מגרש רכב של חברת אלדן. בעיגול: יוסי דהן / צילום: יוסי כהן, יח''צ
חברת השכרת הרכב והליסינג הוותיקה אלדן תחבורה, בדרך להפוך לחברה ציבורית באמצעות מכירת מניות של מייסד החברה לציבור. בפברואר השנה דיווחה החברה, שבבעלות משפחת דהן, על כוונתה להנפיק לראשונה את מניותיה לציבור, כאשר פרסומים בתקשורת נקבו אז בשווי מוערך של מיליארד שקל ויותר.
● ביטול עמלות הבנקים: הצעת החוק החדשה והפוליטיקאי המפתיע שעומד מאחוריה
● המנכ"לית הישראלית הוותיקה של חברת פיתוח התרופות פורשת
בהמשך, הגיעו הזעזועים בשווקים בעקבות הכרזת תוכנית המכסים של הנשיא האמריקאי טראמפ, ובתחילת החודש הנוכחי הודיעה אלדן כי היא חוזרת בה ממהלך ההנפקה. אלא שהשבוע נרשמה תפנית נוספת, עם פרסום תשקיף להצעת מכר שיבצע המייסד ויו"ר החברה, יוסי דהן. השלמת המהלך תהפוך את אלדן לחברה שמניותיה נסחרות בבורסה בת"א.
במסגרת הצעת המכר, צפוי דהן (84) למכור קרוב למחצית ממניותיו באלדן (21% ממניות החברה) לידי גופים מוסדיים, תמורת 160 מיליון שקל. את המהלך מובילה חברת החיתום אוריון.
שווי החברה שלפיו מבקש דהן למכור את מניותיו, נמוך באופן משמעותי מההערכות המוקדמות, ויעמוד על כ־760 מיליון שקל. שווי זה נמוך גם ביחס להון העצמי של אלדן, שעמד בסוף הרבעון הראשון של 2025 על כ־850 מיליון שקל. בין המתעניינים ברכישת מניות בהצעת המכר נמנית גם יבואנית הרכב קרסו מוטורס, שנסחרת בבורסה.
הרקע למכירת המניות, על פי מקורבים לחברה, קשור ברצונו של דהן לקחת צעד אחורה ולהותיר את החברה בידיהם של ילדיו, ששניים מהם משמשים כיום כמנכ"לים משותפים - שי ושלמה דהן. השניים מחזיקים ב־18.3% ממניות אלדן כל אחד, ובשיעור דומה מחזיקה אחותם ורד זווילי.
לאחר הצעת המכר יעזוב יוסי דהן את תפקידיו בדירקטוריון אלדן, במטרה להתמקד בעסקיו הפילנתרופיים. על פי מקורבים לחברה הוא צפוי להעביר בהמשך את יתרת מניותיו באלדן (24% מההון לאחר הצעת המכר) לידי ילדיו.
ירידה בהכנסות וברווחים ברבעון הראשון
במקביל לפרסום תשקיף הצעת המכר, פרסמה אלדן גם תוצאות מקדמיות עבור הרבעון הראשון של השנה, אותו סיימה עם הכנסות של כ־396 מיליון שקל, קיטון של כ־4% ביחס לרבעון המקביל אשתקד. מה שהעיב במידה רבה על התוצאות היה תחום מכירת הרכבים, שמהווה כ־30% מהכנסות החברה, אשר סבל מקיטון של 20%.
אשתקד דיווחה אלדן כי בעקבות מלחמת חרבות ברזל היא חוותה ירידה בהיקפי המכירה, בשל מחסור של חלק מכלי הרכב ו"תעדוף שעשתה החברה באספקת כלי רכב שרכשה למגזרי הפעילות האחרים".
מנגד, בתחום ההשכרה (התורם כ־70% מההכנסות) המשיכה החברה להציג צמיחה שעמדה ברבעון הראשון על כ־5%. בשורה התחתונה רשמה אלדן רווח נקי של כ־29 מיליון שקל, ירידה של כ־20% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.
אלדן היא אחת מחברות הרכב הוותיקות בישראל. היא הוקמה בידי דהן בשנת 1967 כחברת השכרת רכב, והפכה במהלך השנים לחברה מבוססת עם פעילות בתחום הליסינג, השכרה ומכירה.
לצד עסקי הרכב, לחברה פעילות נדל"ן באמצעות החברה הבת פרק מישור (100%), העוסקת בהשכרה ומכירה של נכסי נדל"ן וקרקעות להשקעה.
על פי דוחותיה של אלדן, צי הליסינג שלה אשר בסוף שנת 2024 מנה 24.7 אלף רכבים, מהווה נתח של כ־11% מהשוק. שיעור דומה מהווה צי ההשכרה שבו מחזיקה החברה, עם נתח שוק של כ־10%.
המתחרות המרכזיות של אלדן הן שלמה החזקות (שבחנה אף היא לאחרונה הנפקה של מניותיה, אך בהמשך נסוגה מהמהלך), והחברות קרסו מוטורס ואלבר. לצידן פועלים גם הסניפים המקומיים של ענקיות ההשכרה הבינלאומיות אוויס והרץ.
אג"ח ב־1.5 מיליארד שקל נסחרות בת"א
לפני כעשור הנפיקה אלדן לראשונה אג"ח ונכון להיום נסחרות בבורסה בת"א מספר סדרות שלה בהיקף חוב כולל של 1.5 מיליארד שקל.
הכניסה המסתמנת של אלדן לשוק המניות בת"א, היא חלק מגל הנפקות ראשוניות שהולך וצובר תאוצה בימים האחרונים. בתחילת השבוע פרסמה קבוצת הנדל"ן והפיננסים אמפא, שבשליטת משפחת נקש ואיש העסקים שלומי פוגל, טיוטת תשקיף ראשונה. בכוונת החברה לגייס 700־800 מיליון שקל לפי שווי של 3־3.5 מיליארד שקל (לפני הכסף).
מי שעוד פרסמה השבוע תשקיף לקראת הנפקה ראשונית (IPO) היא חברת אר פי אופטיקל לאב, המייצרת מוצרים אופטיים ואלקטרו־אופטיים לתעשייה הביטחונית. החברה, שנמצאת בשליטת קרן ההשקעות מנור אוורגרין, תבקש להנפיק מניות תמורת 150 מיליון שקל, לפי שווי חברה של 550־600 מיליון שקל (לפני הכסף).