גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה עולה קרח מגרינלנד? 100 דולר לשש קוביות

יזמים גוררים קרחונים מהאי הארקטי, ומהמרים על כך שיש מספיק אנשים שמוכנים לשלם הרבה עבור משקה צונן במיוחד ● כוס ויסקי ב-218 דולר

סירה בחופי גרינלנד / צילום: Reuters, SMichael KappelerPool
סירה בחופי גרינלנד / צילום: Reuters, SMichael KappelerPool

האם טמון זהב בקרח של גרינלנד?

יזמים נוהרים אל האי הארקטי כדי לקצור את המשאב השופע ביותר שלו, בתקווה שיש מספיק אנשים שיהיו מוכנים לשלם פרמיה עבור וודקה המיוצרת ממי קרחונים שנמסו, או עבור קוקטייל צונן עם קרח מגרינלנד.

אמריקאים בגיל הרביעי מגדירים מחדש את הזקנה
תשכחו מאקזיטים: הנוסחה להתעשרות בארה"ב עוברת דרך הכלכלה המסורתית

הקרח מהאי משווק כנקי ודחוס יותר מקרח רגיל, משום שהוא נדחס בתוך קרחון במשך 100 אלף שנים לפני שנפל אל הפיורד. על השאלה האם המדע תומך בטענה הזו אפשר להתווכח, וכך גם על הפשרות הסביבתיות הכרוכות בגרירת גושי קרח מן האזור הארקטי אל מועדוני לילה בדובאי.

גרינלנד מצידה, אומרת שהיא פתוחה לעסקים.

רישיונות לקצירת קרח

"אם יש משהו שיש לנו הרבה ממנו במדינה הזאת, זה קרח", אמר תומאס "טיט" מוגנסן, מנכ"ל Nalik Ventures, קרן הפיתוח העסקי של גרינלנד שמחזיקה כ-130 מיליון דולר. בחמש השנים האחרונות, אישרה ממשלת הטריטוריה 13 רישיונות לשש חברות, שכבר קוצרות מי קרחונים וקרח או מתכננות לעשות זאת.

סטארט-אפ בן שנתיים בשם Arctic Ice עוסק בלכידת קרחונים צפים, בגודל של מכונית, מפיורד במערב גרינלנד. אחר כך חותכים אותם במסור שרשרת, אורזים את גושי הקרח במכולות מקוררות ומעמיסים אותם על ספינות משא למסע ​​של 16 אלף ק"מ באוקיינוס, שאורך חמישה שבועות.

המייסד-השותף איטו ליליאנדהל, יליד גרינלנד, אמר שהוא מחפש קרחונים שמוצאם מקרחון פנימי הנמס אל נתיב המים, הנמצא במרחק הפלגה של כשש שעות מעיר הבירה נואוק.

"אנחנו מחפשים את הקרח הצלול ביותר מתחתית יריעת הקרח הפנימית, משום שזה החלק העתיק ביותר, החלק הנקי ביותר", אמר ליליאנדהל.

קרחונים בחופי גרינלנד / צילום: Reuters, SMichael KappelerPool

ברגע שהמכולה מגיעה לדובאי, עובדי Arctic Ice יוצרים מן הגושים כדורים ומניחים אותם בקופסאות מתנה משולשות שמגיעות עם זוג מלקחיים קטן. קופסאות Arctic Ice עולות 100 דולר לשש קוביות.

סועדים ב-Nahaté Dubai, מסעדה ומועדון לילה ברובע הפיננסי של דובאי, יכולים להתפנק בקוקטייל Desert Whisper המועשר בג'ין שעולה 175 דירהם - כ-48 דולר - המצונן בקוביות קרח מגרינלנד.

ולנטין פינו, יזם צרפתי בן 28 המתגורר בדובאי, שותה את הסקוטש סינגל מאלט שלו בן 18 השנים עם קוביות Greenland Ice, במחיר של 800 דירהם, או כ-218 דולר, ב-Nahaté. לדבריו מוצא חן בעיניו שקוביות הקרח נקיות מלכלוך וממזהמים חיידקיים ושהן נמסות לאט.

"זה פשוט הופך את המשקה שלך לקר, ולא מוסיף יותר מדי מים", אמר פינו, שראה באוקטובר כתבת חדשות שעסקה בקרח הזה. "זה טהור".

"הסיפור חשוב מאוד ללקוחות", אמר אנדריי בולשאקוב, מנהל השיווק של Nahaté Dubai. "וכשאתה אומר להם שהקוביות מכילות יסודות בני 100 אלף שנה, זה מרשים אותם".

קרח במשקאות / צילום: Shutterstock

בלתי אפשרי לדעת בן כמה הקרח

יש כאלה שאינם בטוחים שהסיפור הזה נכון.

מתייה מורליגם, פרופסור לקרחונים במכללת דארטמות', אמר שכאשר שלג יורד על יריעת הקרח הוא יוצר שכבות שנתיות, כמו טבעות בעצים. עם הזמן, השכבות בקרחון נדחסות.

מאחר שקרחוני גרינלנד זורמים מיריעת הקרח הפנימית אל נתיבי המים החופיים, כמעט בלתי אפשרי לדעת בן כמה הקרח, אמר מורליגם.

תומאס אולסן אוסף מי קרחונים נמסים מדרום מערב גרינלנד ושולח אותם ליוטלנד, בדנמרק, שם הם מזוקקים לג'ין ולוודקה תחת התווית Point 660 Glacier Spirits תמורת כ-68 דולר לבקבוק.

ועדיין, לדברי אולסן, מאתגר להרוויח בגרינלנד.

"אתה צריך לדעת מה אתה עושה כשאתה שם בחוץ, במיוחד כשהטמפרטורה היא מינוס 40 מעלות צלזיוס במשך חצי שנה", אמר אולסן. "אין תשתית, האזור מרוחק, האוכלוסייה קטנה, אז אתה צריך לעשות הכול בעצמך".

גרינלנד התחממה יותר

ממשלת גרינלנד, שנבחרה לאחרונה, מגבשת חקיקה שתמשוך יותר חברות לקציר קרח ומים. הכללים החדשים ייעלו את ההיתרים וישפרו את הכבישים והנמלים.

"מים וקרח הם משאב שיכול להיות בעל פוטנציאל רב לגרינלנד", אמרה נאיה נתניאלסן, שנכנסה לתפקידה כשרת העסקים והמסחר באפריל. גרינלנד ושאר האזור הארקטי התחממו במהירות גדולה פי שלושה מאשר הטמפרטורה הממוצעת העולמית מאז 1980, על פי דוח של מינהל האוקיינוסים והאטמוספירה הלאומי של ארה"ב משנת 2024, בשעה שגרינלנד מאבדת 270 מיליארד טונות של קרח מדי שנה.

האקלים המתחמם של האזור הגביר את העניין של חברות זרות, המקוות לחלץ מרבצי מינרלים הנמצאים מתחת לשכבת הקרח המצטמקת של גרינלנד. הנשיא טראמפ איים לכבוש את גרינלנד מידי דנמרק למען הביטחון הלאומי של ארה"ב ולצורך גישה למינרלים חיוניים אלה.

סמיר בן טביב, מייסד שותף של Arctic Ice, אמר שהוא מצפה לשלוח 20 עד 30 מכולות לדובאי ברגע שהקרח העונתי סביב קו החוף יתחיל להישבר במאי. בן טביב אמר שהחברה שואפת להתרחב לאספקת מים בבקבוקים.

בן טביב אינו היזם הראשון שחולם להביא קרח ליושבי ברים צמאים. בשנת 2015, ניסתה חברה אחת למכור קוביות קרח שהוצאו מקרחון נורבגי ולשלוח אותן במסוק, אך תוכניתה נכשלה על רקע התנגדות מקומית. בשנות ה-70 הייתה תוכנית שאפתנית לגרור קרחון מאנטארקטיקה לערב הסעודית כדי לספק מים מתוקים, אך היא לא צלחה.

בשנת 2027, צפוי שוק הקרח העולמי להגיע ל-7.23 מיליארד דולר, על פי אחד המחקרים.

יצוא פירות ים מהווה 90% מהיצוא של גרינלנד, והתחום הבא אחריו הוא מינרלים, אך נתניאלסן מאמינה שיש עתיד ביצוא מים וקרח, במיוחד באמצעות ספינות מרופדות במכלים גמישים (bladders) קלי-משקל.

"דגימות בכמויות גדולות יהיו קלות יותר לניהול", אמרה נתניאלסן, שציינה כי עלויות המשלוח הן המכשול הכלכלי הגדול ביותר להרחבת פרויקטים של מים וקרח.

ההשלכות הסביבתיות

לא כל התושבים חושבים שקציר קרח ומים הוא רעיון טוב. חלק מהמבקרים אמרו כי טביעת הרגל הפחמנית של משלוח קרח בספינות של מכולות, ששורפות נפט מגרינלנד אל המפרץ הפרסי, היא בזבזנית משום שדובאי כבר מייצרת קרח משלה.

"זוהי דוגמה טובה לאופן שבו ניתן להקים עסק משלך וליצור תחושת שייכות בקהילה כאן", אמר חאבייר ארנוט, פרופסור למדעי החברה ולכלכלה באוניברסיטת גרינלנד. "אך יחד עם זאת, ייתכן שהחששות האתיים מטים את הכף נגד הרעיון הזה. האם זהו באמת צורך חיוני שהעולם זקוק לו?"

עוד כתבות

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במיצרי הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

בזו אחר זו: חברות הספנות הגדולות עוצרות את הפעילות במיצרי הורמוז

חברות כמו מארסק והפג-לויד, כמו גם MSC ו-CMA CGM, הורו לספינותיהם להישאר במים בטוחים ולא להתקרב לאזור המלחמה הפעיל של המפרץ הפרסי ● עפ"י דיווחים, ישנן כרגע 170 ספינות שתקועות במפרץ ● כיצד יושפעו מחירי הנפט?

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר / צילום: ap, Kin Cheung

הבריטים מחוץ למלחמה: רה"מ קיבל ייעוץ שהיא מנוגדת לחוק הבינ"ל

הלייבור "גאים לא להיות מעורבים בתקיפה לא-חוקית", דווח בבריטניה, בעוד שר ההגנה אמר בראיון כי טילים שוגרו מאיראן לעבר קפריסין, אך לא בטוח שכוונו לאי ● ביקורת ב"טלגרף" השמרני: "המשטר האכזרי ביותר בעולם נמצא לפני קריסה - ולבריטניה אין שום חלק בכך"

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר

בצלאל סמוטריץ', שר האוצר / צילום: מירי שמעונוביץ

שר האוצר: "עלות המלחמה עד כה נאמדת בכ-9 מיליארד שקל"

סטמוריץ' ציין כי הגירעון צפוי לעמוד על יותר מ-3.9%, גבוה מהיעד לשנה ● כמו כן, פונו עד כה מבתיהם 350 בני אדם ל-240 חדרים בבתי המלון, ועד שעות הבוקר הוגשו כבר 1,000 תביעות

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

בישראל גוברת ההערכה שחמינאי חוסל. איך ייבחר המחליף?

בישראל מעריכים שהמנהיג העליון של איראן חוסל • מה קורה כשצריך למנות לו מחליף, ואיך זה ישפיע על המבנה המסועף של משטר האייתוללות? • המשרוקית מסבירה

כוחות ביטחון בנלון בדובאי שנפגע בתקיפה איראנית / צילום: ap, Altaf Qadri

"ניהול סיכונים קר": למה מדינות המפרץ לא תוקפות את איראן בחזרה?

אלה רוזנברג, חוקרת מומחית לכלכלה איראן ומימון טרור במרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, מסבירה כי מדינות המפרץ מנהלות אסטרטגיה של גידור סיכונים והן אינן בוטחות בהתמדה האמריקאית לאורך זמן ● יחד עם זאת, היא מציינת כי הן "בוחרות לסייע מתחת לרדאר"

דפנה לוצקי / צילום: איל יצהר

העיתונאית דפנה לוצקי הלכה לעולמה

לוצקי כיהנה בשורה של תפקידים משמעותיים בעיתונות הכלכלית ● היא שימשה בין היתר כסגנית עורכת גלובס וכעורכת בכירה ב"דה מרקר" ובתאגיד השידור "כאן" ● היא נפטרה ממחלה קשה בגיל 51

אזור פגיעת הטיל האיראני בתל אביב / צילום: ap, Oded Balilty

הסיוע המיידי למפונים במלחמה עם איראן: 500 שקל בלבד

משרדי ראש הממשלה, האוצר והפנים הודיעו כי אושר מתווה פיצוי מיידי למי שבתיהם נפגעו במהלך המבצע כך שאינם ראויים למגורים: 500 שקל לתושב ו-1,500 שקל לרשות המקומית ● המתווה דומה לזה שאושר במהלך מבצע "עם כלביא" ביוני האחרון

כותרות העיתונים בעולם

הטיסה הדחופה והזעם בבית הלבן: כך קיבל טראמפ את ההחלטה לצאת למלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה גרם לטראמפ להחליט לתקוף אתמול, נסיך הכתר הסעודי היה בין הדוחפים לתקיפה, ומי עשוי להחליף את חמינאי שחוסל • כותרות העיתונים בעולם

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המבצע באיראן יפגוש את השווקים: מה צפוי מחר במסחר?

המבצע הצבאי נגד איראן יעמוד במרכז תשומת לבם של המשקיעים ● הכלכלנים מעריכים: הבורסה תחווה תנודתיות בטווח הזמן הקצר, ותזכה לזריקת עידוד בטווח היותר ארוך ● המערכה מול איראן תופסת את וול סטריט בנקודה רגישה במיוחד ● וגם: תנועת הספינות במיצרי הורמוז נחתכה בחדות, ומה עלול לקרות למחיר הנפט? ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

בית המשפט העליון / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

"טרם חלה התקדמות": בית המשפט העליון מרים דגל בסוגיית גיוס החרדים

על אף שהדיון בוטל, בעקבות המצב הביטחוני, בית המשפט העליון הבהיר למדינה את החשיבות והנחיצות של פתרון סוגיית גיוס החרדים: "הצורך הולך וגובר" ● העליון אף מתח ביקורת על המדינה, בכך שאינה הציגה את התשתית העובדתית והמשפטית לגבי צעדי האכיפה ● מועד חדש ייקבע לדיון