פסל ישו הגואל בראש הר קורקובדו, ברזיל / צילום: Donatas Dabravolskas, ויקיפדיה
ימים לאחר פיזור העשן הלבן מעל הוותיקן, מיליארדים עוד חוגגים את בחירת האפיפיור ה־267, ממשיכו של ישוע מנצרת, שנולד בבית לחם וחי בגליל לפני 2025 שנה. מניין השנים הנהוג בכנסייה בפרט ובמערב בכלל הוא הזמן שעבר מאז, ומכונה AD (קיצור ל־Anno Domini, "שנות אדוננו"). מבלי להידרש לשאלת קיומו ההיסטורי של מי שקיבל עם הזמן את השם "ישו", האם הוא אכן נולד בתחילת הספירה הנוצרית? וב־25 בדצמבר, הוא חג המולד? התשובה, לפי כתבי הקודש והמחקר, היא לא ולא. זהו מיתוס כמעט מוחלט.
● ברית־המועצות לא ניצחה לבדה את גרמניה הנאצית בחזית המזרח. מי עזר לה?
● בעלות הברית כן ידעו מה התרחש באושוויץ
הברית החדשה לא מספקת תאריך מדויק ללידה, אך שניים מתוך ארבעת ספרי הבשורה, של מתי ושל לוקאס, מציעים רמזים. מתי מציין שישו נולד "בימי הורדוס המלך", ואילו לוקאס כותב שהלידה התרחשה בזמן מפקד אוכלוסין שערך הנציב הרומאי. לפי יוספוס פלביוס, הורדוס מת בשנת 4 לפנה"ס, ואילו המפקד המדובר התרחש ב־6 לספירה. לאור מרכזיותו של הורדוס בסיפורי הנצרות, ובהתחשב בפערי גרסאות, מקובל להניח שישו נולד בין השנים 7 ל־4 לפנה"ס.
מה מקור הטעות? בימי קדם לא ספרו שנים ללא סוף, אלא מנו אותן, למשל, כשנות מלכות הקיסר המכהן. במאה ה־6 נזיר בשם דיוניסיוס אקסיגואוס חישב את השנה בה נולד ישו כדי ליצור נוסחה לחישוב תאריך חג הפסחא. הוא קבע שישו נולד בשנת "1", ומצא שמאז עברו 525 שנה. אך היה לו רק מידע חלקי לגבי ההיסטוריה הרומית, כך שנפלו טעויות בתארוכים, שהביאו להטיה של כמה שנים. זה המקום לנפץ עוד מיתוס: בלוח היוליאני בו השתמש, וגם בלוח הגרגוריאני הנהוג כיום, אין שנת "0". לפני 1 לספירה באה 1 לפנה"ס.
ומה באשר לתאריך? גם 25 בדצמבר אינו מופיע בכתבי הקודש, או כל תאריך אחר להולדת המשיח הנוצרי. התאריך התקבע במסורתם רק סביב המאות 3־4 לספירה, לאחר שהנצרות נהייתה דתה הרשמית של האימפריה הרומית, וכחלק מכך "ניצרה" חגים פגאניים פופולריים. 25 בדצמבר היה חגה של "השמש הבלתי מנוצחת", שנחגג סמוך ליום הקצר בשנה וסימל את התארכותם המחודשת של הימים על פני החושך. רק מאות שנים לאחר צליבתו, ממטרות שלטוניות־פוליטיות וכדי ליצור זהות נוצרית אוניברסלית על פני המסורות המקומיות האליליות, חגיגות אלו הפכו ל"חג המולד" הנוצרי. בבשורה של לוקאס כתוב שבליל לידת ישו, מלאכים בישרו לרועי הצאן סביב בית לחם על הולדת המשיח. ככל שישו נולד כמתואר, זה כנראה היה בתקופת האביב או הקיץ, תקופת רעיית הצאן, ולא בשיא החורף של דצמבר.
אך גם אם הוא שגוי ונובע מטעויות חשבוניות ושיקולים תועלתניים, מיתוס לידת ישו ב־25 בדצמבר 0 נטוע כה עמוק בתרבות המערב, שהוא מכתיב לא רק חגים אלא את הספירה עצמה של חיינו. עם כיבוש מרבית העולם על ידי האירופאים, גם אנו משתמשים בה. בחירת האפיפיור היא הזדמנות להזכיר את הקשר בין דת להיסטוריה, ובין מסורת לאמת. לעיתים, אולי יותר ממה שנרצה לחשוב, עוגני חיינו וזהותנו מבוססים לאו דווקא על האמת ההיסטורית.