גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טראמפ איש ערב: הנשיא חוצה קווים אדומים בדיפלומטיה של דולרים ושל ג׳סטות. לאן הוא יגיע ואיזה מחיר תשלם ישראל?

השתפכויות האהבה למוחמד בן סלמאן מזכירות לישראל שהיא אינה יכולה להתחרות על אהבתו של הנשיא בהשקעות של ״טריליון דולר״ או ב״ארמון המעופף״ ● כדי להינצל מקוצר הרוח הבסיסי של טראמפ היא חייבת לשכנע אותו שהיא עדיין נכס אסטרטגי ● אבל איך?

דונלד טראמפ ומוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Alex Brandon
דונלד טראמפ ומוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Alex Brandon

יום שלישי בריאד היה טבוע בחותמה של אהבת דונלד טראמפ למוחמד בן סלמאן. הנשיא בן ה-78 והנסיך בן ה-39 תלו עיניים של חום ושל חיבה זה בזה. טראמפ נזכר בביקורו הראשון של יורש העצר בבית הלבן לפני שמונה שנים. איך נסיך בן 31 יכול להיות כה מבריק, שאל טראמפ את עצמו ואת זולתו. מה הפלא, כאשר יש לו אב מופלא כסלמאן, והוא בא ממשפחה כה מפוארת. תשואות אדירות באולם.

טראמפ הוציא את הנאסד"ק מ"שוק דובי" והמשקיעים תוהים כיצד לפעול כעת
בזמן שטראמפ מבקר במזרח התיכון: האיום מאירופה על הסכמי הסחר עם ישראל
מנכ״ל אנבידיה הצטרף לטראמפ וחתם על עסקת ענק עם סעודיה

הפעם האחרונה שעריץ כלשהו שמע דברי אהבה כאלה מפי מנהיג העולם החופשי היתה ב-2019, בסינגפור, לאחר פגישת טראמפ עם הדיקטטור צמא הדם של צפון קוריאה. הוא הציע לעריץ להפוך את חוף הים של בירתו פיונגיאנג ל'ריביירה', כמובן. לימים הוא יספר על התכתבותם. העריץ שלח לו 'מכתב אהבה'.

איך אפשר להסביר את ההשתפכויות האלה? האם הן כנות? האם הן פעלולים של יחסי ציבור? האם הן תוצאת נטייתו הטבעית של טראמפ לטובת עריצים, רצוי שליטים לכל ימי חייהם? הוא דיבר פעם בערגה על הצלחתו של רודן סין, שי ג'ינגפינג להיפטר מן ההגבלות על אורך כהונתו. זה היה לפני שהוא עצמו התחיל לדבר, אם גם רק בחצי רצינות, על רצונו להישאר לכהונה שלישית בבית הלבן (החוקה אוסרת).

הנשיא כסוכן מכירות

כמובן, התשובה הקלה ביותר נוגעת ל'שורה התחתונה' המפורסמת של טראמפ. הסעודים מבטיחים להשקיע 600 מיליארד דולר בארה״ב, וטראמפ עצמו משתעשע במספר 'טריליון', ומבטיח שאנשי-העסקים האמריקאיים המתלווים אליו ״ייצאו מכאן עם צ'קים בידיים״.

הרעיון של נשיא כסוכן מכירות אינו חדש, וגם אינו יוצא דופן בעולם הדיפלומטיה. מרגרט תאצ'ר, בימי השיא של כוחה כראש ממשלת בריטניה, נהגה להגיד שזו משימתה העיקרית כשהיא נוסעת ברחבי העולם: למכור מוצרים בריטיים. ראש ממשלת הודו, נרנדרה מודי, דורש ממארחיו לשלוח את אנשי העסקים שלהם ״לייצר בהודו״. נשיאים אמריקאיים קודמים, כמו למשל ג'ורג' בוש האב, עשו כן, אם כי במידה מוגבלת מאוד של הצלחה.

אם יש ממש בהבטחות לקנות נשק אמריקאי ב-142 מיליארד דולר (פי שניים מתקציב הביטחון הסעודי) וטכנולוגיה מתקדמת ב-80 מיליארד, ובואינגים ב-5 מיליארד, וציוד אנרגיה ורפואה ופרוייקטים של תשתית במיליארדים רבים, זו בהחלט הצלחה גדולה. לא כל דיפלומטיה צריכה להיבחן בהצלחתה להשיג יעדים מופשטים. לחם-וחמאה הם חלק מרכזי שלה.

המטוס הקטרי על המכ״ם הפוליטי

תשובה אחרת נוגעת להצלחתם של המלכים והאמירים לפנות אל נקודות התורפה של טראמפ: אל תאוות-הבצע ואל רדיפת הכבוד.

המטוס הקטרי מופיע עכשיו על מסכי המכ״ם של התקשורת ושל הפוליטיקה באמריקה במידה המסיחה את הדעת כמעט מכל שאר ביקורו. מנהיג המיעוט הדמוקרטי בסנאט מאיים להאט את תהליכי האישור המסובכים של מינויי טראמפ למשרד המשפטים עד שיקבל הסבר מפורט על המשמעויות החוקיות של מתנת קטר. משרד המשפטים ממלא תפקיד מרכזי בתכניות טראמפ להרחיב את סמכויותיו, לגרש מהגרים ולאכוף נורמות של חוק-וסדר.

אפילו בתוך מפלגתו של טראמפ מתעוררים ספקות. סנאטור רפובליקאי מטקסס השמרנית, התומך בנשיא אם גם ללא התלהבות, דיבר ביום ג' על חששותיו מפני הרקורד הקטרי של תמיכה בחיזבאללה ובחמאס. מתעוררים ספקות רציניים על עצם הגיונה של המתנה הזו. היא לא נועדה להישאר בידי יורשיו של טראמפ, אלא לעבור לשליטתה של 'ספריית טראמפ', לכשתקום. ממילא אין זו 'מתנה לאמריקה', אלא מתנה לטראמפ. האומנם נשיא יכול לקבל מתנות ממדינות זרות? החוקה משיבה בשלילה חד משמעית.

במדיה החברתית מתרוצצת תזכורת על נאום שטראמפ נשא ב-2017. הוא תמך אז ביוזמה סעודית-אמירתית לבודד את קטר ולהחרים אותה. הוא קרא לה ״תומכת טירור״. אבל מאימתי צריך לפקוד על טראמפ את המלים שהוא עצמו השמיע?

מדלג, מקניט, מתרחק

ישראלים רבים נרעשים, או לפחות מגרדים את פדחתם, למשמע החלטת טראמפ להסיר את הסנקציות על סוריה כדי שהיא ״תהיה גדולה״; או קריאתו להפסיק מייד את המלחמה בעזה; או המילים שאמר נגד הרגליהם של מזרח תיכוניים ״להפציץ אלה את אלה עד שיחדלו להתקיים״.

ברור למדי מי מפציצים את מי ״עד שיחדלו להתקיים״. זה ימים אחדים שכותרות המדיה האמריקאית עוסקות בהבלטה גוברת בגורלם של תושבי עזה. לא בלבד שהנשיא נמנע מגילויים של אהדה או הבנה לישראל, לא זו בלבד שהוא מדלג עליה במסעו למזרח התיכון, אלא הוא גם מקניט אותה, ומעורר את הרושם שהוא מתרחק ממנה.

נחמה אחת היא שנוכחותו הפומבית של טראמפ אינה אלא אוסף של ג'סטות, מילוליות וגופניות. הוא אינו חדל לעורר רושם, לכאן או לכאן. תחילה הוא מעורר אותו, אחר כך הוא חוזר בו, או לפחות מצנן את להט הפתיחה. זוכרים את 'יום השחרור', 2 באפריל, שבו הטיל מכסי-עונשין על כל העולם?

אבל נחמה אינה אמצעי רציני בדיפלומטיה. ישראל מגלה שיש לה הרבה פחות כלים על לוח השחמט. אין לה כלל סיכוי להתחרות בטריליון של מב״ס, או ב'ארמון המעופף' של אמיר קטר.

היא יכולה כמובן לנסות ולבנות פסל ענקי של טראמפ, להציב אותו בראש הכרמל; לקרוא לו, נניח, 'פסל החירות'; לקוות שטראמפ יגיע לחנוכתו באניית מלחמה של הצי האמריקאי, ויהיה אסיר תודה. זו אפשרות אחת. אפשרות אחרת, אולי קצת יותר סבירה, היא לשכנע את טראמפ שישראל היא נכס, אם לא כלכלי הנה לפחות מדיני ואסטרטגי.

ישראל גם צריכה עד ייאוש להיעלם לזמן מה מן הרשימה היומית של החדשות הרעות, המונחת על שולחן הכתיבה של הנשיא. מוטב לזכור ולהזכיר, שהנשיא הזה מצטיין בקוצר רוח יוצא דופן. אם הוא שומע תחזית הבאה ממקורות צבאיים בישראל, ש״נחוצות שנתיים להכרעת חמאס״ (ערוץ 12), ספק ניכר אם ייתן לתכנית כזאת את הסכמתו.

עוד קו אדום

קוצר רוח מגדיל את הסבירות שהנשיא יחצה קווים אדומים. הוא עושה כן יום אחר יום, לא רק כלפי המזרח התיכון או ישראל.

בדצמבר 1988, בימי נשיאותו האחרונים של רונלד רייגן, ארה״ב הסירה את הווטו על מגעים ישירים עם אש״ף רק לאחר שיאסר ערפאת הכריז בפומבי על נכונותו להכיר בזכות הקיום של ישראל. טראמפ הסיר את הווטו על מגעים ישירים עם חמאס (בעזרתה רבת האירוניה של סוהא ערפאת) כמעט כלאחר יד. איננו שומעים ביקורת או הסתייגות מצד רפובליקאים בקונגרס.

הנשיא מושך בכיוון מסוכן, מבחינת ישראל, בעיקר מפני שאיש אינו יכול לחזות את שיעור התרחקותו מן הקו האדום. אולי עלינו להודות לאיראנים שהם אינם מבינים את הפוטנציאל. אילו הזמינו את טראמפ לטהרן לפגוש את המנהיג העליון הם היו קונים את עולמם בשעה אחת. אולי הם עוד יקנו.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני . ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

מטוס של וויזאייר. השפעה מכרעת על שוק הלואו־קוסט / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חדשות טובות לטסים: החברה הזרה הכי פעילה בנתב"ג חוזרת

בשעה שחברות תעופה אחרות מבטלות את הטיסות לישראל, באתר ויזאייר הודיעו על חזרה כבר בשבוע הקרוב ● אייר קנדה, שתכננה לשוב לארץ בתחילת יוני, החליטה על הארכת השהיית הטיסות הארוכה ביותר עד כה: עד 8 בספטמבר 2025 ● אלה המועדים בהם החברות הזרות צפויות לחזור לפעילות בישראל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה מעורבת בבורסת ת"א; מדד רשתות השיווק זינק ב-1.9%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.2% ● מדד רשתות השיווק זינק ● קמטק נפלה בכ-7% למרות הדוחות הטובים ● פריון זינקה לאחר הדוחות ● בוול סטריט, מתפשטת אופטימיות בשוק המניות, אבל לא בשוק האג"ח ● וגם: בנק ההשקעות שצופה עלייה של 50% במניית שבבים ישראלית

דובי פרנסס / צילום: ארכיון group 11

גויסה בתקופת ההייפ: קרן 5 של דובי פרנסס ממשיכה להתכווץ

חברת ההשקעות של דובי פרנסס, קרן 5 של גרופ 11, דיווחה על סך נכסים מנוהלים של 191.7 מיליון דולר, ירידה של 8.4% ביחס לשנה שעברה ● הקרן גויסה בשיא ימי ההייפ של בועת הטכנולוגיה ב-2021 ועד כה לא הניבה הצלחות גדולות, עם זאת, עוד מוקדם לקבוע - קרנות הון סיכון בוחנות את ההצלחה לאחר תקופה של 7 שנים

עו''ד ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: עופר עמרם

רשות ניירות ערך יוצאת נגד ההבטחות ל"תשואה חלומית" מצד קרנות אלטרנטיביות

הרשות יוצאת נגד הפרסומות האגרסיביות שנועדו לגייס ישראלים להשקעה בקרנות אלטרנטיביות, בתחומים כגון הלוואות לנדל"ן וקרנות גידור ● לפי עמדת הרשות, ייאסר לכלול בפרסומות מידע לגבי התשואה, דמי הניהול והרכב הנכסים של הקרן ● הכללים לא יחולו על קרנות נאמנות

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

יותר משנה של דחיות: חברת הלואו קוסט שמאריכה את הביטולים

איזי ג׳ט הודיעה על הארכת ביטולי הטיסות לישראל עד סוף יוני ● עוד לפני ההודעה הרשמית, נוסעים החלו מדווחים על כך שהחלו לקבל הודעות על ביטולים ● חברת הלואו קוסט הפסיקה את פעילותה בארץ באפריל 2024

תעלת סואץ / צילום: Shutterstock

בצל הפסקת האש של טראמפ והחות'ים: מצרים פתחה במבצע הנחות בתעלת סואץ

בניסיון לעודד את חברות הספנות לחזור לים האדום בקצב גבוה יותר, תעלת סואץ הכריזה ביום חמישי האחרון על מבצע הנחות בשיעור 15% למעבר בתעלה ● בתוך כך, יו"ר מינהלת תעלת סואץ קיים בשבוע שעבר סדרת פגישות עם בכירי הענף

מארק בניוף, מנכ''ל סיילספורס / צילום: ap, Markus Schreiber

מנכ"ל סיילספורס צפוי להרוויח 600 מיליון דולר מהאקזיט של וויז

את ההשקעה ביצעה סיילספורס באמצעות זרוע ההשקעות של החברה ● מנכ"ל החברה, מארק בניוף, אף השקיע באופן אישי בוויז דרך הקרן הפרטית שלו

מפעל של ריינמטאל,  יצרנית הנשק הגדולה בגרמניה / צילום: Reuters, KAI PFAFFENBACH

מפעלי פולקסווגן ייצרו טנקים: בגרמניה משנים כיוון ומתמקדים בתחום הנשק

תעשיית הרכב שהובילה את הכלכלה הגרמנית הולכת ודועכת, ומפנה כעת את הבכורה לחברות הנשק שנהנות ממבול הזמנות מרחבי היבשת ● מפעלי רכב של פולקסווגן, שרווחיה צנחו ב־41% ברבעון הראשון, כבר בדרך להפוך למפעלי ייצור נשק, וגם כוח האדם צפוי להירתם לכך

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

​הרלב"ד מציגה: ארבעה דוברים בשנה אחת

הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים מינתה את יועץ התקשורת אילן מרסיאנו, אחרי ששלושה דוברים עזבו השנה את תפקידם ● המנטליסט ליאור סושרד מצטרף כיועץ אסטרטגי חיצוני לחברת הביומד מטריסלף, הנסחרת בבורסה בתל אביב ●  אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ נפגש עם נשיא סוריה אחמד אל-שרע / צילום: Reuters, Anadolu

הבית הלבן: טראמפ הפציר במנהיג סוריה להצטרף להסכמי אברהם

הביקור של נשיא ארה"ב במזרח התיכון נכנס ליומו השני ● טראמפ נפגש הבוקר עם נשיא סוריה אחמד אל-שרע, יום לאחר שהכריז על הסרת הסנקציות האמריקאיות מעל סוריה ● אמש הספיק טראמפ לחתום על הסכם בשווי 142 מיליארד דולר הכולל אספקת ציוד צבאי מתקדם ושירותים ממעל לעשר חברות ביטחוניות אמריקאיות ● מה עוד צפוי בימים הקרובים?

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים נגד תופעת ה"דרייברים": פשטה על "תחנות מוניות" פיראטיות

מדובר במנגנון משומן הפועל במחשכים, ללא אישורים של משרד התחבורה וללא כל דיווח לרשויות המס ● האפשרות הזמינה של מערך היסעים באמצעות רכבים פרטיים לאורך כל שעות היום וללא כל רגולציה יצרה תעשייה שלמה של כסף שחור המתגלגל מתחת לעין הרשויות

בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock

טראמפ הוציא את הנאסד"ק מ"שוק דובי", והמשקיעים תוהים כיצד לפעול כעת

מדד הנאסד"ק השלים עלייה של יותר מ־20% מהשפל האחרון, אבל האם זה אומר שכדאי להשקיע בו כעת? ● מדוע לא צריך לנסות "לתפוס" בדיוק את השפל, ומה קרה למי שמכר דווקא כשהשוק הוגדר כ"דובי" ● מומחי שוק מנסים להעריך אם כעת זה הזמן לחזור ולחפש הזדמנויות

נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Petr Josek

טראמפ רוצה לקבל מהקטארים מטוס מפואר? ארדואן עשה זאת לפניו

המטוס שנשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, קיבל מממשלת קטאר רחוקה מלהיות מתנה חסרת תקדים ● כבר ב־2018, שנה לאחר שמדינות המפרץ פתחו בחרם על דוחא, האמיר של קטאר העניק לנשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן את אותו מטוס מפואר, שמהווה כיום את המטוס הנשיאותי שלו

ריינאייר / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט מדירות רגליהן מכאן. מגוון יעדים זולים נמחקים מהמפה

היעדרותן של חברות הלואו קוסט הבולטות שפעלו בקווים ישירים לישראל עד לגל הביטולים האחרון, מביאה לכך שמספר יעדים, חלקם משניים אך אהובים על הקהל הישראלי, פשוט נעלמו מהמפה עד שהחברות הללו יחזרו לפעולה

ארקדי וולוז׳

בהשקעה של חצי מיליארד שקל: החברה שתקים את מחשב העל הלאומי

נביוס, חברת מחשוב הענן של בכירי יאנדקס לשעבר, בהם המייסד ארקדי וולוז', נבחרה על ידי רשות החדשנות להקים את מחשב העל הישראלי בתקציב כולל של חצי מיליארד שקל

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חוק הפקדונות עבר בכנסת: מדצמבר אפשר להפקיד פקדון מבלי לפתוח חשבון עו"ש

במסגרת החוק שאושר בכנסת סופית, נקבע כי בנק שאינו בעל היקף פעילות קטן יאפשר ללקוח לפתוח אצלו פקדון, מבלי להתנות זאת בפתיחת חשבון עובר ושב באותו בנק

זירת תקיפת חיל האוויר הישראלי על בית החולים האירופי בחאן יונס / צילום: ap, Mariam Dagga

הקולות בעזה אחרי ניסיון החיסול: "סינוואר תמות לבד"

גורם ביטחוני על השיחות בדוחא: יש אפשרות לשחרר את מרבית החטופים ● 
היסטוריה בסעודיה: טראמפ נפגש עם נשיא סוריה אחמד א-שרע; האיץ בו להצטרף להסכמי אברהם ● ירי שלישי בתוך יממה: בעקבות הירי -אזעקות הופעלו הבוקר באזור ירושלים, בים המלח, ביו"ש ובשפלה; יורט טיל אחד מתימן ● גורם ביטחוני מאשר: חיסלנו פעיל חיזבאללה בלבנון ● "ההזדמנות המתפרצת" לחיסול מוחמד סינוואר – וההערכה: "יכול לקדם עסקה" ● 58 חטופים - 586 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בודנובסקי

ירידה חדה ברכישות ברשתות השיווק: "הגענו לגבול היכולת להוציא על קניות"

ההוצאות ברשתות המזון צנחו ביותר מ־4% בחודש מרץ 2025 ביחס לשנה שעברה - כך עולה מבדיקה שביצעו במזרחי טפחות ● "היצרנים מתחילים להפנים זאת, ואפשר לראות בשטח שעליית המחירים החלה להיבלם", אומר יוני פנינג, אסטרטג ראש בבנק ● מה תרם לשינוי?

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

לאחר העתירה לבג"ץ: היכונו לעלייה נוספת במדד תשומות הבנייה

דניה סיבוס עתרה לבג"ץ, שיורה ללמ"ס לעדכן את מדד תשומות הבנייה לנוכח הזינוק בעלויות שסופגים הקבלנים בעקבות המלחמה ● בתגובה הודיעה הלמ"ס כי היא צפויה להשלים את עדכון המדד לקראת סוף השנה

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

ירידות קלות באירופה; מגמה דומה בחוזים בארה"ב

הדאקס יורד ב-0.5% ● הניקיי ירד ב-0.1% ● האינפלציה בארה"ב פחות גבוהה מהתחזיות, אבל עדיין עיקשת ● ● הזהב ממשיך לאבד גובה ● S&P 500 חזר לטריטוריה חיובית בשנת 2025 ● וגם: הבנק שאופטימי לגבי כלכלת ארה"ב ושוק המניות האמריקאי