גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עולם הפוך: היכן יותר כדאי להשקיע כיום - בשוק המניות או באג"ח ממשלתיות?

שני השווקים בדרך־כלל עולים במקביל, אבל לא תמיד ● יש מצבים שבהם הכסף הגדול בורח ממניות ונוהר לאיגרות החוב הממשלתיות, ולעתים קורה ההפך ● את כל התופעות הללו ראינו לאחרונה בוול סטריט, כתגובה לתוכנית המכסים של טראמפ ואי־הוודאות שהיא יוצרת

אילוסטרציה: Shutterstock
אילוסטרציה: Shutterstock

הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך

שוק איגרות החוב הממשלתיות בעולם לא זוכה בדרך־כלל ליותר מדי תשומת־לב. הוא נחשב בעיני המשקיעים מן היישוב כשוק משעמם. אין בו את ה"אקשן" שמאפיין את שוק המניות, אין מאחוריו סיפורים שמלהיבים את הדמיון ואין בו את האפשרות שבציבור אוהבים לכנות "לעשות מכה" - להרוויח הרבה תוך פרק זמן קצר.

טראמפ הוציא את הנאסד"ק מ"שוק דובי", והמשקיעים תוהים כיצד לפעול כעת
"מסע של 20 שנה הגיע לשיאו": החגיגה של משקיעי איטורו בוול סטריט

לעומת זאת, בעיני משקיעים מקצועיים - מנהלי השקעות, הוא מעניין ואפשר ללמוד רבות ממנו, גם על התנהגות שוק המניות. בתפיסת הסיכון של המשקיעים מן הציבור, שוק המניות נחשב ספקולטיבי עם רמת סיכון גבוהה לפחות בכל הקשור לטווח הקצר, בעוד ששוק האג"ח הממשלתיות נחשב שוק סולידי, בוודאי כשמדובר באג"ח של מדינות מפותחות וחזקות מבחינה כלכלית. אפילו סוג של "חוף מבטחים" כשאלו איגרות החוב של ממשלת ארה"ב.

עד כמה איגרות חוב ממשלתיות הן בטוחות, ניתן ללמוד משתי זירות: האחת היא הדירוגים שהן מקבלות מסוכנויות הדירוג הגדולות בעולם כמו מודי'ס, S&P או פיץ', שעשוי להשתנות מסוכנות אחת לשנייה. כך למשל, הדירוג של אג"ח ממשלת ארה"ב בסוכנות הראשונה הוא AAA, ואילו בשתי האחרות הוא AA פלוס. הציבור הישראלי נחשף לסוגיית הדירוגים בשנתיים האחרונות כאשר הדירוג של ישראל הורד נוכח מה שהתפרש כהפיכה משטרית, וכמובן בעקבות המלחמה. כרגע הדירוג של ישראל עומד על A הן אצל S&P והן אצל Fitch, בעוד שאצל מודי'ס הוא נמוך יותר - Baa1.

הזירה השנייה היא זו של השווקים שבהם נסחרות אותן אג"ח וה"ציון" שהם מעניקים להן - לא בהכרח בקורלציה לציון שנותנות חברות הדירוג. לדוגמה, אג"ח ישראל שנקובות בדולר ונסחרות בחו"ל נושאות תשואה לפדיון שמתאימה יותר לאג"ח של מדינות כמו פרו, שמדורגות נמוך מאשר ישראל (BBB).

דרך אחרת לאמוד את הסיכון של אג"ח ממשלת ישראל היא בפרמיית הסיכון שמשתקפת משוקי ה־CDS. גם כאן הן נסחרות בתשואה דומה לממשלתיות של אינדונזיה שמדורגת BBB.

מאחר שהשווקים הפיננסיים פועלים "מסביב לשעון", לעיתים קרובות הם עשוים להקדים בתגובתם את סוכנויות הדירוג שמקבלות החלטות פעמים בודדות בשנה.

ומכאן לקשר בין שני האפיקים: שוק איגרות החוב הממשלתיות ושוק המניות. מכיוון שמדובר בשני שווקים שונים מהותית ברמת הסיכון וגם ברמת הסיכוי שלהם, מקובל לחשוב ששוקי המניות משיגים תשואה גבוהה יותר מהאג"ח הממשלתיות, שאם לא כן מה הטעם להשקיע במניות? זה נכון, אבל ממש לא תמיד.

כך למשל, מי שהשקיע במדד הנאסד"ק במרץ שנת 2000 היה צריך לחכות 15 שנה כדי לראות את השקעתו חוזרת לקרן ההשקעה, בעוד שמי שהשקיע באיגרות חוב של ממשלת ארה"ב באותו פרק זמן, כמעט הכפיל את ערך השקעתו.

הסיבה לכך היא שיש תקופות שבהן שני השווקים "מתואמים" ועולים יחד, כששוק המניות עולה יותר, אבל יש גם תקופות שבהן שוקי המניות יורדים בעוד ששוקי האג"ח פורחים, וגם ההפך כמובן. לאורך זמן שני השווקים עולים - שוק המניות כפונקציה של הצמיחה הכלכלית שמתבטאת בשיפור ברווחיות הפירמות העסקיות, ושוק האג"ח הממשלתיות כנגזרת של התשואה החיובית לפדיון שהוא מעניק למשקיעים.

דוגמה מובהקת להתנהגות שונה ניתנה במשבר 2008: שוקי המניות בארה"ב ירדו בחוזקה בעוד שהאג"ח של ממשלה עלו, מסיבה מובנת.

התנהגות דומה מצד שני השווקים נצפתה בישראל בשנת 2002. בימי האינתיפאדה השנייה שוק המניות המקומי נחתך וכך גם שוק הממשלתיות. הובילה לכך המציאות הכלכלית של מיתון ואינפלציה גוברת יחד עם העלאת הריבית. אותה סיבה בהיפוכה, קרי יציאה מהמיתון, דיכוי האינפלציה ובעקבותיה הפחתת הריבית, הביאו לזינוק של שערי המניות והאג"ח שנה אחר כך, ב־2003.

הפעם הגשם ירד על כולם

בימים אלה של סערה בשווקים, אותה תופעה התרחשה לפרק זמן מסוים בשוקי המניות והאג"ח בארה"ב, כשברקע תוכנית המכסים שהכריז הנשיא טראמפ והשלכותיה האפשריות - על המשק העולמי כולו ועל המשק האמריקאי בפרט. בדרך־כלל במצבי משבר שאינו קשה מאוד, שני השווקים פועלים באופן שונה - שוק המניות יורד מחשש להאטה כלכלית ולפגיעה ברווחיות החברות בעוד ששוק האג"ח עולה, כי הכסף של המשקיעים יוצא מהמניות - הנכס המסוכן - ונכנס לאג"ח הממשלתיות, האפיק שנחשב ל"חוף מבטחים", יחד עם ציפיות להפחתת הריבית.

אלא שהפעם זה לא קרה. הכסף יצא בו זמנית משני השווקים, ושניהם ירדו. משקיעים העדיפו לשבת פשוט במזומן ו/או בקרנות כספיות. זאת משום שהמשבר הנוכחי נתפס, לפחות בראשיתו, כמשבר חמור שעלול להביא לסטגפלציה (מיתון יחד עם אינפלציה גבוהה) שהיא תרחיש שלילי מאוד לשני השווקים. המניות יורדות בגלל החשש לרווחיות העתידית של החברות ואיגרות החוב יורדות בגלל החשש מאינפלציה גבוהה, שכן מדובר באיגרות דולריות שאינן צמודות למדד המחירים לצרכן בארה"ב.

צבי סטפק, מייסד בית ההשקעות מיטב / צילום: איל יצהר

ואכן, במקביל לירידה במחירי אג"ח אלו נראו ביקושים לאותן איגרות ממשל שכן צמודות למדד, ופערי התשואות בין אלה לאלה גדלו, מה שבעגה המקצועית נקרא "ציפיות האינפלציה של השוק עלו".

אבל, איגרות החוב של ממשלת ארה"ב ירדו, כנראה גם מסיבות נוספות. בין ההסברים שהוצעו לכך היו: מחסור בנזילות, מכירות של קרנות גידור ממונפות, ויש מי שסימנו את ה"חשודות המיידיות" - מדינות שנפגעות מתוכנית המכסים של טראמפ, שגם מחזיקות באג"ח ארה"ב בסכומים ניכרים, והחלו למכור אותן כאמצעי לחץ על טראמפ.

מעל כל ההסברים הללו מרחפת שאלת האמון - או חסרונו - של השווקים במדיניות של טראמפ ותוצאותיה, שחוברת לסוגיה הבסיסית של החוב העצום של ארה"ב לעולם, שמסתכם בכמעט 37 טריליון דולר. וכנראה טראמפ מדמיין שמיסי המכס יסייעו לעמוד בפירעון החוב הזה.

אם זה לא הספיק, ישנו גם מאבק הריבית בין טראמפ ליו"ר הפד, ג'רום פאוול, אותו הוא שב ותוקף בדרישה להוריד את הריבית, באופן שמאיים על עצמאות הבנק המרכזי.

ילכו יחד או ייפרדו שוב?

לפי שעה, השווקים נרגעו, ונרשמה עלייה הן בשוק המניות והן בשוק האג"ח הממשלתיות בארה"ב. ובראייה קדימה, היכן נכון יותר להשקיע - באפיק המניות או האג"ח הממשלתי?

המניות במדד S&P 500 נסחרות במכפיל רווח נוכחי של כ־25 ובמכפיל עתידי של כ־22, המבוסס על ההנחה שהרווחיות של חברות המדד תעלה בשנת 2025 בשיעור של כ־8%, שאין ודאות כי תתגשם. בפני המשקיעים ניצבת מנגד האפשרות לרכוש אג"ח של ממשלת ארה"ב ל־10 שנים, בתשואה שנתית ממוצעת של כמעט 4.5%, המייצגת מכפיל של כ־23.

מכיוון שהמניות הן נכס מסוכן הרבה יותר מאשר אג"ח ממשלת ארה"ב, המשקיעים צריכים "לגבות פרמיה" כשהם רוכשים מניות ולוקחים על עצמם סיכון מוגבר. אם המכפיל של האג"ח עומד על כ־23, אז המכפיל המתאים למניות צריך לעמוד על 17 לכל היותר. המשמעות היא שכדי שיהיה איזון ביחסי המחירים של המניות ושל האג"ח צריך לקרות אחד משלושה: או שהמניות יירדו חזק, או שהאג"ח הממשלתיות יעלו חזק, או שהמניות יירדו באופן מתון יותר ובמקביל מחירי האג"ח יעלו במתינות. העיוות הנוכחי יכול להימשך זמן מסוים, אבל לא לעד.

*** אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?