מימין: מייסדי פרפלקסטי - אראווינד סרינווס, ג'וני הו ודניס יארץ / צילום: ap, Noah Berger
עשרים וחמש שנה אחרי שגוגל הפכה לשם נרדף לחיפוש באינטרנט, ייתכן כי הלוגו הצבעוני והמוכר מתחיל לאבד את בכורתו - מול יריבה צעירה במיוחד.
● בהשקעה של חצי מיליארד שקל: החברה שתקים את מחשב העל הלאומי
חברת פרפלקסטי (Perplexity), שנוסדה רק ב־2022, מציעה מודל שונה מהותית לחיפוש מידע ברשת, כזה שמבוסס על בינה מלאכותית. במקום להציג למשתמש רשימות אינסופיות של קישורים, המנוע שלה קורא את המידע, מנתח אותו ומגיש תשובה תמציתית, כולל הפניות מדויקות למקורות.
המספרים מעידים על מומנטום חיובי בעבור החברה: פרפלקסטי נמצאת במגעים מתקדמים לגיוס של 500 מיליון דולר לפי שווי של 14 מיליארד דולר, בסבב שמובל על ידי קרן ההון סיכון Accel וכולל את ענקית השבבים אנבידיה, שהשקיעה כבר בסבבים הקודמים. מדובר בזינוק חד לעומת השווי של 9 מיליארד דולר, שנקבע רק בשנה שעברה.
הרעיון מאחורי החברה
מאחורי פרפלקסטי עומד רעיון פשוט בתיאוריה אך מורכב ביישום: לאפשר למשתמש לקבל תשובה ישירה, מסוכמת ומבוססת מקורות - מבלי שהמשתמש יצטרך לעבור בעצמו על עשרות עמודים.
הגרסה החינמית של פרפלקסטי פועלת על מודל GPT-3.5 של OpenAI, בעוד שמשתמשי גרסת הפרימיום (שעולה 20 דולר לחודש) יכולים לבחור בין מודלים שונים - GPT-4, קלוד של אנתרופיק וג'מיני של גוגל.
החברה משתמשת בתשתיות ״אזור״ של מיקרוסופט ומבצעת סריקת אינטרנט דרך Bing. אחד הפיצ'רים הבולטים שלה הוא Copilot - עוזר דיגיטלי המסייע למשתמש לחדד ולנסח שאלות. בנוסף, מנויי הפרימיום יכולים להעלות קבצים (כגון קבצי וורד, אקסל ו־PDF) ולבצע בהם חיפושים, תוך שילוב עם תוצאות מהרשת.
לצד הפופולריות הגוברת, פרפלקסטי מתמודדת עם שורת אתגרים, בהם טענות להפרת זכויות יוצרים. באוקטובר 2024 דרש הניו יורק טיימס מהחברה להפסיק להשתמש בתכניו. ביוני אותה שנה, דאו ג'ונס והניו יורק פוסט תבעו אותה על שימוש בציטוטים ללא רשות וייחוס משפטים מומצאים.
חקירה שפורסמה על ידי מגזין Wired והמפתח רוב נייט העלתה טענות חמורות נוספות: פרפלקסטי, כך נטען, מתעלמת מהוראות קובץ robots.txt - המאפשר לבעלי אתרים למנוע סריקה של תוכן. בנוסף, נחשף כי החברה מסתירה את זהות הרובוטים שלה בעת סריקת אתרים. מנכ"ל החברה, אראווינד סרינווס, הגיב באופן עמום ואמר ש"יש בעיות שצריך לפתור", אך טען שהחברה רק אוספת ומרכזת מידע ואינה "מעתיקה".
אתגר נוסף הוא היעדר מודל עסקי מגובש. פרפלקסטי מונה כ־100 עובדים ומדווחת על כ־10 מיליון משתמשים חודשיים, אך פחות מ־100 אלף מנויים משלמים, כך לדברי המנכ"ל. מנוע החיפוש פועל ללא פרסומות, מה שמיטיב עם המשתמשים אך מקשה כלכלית על החברה. בניגוד לגוגל, שמכניסה מעל 280 מיליארד דולר מפרסום, פרפלקסטי עדיין מתקשה לייצר הכנסות יציבות.
נוסף על כך, יש ביקורת מהתעשייה: ככל שמנועים כמו פרפלקסטי מספקים תשובות מסוכמות, פחות גולשים מגיעים לאתרים המקוריים- מה שמערער את התמיכה הכלכלית ביוצרי התוכן. מחקר של חברת TollBit, העוסקת ברישוי תוכן, מצא כי אתרי חדשות מקבלים 96% פחות הפניות מחיפוש מבוסס AI לעומת חיפוש רגיל בגוגל.
גם בגוגל מודאגים
במסמכים פנימיים שנחשפו במסגרת התביעה שמנהל משרד המשפטים האמריקאי נגד גוגל, זאת בחשד לשימוש לרעה בכוח מונופוליסטי, פורסם כי בתוך החברה עצמה כבר מבוטאת דאגה אמיתית כנגד התחרות הגוברת.
כך, באוקטובר 2024, בדיון פנימי של בכירי תחום הפרסום, התריעה וידיה סריניוואסן, סגנית נשיא, כי גוגל "חייבת להפוך את ג'מיני (הכלי החכם של החברה, מ״ו) למוצר רווחי מפרסום - ומהר".
חשוב לציין כי נכון לעכשיו גוגל שומרת על שליטה כמעט מוחלטת - כשהיא מחזיקה ב 87.57% מנתח שוק החיפוש ברשת. זאת בעוד צ'אטבוטים מבוססי בינה מלאכותית, כולל פרפלקסטי, אחראים, כאמור, לפחות מ־3% בלבד.
ועדיין, הרכב המשקיעים בפרפלקסטי משדר ביטחון בעתיד: מג'ף בזוס, שהיה גם משקיע מוקדם בגוגל, ועד דמויות בולטות כמו טוביאס לוטקה (Shopify), נאט פרידמן (GitHub) וחברות כמו אנבידיה ודאטה בריקס. השילוב הזה - של ענקי אינטרנט לצד חלוצי AI, מעיד על אמונה שמהפכת החיפוש לא תשפיע רק על הדרך שבה מוצאים היום מידע, אלא גם על האופן שבו אנחנו צורכים, מפעילים ומבינים ידע בכלל.