

תאבד את נכסיה? המאבק בין חברת החשמל לאוצר על עתיד הייצור

כחלק מהשלב השני של רפורמת החשמל שעתיד להתרחש ב־2026, יוחלט אם חברת החשמל תישאר יצרנית או שתתמקד בניהול הרשת ● האוצר מעוניין לצמצם את תפקידה לתחום התשתיות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט הודיעה על קיצוצים: תפטר 3% מכוח האדם בחברה

דובר החברה ל-CNBC: "אנחנו ממשיכים ליישם שינויים ארגוניים נחוצים כדי לייעל את החברה בצורה הטובה ביותר להצלחה בשוק הדינמי" ● סבב הפיטורים צפוי לכלול כ-7,000 עובדים ברחבי העולם ● ב־2023, החברה הכריזה על סבב פיטורים גדול של 10,000 עובדים

פרופ' אבי שמחון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

בנק ישראל נגד שמחון: התוכנית שמקדם "תוביל לעליית מחירי הדיור"

בבנק ישראל שוללים את דבריו של פרופ' אבי שמחון, שטען כי הבנקים גורמים לתופעה של קשיחות מחירי הדירות החדשות כלפי מטה וכעת פועל להקים צוות שיבדוק את הנושא ● "התערבות לא מבוקרת בהסכמי המימון בין היזמים לגורמים המממנים משפיעים לשלילה על שוק הדיור בישראל ומובילים אותו דווקא לצמצום היצע הדירות ולעלייה במחיריהן", מבהירים בבנק ישראל

בנייה ברעננה. פחות 4,000 דירות חדשות / צילום: שלומי יוסף

המדינה לא רוצה יותר לתת הנחות של מיליון שקל על דירה, ואלו הערים שיוצאות מתוכנית ההגרלות

התוכנית הממשלתית להגרלת דירות מסובסדות תובא השבוע להכרעת מועצת מקרקעי ישראל, לאחר שהאוצר ומשרד השיכון הגיעו להסכמות להפעלתה רק מחוץ למרכז וביישובים במדד סוציו־אקונומי נמוך ● 127 ראשי רשויות: המהלך יקטין את ההיצע באזורי הביקוש