גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאומי הכי יעיל, מזרחי מוביל בתשואה להון, והפועלים בונה על משכנתאות

הבנקים מסכמים רבעון שיא נוסף, עם רווח נקי מצרפי של 7.6 מיליארד שקל, שבעבר היו משיגים בשנה שלמה ● לאומי והפועלים מובילים בהעמדת אשראי, מזרחי טפחות בשוק המשכנתאות ● הבנקים יחלקו דיבידנדים של 3.1 מיליארד שקל - 40% מרווחיהם ברבעון הראשון

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לא מורידים את הרגל מדוושת הרווחים: חמשת הבנקים הגדולים בישראל רשמו רווח נקי מצרפי של 7.6 מיליארד שקל ברבעון הראשון של השנה - במה שהפך לעוד רבעון שיא עבורם. מדובר בעלייה של 1% לעומת הרבעון המקביל ב־2024, כאשר אם מנטרלים רווח חד־פעמי מעסקת נדל"ן שרשם בנק לאומי ברבעון הראשון אשתקד, הרי שמדובר בעלייה חדה של 10% בתוך שנה. זאת למרות מס רווחי היתר שהטילה המדינה על הבנקים במהלך השנה שעברה.

המתיחות הביטחונית והמשבר הדיפלומטי מחלישים את השקל
הדוחות אכזבו את המשקיעים: הישראליות שנופלות בוול סטריט

מדובר ברווח רבעוני שעד לפני פחות מעשור היו הבנקים המקומיים רושמים בשנה שלמה. העלייה החדה ברווחיהם בשנים האחרונות מיוחסת בעיקר לעליית הריבית במשק, החל משנת 2022 ועד לרמתה הנוכחית (4.5%), וכן לנוכח חזרת האינפלציה הגבוהה. בשנת 2024, שהייתה שנת שיא עבורם, הרוויחו הבנקים קרוב ל־30 מיליארד שקל - קצב עליו הם שומרים גם בתחילת השנה הנוכחית.

ביום רביעי נסחר מדד הבנקים של ת"א בירידות שערים, על רקע חולשה כללית בשוק ההון, אולם מתחילת השנה עלה המדד ביותר מ־25%, ובשנה החולפת טיפס במעל ל־75%.

רוב הרווחים העצומים ברבעון הראשון התחלקו בין שני הבנקים הגדולים במערכת, שהפכו גם לבעלי שווי השוק הגבוה בבורסה בת"א - לאומי (שווי שוק של 82 מיליארד שקל) והפועלים (75 מיליארד שקל). נתוני הרבעון הראשון מלמדים שלאומי והפועלים הציגו רווח נקי דומה של 2.4 מיליארד שקל, כאשר אצל הפועלים הוא משקף עלייה של 25%, בעיקר הודות לקיטון בתשלומי המסים שביצע בעקבות שימוש בנכס מס (פעילות מפסידה בשוויץ). לעומתו הרווח של לאומי ירד ב־14%, כאשר בנטרול עסקת הנדל"ן אשתקד הוא עלה ב־12%. אחריהם במצעד הרווחים: מזרחי טפחות (1.3 מיליארד שקל), דיסקונט (כ־1 מיליארד שקל) והבינלאומי (כחצי מיליארד).

בורסה, טיסות ורכישות

כשבוחנים את תוצאות חמשת הבנקים מגלים שהכנסותיהם מריבית (נטו) זינקו ברבעון ב־7% ביחס לתקופה המקבילה, והסתכמו ב־14.9 מיליארד שקל. הפועלים רשם את הנתון הגבוה במערכת (4.3 מיליארד שקל), והנמוך היה אצל הבינלאומי (1.2 מיליארד שקל). העלייה בהכנסות הללו נובעת מכך שהבנקים גובים כיום ריבית כמעט דו־ספרתית (9.26% בממוצע) על הלוואות שהם מעמידים, ומאידך מעניקים ריביות נמוכות בהרבה למפקידים אצלם. גם האינפלציה המטפסת משחקת לטובתם, כשהיא מייקרת הלוואות צמודות מדד.

בהיבט ההוצאות להפסדי אשראי, המגמה לא אחידה. לאומי רשם ירידה חדה בסעיף זה (קיטון של 75%) כמו גם מזרחי טפחות (ירידה של 41%), ומנגד הפועלים, מזרחי טפחות ודיסקונט הציגו עלייה בהוצאה להפסדי אשראי. עבור כלל חמשת הבנקים מדובר בהוצאה רבעונית של 523 מיליון שקל, עלייה של 13% בתוך שנה, שעשויה ללמד שהבנקים שמרניים יותר. במקרי הגידול צוין כי הללו נבעו בדרך כלל מהפרשה קבוצתית, כלומר בשל מתן יותר אשראי, עלו ההפרשות המתחייבות - שאינן ספציפיות ללקוחות.

בסעיף העמלות שגובים הבנקים מלקוחותיהם נרשמה עלייה של 11% לסך של 4 מיליארד שקל. עיון במבנה העמלות של לאומי למשל, לימד שחלק מהצמיחה נבעה מפעילות מוגברת בשוק ההון ובבורסה, שיצרה לבנק גידול בהכנסות מניירות ערך - בשיעור דו־ספרתי בתוך שנה. אבל גם העמלות בגין הפעילות בכרטיסי אשראי והמרת מטבע חוץ (בשל הנסיעות המוגברות של הישראלים לחו"ל) צמחו לרוב בשיעור דו־ספרתי בקרב הבנקים השונים.

לאומי הוא הבנק היעיל במערכת, עם יחס יעילות (המשקף את יחס ההוצאות התפעוליות מסך ההכנסות התפעוליות של הבנק) של 32.1%, שירד ביחס לרבעון המקביל אשתקד (33%). אחריו הפועלים, מזרחי טפחות והבינלאומי. דיסקונט היה הכי פחות יעיל (53.4%) אך פעילותו כוללת נכסים לא בנקאיים כמו חברת כאל. בנטרולה עמד יחס היעילות שלו על 48.8%, עדיין הגבוה במערכת.

מהפך במשכנתאות

סך האשראי שהעמידו הבנקים לציבור ברבעון עמד על 1.7 טריליון שקל, כאשר לאומי והפועלים עם 463 מיליארד שקל כל אחד, מזרחי טפחות עם 364 מיליארד שקל, דיסקונט 292 מיליארד והבינלאומי העמיד 134 מיליארד שקל. מדובר בעלייה של 5.5% בסך האשראי שמעמידה המערכת הבנקאית לעומת סוף הרבעון המקביל ב־2024.

מנתונים שהגיעו לידי גלובס עולה עוד כי בנק הפועלים, בניהולו של ידין ענתבי, לחץ על הגז בתחום הלוואות המשכנתא כשהעמיד ברבעון (ביצוע בכסף) סך של 6.67 מיליארד שקל - זינוק של 84% לעומת הרבעון המקביל. בכך עבר הפועלים את לאומי שהעמיד משכנתאות ב־5.3 מיליארד שקל, בדומה לנתוני הביצוע של הבנק ברבעון אשתקד.

הגברת קצב המשכנתאות על ידי הפועלים הובילה אותו למקום השני בנתח השוק הרבעוני ל־25.7% מסך הכסף שבוצע בהענקת משכנתאות חדשות, בעוד לאומי ירד מ־27% אשתקד ל־20.3% ברבעון שחלף. במקום הראשון נותר מזרחי־טפחות שהעמיד הלוואות משכנתא של 9 מיליארד שקל ברבעון - נתח שוק של 34.4%, מעט נמוך מהמקביל.

בשורה התחתונה עולה כי ביצועי המשכנתאות של חמשת הבנקים הגדולים עמדו על 26 מיליארד שקל ברבעון שחלף, עלייה של 35% בתוך שנה. זאת למרות נתונים המלמדים על ירידה במכירת דירות.

שחיקה בתשואה להון

כלל הבנקים מדווחים על תשואה דו־ספרתית על ההון בתום הרבעון הראשון. זו נעה בין התשואה הנמוכה ביותר של 13% בדיסקונט ל־16.2% במזרחי־טפחות. בתווך בנק לאומי, הבינלאומי והפועלים עם 15.4%, 15.7% ו־16.4% בהתאמה. למעט הפועלים שהציג שיפור בנתון, שאר הבנקים רשמו שחיקה מסוימת. הסיבה: מס רווחי היתר על רווחי הבנקים שהוטל במהלך 2024 ומאלץ אותם להגדיל את הפרשותיהם למסים. בבנק הפועלים "נעזרו" כאמור בנכס מס, הפסדים בשל פעילות הבנק בשוויץ, שהעלו מבחינה חשבונאית את הרווח הנקי, ולכן גם תמכו בנתון משופר בתשואה על ההון.

גם כך מכונת הדיבידנדים המשומנת של הבנקים ממשיכה לעבוד. כל החמישה הכריזו על חלוקת 40% מהרווח הנקי שלהם כדיבידנד לבעלי המניות - 3.1 מיליארד שקל. שלושה מהבנקים (לאומי, הפועלים ודיסקונט) כוללים בסכום זה גם תוכנית רכישה עצמית של מניות. מביניהם בנק הפועלים חילק את הדיבידנד הגדול ביותר - 970 מיליון שקל, אחריו לאומי (961), מזרחי־טפחות (516), דיסקונט (414) והבינלאומי (212). הבנקים שואפים להגדיל את החלוקה ל־50% מהרווח, אך הם תלויים באישור המפקח על הבנקים. הוא מצדו דורש שמירה על כריות הון גבוהות למקרה של זעזועים בכלכלה, ועד כה לא נענה לבקשתם.

עוד כתבות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות במסחר בבורסת ת"א; השקל נסחר ביציבות

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים