גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו מתקרבים לחלום - להבין את שיחות בעלי החיים, ואולי אפילו להשתתף בהן"

אוניברסיטת ת"א וקרן ג'רמי קולר ערכו תחרות אקדמית נושאת פרסים בין קבוצות החוקרות תקשורת בעלי חיים, הנקראת "אתגר דוליטל" ● הפרס ניתן לקבוצת חוקרי דולפינים, בזכות עושר המידע שהצליחה להביא לאורך עשורים של מחקר ● בין היתר, גילו החוקרים כי דולפינות משתמשות ב"שפת תינוקות" כשהן יוצרות קשר עם הדולפינים הצעירים, בדומה לבני אדם

דולפינים / צילום: יח''צ
דולפינים / צילום: יח''צ

אוניברסיטת תל אביב וקרן ג'רמי קולר ערכו אתמול (ו') את גמר "אתגר דוליטל", תחרות אקדמית נושאת פרסים בין קבוצות החוקרות תקשורת בעלי חיים, במטרה לאפשר תקשורת דו־כיוונית בינם לבין בני האדם. את הקבוצה הזוכה הובילה ד"ר ליילה סייג, חוקרת בכירה ממכון האוקיאנוגרפיה Woods Hole, חקר תקשורת בין דולפינים.

לא שוכח פרצופים: הזיכרון המדהים שהפך את העורב לאימת הרחוב
חזית המדע | הסרטון שזכה למאות מיליוני צפיות והתגלית של החוקרים

קולר, מנהל קרן ההשקעות קולר קפיטל, תורם ותיק לאוניברסיטת תל אביב וליוזמות רבות הקשורות לזכויות בעלי חיים, הסביר בפתיחת האירוע, מדוע האתגר מעורר בו השראה. "יש האומרים שהעתיד הוא בכוכבים, אך יש כל כך הרבה שעוד לא הבנו כאן, בכדור הארץ", אמר. "על־פי חלק מההערכות, אנחנו חולקים את כדור הארץ עם 8.7 מיליון מיני חי, 20 קווינטיליון יצורים, ואנחנו לא התעניינו כל השנים, בשאלה מה הם אומרים אחד לשני. אנחנו סובלים ממינו-צנטריות (מיקוד מוגזם במין שלנו, בני האדם - ג"ו), וחושבים שאנחנו היצור החי היחיד ששווה להקשיב לו.

"אנחנו עדיין לא בנקודה בה נוכל לשבת לשיחה עם לאמה אינטלקטואלית על אמנות אסיאתית, ועדיין מאוד רחוקים מהמטרה האישית שלי - לתת קול לבעלי החיים הכלואים במערכת המזון הנוראית שלנו, אך העבודות שנציג היום, מקרבות אותנו ליום בו נוכל להקשיב לכל השיחות סביבנו, שלא שמענו עד כה, ואולי אפילו להשתתף בהן. הרי גם את ההירוגליפים ניסו לפענח במשך אלפי שנים, והיו שהתייאשו וטענו כי הם אינם מייצגים שום שפה קוהרנטית, עד שנמצאה אבן הרוזטה, ושפת ההירוגליפים פוענחה תוך שני עשורים".

הפרס, על סך 100 אלף דולר, ניתן לקבוצת חוקרי הדולפינים, בזכות עושר המידע שהקבוצה הצליחה להביא, לאורך עשורים, שיטות מדידה מתוחכמות, הכוללות מכשירי הקלטה שחוברו אליהם באופן לא פולשני ורחפנים שמיפו את ההתנהגות שלהם, כמו גם מערכות תוכנה מתוחכמות שחיברו בין הצלילים לבין ניתוח ההתנהגות.

ליילה סייג, ראש קבוצת החוקרים הזוכים, הסבירה כי שפת הדולפינים דומה מאוד לשלנו, בכך שדולפינים לומדים שפה באופן גמיש לאורך כל חייהם. כל אחד מהם מייצר שריקה אופיינית, המקבילה ל'שם פרטי', ודולפינים אחרים משמיעים אותה לכיוונו כדי ליצור איתו קשר. דולפינות משתמשות ב"שפת תינוקות" כשהן יוצרות קשר עם הדולפינים הצעירים, ממש כמו בני אדם, ונראה כי יש להם יכולת להעביר מידע בשפה.

החוקרים במחקר זה התמקדו דווקא בסימנים בשפת הדולפינים שאינם שמות פרטיים, כדי לנסות לאתר בהם ייצוג של העולם באופן הדומה לשפה אנושית. העובדה שהם כבר מיפו לאורך השנים את כל ה'שמות הפרטיים' של הדולפינים בקהילה שחקרו, עזרה להם כאשר ביקשו לבודד את יתר חלקי התקשורת. החוקרים זיהו 20 שריקות שאינן 'שמות פרטיים', "חלקם שונים כל כך מהשריקות השמיות שהכרתי, שכשראיתי את הגרף המייצג אחת מהן, בכלל לא חשבתי שזו שריקה של דולפין", אמרה סייג באירוע. אך מאז שהחלו החוקרים לחפש את סוג השריקה הספציפית הזו, הם ראו אותה עד כה ב-25 דולפינים.

אם כך, מה אומרת כל שריקה? זו השאלה, בעצם, והתשובה היא שגם אחרי המחקר, אנחנו לא יודעים בדיוק. אולם, כאשר השמיעו לדולפינים שריקה אחת, הם הגיבו תמיד בהימנעות, שריקה אחרת הובילה אותם להתקרב לגירוי, ושריקה אחרת הובילה אותם קודם להתרחק, ואז להתקרב. שריקה אחרת שימשה כשאלה, אותה מייצרים הדולפינים כשהם שומעים משהו לא צפוי.

"בתוך חמש שנים, האתגר יפוצח בוודאי"

בין שלוש הקבוצות שהציגו בנוסף לזו שזכתה, הייתה קבוצה ישראלית בראשות ד"ר דוד עומר מהאוניברסיטה העברית. הצוות גילה כי קופי מרמוסט משתמשים בקולות ייחודיים לקריאה בשמות זה של זה.

סופי כהן-בודנס ופיטר נרי, שהחלו את מחקרם באקול נורמל סופרייר בפריז, גילו צורת תקשורת חדשה אצל דיונונים: תנועות "גל" מסודרות של הזרועות, שמשולבות לעיתים ברעידות. התנועות יוצרות רצפים מובנים של מסרים חזותיים ומישושיים, והדיונונים מגיבים אליהם - מה שמרמז על שפה של ממש. החוקרת דניאלה ולנטין מהמכון הביולוגי של מקס פלאנק, יחד עם יאן קלמנס, מהמכון האירופי למדעי המוח, פיתחו מודל בינה מלאכותית שמפענח את מבנה שירת הזמיר.

בהרצאת אורח של פרופ' אירן פפרברג מאוניברסיטת בוסטון, הוצגה תקשורת של בני אדם עם תוכים. התוצאות היו מרהיבות בהרבה מאשר אלה שהוצגו על־ידי המועמדים לפרס, אך לא משום שמדובר בתוכים דווקא, אלא כי הקבוצות בפרס הוגבלו לחקור תקשורת שמפתחים בעלי חיים באופן עצמאי בטבע, ולעומת זאת התוכים במחקרים שהציגה פפרברג, אולפו במכוון לשוחח בסמלים המדמים שפת אנוש.

"כשביקשתי בשנות ה-70 ללמוד תקשורת בין בעלי חיים ובני אדם בתוכים, הצעת המחקר שלי נענתה, מילולית, בשאלה: 'מה היא מעשנת?'", היא סיפרה. היא סיפרה כי העולם המדעי הופתע כשהסתבר כי דווקא קרובי המשפחה הקרובים ביותר של האדם לא נוטים ללמידה ווקאלית, ואילו ציפורי השיר והתוכים, הם הכי קרובים לנו בהקשר הזה, למרות 300 שנות אבולוציה המפרידות בינינו.

בהרצאתה היא הציגה ממצאים על תוכי שלמד להבדיל בין שתי צורות, אבל גם לציין האם ההבדל הוא בצורה, בצבע או בחומר ממנו עשויות הצורות. כלומר, הוא לא אמר רק 'דומה' או 'שונה' מול שתי צורות שונות, אלא למד לומר 'צורה', להעיד שההבדל הוא בצורה, ו'צבע' כדי להעיד כי ההבדל הוא בצבע. אם נאמר לו 'איזו צורה היא ירוקה וגם עשויה מעץ', הוא יכל לזהות אותה מתוך שבע צורות.

פפרברג ציינה כי כאשר מלמדים שפה סמלית, הדומה לשפה אנושית, לבעלי חיים שאינם מתקשרים כך באופן טבעי, בעצם מתערבים באופן שבו הם מעבדים מידע, ויש סביב העניין דילמה אתית.

לדברי יוסי יובל, מבית הספר לזואולוגיה בפקולטה למדעי החיים ע"ש ג'ורג' ס' וייז, שמכהן כיו"ר התחרות, אחד מיוזמי האתגר ויו"ר ועדת הפרס, אמר בשיחה עם "גלובס": "כנער, הייתי בטוח שהחיות משוחחות זו עם זו בשפה מורכבת בדיוק כמו שלנו. היום, אחרי שנים של עיסוק בנושא, אני די משוכנע שלא, ושהשפה שלהם היא הרבה יותר פשוטה. ככל הנראה, לא התפתח אצלם הצורך הזה". אולם, אומר יובל, "עדיין מעניין מאוד להבין איך הם כן מתקשרים אלה עם אלה, ומדוע השפה אצלם התפתחה כך ואצלנו אחרת".

קרן קולר תקצה את הפרס בכל שנה במשך חמש שנים לפחות. "בתוך חמש שנים, האתגר יפוצח בוודאי", הביע קולר אופטימיות משועשעת.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; S&P 500 התרומם השבוע ב-5%

המדדים העיקריים עלו בממוצע שבועי ברקע ההסכמות בין ממשל טראמפ וסין על השעייה זמנית של סכסוך המכסים ביניהם ● וולמארט דיווחה אתמול כי יתכן ותאלץ להעלות מחירים על מוצרים מסוימים בסוף מאי ● ביל אקמן מכר את מניותיו בנייקי, רכש אופציות במקום

עורב. בעל יכולת לזהות את עצמו במראה - השמורה מלבדו רק לדולפינים, פילים, קופי האדם ולוויתני אורקה / צילום: Shutterstock

לא שוכח פרצופים: הזיכרון המדהים שהפך את העורב לאימת הרחוב

יש להם יכולת לזהות פרצוף גם במרחק של עשור, לפתור בעיות סבוכות, וגם זיכרון פנומנלי שמשמש אותם לקטלג דרכים להשגת מזון ● העורבים הם מבעלי החיים החכמים ביותר בממלכת החי, גם בהשוואה ליונקים. לא תרצו שהם יסמנו אתכם

איור: Shutterstock

המדד כמעט מאופס, אך מחירי הדירות בשיא

אחרי חודשיים שפתחו את 2025 בסערה, עם עלייה של כ-2%, מדד מחירי הדירות הנוכחי, של פברואר-מרץ 2025, מורה על "עלייה חודשית אקדמית" במחירים של 0.1%, ובפועל מדובר במדד אפס ● וגם: הלמ"ס פירסמה שני נתונים שצריכים להדאיג את שוכרי הדירות

אליזבת הולמס / צילום: Associated Press, Jeff Chiu

אדם נוימן לא לבד: מוכרי החלומות לא טורחים לחפש טריק חדש

בילי אוונס מוכר למשקיעים אבחון מהיר למצב רפואי - אותו רעיון שבגינו מרצה זוגתו אליזבת הולמס 11 שנות מאסר ● ואם כל כך קל למחזר חלומות ענק, מה הפלא שאדם נוימן הקים חברה שנשמעת דומה מדי לוויוורק ● למה הם חוזרים לשיטת הפעולה שכשלה? פשוט, כי הם יכולים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

שופטי העליון ללוין: חסרים עשרות שופטים, כנס את ועדת הבחירה

נשיא ביהמ"ש העליון, יצחק עמית, והשופטים סולברג וברק-ארז, מתריעים כי למעלה מ-30 תקני שופטים אינם מאויישים וכי הדבר פוגע בשירות לציבור ● לוין, בינתיים, פועל להבטיח רוב למועמדי הקואליציה בוועדה לבחירת שופטים והחרים את הישיבה שבה בחרה בעמית לנשיא

מישל וולבק / צילום: Reuters, Aurore Marechal/ABACAPRESS

על פסטיבל הסופרים בצל חרם תרבותי ושמיים סגורים

למרות המלחמה שמטילה צל כבד על עולם התרבות, פסטיבל הסופרים.ות הבינלאומי בירושלים יתקיים השבוע עם מספר שיא של סופרים אורחים ● בין המשתתפים: מישל וולבק, שיקבל את פרס ירושלים וברנאר־אנרי לוי, שידון באנטישמיות ● השנה הפסטיבל מנסה להיאחז בכוחה של הספרות לדמיין מה הלאה ● מנהלת הפסטיבל ג'וליה פרמנטו–צייזלר, "החרם הוא ירייה ברגל של התרבות"

החשמל הגרעיני אמין, סביבתי ובטוח - אבל יקר / איור: Shutterstock

בצל מדיניות העמימות: ישראל מגששת אחרי תחנת כוח גרעינית

ישראל נערכת לעידן שאחרי הגז ובוחנת הקמת כור גרעיני לייצור חשמל, אך העובדה שאינה חתומה על האמנה הבינלאומית למניעת הפצת נשק גרעיני תהווה מכשול ● התומכים במהלך מצביעים על האמינות הגבוהה של תחנת כוח כזו ועל היתרון הסביבתי שלה, אך מזהירים מהעלויות, משך ההקמה והרגישות המדינית ● השר אלי כהן: "אנרגיה גרעינית היא העתיד של המשק"

טרטר דג אווסה / צילום: חיים יוסף

המסעדה שכולם מדברים עליה: שימו בצד כל מה שידעתם על אוכל אתיופי

שימו בצד את כל מה שחשבתם על אוכל אפריקאי בכלל ואתיופי בפרט - "סטודיו גורשה" פותח את הראש למטבחים אחרים ונפלאים

חוזרים לעבודה במשרד / צילום: AI

באינטל וגוגל כבר שינו את הכללים: ברוכים הבאים לעידן החדש בשוק העבודה

יותר ויותר חברות ענק בעולם נפרדות מהמודל ההיברידי ומקשיחות מדיניות לעיבוי הנוכחות במשרד - וגם בישראל כבר מיישמים את המגמה ● איך תעשו את זה נכון, בלי לאבד את הטאלנטים שלכם?

מכוניות חשמליות של TESLA עולות על האונייה בסין בדרכן לישראל / צילום: TESLA

טסלה החלה במסירות Y החדשה, ונערכת לפתיחת האולם בתל אביב

משלוח ראשון של מאות דגמי טסלה מסוג Y הגיע החודש לנמל אשדוד והחל להימסר ללקוחות, כאשר לפי הערכות, צבר ההזמנות בישראל עומד על מעל 2,000 רכבים ● אולם התצוגה של החברה במתחם מידטאון תל אביב, שעלות הקמתו מוערכת בכ-6 מיליון שקל, צפוי להיפתח בקרוב ● השבוע בענף הרכב

נתב''ג / צילום: ap, Matias Delacroix

הסעיף הבודד שהקפיץ את מדד המחירים לצרכן

רובו הגדול של מדד המחירים לחודש אפריל עלה בגלל סעיף אחד ויחיד: מחירי הטיסות - הם זינקו ב-15.9%, מה שהעלה את המדד בכמעט 0.7% בחודש ● כלומר, בלי הזינוק הזה המדד היה עולה חודשית ב-0.4% בלבד

צילומים: דני שם-טוב, דוברות הכנסת, איל יצהר, Shutterstock, עיצוב: נטלי פורטי

הריבית על העו"ש היא מסך עשן, אל תתנו לה להרדים אתכם

המאבק על הריבית בעו"ש מיותר ● משרד הכלכלה מתעקש על היטל לא מתאים ● והחקיקה שכן נעשתה כמו שצריך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

האינפלציה בישראל / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

קפיצה חריגה באינפלציה - עלתה לקצב שנתי של 3.6% באפריל; התמתנות בעליית מחירי הדיור

המחירים באפריל עלו ב-1.1%, הרבה מעל הצפי • האינפלציה השנתית זינקה ל-3.6% באפריל לעומת 3.3% במרץ ● זינוק בולט של 16% נרשם בהוצאות על נסיעות לחו''ל וטיסות בארץ שתרמו לעלייה של 0.7% במדד • ירידות נרשמו בסעיפי ירקות טריים וריהוט וציוד לבית • במחירי הדירות נרשמה השנה עלייה של 6.4%

סושי ב–Mizumi / צילום: באדיבות מיזומי

על שפת הכנרת, מצאנו מסעדה יפנית עם סושי שקיבל טוויסט ישראלי

פטיסרי מושלמת שמגישה קרואסון פפיון ופרלינה קשיו, טיול סאפ ויוגה בזריחה, אוכל יפני ראוותני ומפלים צוננים נסתרים ● תופרת יום סובב כנרת

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; פוט לוקר זינקה ב-86%, סולאראדג' ב-16%

נאסד"ק ירד ב-0.2% ● פוט לוקר נרכשת בפרמיה של 90% ● פאוול מזהיר מפני "שוקים בשרשרת האספקה" ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "המיתון עדיין מהווה אפשרות" ● יונייטד הלת' נפלה בכ-15% לאחר שפורסם שהחברה נמצאת תחת חקירה של משרד המשפטים האמריקאי ● ירידה מפתיעה במדד המחירים ליצרן בארה"ב ● תשואות האג"ח ומחירי הנפט ירדו, מחיר הזהב התאושש

מפגינים למען שחרור החטופים בתל אביב, הערב (ש') / צילום: פאולינה פטימר

אלפים מפגינים למען שחרור החטופים בתל אביב; גורם בישראל: "שעות גורליות"

בחמאס מאשרים: המו"מ בדוחא מתנהל "ללא תנאים מקדימים" ● צה"ל פתח במבצע "מרכבות גדעון" והצהיר: "הנענו כוחות לתפיסת שטחים בשטח רצועת עזה" ●  דיווחים ערביים: "טנקים של צה"ל העמיקו את הכניסה הקרקעית" ● נשיא מצרים בפסגה הערבית: דורשים מטראמפ ללחוץ על ישראל ● עדכונים שוטפים 

מטה חברת נובו נורדיסק בדנמרק. החסם היחיד הוא חוסר היכולת לייצר את התרופות מהר / צילום: Shutterstock

מנכ"ל נובו נורדיסק, לארס פרוארגורד יורגנסן, מתפטר מתפקידו

יורגנסן יישאר בתפקידו "לתקופה מסוימת כדי לתמוך במעבר חלק להנהגה חדשה" ● מניית החברה שירדה בכ-50% בשנה האחרונה יורדת כעת ב-4% במסחר המוקדם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר קובי ברדה וד''ר אבנר גולוב / צילום: טל גבעוני, אלן ציפלסקי

מומחים לפוליטיקה אמריקאית: מה שקרה השבוע ביחסים בין ארה"ב לישראל - "מטורף"

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא במכון מיינד ישראל, וד"ר קובי ברדה, מומחה לפוליטיקה אמריקאית מהמכון הטכנולוגי חולון ● על הסדר העולמי המשתנה, ומה שמניע את נשיא ארה"ב, אישית ואסטרטגית ● טראמפ מול העולם, כתבה שנייה בסדרה ● האזינו

סיכום שווקים שבועי / צילום: עיצוב נטלי פורטי, צילומים:

מניות או אג"ח? איפה כדאי להשקיע - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

יש מצבים שבהם הכסף הגדול בורח ממניות ונוהר לאיגרות החוב הממשלתיות, ולעתים קורה ההפך ● בדקו מה עשה החיסכון שלכם ● מומחי שוק ההון מנסים להעריך אם כעת זה הזמן לחזור ולחפש הזדמנויות בוול סטריט ● מניית אפל מציגה ביצועים חלשים, ואמון המשקיעים נשחק ● וגם: וורן באפט בראיון פרישה בלעדי לוול סטריט ג'ורנל

החוקר שיודע איך להפוך אותנו לחכמים יותר

פרופ' רועי כהן־קדוש, ראש בית הספר לפסיכולוגיה של אוניברסיטת סורי בבריטניה, חוקר איך אנחנו יכולים להעצים את יכולות הלמידה שלנו בעזרת גירוי מוחי ● בראיון לגלובס הוא מספר על חרדת המתמטיקה שהייתה לו כנער, הסטארט־אפים שהיה שותף בהקמתם והחשיבות שהוא מייחס להטמעת שיטות לימוד המבוססות על מדעי המוח במערכת החינוך ● ויש גם טיפ להורים שרוצים לעודד חשיבה כמותית אצל הילדים