גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ייתכן שלמטרופוליטן יש אומנות גנובה במיליוני דולרים, והוא לא מחכה שיבקשו אותה בחזרה

המוזיאון פועל להערכה מחדש של הפריטים שברשותו, כדי לקבוע מהיכן בכלל הגיעו היצירות, ולהשיבן לבעליהן ● בשנת 2022 הוציאו רשויות מהמט 27 חפצים בשווי 13 מיליון דולר והחזירו אותם למדינות המוצא שלהם ● מנכ"ל המט: "לפני 50 שנה לאיש לא היה אכפת ממסמכים"

מוזיאון המט בעת הצגת התערוכה ''קספר דיוויד פרידריך: נשמת הטבע'' בחודש שעבר. פועלים לחקר האמת / צילום: Reuters, Anadolu
מוזיאון המט בעת הצגת התערוכה ''קספר דיוויד פרידריך: נשמת הטבע'' בחודש שעבר. פועלים לחקר האמת / צילום: Reuters, Anadolu

בסוף פברואר התרחשה במוזיאון המטרופוליטן לאומנות סצנה שנעשית מוכרת יותר ויותר: מוזיאון השיב יצירת אומנות - החזיר משהו מהאוסף שלו למקום שבו הוא נוצר - במקרה הזה, ליוון. ההכרזה על כך, עם זאת, הייתה יותר חגיגית מאשר מבוישת. היא נעשתה בקול תרועה שלעתים קרובות קשור יותר לרכישת חפץ גדול, ולא להשבתו של אחד. הסיבה לכך היא שבמקרה זה, ה"מט" עצמו פתח בחקירה לגבי מקור הפסל.

התערוכה שתגרום לכם לנסוע לחיפה ותחזור אליכם בכל פעם שתציצו לדסקטופ
עפרה צימבליסטה, אגי משעול ויונה וולך נפגשות בתערוכה חדשה על שריפה וכיליון

היצירה המדוברת הייתה פסל ברונזה קטן שנוצר במאה ה-7 לפני הספירה של ראש גריפון, יצור מיתולוגי. הוא הוצג במט מאז 1972. מקס הוליין, מנכ"ל המט, דיבר עם הקהל שנאסף לכבוד האירוע. היצירה, לדבריו, "לא הייתה יכולה לצאת באופן לגיטימי" מיוון.

במהלך השנים האחרונות נאלצו מוזיאונים להגיב לפניות - לעתים כחלק מתביעות משפטיות שהיו עשויות להגיע ממדינות או מבעלים לשעבר, או ביוזמת רשויות אכיפת החוק בארה"ב - בנוגע ליצירות שנגנבו, הוצאו בחפירות לא חוקיות, יוצאו או נסחרו באופן לא תקין.

אך עם ראש הגריפון, המט לא חיכה שיבקשו ממנו. השלטונות היווניים לא ניסו להחזיר אותו. במקום זאת, בתפנית שמראה כיצד השתנה תהליך ההחזרה וההשבה למולדת, המט יזם את חקירת הדרך שבה נכנס הגריפון לאוסף שלו. המוזיאון מצא שהוא נעלם מהמוזיאון הארכיאולוגי של אולימפיה בשנות ה-30.

בשנה שעברה מינה המט את לוסיאן סימונס, עורך דין ומנהל בכיר לשעבר בבית המכירות הפומביות סות'ביס, לתפקיד המנהל הראשון אי פעם של חקר המוצאות (provenance research) שלו. הוא מוביל צוות של 10 חוקרים במשרה מלאה, שלדברי ה'מט' הוא הצוות הגדול ביותר המוקדש למשימה זו בכל מוזיאון שהוא. סימונס פועל כ"בקרת תנועה אווירית", לדבריו, ומספק תמיכה, פיקוח ותיאום עבור מומחי חקר המוצאות, המשובצים במחלקות המוזיאון.

הפילוסופיה הרחבה יותר של סימונס היא שעדיף לנקוט גישה גלויה כאשר צריך לקבוע את סיפורי הרקע של היצירות. "אנחנו צריכים לדעת את האמת", אמר. "לפעמים היא לא נעימה".

נוכח הטענות הללו, ההימור הוא לעתים קרובות גבוה: בשנת 2022 הוציאו רשויות מקומיות ופדרליות מהמט 27 חפצים בשווי 13 מיליון דולר והחזירו אותם לאיטליה ולמצרים, מדינות המוצא שלהם.

המוזיאונים שינו גישה לגבי חקירת היצירות

מחקר המוצאות, או מציאת תיעוד מקיף של הבעלות וההיסטוריה הקודמת של חפץ אומנות, הוא "עבודת ליבה של מוזיאון" בימינו, אמר הוליין, בוודאי שמדובר בבדיקת רכישות חדשות. אך כעת מוזיאונים נוספים בוחנים את סיפור הרקע של חפצים שהיו ברשותם במשך עשרות שנים, ואז פועלים על סמך הממצאים.

"מוזיאונים דבקו בגישה של לחכות ולראות", אמר ויליאם מ. גריסוולד, מנהל מוזיאון קליבלנד לאומנות ויו"ר כוח המשימה לקניין תרבותי של איגוד מנהלי מוזיאוני האומנות. "עכשיו הם הרבה יותר פרואקטיביים בחקירה ובמציאת דרכים לפתרון בעיות הנוגעות למוצא".

הוליין ציין עד כמה השתנה הנוהג של חקירת המוצא של יצירה. "לפני ארבעים, חמישים שנה, לאף אחד לא היה אכפת ממסמכים. זה לא משום שהכול היה לא-חוקי. זה פשוט לא עבד ככה".

למט יש יותר מ-1.5 מיליון חפצים באוסף שלו, מבקרים בו שישה מיליון איש בשנה, והוא זוכה לתמיכה כספית של 4.5 מיליארד דולר.

ב-2018 התריעו אנשי המט על בעיות הנוגעות לראש הגריפון, ואז פנה הוליין למנהל העתיקות והמורשת התרבותית של יוון. התעלומה מעולם לא נפתרה סופית, ולכן המוזיאון לא יכול היה להיות בטוח שהפריט עומד בסטנדרטים שלו. אך הפריט לא עזב לתמיד. חפץ הארד יחזור למט בהשאלה בשנה הבאה.

המיליארדר רצה להעניק פסלים, מקורם היה חידה

כאשר המיליארדר לאונרד נ. שטרן, מפתח נדל"ן ויורש חברת מוצרי חיות המחמד Hartz Mountain, רצה להעניק למט אוסף פסלים מתקופת הברונזה מהאיים הקיקלאדיים, שהם כיום חלק מיוון, המט לא הצליח לקבוע את מקורה של האומנות. "90% מהאומנות הקיקלאדית מגיעה מהקשרים לא ידועים, והרבה ממנה כנראה נחפרת מתוך קברים", אמר שון המינגווי, האוצר הראשי של האומנות היוונית והרומית של המט.

במקום לדחות את המתנה, המט עבד עם ממשלת יוון ועם המוזיאון לאומנות קיקלאדית כדי ליצור שותפות ארוכת טווח. היצירות יהיו בבעלות יוון, אך רובן יוצגו במט ב-25 השנים הקרובות, והמדינה תשאיל אומנות קיקלאדית אחרת למוזיאון. נוסף על כך, שטרן תומך בפרויקטים משותפים נרחבים של מחקר ושימור.

הוליין אמר שהתגובה להצעה כזו השתנתה לחלוטין. "לפני משהו כמו 40 שנה, היו אומרים 'אנחנו נקבל את זה'", אמר. "ואז לפני עשור בערך, זה היה, 'בלתי אפשרי עבורנו למצוא את המקור המדויק'".

הפסל שהנאצים גזלו ממשפחת רוטשילד

לפעמים, התוצאות של מחקר אינן מביאות להחזרת יצירה, כפי שקרה עם "La Crainte des Traits de l'Amour"

(1739-40) של ז'אן-לואי למואן, פסל שיש בסגנון רוקוקו המוצב ב"חצר פטרי" של המטרופוליטן, המתאר אישה הנבהלת מקופידון זעיר.

בשנה שעברה התריע אוצר עמית במחלקה לפיסול ואמנויות דקורטיביות אירופיות על פער ברישומי הבעלות של היצירה. לאחר חקירה נוספת, אישר המוזיאון כי הפסל, שהיה בעבר בבעלות ענף של משפחת הבנקאים רוטשילד, נגזל ממנה במהלך מלחמת העולם השנייה, עובדה שלא הייתה ידועה למוזיאון עד כה. לאחר שהפסל נלקח מהמשפחה, "הפסל הועלה למשאית על ידי נאצים בפריז", אמר סימונס. "הוא נלקח לגלריה הלאומית ז'ה דה פום בפריז, ולאחר מכן נשלח לברלין".

בדרך כלשהי, היצירה מצאה את דרכה חזרה אל בני הזוג רוטשילד. הם מכרו אותה מאוחר יותר, והמט קנה אותה מסוחר, ולכן לא נדרש להשיבה. במקום זאת, יתווסף לכרזה המתארת ​​את העבודה המידע החדש המסביר את ההיסטוריה הזו, כחלק מדרישת חוק חדשה של מדינת ניו יורק, המחייבת את המוזיאונים בניו יורק לפרסם מקרים שבהם יצירות אומנות נגנבו על ידי הצבא הגרמני.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

כזו צמרת של טבלת תשואות לא ראינו כבר הרבה זמן. מה עשו החסכונות שלכם באפריל?

מנהלי ההשקעות הצליחו לייצר תשואה חיובית בחודש אפריל, למרות הטלטלה בשווקים ● חברות הביטוח מנורה, כלל ומגדל מככבות עם התשואות החזקות ביותר ודוחקות מטה את בתי ההשקעות, שבדרך כלל תופסים את צמרת הטבלה ● ומה קרה עד כה בחודש מאי?

סושי ב–Mizumi / צילום: באדיבות מיזומי

על שפת הכנרת, מצאנו מסעדה יפנית עם סושי שקיבל טוויסט ישראלי

פטיסרי מושלמת שמגישה קרואסון פפיון ופרלינה קשיו, טיול סאפ ויוגה בזריחה, אוכל יפני ראוותני ומפלים צוננים נסתרים ● תופרת יום סובב כנרת

איור: Shutterstock

המדד כמעט מאופס, אך מחירי הדירות בשיא

אחרי חודשיים שפתחו את 2025 בסערה, עם עלייה של כ-2%, מדד מחירי הדירות הנוכחי, של פברואר-מרץ 2025, מורה על "עלייה חודשית אקדמית" במחירים של 0.1%, ובפועל מדובר במדד אפס ● וגם: הלמ"ס פירסמה שני נתונים שצריכים להדאיג את שוכרי הדירות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; פוט לוקר זינקה ב-86%, סולאראדג' ב-16%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● פוט לוקר נרכשת בפרמיה של 90% ● פאוול מזהיר מפני "שוקים בשרשרת האספקה" ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "המיתון עדיין מהווה אפשרות" ● יונייטד הלת' נפלה בכ-15% לאחר שפורסם שהחברה נמצאת תחת חקירה של משרד המשפטים האמריקאי ● ירידה מפתיעה במדד המחירים ליצרן בארה"ב ● תשואות האג"ח ומחירי הנפט ירדו, מחיר הזהב התאושש

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

הסעיף הבודד שהקפיץ את מדד המחירים לצרכן

רובו הגדול של מדד המחירים לחודש אפריל עלה בגלל סעיף אחד ויחיד: מחירי הטיסות - הם זינקו ב-15.9%, מה שהעלה את המדד בכמעט 0.7% בחודש ● כלומר, בלי הזינוק הזה המדד היה עולה חודשית ב-0.4% בלבד

עורב. בעל יכולת לזהות את עצמו במראה - השמורה מלבדו רק לדולפינים, פילים, קופי האדם ולוויתני אורקה / צילום: Shutterstock

לא שוכח פרצופים: הזיכרון המדהים שהפך את העורב לאימת הרחוב

יש להם יכולת לזהות פרצוף גם במרחק של עשור, לפתור בעיות סבוכות, וגם זיכרון פנומנלי שמשמש אותם לקטלג דרכים להשגת מזון ● העורבים הם מבעלי החיים החכמים ביותר בממלכת החי, גם בהשוואה ליונקים. לא תרצו שהם יסמנו אתכם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם "חדר סודי": בכמה נמכר בית פרטי בשטח של 420 מ"ר במבשרת ציון?

ברחוב ברקת במבשרת ציון נמכר בית פרטי בשטח בנוי של כ־232 מ"ר, תמורת 6 מיליון שקל ● לבית שבעה חדרים והוא זקוק לשיפוץ יסודי ● "בתהליך המכירה גילינו בנכס חדר נוסף בעליית הגג שהבעלים בכלל לא היו מודעים אליו" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

מכוניות חשמליות של TESLA עולות על האונייה בסין בדרכן לישראל / צילום: TESLA

טסלה החלה במסירות Y החדשה, ונערכת לפתיחת האולם בתל אביב

משלוח ראשון של מאות דגמי טסלה מסוג Y הגיע החודש לנמל אשדוד והחל להימסר ללקוחות, כאשר לפי הערכות, צבר ההזמנות בישראל עומד על מעל 2,000 רכבים ● אולם התצוגה של החברה במתחם מידטאון תל אביב, שעלות הקמתו מוערכת בכ-6 מיליון שקל, צפוי להיפתח בקרוב ● השבוע בענף הרכב

סיכום שווקים שבועי / צילום: עיצוב נטלי פורטי, צילומים:

מניות או אג"ח? איפה כדאי להשקיע - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

יש מצבים שבהם הכסף הגדול בורח ממניות ונוהר לאיגרות החוב הממשלתיות, ולעתים קורה ההפך ● בדקו מה עשה החיסכון שלכם ● מומחי שוק ההון מנסים להעריך אם כעת זה הזמן לחזור ולחפש הזדמנויות בוול סטריט ● מניית אפל מציגה ביצועים חלשים, ואמון המשקיעים נשחק ● וגם: וורן באפט בראיון פרישה בלעדי לוול סטריט ג'ורנל

מערכת מעיל רוח של רפאל / צילום: אתר רפאל

מערכת הנשק הישראלית שזוכה לביקושים גדולים במיוחד

מערכת ההגנה האקטיבית של רפאל "מעיל רוח" הצילה חיים רבים והופכת מבוקשת במיוחד, מטוס הקרב הדור החמישי של טורקיה יוצג בשנת 2027, סינגפור רוכשת צוללות מטיסנקרופ הגרמנית שמכרה בעבר צוללות לישראל, ודנמרק תגן על נתיבי הסחר הימיים עם כשב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

שופטי העליון ללוין: חסרים עשרות שופטים, כנס את ועדת הבחירה

נשיא ביהמ"ש העליון, יצחק עמית, והשופטים סולברג וברק-ארז, מתריעים כי למעלה מ-30 תקני שופטים אינם מאויישים וכי הדבר פוגע בשירות לציבור ● לוין, בינתיים, פועל להבטיח רוב למועמדי הקואליציה בוועדה לבחירת שופטים והחרים את הישיבה שבה בחרה בעמית לנשיא

ישראל פרמייר טק באימון המסלול של המרוץ באיחוד האמירויות. ''הנוכחות שלנו במדינה ערבית מסמלת את הכוח של הספורט'' / צילום: נועה ארנון

8 מיליון אירו בשנה הפכו קבוצת אופניים אנונימית מישראל לסנסציה

במרוץ ג'ירו ד'איטליה היוקרתי, שנערך בימים אלה, לוקחת חלק זו השנה השמינית קבוצת האופניים ישראל פרמייר טק ● העיניים כולן נשואות אליה, לאחר שבשנים האחרונות רוכביה גורפים פעם אחר פעם הישגים בתחרויות מובילות בעולם ● הפילנתרופ סילבן אדמס, שמשקיע בה כ–8 מיליון אירו בשנה, מסביר איך הצליח לשים קבוצה אנונימית על מפת הספורט העולמי

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק. החסם היחיד הוא חוסר היכולת לייצר את התרופות מהר / צילום: Shutterstock

מנכ"ל נובו נורדיסק, לארס פרוארגורד יורגנסן, מתפטר מתפקידו

יורגנסן יישאר בתפקידו "לתקופה מסוימת כדי לתמוך במעבר חלק להנהגה חדשה" ● מניית החברה שירדה בכ-50% בשנה האחרונה יורדת כעת ב-4% במסחר המוקדם

הנהלת טריפלדוט. במרכז: המייסדים ליאור שיף ואייל חמיידס / צילום: Paul Clarke

סודוקו וטטריס בשווי של 2 מיליארד דולר: חברת המשחקים הסודית של הישראלים בלונדון יוצאת לאור

טריפלדוט, מפתחת משחקי קז'ואל למובייל, הפכה בן לילה לאחת מחברות הגיימינג הבולטות בשוק, לאחר שרכשה את חטיבת המשחקים של ענקית הפרסום אפלובין - בתמורה ל־800 מיליון דולר ● בשיחה עם גלובס, מדבר מנכ"ל ומייסד החברה ליאור שיף על ההחלטה וחושף עד כמה החברה קרובה להנפקה: "זו בהחלט אופציה"

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

מודי׳ס: ארה״ב מאבדת את דירוג האשראי המושלם שלה

חברת הדירוג מודי׳ס החליטה להפחית את המעמד של ארה״ב בדרגה אחת ● המשמעות: אף אחת מחברות הדירוג כבר לא מעניקה לארה״ב טריפל A ● הסיבה: העלייה העקבית בגירעון ובהוצאות על ריבית

וורן באפט. עסקים כרגיל / צילום: Associated Press, Nati Harnik

ההשקעה הסודית החדשה וזו שנעלמה: השינויים שבאפט עשה בתיק רגע לפני שהוא עוזב

ברקשייר האת'וויי הכפילה את השקעתה ביצרנית משקאות אלכוהוליים, חיסלה את אחזקותיה בסיטיגרופ וקיבלה שוב אישור מהרשות שלא לחשוף השקעה אחרת ● שמרה על אחזקתה הגדולה ביותר, 300 מיליון מניות של אפל

החשמל הגרעיני אמין, סביבתי ובטוח - אבל יקר / איור: Shutterstock

בצל מדיניות העמימות: ישראל מגששת אחרי תחנת כוח גרעינית

ישראל נערכת לעידן שאחרי הגז ובוחנת הקמת כור גרעיני לייצור חשמל, אך העובדה שאינה חתומה על האמנה הבינלאומית למניעת הפצת נשק גרעיני תהווה מכשול ● התומכים במהלך מצביעים על האמינות הגבוהה של תחנת כוח כזו ועל היתרון הסביבתי שלה, אך מזהירים מהעלויות, משך ההקמה והרגישות המדינית ● השר אלי כהן: "אנרגיה גרעינית היא העתיד של המשק"

תיעוד מתקיפות קודמות: הפצצת שדה התעופה של צנעא על ידי חיל האוויר / צילום: Associated Press, Osamah Abdulrahman

עם עשרות חימושים: חיל האוויר תקף נמלים של החות'ים בתימן

פיגוע בירושלים: צעיר כבן 25 נפצע מדקירה ● אחרי שבתחילת השבוע דובר צה"ל בערבית פרסם אזהרה חריגה לתושבים בשלושת נמלי הים בתימן שבשליטת החות'ים, וקרא להם להתפנות, חיל האוויר תקף בתימן ● נשיא ארה״ב דונלד טראמפ אמר בראיון לפוקס ניוז כי איראן מעוניינת לנהל קשרי מסחר עם ארצות הברית והיא יודעת שעליה לפעול במהירות ● בעזה מדווחים הלילה על הרחבת הפשיטה בצפון הרצועה וכניסה משמעותית של כוחות לאזור ג'באליה ● עדכונים שוטפים

צילומים: shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ענקיות השבבים שכבר נהנות מההסכם של טראמפ עם סעודיה

בעקבות עסקאות הענק שנחתמו במהלך ביקורו הנשיאותי של טראמפ בחצי האי ערב, בנק אוף אמריקה כבר העלה את תחזיותיו לחברות השבבים אנבידיה ו-AMD, והקפיץ את מחירי היעד של מניותיהן ● הבנק העלה גם את מחירי היעד של מניות ברודקום ומארוול, על אף שהן חשופות לאפל ולגוגל, שמעמדן הרגולטורי והעסקי רגיש

חוזרים לעבודה במשרד / צילום: AI

באינטל וגוגל כבר שינו את הכללים: ברוכים הבאים לעידן החדש בשוק העבודה

יותר ויותר חברות ענק בעולם נפרדות מהמודל ההיברידי ומקשיחות מדיניות לעיבוי הנוכחות במשרד - וגם בישראל כבר מיישמים את המגמה ● איך תעשו את זה נכון, בלי לאבד את הטאלנטים שלכם?