גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בתוך 48 שעות: מה עומד מאחורי סיבוב הפרסה של טראמפ

אי אפשר עוד לעקוב אחריו או לנחש את כוונותיו של הנשיא דונלד טראמפ ● הוא הודיע על מכסים ב-2 באפריל, השעה אותם ב-9 באפריל עד 9 ביולי, ביטל את ההשעיה ב-23 במאי, והחזיר אותה ב-25 במאי. ועכשיו?

דונלד טראמפ. הרמאות של נאט''ו / צילום: ap, Jacquelyn Martin
דונלד טראמפ. הרמאות של נאט''ו / צילום: ap, Jacquelyn Martin

הרשימה שלהלן נכתבה ביום א' לפנות בוקר. היא באה בעקבות הודעת הנשיא טראמפ, ביום ו' אחה״צ, שבדעתו להטיל מכס של 50% על כל היבוא מארצות האיחוד האירופי. כתבנו כאן, כי ההודעה הזו חוזרת ומזכירה לנו שארה״ב מתנהלת בימים האלה באמצעות ממשלת קפריזות ומצבי רוח משתנים. הנשיא טראמפ הודיע על מכסי עונשין גלובליים ב-2 באפריל. הוא השעה אותם ב-9 באפריל, ל-90 יום, זאת אומרת עד 9 ביולי.

מה עומד מאחורי התפנית החדה והביקורתית כלפי ישראל של ראש ממשלת בריטניה
האיום החדש של החות'ים על ישראל עשוי לפגוש שתי מדינות שלא יקבלו זאת בהבנה

ב-23 במאי הוא הודיע שלא יחכה עד 9 ביולי, אלא יתחיל את מלחמת הסחר שלו נגד אירופה ב-1 ביוני.

ביום א' לפנות ערב, 25 במאי, טראמפ הודיע ששינה את דעתו פעם נוספת. לבקשת הנשיאה של נציבות האיחוד האירופי, אורסולה פון דר ליין, הוא החליט שאחרי הכול המכסים יוטלו ב-9 ביולי, כפי שאמר ב-9 באפריל, לפני שחזר בו ב-23 במאי. הסיבה שהוא חוזר בו מהודעת 23 במאי, וחוזר אל הודעת 9 באפריל, היא שהאיחוד האירופי הביע רצון לשאת ולתת ברצינות על יחסי הסחר עם ארה״ב. אבל האיחוד הביע רצון כזה עוד לפני 23 במאי, כאשר הנשיא חזר בו בפעם הקודמת.

מצטמצמת והולכת היכולת לחזות את מהלכי דונלד טראמפ, או לייחס אותם לתהליך רציונלי של קבלת החלטות. איש אינו יכול לטעון ברצינות שיש לו מושג מה יילד יום.

הנה הרשימה שנכתבה ב-24 במאי. היא איבדה חלק מתוקפה, אבל מי יודע לכמה זמן. כל מה שאנחנו כותבים על הנשיא טראמפ טבוע בחותם של ניחוש. בינתיים אנחנו מנחשים שהוא עוד ישנה את דעתו לפני 9 ביולי.

בדיחה ישנה של היסטוריונים, הנשמעת הרבה יותר טוב באנגלית, אומרת שכאשר צרפתים משתעממים, הם הולכים לדוג; וכאשר איטלקים משתעממים, הם הופכים לפשיסטים. אין צורך בחוש הומור כדי לדעת מה עושה דונלד טראמפ כל אימת שהוא משתעמם: הוא מטיל מכסים, או לפחות חוזר ומטיל מכסים לאחר שביטל אותם, או לפחות חוזר ומעלה אותם לאחר שהנמיך אותם.

אין זה עוד סוד, הצריך לחישה או כיעכוע קל בגרון: ארה"ב מתנהלת באמצעות ממשלת קפריזות ומצבי־רוח. הודעת הנשיא ביום ו' אחה"צ, שהוא יחדש את מלחמת הסחר עם האיחוד האירופי באה בהפתעה גמורה לאירופים. הם דווקא חשבו שהמשא ומתן מתקדם. הם גם הניחו שהנשיא יעמוד בדיבורו וימתין 90 יום, כפי שהודיע ב־9 באפריל. תאריך הפקיעה של הפסקת האש במלחמת הסחר עמד להיות 9 ביולי.

הבה נראה מה עבר על הנשיא בשבוע האחרון. הוא התחיל בשרידי האופוריה של ביקורו בחצי האי ערב. מערכון בתוכנית סאטירה בטלוויזיה האמריקאית תיאר את חוסר החשק שלו לחזור הביתה, כאשר הנסיך בן סלמן מציע לו להקים ארמון בריאד. הוא התנחם ב'ארמון המעופף', מתנת האמיר של קטר, שנועד להחליף את 'אייר פורס מס' 1', אבל פרס הניחומים הזה סיבך אותו בשערורייה פוליטית ותקשורתית, והעכיר את מצב רוחו. זה השתקף בעלבונות לכתבים אמריקאיים.

תיכף לבואו הביתה היה עליו להתמודד עם מרד בשורות מפלגתו נגד חקיקה פיננסית, שהרפובליקאים נתנו לה, בהשראתו, את השם 'החוק הגדול והיפה הזה'. הוא הצליח לדכא את המרד, בעיקר באיומים, והחקיקה עברה ברוב של קול אחד בבית הנבחרים. נראה מה יקרה לה בסנאט.

לאחר שהסתיים טיפולו במורדים, הוא התפנה לטמון מארב לנשיא דרום אפריקה בלשכה הסגלגלה, באמצעות הקרנת סרטוני וידיאו מטעים, שהראו "ג'נוסייד נגד הלבנים". הדעת הוסחה ל־24 שעות, וזה אולי מה שטראמפ רצה.

או אז הוא התפנה להטיל סנקציות חדשות על אוניברסיטת הרווארד שנואת נפשו. הוא הודיע שיאסור עליה לקבל סטודנטים זרים. אפילו 'וול סטריט ג'רנל' הימני־מאוד (במובן של מאמרי מערכת) כתב, כי טראמפ גמר אומר להרוס את האוניברסיטה האמריקאית המהוללת ביותר עלי אדמות. היא אגב הוציאה נגדו מייד צו מניעה. הקרב רק התחיל.

להחזיר את ייצור התרופות מאירלנד

ואז, ביום ו' אחה"צ, באה הכרזת מלחמת הסחר על 27 ארצות אירופיות. הנשיא הודיע בחשבון המדיה החברתית שלו, כי ב־1 ביוני יוטלו מכסים של 50% על כל היבוא מאירופה. האיחוד האירופי הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ארה"ב. היצוא האירופי לאמריקה עמד בשנה שעברה על 600 מיליארד דולר ויותר. היצוא האמריקאי לאירופה עמד על סביבות 370 מיליארד.

היקף הסחר עם אירופה, יחסית לתוצר המקומי הגולמי, גדול פי שניים ויותר מן הסחר עם סין. הענף הגדול ביותר ביצוא האירופי הוא תרופות, 127 מיליארד דולר. רכב מגיע ל־45 מיליארד. ארה"ב מייצאת לאירופה בעיקר מטוסים וכלי רכב. חלק ניכר מן הרכב המיוצא הוא לאמיתו של דבר מכוניות אירופיות המורכבות בארה"ב. לארה"ב יש יתרון ניכר ביצוא 'שירותים'. בלי השירותים, גרעון הסחר האמריקאי עומד על 235 מיליארד דולר בשנה; עם השירותים הוא פוחת עד161 מיליארד.

אין כנראה עניין אחד המכעיס את טראמפ יותר מיצוא התרופות האירופיות. חלק ניכר מהן באות מקווי ייצור באירלנד, שפיתתה במרוצת השנים תאגידים אמריקאיים לייצר על אדמתה באמצעות מסים נמוכים כמעט עד גיחוך. טראמפ גמר אומר להחזיר את 'הפארמה הגדולה' הביתה, באופן כזה או אחר, גם אם יצטרך תחילה להעניש אותה ואת צרכניה.

לטראמפ יש ציפיות קונקרטיות מן האירופים, אבל גם ציפיות שביסודן עומדים איבה וחשד. קונקרטית הוא רוצה שהאירופים יעזרו לאמריקה לבלום את התרחבותה הכלכלית של סין. הוא עושה כן באמצעים פרדוקסליים: כשהוא מאיים לשתק את היצוא האירופי לאמריקה, הוא מאלץ את האירופים לחפש שווקים חלופיים, ומה חלופי יותר מן השוק הסיני.

האיחוד האירופי קם כדי להזיק לנו

אבל את גישתו של טראמפ לאירופה אין מנוס מלראות דרך הפריזמה של שנאותיו ושל קנאותיו. הוא מאמין שהאיחוד האירופי קם (במהדורתו הנוכחית, ב־1991) לתכלית אחת בלבד: להזיק לארה"ב ('לדפוק אותנו', בלשונו רבת־החן). לצנינים בעיניו ובעיני חלק של הימין האמריקאי הוא הרעיון ש־27 ארצות יאצילו סמכויות ליישות ביורוקרטית בעיר יחידה; והיישות הזו תישא ותיתן בשמן.

האיבה העמוקה לארגונים רב־לאומיים ורב־צדדיים מחלחלת בימין האמריקאי זה עשרות שנים. בשוליים המרוחקים של הימין הזה, האיבה הניבה תיאוריות קונספירציה מסמרות שיער על 'ממשלה עולמית', הזוממת לכבוש את אמריקה ולהטיל עליה 'משטר סוציאליסטי'. אפשר למצוא גם וריאציות דתיות, שבהן האיחוד האירופי מזוהה עם ה'אנטי־כריסטוס', שליח השטן הנאבק נגד מלכות השמיים. בעיני טראמפ, "האירופים נבזיים (nasty) יותר מסין".

במהלך השבת הנשיא נאם במעמד סיום מחזור של האקדמיה הצבאית המפורסמת בווסט פוינט. הוא חבש את כובע המצחייה של 'אמריקה תחילה', וחזר וסטה לעניינים פוליטיים. במרכז נאומו עמדה התקפה חזיתית על ברית נאט"ו, שארה"ב היא החברה החשובה ביותר בה. הוא התלונן כי כל ארצות העולם "רימו (rip off) אותנו", אבל את כל רמאויותיהן הוא הסמיך לקנה־מידה אחד: הרמאות של נאט"ו. 28 מ־30 חברות נאט"ו הן כמובן אירופיות, ללמדך מה הנשיא הזה חושב על היבשת העומדת זה 80 שנה במרכזו של מערך הביטחון הלאומי האמריקאי.

"יצית אש מתחת לרגלי האירופים"

השאלה כרגיל היא אם צריך לפרש כל מה שהוא אומר כפשוטו, או שהאיש, התובע (וגם מקבל) את המעמד של 'אמן העסקה', רק משתמש בטכסיסי אמנותו. האם הוא מאיים על שותפיו ומכפיש אותם, רק כדי להלך קצת אימים?

לא בטוח אם אפילו הקרובים ביועציו יודעים את התשובה. שר האוצר שלו, סקוט בסנט (Bessent), אמר בשבת בראיון לפוקס, כי הוא מקווה שלוח הזמנים החדש של הבוס "יצית את האש" מתחת לרגלי האירופים. אבל בסנט אפילו אינו בסוד העניינים. טראמפ מסר את המשא־ומתן על אירופה לידי שר המסחר לאטניק ונציג הסחר הראשי גריר.

האפשרות שטראמפ רק מתמרן אינה מתיישבת עם לוח הזמנים. ארה"ב נמצאת עכשיו בעיצומו של סוף השבוע הארוך של יום הזיכרון לחללי מלחמותיה. רק חמישה ימי עבודה יישארו בין סוף יום הזיכרון ליום הטלת המכסים. כרגע אין מנוס מלהניח שבתחילת השבוע הבא אמנם תפרוץ מלחמת הסחר. בעלות הברית הדמוקרטיות הגדולות משכבר הימים עומדות להקיז זו את דמה של זו. סין, רוסיה, איראן, צפון קוריאה וכל שאר הדיקטטורות ישקיפו בעונג.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש