גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדריך שעושה סדר: מי יורש את כספי הפנסיה ומתי מקבלים פטור ממס

חלוקת כספים ממוצרים פנסיוניים לאחר פטירה הוא נושא מורכב, שמערב רגישויות משפחתיות והרבה אותיות קטנות ● מדריך פרקטי שעושה סדר: מי זכאי לכסף, מה המס שצריך לשלם, איך בכלל יודעים כמה כסף יש - ואילו החלטות חשוב לקבל עוד בחיים

במדריך זה נבחן את המוצרים הפנסיוניים המרכזיים שקשורים לניהול הכסף לאחר פטירה: קרן פנסיה, ביטוח מנהלים, קופת גמל וקרן השתלמות. ננסה להבין מי יקבל את הכסף (מתי יש מוטבים ומתי שארים), מה גובה המס ומה האפשרויות הקיימות.

המחשבון | קביעת גובה החזר המשכנתא: 3 נקודות שכדאי לבדוק לפני
המחשבון | החשיפה לדולר ושיטת המיסוי: מה כדאי לדעת על קרן מחקה מדד
המחשבון | חושבים שה-S&P 500 הגיע לתחתית ורוצים להשקיע? כדאי לכם לקרוא את זה קודם

העברה בין דורית והורשה היא נושא מורכב, המכיל בתוכו הרבה אותיות קטנות, ועוד יותר הרבה רגישויות משפחתיות. לכן כדאי ללמוד לעומק או להתייעץ עם בעל מקצוע לפני שפועלים. לפני שמתחילים, נציין כי הטקסט ברובו מתייחס לחוסכים שטרם פרשו.

איך בכלל יודעים כמה כסף יש ואיפה הוא?

התשובה הראשונה שאולי עולה בראש היא באמצעות המסלקה הפנסיונית, אותו שירות שמאפשר לכל אדם לאתר את החסכונות הפנסיונים הרשומים תחת תעודת הזהות שלו תמורת תשלום חד פעמי של 14 שקלים. אך מה קורה במקרה של אדם שכבר לא איתנו? אז לא ניתן להוציא פרטים מהמסלקה הפנסיונית.

איתור החסכונות יכול להיעשות בצורה עצמאית על ידי הכנה מראש של מסמך מסודר שמראה איפה יש קופות וקרנות ולשתף בו את שאר בני המשפחה, או גם באמצעות הר הכסף - אתר ממשלתי שמאפשר לקבל מידע על החסכונות הפנסיונים של אנשים שנפטרו.

לאחר הזדהות, תקבלו הכוונה באיזה גופים יש קופות או קרנות של הקרוב שאיננו. האתר לא נותן אינדקציה לגבי כמה כסף נמצא בכל קופה וכדי לברר את הסכום צריך לפנות לאותם הגופים, להוכיח שאתם היורשים האמיתיים ורק אז אפשר לקבל מידע ולקבל החלטות מה לעשות עם הכסף. מה לעשות עם הכסף תלוי לפעמים בסוג המוצר עצמו שכן דין פנסיה אינה כדין קרן השתלמות.

אז מי יקבל את הכסף?

במקרה של פטירה, חלילה, בקרן פנסיה הכסף יגיע לשארים על פי תקנון - בן או בת זוג (גם ידועים בציבור שגרו ביחד שנה) וילדים עד גיל 21. ההגדרה הקשיחה הזאת של שארים בתקנון הפנסיה, והעליונות המשפטית שלה, עלולים לייצר הרבה בעיות ומאבקים עבור זוגות בפרק ב' של הזוגיות.

אם נניח שאחד מבני הזוג בפרק ב' המתגוררים ביחד, רוצה להוריש את החיסכון הפנסיוני לילדים, אזי התקנון של קרן הפנסיה עלול להקשות על זה לקרות. בביטוח מנהלים, מנגד, הכסף עובר למוטבים שנקבעו וכך גם בקופת גמל, קרן השתלמות, גמל להשקעה ופוליסת חיסכון.

איך הכסף מתקבל?

בפנסיה, השארים יקבלו את הכסף כקצבה חודשית, ולא כסכום חד פעמי (אלא אם כן מדובר בקצבה נמוכה ואז אפשר למשוך את כמשיכה חד פעמית). רק בהיעדר שארים החיסכון בפנסיה יעבור כסכום חד פעמי למוטבים או ליורשים של החוסכים.

בביטוח מנהלים המוטבים יקבלו את כספי התגמולים כסכום חד פעמי, ואילו הפיצויים יילכו לשארים על פי חוק. כך גם בקופת גמל, כאשר בקופת גמל המוטב או היורש יכול לבחור גם שלא למשוך את הכספים ממש אל חשבון הבנק אלא להעביר אותם לקופת גמל חדשה על שמו.

מה לגבי המס?

על כספי התגמולים בביטוח מנהלים או בקופת גמל יש פטור על כל הרווחים עד 3 חודשים לאחר הפטירה, ולאחר מכן הרווחים החדשים יחויבו במס רגיל של 25% ריאלי. כאמור, בקופת גמל, המוטב או היורש, שכעת הם בעלי הזכויות בקופה, יכולים למשוך את הכסף ולהשקיע במקום שונה או להעביר את הכסף, עדיין ללא אירוע מס, לקופת גמל חדשה על שמם. רק הרווחים מכאן והלאה יהיו חייבים במס רווחי הון של 25% ריאלי.

אופציה נוספת של אותו מוטב או יורש, שכעת הם בעלי הכסף, היא אכן להעביר את הכספים על שמו לקופת גמל חדשה ובפרישה להעביר את הכסף לקרן פנסיה, למשוך כקצבה, ואז למעשה לא לשלם על הכספים מס בכלל (וזה במחיר של להפוך את הכסף לקצבה ולא משיכה הונית).

מה קורה בקרן השתלמות?

קרן השתלמות שירשנו יכולה להתגלגל איתנו עם פטור ממס ללא הגבלת זמן, אבל עם כוכבית די גדולה. למשל, ניקח דוגמה של אדם שהחזיק קרן השתלמות פטורה ממס.

כעת, אותו אדם נפטר ובחר להוריש לבתו את הכסף, עבור הבת יש שתי אפשרויות - האחת, לפדות את הכסף (הפטור ממס בפדיון) להשקיע אותו מחדש על שמה, ובבוא העת לשלם מס רווחי הון רגיל. האפשרות השנייה היא להשאיר את הכספים בקרן ההשתלמות על שם אביה, וכל עוד הם שם, הם יהיו פטורים ממס בלי הגבלת זמן.

איפה הכוכבית הלא קטנה? באפשרות השנייה היא לא תוכל לעשות שום שינוי בניהול הכסף. לא להעביר מסלול השקעה, לא להתמקח על דמי ניהול וגם לא לנייד את הכסף בין גופים.

אמנם מצד אחד הכסף ממשיך להיות פטור ממס, אבל מצד שני צריך לראות שהוא עובד בצורה שמתאימה ושיש לנו גישה אליו.

שורה תחתונה

כדאי כבר עכשיו, לעשות סדר בקופות ובקרנות. אפשר להתחיל מבניה של טבלה שמשותפת בין בני הזוג - איפה הקרנות, על שם מי, מהם הסכומים, וגם לוודא שנקבעו מוטבים (בהרבה מקרים אפשר לעשות את זה די בקלות באזור האישי באתר).

לא פעם מצבים משפחתיים משתנים והמוטבים נותרו אנשים שקבענו בעבר, ולכן אחת לתקופה כדאי גם לבדוק את זה.

צריך גם לחשוב ולתכנן באיזו צורה אנחנו רוצים שהכסף יעבור (סכום חד פעמי או קצבתי) ולבדוק שהכסף נמצא במוצר מתאים גם מהבחינה הזאת.

בתוך סט השיקולים, צריך להביא בחשבון גם את השאלות האלו ולפעמים גם במחיר של דמי ניהול גבוהים יותר או פגיעה בסכום שנראה בפרישה. ובכל הנוגע לקרנות הפנסיה, שם הנושא יכול למלא טורים שלמים, הצעד הראשון הוא לוודא באיזה מסלול ביטוחי אנחנו נמצאים, והאם הוא מתאים למצב המשפחתי שלנו.

הטקסט נכתב בהשתתפות המומחה הפנסיוני נדב טסלר.

עוד כתבות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?