הנהלת טריפלדוט. במרכז: המייסדים ליאור שיף ואייל חמיידס / צילום: Paul Clarke
ליאור שיף ואייל חמיידס, שני ישראלים בשנות ה־40 לחייהם, עלו בבת אחת מעל לרדאר התקשורתי בשבוע שעבר כשחתמו על עסקת רכישה גדולה בתעשיית הגיימינג העולמית. באמצעות חברת טריפלדוט (Tripledot) שבבעלותם, השניים רכשו את חטיבת המשחקים של ענקית הפרסום הסלולרי אפלובין (Applovin), שנסחרת בשווי של 127 מיליארד דולר ונחשבת למובילה בתחום הפרסום הסלולרי במשחקים. טריפלדוט, חברה בסדר גודל בינוני שפועלת מלונדון כמעט ללא יחסי ציבור, השתלטה על החטיבה בתמורה ל־800 מיליון דולר, מהם 400 מיליון דולר במזומן והשאר במניות (20%) שנמכרו לאפלובין תמורת השארית. השווי ששוקף לטריפלדוט בעסקה לא פורסם, אך הוא מוערך במעל ל־2 מיליארד דולר.
● מנוע החיפוש החדש שמאיים על גוגל ומושך את ג'ף בזוס ואנבידיה
● ענקיות השבבים שכבר נהנות מההסכם של טראמפ עם סעודיה
מאז הקימו שיף וחמיידס את החברה ביחד עם יזם המשחקים הטורקי אקין בבייגית (שפרש מאז להקים קרן השקעות), הפכה טריפלדוט הבריטית לאחת מחברות משחקי הקז'ואל לטלפון הנייד הגדולות בעולם. כעת, לאחר רכישת הענק, בחברה מתמקדים במיזוג אולפני המשחקים שנכללו בעסקה ולא שוללים יציאה להנפקה. "זו עסקה משנת מציאות. היא מקפיצה אותנו מהליגה הארצית לליגת האלופות", אומר ליאור שיף, מנכ"ל החברה ואחד ממייסדיה שמתגורר בלונדון מאז 2009.
באמצעות רכישת המשחקים של אפלובין, טריפלדוט משלשת את הכנסותיה הגולמיות ומצבת כוח האדם של החברה מוכפלת פי חמש - מ־500 עובדים בטרם הרכישה ל־2,500 אחריה. בנוסף, מחברה שמחזיקה במשחקי סלולר פשוטים יחסית המבוססים על סוליטייר וסודוקו, היא תחזיק בכותרים פופולריים כמו Game of War ו־Mobile Strike.
שילוב משחקים פופולריים
כששיף וחמיידס הקימו את טריפלדוט לפני שמונה שנים בהמפסטד שבלונדון, הם לא חיפשו לבנות את המשחק היפה או המורכב ביותר והתרחקו מעולמות דמיוניים מרובי שחקנים, כמו אלה של פורטנייט ומיינקראפט. במקום זאת, הם דוגלים בגישה של פשטות ומאמינים בעיקר במספרים. במקום להמציא משחקים מרובי שלבים, עולמות ודמויות ממותגות, הלכו השניים על משחקים ותיקים ואהובים, כמו סוליטייר, סודוקו וטטריס.
הלהיט הראשון שלהם, Woodoku, הוא שילוב פשוט בין שני משחקים פופולריים - טטריס וסודוקו. הווריאציה של טריפלדוט כללה מעין לוח עץ וירטואלי וסאונד מיוחד שמזכיר לשחקן חוויה של משחק ילדים בקוביות. "הלכנו על המשחקים שפעלו ב'אוקיאנוסים אדומים', כלומר בשווקים מאוד צפופים", מספר שיף. "השקנו משחק סוליטייר בשוק שפעלו בו קודם לכן עוד אלפיים משחקים כאלה, אבל האמנו שאנחנו יכולים ליצור מוצר טוב יותר, לקדם אותו טוב יותר ולשפר אותו תוך כדי עבודה".
לדבריו, טריפלדוט הוקמה בתקופה שבה שאר חברות משחקים העדיפו לייצר הכנסות ממכירות בתוך המשחקים (מודל עסקי המכונה In App Purchases), כמו אלה של ניסיונות משחק נוספים או כלים דיגיטליים המסייעים בהתקדמות במשחק וזלזלו בחברות אחרות שייצרו הכנסות מפרסומות ששולבו בין השלבים במשחק.
"ידענו שאפשר להקים חברה מצליחה המבוססת על משחקים פשוטים, אבל כאלה שבנויים כהלכה באמצעות אופטימיזציה קפדנית ומבוססת על דאטה. אם יש לך הכנסות ממשתמשים שהן גבוהות ב־20% או 30% מהמתחרים, אתה יכול להביס אותם גם במכרזי הפרסום האוטומטיים ולהגדיל משמעותית את ההפצה. כך, אם יש לך מוצר שטוב יותר ב־20% מהמתחרים, תוכל להגדיל פי עשר את ההפצה שלך ולרתום את היתרון היחסי שלך בהכנסות וברווחים לשיפור משמעותי בקידום המשחק".
החברה הצומחת באירופה
סיבוב הסיד (Seed Round - סבב הגיוס כסף ראשוני) שגייסו שיף וחמיידס בשנת 2018 עמד על 10 מיליון דולר והפך אותם לרווחיים בתוך זמן קצר. בדרך זו, הם הצליחו לצמוח בהדרגה גם ללא הון חיצוני עד שב־2021 ביקשו לנצל את ההצלחה למיזוגים ורכישות של משחקים נוספים - וכך, על דרך אגב, גייסו את המשקיעים הישראלים.
תוך זמן קצר, החברה דורגה במקום הראשון על ידי הפייננשל טיימס הבריטי כחברה הצומחת ביותר באירופה של שנת 2023 - בכל הסקטורים. הכנסות החברה נטו לא פורסמו, אך על פי אתר PitchBook, טריפלדוט הגדילה את קופת המזומנים שלה מ־243 מיליון דולר ב־2022 ל־283 מיליון ב־2023.

למרות שהחברה הוקמה בלונדון ואין לה פעילות בישראל, כמחצית מההנהלה מורכבת מישראלים: מלבד שיף וחמיידס, סמנכ"ל המשחקים בחברה הוא דניאל פרייריך וסמנכ"ל התפעול הוא זוהר רוזנברג. גם ברשימת המשקיעים יש לא מעט ישראלים: דניאל שנער ששירת יחד עם שיף ב־8200, הוא משקיע בחברה מטעם קרן אקסס של המיליארדר הבריטי לן בלווטניק. עוד ברשימה: קרן הענק האמריקאית לייטספיד, שהחלה להשקיע בטריפלדוט בהובלת השותף הישראלי שלה, דודו גוסרסקי; קרן השקעות הגיימינג הבריטית וולו פרטנרס, שהייתה למשקיעה הראשונה בטריפלדוט עד הגעתה לרווחיות; ואלרדיג', בית ההשקעות של בעלי מועדון הכדורגל צ'לסי, טוד בוהלר.

ההצעה הגדולה
אפלובין, אחת מחברות הפרסום הגדולות בעולם שמכרה לטריפלדוט את חטיבת המשחקים שלה, הגיעה לשווי שוק של 127 מיליארד דולר בזכות השתלטותה על שוק הפרסום במשחקי סלולר, שם היא הפכה לאפקטיבית אפילו יותר מגוגל, מטא או אפל. היא הייתה למתחרה החריפה של איירון סורס הישראלית שהתמזגה עם מתחרה אחרת, יוניטי (Unity), וגברה על שתיהן ביכולת למשוך מפרסמים חדשים, רובם מפתחי משחקים בעצמם.
ההצלחה של אפלובין על חשבון איירון סורס ויוניטי הביאה אותה להחלטה למכור את הפעילות הקטנה שלה - חטיבת המשחקים - ששוויה, כאמור, 0.6% בלבד משווי החברה כולה. באפלובין רכשו בעבר משחקים כדי לכייל ולשפר את רשת הפרסום שלה, אך משזו הפכה לדומיננטית ומצליחה, כבר אין בה צורך.
שיף וחמיידס לקחו את ההזדמנות בשתי הידיים, נטלו הלוואה צנועה במינוף נמוך והציעו לאפלובין הצעה שלא תוכל לסרב לה: 20% ממניות טריפלדוט שהפכה בבת אחת מחברה בינונית לאימפריית משחקים בשווי של 2 מיליארד דולר. עבורם זו הייתה הזדמנות לבזר את זרם ההכנסות באופן שווה בין פרסומות לרכישות במשחקים ולהקטין את התלות במשחקים בולטים. כך, שלאחר עסקת 800 מיליון הדולר, אין משחק אחד שתופס יותר מ־10% מהכנסות החברה - בשונה מחברות מתחרות, דוגמת קינג שתלויה בהכנסות מקנדי קראש או מון אקטיב שתלויה בקוין מאסטר.
במקביל, השניים החליטו להרחיב את הפריסה בקרב מדינות נוספות ולהגדיל את מספר הנכסים שאיתם יוכלו לנסות יותר מוצרים ותכונות חדשות מעולם הבינה המלאכותית. בטריפלדוט מתנסים כעת במשחקים המתאימים את עצמם לרמות הקושי של המשתמש ומשקיעים בסרטונים שיווקיים מבוססי AI למשחקים. "העסקה הזו מאפשרת לנו לעשות הרבה דברים שכחברה בינונית היה לנו קשה לעשות", אומר שיף.
ההנפקה שבדרך?
כעת, אחרי שהעסקה נחתמה, נותרה שאלה אחת - האם טריפלדוט הולכת להנפקה. בחברה עדיין לא מסתכלים על הנפקה, למרות שהחברה עשויה לקרוץ למשקיעי שוק ההון בתקופה שזכו. "אנחנו מתמקדים בשנה הקרובה באינטגרציה של האולפנים שרכשנו ורוצים לייצר מהם ערך, אבל העסקה הזו גם תאפשר לנו להנפיק בעתיד. לפניה היא הייתה קטנה מדי מכדי להיות ציבורית, ועכשיו זו בהחלט אופציה שנמצאת על השולחן".