גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכה סעודיה למעצמת ה־AI הגדולה במזרח התיכון

בזה אחר זה הודיעו בכירי עמק הסיליקון שביקרו בריאד על הסכמים במיליארדי דולרים עם סעודיה ● בין היתר, מנכ"ל אנבידיה חתם על הסכם להקמת חוות שרתים בממלכה ואמזון הודיעה על השקעה בהקמת "אזור AI" ● מומחים מעריכים: "השקעות הענק יהפכו את סעודיה למובילה בתחום הבינה המלאכותית" ● האם המעמד של ישראל ייפגע?

סעודיה הופכת למעצמת ה–AI הגדולה במזרח התיכון / איור: Shutterstock
סעודיה הופכת למעצמת ה–AI הגדולה במזרח התיכון / איור: Shutterstock

צמרת בכירי עמק הסיליקון התייצבה ביום ג' בריאד, בירת סעודיה, לצידו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, במה שנראה כמו אירוע היסטורי שהשלכותיו במזרח התיכון צפויות להדהד שנים קדימה. שני גורמים מרכזיים הביאו אנשים כמו מנכ"ל אמזון אנדי ג'אסי, מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג ומנכ"ל OpenAI סם אלטמן לצאת מאזור הנוחות שלהם בקליפורניה, ולנחות בבירה, שבה נרשמו אתמול 41 מעלות: חשמל בשפע ומאות מיליארדי דולרים זמינים להשקעה בחברות אמריקאיות.

מנוע החיפוש החדש שמאיים על גוגל ומושך את ג'ף בזוס ואנבידיה
בהשקעה של חצי מיליארד שקל: החברה שתקים את מחשב העל הלאומי

אך לולא המחויבות הסעודית להפוך ממעצמת נפט וגז למעצמה טכנולוגית אזורית, ולולא המעורבות האישית של ראש המדינה, יורש העצר מוחמד בן סלמאן, במהלכים האלה - ספק אם הדבר היה מרשים בכירים כמו מנכ"ל אנבידיה או אמזון. בראשה של חברת הבינה המלאכותית הסעודית הלאומית החדשה "יומיין" (Humain) יושב לא אחר מאשר המנכ"ל לשעבר של עראמקו - חברת הנפט הלאומית - טארק אמין, ובן סלמאן בעצמו משמש כנשיא הפעילות.

בזה אחר זה הודיעו המבקרים על הסכמים של מיליארדי דולרים לרכישת שבבים, בניית חוות שרתים גדולות ולהצטיידות במה שמכונה "מפעלי AI" - מרכזי ענק זוללי חשמל שמעבדים מודלי בינה מלאכותית עבור ענקיות הענן. ההסכם המרכזי והבולט שבהם הוא זה שנחתם בין מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג ובין הממלכה, דרך חברת יומיין, להקמת "מפעל AI" ענק - חוות שרתים שתפעל בהספק חשמלי של 500 מגוואט ותורחב עד ל- 1.9 ג'יגוואט עד סוף העשור.

אנבידיה תספק לה בשלב הראשון 18 אלף שבבים מהדגם החדש ביותר, "בלאקוול אולטרה" (GB300) - כמות שבבים שנחשבת לכפולה מזו שקיימת בישראל - אך בטווח הארוך תוכל להגיע לכ-200 אלף שבבים גרפיים, חלקם גם עשויים להגיע מהמתחרה AMD, שגם היא הייתה שותפה למסע ההשתדלות האמריקאי.

אנבידיה צפויה להכניס מההסכם החדש מיליארד דולר בטווח הקצר, וכ-10 מיליארד דולר בסך הכול - ממדינה אחת בלבד.

הסכם היסטורי לאמזון

גם אמזון הודיעה על הסכם השקעה היסטורי בעטיו של ביקור המנכ"ל אנדי ג'אסי: ענקית הקמעונות והענן הודיעה כי תשקיע 5 מיליארד דולר בהקמת "אזור AI" בממלכה, זאת נוסף על ההתחייבות הקודמת שלה להקמת חוות שרתים לעיבוד ענן בהיקף של 5.3 מיליארד דולר.

במונח אזור AI, ניתן להניח כי החברה תהיה שותפה לבניית "מפעלי ה-AI" של יומיין, ובנוסף תסייע בהפעלת חוות הענן המקומיות לאחר חוק שעבר לאחרונה בסעודיה, שלפיו כלל המידע על תושבי הממלכה יישמר אך ורק במתקנים במדינה.

מלבד אנבידיה ואמזון, גם IBM - שנחשבת כיום לחברת המחשוב הקוונטי הגדולה ביותר - הודיעה שתפתח במדינה "האב של בינה מלאכותית" יחד עם ענקית האינטגרציה אקסנצ'ר. גם מקורביו של טראמפ, אילון מאסק, מנכ"ל טסלה, ואלכס קארפ, מנכ"ל פלנטיר, מקווים ליהנות מהון סעודי כמקור להשקעות בחברות שלהם, ומפרויקטים ממשלתיים סעודיים.

הדס לורבר, ראש פרויקט ישראל-ארה"ב במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS וראש המכון לבינה מלאכותית אחראית ב-HIT, רואה בשני הפרויקטים הללו לבדם ככאלה שיקדמו את סעודיה למעמד של מעצמת טכנולוגיה אזורית, שיעמיד אותה במסלול של תחרות עם ישראל. "השקעת הענק של אמזון תקדם את סעודיה לתוך מה שמכונה 'חזון 2030', שבו היא תהפוך למובילה עולמית בתחום הבינה המלאכותית, וזה כולל בניית שרתים, מרכזי נתונים, כלי פיתוח AI ופיתוח מודלי שפה, בכלל זה מודל שפה בערבית לכלל העולם הערבי.

"הדבר כולל תמיכה ביישומים בכל המגזר הציבורי - בבריאות, בתחבורה, באנרגיה ובחינוך - וגם במגזר הפרטי, ויכלול הקמת שוק 'סוכני AI', והכשרה של 100 אלף אזרחים סעודיים במיומנויות ענן.

"עם אנבידיה, סעודיה בעצם יוצאת מתוך מגבלות יצוא השבבים שהטיל ביידן למצב שבו היא יכולה בבת אחת להכפיל בכמה מונים את כמות השבבים שלה, ולהתייצב כאחת המדינות המובילות בעולם בעיבוד נתונים ומחשוב-על, עם תשתית מחשוב ריבונית, ויכולת לשלוט בפיתוחים העתידיים ולאמן מודלים בגבולות הממלכה", אומרת לורבר.

הדס לורבר / צילום: אסתי צילום

מי שלא הגיעה הפסידה

לדברי לורבר, שגם שימשה בעברה כבכירה במל"ל, יחד עם ענקיות הטכנולוגיה הופכת סעודיה ל"אקוסיסטם של חדשנות שכולל הכשרת כוח אדם בקנה מידה גדול ויצירת שיתופי פעולה עם ענקיות אמריקאיות, מה שיזין דור חדש של סטארט-אפים וחוקרים".

לביקור ישנם גם כמה מפסידים, ובראשם אינטל, יצרנית השבבים הגדולה בארה"ב שנפקדה מהאירוע. יתר על כן, היא היחידה מבין חברות השבבים הגדולות כמו אנבידיה, AMD וקוואלקום, שלא נכחו. עיון בעסקת סעודיה-אנבידיה מגלה מדוע: אנבידיה דחקה הצידה את אינטל באמצעות אספקת שבבים גרפיים במערכת המשולבת עם מעבדי הליבה מתוצרתה, "גרייס", המתחרים במוצר המרכזי של אינטל, שבב הקסיאון.

לשם השוואה, מחשב-העל שהוכרז הבוקר על ידי רשות החדשנות בישראל, יכלול 4,000 מעבדים מתקדמים פחות, בלאקוול (B200), ללא מעבדי גרייס של אנבידיה. המשמעות היא שבישראל מותירים פתח גם לאינטל להיכנס למחשב-העל החדש שלה. מפסידה נוספת היא אפל: טראמפ השפיל את טים קוק, מנכ"ל החברה, כאשר העיר למנכ"ל אנבידיה כי "הוא התייצב והגיע, שלא כמו אפל שנעדרו מהמעמד".

דונלד טראמפ ויורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן בריאד / צילום: ap, Alex Brandon

שם מחסום לסינים

באמצעות בליץ ההסכמים הללו השיג טראמפ בסעודיה מספר מטרות: מעבר למפגן הראווה המרשים, הוא מוכיח כי ביכולתו לגייס את מיטב חברות הטכנולוגיה והפיננסים למטרותיו, כי הוא מאפשר הזרמה של עוד 400 מיליארד דולר לחברות אמריקאיות, לאחר 600 מיליארד שהובטחו קודם לכן, וחשוב מזה: הוא סותם את הגולל על הפלרטוט הסעודי עם חברות טכנולוגיה סיניות, דווקא בעת שבה אלה מציעות את פתרונות ה-AI הזולים ביותר.

בזמן ממשל ביידן, וביתר שאת לאחר הנזיפה שבאה בעקבות ההתנקשות הסעודית בעיתונאי ג'מאל חשוקג'י, הלכו והתקרבו היחסים בין סעודיה ואיחוד האמירויות ובין סין, דבר שגם הרחיק את ישראל בתורו.

שחר בלקין, סמנכ"ל בחברת זוטאקור הישראלית, שמספקת טכנולוגיות צינון ל"מפעלי AI" בעולם, סבור שהמהלך המשותף של טראמפ ובן סלמאן צפוי לא רק לקדם את סעודיה למעמד של מעצמה טכנולוגית אזורית, אלא גם להפוך אותה ליצואנית של מודלי בינה מלאכותית עבור ענקיות הטכנולוגיה ומרכזי הענן שלהן ברחבי העולם.

"בעוד שמרכזי ענן צריכים להיות בקרבת הלקוחות, ולכן יש חשיבות שאלה יוקמו בארה"ב או באירופה, מפעלי AI - שבעצם עוסקים באימון מודלים - יכולים להיות ממוקמים הרחק במקום שבו ישנו חשמל זול ובשפע, כמו בסעודיה, או האמירויות והודו, שגם כן זיהו את המגמה הזו ומשקיעים בה מיליארדים. את המודלים שמאמנים בריאד, ניתן יהיה לייצא לשרתי ענן של גוגל, אמזון ומיקרוסופט בכל העולם. אם בעבר סעודיה החזיקה את הנפט של העולם, כעת היא תאחוז במטבע החדש, שהוא מודלים וסוכני AI".

"שחקן מתחרה לישראל"

הזריחה של סעודיה כמעצמה טכנולוגית אזורית עשויה להאפיל על מעמדה של ישראל. "סעודיה הופכת לשחקן מתחרה לישראל מול הממשל האמריקאי או מול החברות האמריקאיות - בגיוס הון ובהשקעה בתשתיות וטאלנטים", אומרת לורבר.

"מיקרוסופט עלולה לחשוב פעמיים לפני שהיא מרחיבה את הפעילות בישראל, אם היא יכולה להחזיק בנוכחות בסעודיה שהופכת להאב טכנולוגי. ואם סעודיה הופכת לשותפה אסטרטגית עם שותפויות בניהול דאטה ורגולציה עם רוב ענקיות הטכנולוגיה, היא בהחלט מבינה שהטכנולוגיה הופכת למרכיב מכריע בגיאופוליטיקה, שבה הבריתות הטכנולוגיות והבינלאומיות מתחברות".

יונית גולדברג, בעלת חברת הייעוץ 11Stream שלה ניסיון בעבודה עם המפרציות, וראש פורום חוות השרתים הישראלי, אומרת כי "ישראל לא יודעת לספק כעת את האקוסיסטם הנדרש ברמה של מדינות כמו סעודיה ואיחוד האמירויות, שמספקות חשמל זמין וסביבה רגולטורית מקילה, משקיעות באקדמיה, מייבאות כוח אדם איכותי ומושכות השקעות זרות. תוכנית הבינה המלאכותית הלאומית עדיין בשלבי גיבוש - נדרש שינוי חשיבה מחדש על התחום ושינוי סדרי עדיפויות בתחום כחלק ממהלך אסטרטגי רחב-היקף".

עוד כתבות

יורם נווה מנכ''ל כלל, רונן אגסי מנכ''ל מגדל, אייל בן סימון מנכ''ל הפניקס / צילום: נטלי פורטי, צילומים: כדיה לוי, ניקולה וסטהפל, ענבל מרמרי

הפניקס, כלל ביטוח ומגדל רוצות להתחרות בבנקים על פיקדונות לציבור

הרפורמה ששואפת לפתוח את שוק הפיקדונות לתחרות מחוץ לבנקים תעלה השבוע לשימוע במשרד האוצר ● חברות הביטוח כבר נענות לאתגר ומתחילות להתחמם על הקווים, אך הדרך לשם עוד ארוכה ויקרה ● בינתיים, גורמים בענף מזהירים: בלי הקלות - אף אחד לא ייכנס

תעלת סואץ / צילום: Shutterstock

בצל הפסקת האש של טראמפ והחות'ים: מצרים פתחה במבצע הנחות בתעלת סואץ

בניסיון לעודד את חברות הספנות לחזור לים האדום בקצב גבוה יותר, תעלת סואץ הכריזה ביום חמישי האחרון על מבצע הנחות בשיעור 15% למעבר בתעלה ● בתוך כך, יו"ר מינהלת תעלת סואץ קיים בשבוע שעבר סדרת פגישות עם בכירי הענף

נראה כי התוכנית תימשך בפריפריה ובמעגל השני והשלישי לאזורי הביקוש / צילום: Shutterstock

לאחר העתירה לבג"ץ: היכונו לעלייה נוספת במדד תשומות הבנייה

דניה סיבוס עתרה לבג"ץ, שיורה ללמ"ס לעדכן את מדד תשומות הבנייה לנוכח הזינוק בעלויות שסופגים הקבלנים בעקבות המלחמה ● בתגובה הודיעה הלמ"ס כי היא צפויה להשלים את עדכון המדד לקראת סוף השנה

הפגנה פרו־פלסטינית בבריסל, בלגיה / צילום: Shutterstock

גם בלגיה "מתהפכת": דורשת לדון אם ישראל עדיין מחויבת לזכויות אדם

הצטרפותה של בלגיה מעלה את מספר המדינות שהודיעו על תמיכה בדיון - לעשר לפחות ● לפי החלטת המשלה הבלגית, זו תאמץ גם כמה צעדים חדשים באופן עצמאי, ביניהם הטלת אמברגו נשק מוחלט על ישראל ● ההצהרה הממשלתית גם קובעת כי בלגיה תכבד את צווי המעצר שהוציא בית הדין הפלילי הבינלאומי נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות; מניית הבורסה זינקה בכ-11%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.35% ● השקל נסחר במגמה מעורבת מול המטבעות הזרים ● מה לעשות כשאיגרות החוב המדורגות תנודתיות יותר מהאג"ח בתשואה גבוהה? ● האינפלציה בארה"ב פחות גבוהה מהתחזיות, אבל עדיין עיקשת ● S&P 500 חזר לטריטוריה חיובית בשנת 2025 ● וגם: הבנק שאופטימי לגבי כלכלת ארה"ב ושוק המניות האמריקאי

מגרש רכב של חברת אלדן. בעיגול: יוסי דהן / צילום: יוסי כהן, יח''צ

המהפך של אלדן: בעל השליטה מוכר בבורסה מחצית מממניותיו בדיסקאונט על ההון, ופורש

יוסי דהן צפוי למכור בבורסה 21% ממניות חברת הליסינג והשכרת הרכב תמורת 160 מיליון שקל, ויותיר את השליטה בה בידי ילדיו ● המהלך משקף לאלדן שווי של 760 מיליון שקל בלבד

איילת שקד, עמוס דאבוש / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות, יח''צ

איילת שקד ועמוס דאבוש מבקשים לשדרג את תנאי שכרם בקרדן נדל"ן. מוסדיים מתנגדים

בשל חשש מפגיעה ברווחי קרדן נדל"ן בשנים הקרובות – היא מבקשת לשנות את תנאי הזכאות לבונוס למנכ"ל דאבוש ובמקרה של היו"רית שקד לבטלו לחלוטין ● עלות השכר השנתית של דאבוש צפויה לקפוץ פי 3 ל-6.6 מיליון שקל ● התנגדות מוסדיים כבר הובילה לדחיית האסיפה

וירוס החצבת / צילום: Shutterstock

גל החצבת בישראל: החשש מהילולה במירון ואיך תדעו אם נדבקתם?

כרגע מדווח על 38 חולים שנדבקו בחצבת, מתוכם שני ילדים מאושפזים בבתי החולים ● עדיין לא מדובר בהתפרצות, אך המספר עלול לזנק בסוף השבוע הקרוב, על רקע ההילולה בהר מירון ● היעילות הגבוהה של החיסון, הסכנות מהדבקות במחלה ומי צריך להיזהר במיוחד ● גלובס עושה סדר

ח''כ חנוך מילביצקי, הליכוד / צילום: מתוך אתר הכנסת

האם יש לחברי הכנסת חסינות מזימון לחקירה במשטרה?

האם זימוני הפוליטיקאים לחקירות משטרה פוגעים בחסינותם? כאן היא לא תקפה ● המשרוקית של גלובס

ארקדי וולוז׳

בהשקעה של חצי מיליארד שקל: החברה שתקים את מחשב העל הלאומי

נביוס, חברת מחשוב הענן של בכירי יאנדקס לשעבר, בהם המייסד ארקדי וולוז', נבחרה על ידי רשות החדשנות להקים את מחשב העל הישראלי בתקציב כולל של חצי מיליארד שקל

ביל אקמן / צילום: ap, Richard Drew

מניית הבורסה בשיא: בכמה התעשר המיליארדר ביל אקמן?

מניית הבורסה לני"ע זינקה ב-120% מתחילת השנה והמיליארדר ביל אקמן, שבינואר 2024 רכש כ־5% ממניותיה מורווח "על הנייר" מעל 160 מיליון שקל ● וגם, תשלומי מס גבוהים מהצפוי שחקו את הרווח הנקי של הבנק הבינלאומי ואת התשואה להון שלו

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: Associated Press, Nic Coury

מנכ"ל אנבידיה הצטרף לטראמפ וחתם על עסקת ענק עם סעודיה

יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, התחייב לרכוש מענקית הבינה המלאכותית כ-200 אלף שבבים גרפיים ● באמצעות עסקת הענק מבטיח לממלכה את אספקת השבבים החדשים ביותר

מוחמד סינוואר

כך משפיעים החיסולים על חמאס, ומי עשוי להחליף את מוחמד סינוואר?

אמש ניסתה ישראל לחסל את בכיר חמאס, מוחמד סינוואר ● מאז תחילת המלחמה חוסלה שורה של בכירים בחמאס, בהם גם יחיא סינוואר וראש הזרוע הצבאית לשעבר, מוחמד דף ● האם החיסולים אפקטיביים? "ניתן לראות מה קרה לחיזבאללה לאחר ששדרת הפיקוד שלו חוסלה, וגם בחמאס התוצאות דומות" אומר ד"ר עידו זלקוביץ', מאקדמית עמק יזרעאל

ירושלים. הובילה במכירת דירות ברבעון הראשון של השנה / צילום: עמותת הר חוצבים

הרוכשים מתרחקים מהדירות החדשות, ואיזו עיר מובילה בעסקאות?

מנתוני הלמ"ס עולה כי ירושלים היא העיר שהובילה במכירת דירות ברבעון הראשון של השנה ● בסך-הכול שוק הנדל"ן מצוי בירידה, ומספר הדירות שנרכשו ברבעון הראשון מהווה ירידה של 9% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● ברוב הערים הגדולות נרשמו ירידות במספר העסקאות, במיוחד בדירות חדשות

מקרון. השנים האחרונות גבו מחיר כלכלי כבד / צילום: ap, Vitalii Nosach

החובות נערמים וצרפת שוקלת לקיים משאל עם על התקציב הקרוב

הגירעון התקציבי עולה וההוצאות מתנפחות ● הנשיא מקרון משותק פוליטית וייאלץ לפנות לעם כדי לבצע רפורמות כלכליות־חברתיות ● משאל עם בנושאי פנים לא נערך בצרפת מזה 25 שנה

מנכ''ל קרן מנור אוורגרין, אבי אורטל / צילום: אורן דאי

שנה וחצי לאחר הקמתה: הקרן של יוצאי לאומי פרטנרס בדרך להצפת ערך ראשונה

קרן מנור אוורגרין, בהובלת אבי אורטל, נכנסה אשתקד לחברה הביטחונית אר פי אופטיקל, וכעת היא מביאה אותה להנפקה בת"א לפי שווי של מעל חצי מיליארד שקל - פי 3 מזה שבו השקיעה בה ● כמה גייסה הקרן הייחודית עד כה ואיזה עוד חברות ניתן למצוא בפורטפוליו שלה

ריינאייר / צילום: Shutterstock

ענקית הלואו קוסט רינאייר מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

החברה הודיעה על ביטול הטיסות לישראל עד ה-4.6 ● איזי ג'ט הודיעה על הארכת ביטולי הטיסות לישראל עד סוף יוני ● עוד לפני ההודעה הרשמית, נוסעים החלו מדווחים על כך שהחלו לקבל הודעות על ביטולים ● חברת הלואו קוסט הפסיקה את פעילותה בארץ באפריל 2024

שיגומי הפלדה להקמת המזח לישראל / צילום: שמוליק אופיר

העבודות על החלפת הרציף שבנו הבריטים מתחילות

השבוע, הגיע מנמל אנטוורפן בבלגיה המשלוח הראשון של שיגומי הפלדה להקמת מזח התזקיקים בנמל מפרץ חיפה - מהלך שלפי חברת נמלי ישראל, יקרב את סגירת בז"ן ● יזם הנדל"ן ג'קי בן זקן ואיש העסקים ברק אברמוב (מבעלי בית"ר ירושלים) משקיעים יחד כ-7 מיליון שקל בחברת ייצור האנרגיה טורבוג'ן ● אירועים ומינויים

יוני אסיא, מנכ''ל איטורו / צילום: יח''צ eToro

הנפקה מוצלחת לאיטורו בנאסד"ק; זכתה לביקושים גבוהים, ומחיר המניה עלה

איטורו הודיעה על הנפקה לפי שווי של 4.4 מיליארד דולר ● היקף הגיוס והצעת המכר הסתכמו במצטבר לכ-620 מיליון דולר, לאחר שהחברה הגדילה את מספר המניות שהוצעו ● מדובר בהנפקה הישראלית הגדולה ביותר מאז מובילאיי ב-2022, ואחת ההנפקות הגדולות ביותר בוול סטריט בכלל בתקופה האחרונה

טראמפ נפגש עם אמיר קטאר, תמים בן חמד א-ת'אני / צילום: Reuters, Brian Snyder

מטוסי בואינג וכטב"מים: העסקאות שחתמו טראמפ ואמיר קטאר

הביקור של נשיא ארה"ב במזרח התיכון נכנס ליומו השני ● טראמפ נפגש הבוקר עם נשיא סוריה אחמד אל-שרע, יום לאחר שהכריז על הסרת הסנקציות האמריקאיות מעל סוריה ● אמש הספיק טראמפ לחתום על הסכם בשווי 142 מיליארד דולר הכולל אספקת ציוד צבאי מתקדם ושירותים ממעל לעשר חברות ביטחוניות אמריקאיות ● מה עוד צפוי בימים הקרובים?