גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהפך בגמל ובפנסיה: בית ההשקעות שמוביל את הגיוסים ומי איבד את הבכורה

מגיבים לתשואות: אלטשולר שחם איבד באפריל את הבכורה בהיקף כספי חסכונות הציבור המנוהלים ע"י בתי ההשקעות ● ילין לפידות רושם את החודש הגרוע ביותר שלו זה שנתיים בניוד מהמתחרים, ומור עקף אותו על רקע התשואות הגבוהות ● וגם: החשש בתעשייה לכיוון השווקים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר
גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

מהפך התרחש בתקופה האחרונה בקרב גופי הגמל בישראל, על רקע השונות בתשואות שהשיגו הגופים המנהלים בשנה החולפת. בין היתר עקף מיטב את אלטשולר שחם בהיקף ניהול הנכסים בגמל ובפנסיה ואילו מור עבר את ילין לפידות.

הישראלית שצללה בכ-20% תוך שבוע, וזאת שעלתה בעקבות המלצה בבארונס
בשורה טובה למיטב: ירשום גידול של 285 מיליון שקל בהון בגין פרשת דמי הניהול

בחודש אפריל המשיך בית ההשקעות אנליסט להיות הגוף הבולט בהעברות חיוביות בתחום הגמל, ומנגד אלטשולר שחם המשיך לאבד הכי הרבה למתחריו, כאשר אובדן הכספים שלו שוב הולך וצובר תאוצה.

אנליסט העביר אליו מהמתחרים באפריל כמעט 1.7 מיליארד שקל, ומתחילת השנה כבר גייס סכום עצום של 5.8 מיליארד שקל. מנגד, אלטשולר שחם איבד כמעט 1.6 מיליארד שקל למתחריו בחודש שעבר, ומתחילת השנה יצאו ממנו כספים בהיקף של כמעט 5 מיליארד שקל. התוצאה זו ממחישה שוב עד כמה הכסף בשוק הגמל נע לפי התשואות, כשגוף שמצליח לייצר תשואה טובה ביחס למתחרים, מגייס, ומי שהתשואות שלו חלשות מאבד כסף.

זה שעולה (מור) וזה שיורד (ילין לפידות)

הדרמה האמיתית כפי שעולה מסיכום החודש החולף בגמל, התרחשה דווקא אצל שלושה גופים אחרים. הראשון הוא ילין לפידות שכבר לא מצליח להעביר אליו כסף מהמתחרים, ואם המגמה תימשך יש חשש כי יעבור לטריטוריה אדומה בחודשים הבאים. בדומה לאלטשולר שחם גם ילין לפידות הימר בגדול על שוק המניות האמריקאי, אלא שעל רקע מלחמת הסחר של טראמפ, ארה"ב מספקת תשואת חסר ביחס לעולם מתחילת השנה, עם ירידה של 1% במדד S&P 500 ושל 3% בנאסד"ק, לעומת עלייה של 19% בגרמניה ו-8.5% במדד ת"א 125.

כך, אחרי שנה חלשה עבורו שבה הידרדר ילין לפידות לחצי התחתון של טבלת התשואות (בעיקר בגלל חודשים חלשים במיוחד ביולי, אוגוסט ואוקטובר 2024 ותשואות ממוצעות מאז), בחודש אפריל כבר לא הצליח כמעט לנייד כסף ממתחריו, והעביר 10 מיליון שקל בלבד. כדי להבין עד כמה עמוק הבור של ילין לפידות, נציין שמדובר בחודש הגרוע ביותר שלו זה שנתיים (מאז אפריל 2023).

המספר בולט במיוחד כאשר משווים לשנה שעברה, אז רשם קצב העברות מהמתחרים חודשי ממוצע של יותר ממיליארד שקל. זהו החודש השני השנה שבו ילין לפידות רושם גיוס כמעט אפסי, אחרי שבמרץ העביר רק 32 מיליון שקל מהמתחרים. ובכל זאת מתחילת השנה הוא עדיין הספיק לגייס כמיליארד שקל, בעיקר בזכות גיוס משמעותי בחודש ינואר.

"אנשים רואים את התשואות וגם מסתכלים קדימה וחוששים", אומר לגלובס גורם בכיר בשוק. "בנוסף לחולשה בארה"ב, גם החשיפה הנמוכה של ילין לנכסים הלא סחירים נמצאת בעוכריהם. התחום מהווה כרית ביטחון בזמן ירידות בשווקים".

אינפו

בצד השני של המטוטלת נמצא בית ההשקעות מור. מי שמוביל את טבלת התשואות מתחילת השנה, בעקבות חשיפה נמוכה יחסית לארה"ב, וכך גם בשלוש השנים האחרונות (2.2% ו-21.8% בהתאמה), רשם את החודש עם הגיוס החזק ביותר שלו בשנתיים האחרונות, כשהעביר מהמתחרים 789 מיליון שקל. מתחילת השנה נייד מור מהמתחרים 1.7 מיליארד שקל. הגיוס מתחילת השנה ממקם אותו שלישי מבין המגייסים, כשלפניו כאמור אנליסט, וגם מיטב שהעביר מהמתחרים יותר מ-2.6 מיליארד שקל.

מור, בית ההשקעות שעד לפני מספר שנים היה קטן מאוד, רושם לעצמו ציון דרך נוסף כאשר העפיל למקום הרביעי בהיקף הכספים המנוהלים בגמל, תוך שהוא עוקף את ילין לפידות, עם 80.5 מיליארד שקל (לעומת 80.2 מיליארד שקל אצל ילין), ולנוכח המומנטום המנוגד הפער ביניהם עשוי להמשיך ולגדול.

"אנחנו חוזרים לצמיחה משמעותית", אומר אורי קיסוס, משנה בכיר למנכ"ל מור השקעות, המנהל את חטיבת הלקוחות וערוצי ההפצה. "אנחנו בשיא המומנטום ומתחזקים בקצב". אם קצב הגיוס הנוכחי של מור יימשך, ייתכן שהוא אף יצליח לעקוף עד סוף השנה את הפניקס, שמנהל כמעט 83 מיליארד שקל.

"לאורך שנים אנחנו במקומות הראשון עד הרביעי ויש לנו יציבות", מוסיף קיסוס. "אפילו בירידות בשנת 2022, וגם היום, אנחנו יודעים לשמור על הלקוחות, או להפסיד פחות בתשואות או להרוויח יותר. לצד זאת יש לנו קשר מאוד חזק עם ערוצי ההפצה".

מיטב עקף את אלטשולר בנכסי הגמל והפנסיה

אם הזכרנו את בית ההשקעות מיטב, מעניין לציין כי אמנם התשואה שלו הייתה החלשה ביותר בחודש אפריל, אך בשנה האחרונה הוא נמצא בצמרת, במקום השלישי, עם תשואה של 11.3% במסלול הכללי של קרנות ההשתלמות. ביצועיו בולטים לטובה גם בשלוש וחמש השנים האחרונות, ועל רקע זה מיטב ממשיך לגייס בצורה חזקה, ומתחילת השנה הוא במקום השני בהיקף ההעברות מהמתחרים (כאמור יותר מ-2.6 מיליארד שקל).

ההישג של מיטב מרשים יותר כאשר משווים אותו לאלטשולר שחם. במיטב יכולים לחייך אחרי שעקפו בחודש האחרון את אלטשולר שחם בהיקף הנכסים המנוהלים בגמל ובפנסיה (יחד), עם 163 מיליארד שקל נכסים, בעוד שאלטשולר שחם מנהל 160 מיליארד שקל.

המומנטום של מיטב חיובי ובאלטשולר שלילי כך שהפער עשוי להמשיך ולגדול. את עוצמת השינוי ניתן גם לראות בהיקף הנכסים של מיטב שזינק מתחילת שנת 2022 ב-91%, בעוד זה של אלטשולר הצטמק מאז ב-32%, כשהמתחרים מצליחים "לגנוב" ממנו לקוחות בהיקף של יותר מ-116 מיליארד שקל (מתוכם 103 מיליארד שקל בגמל). התוצאה היא מחיקת כלל הנכסים שצורפו בעסקת הרכישה של בית ההשקעות פסגות, על ידי אלטשולר שחם בשנת 2021.

"זו נקודת ציון משמעותית אך לא המטרה", אומר חגי אורן, מנכ"ל מיטב גמל ופנסיה, שאינו מסתיר את שמחתו מגודל ההישג. עם זאת, "אנחנו נמצאים כאן לטווח הארוך ומבינים שצריך להמשיך לצמוח הלאה ולהיות יותר רעבים ויותר מפוקסים, כך שנצמח מאוד בפנסיה וגם נגדיל הצמיחה בגמל. יש לנו מגוון מכשירי השקעה, והשילוב של אפשרויות בתחומים הפסיבי והאקטיבי מסביר את הגיוסים".

עד שתהיה בהירות, "השוק רווי סיכונים"

ומה באשר לכיוון השווקים בעולם? המנהלים לא אופטימיים במיוחד. אורן ממיטב מציין כי "האי ודאות כאן כדי להישאר, רואים את זה גם בעלייה של 20 נקודות במדד הפחד (VIX האמריקאי המודד תנודתיות, נ"א). יש עצבנות גדולה וכל כותרת יכולה להקפיץ או להפיל את שוק המניות, כפי שממחישה הדוגמה של הירידה החדה באפריל ואז התיקון המרשים. השוק רווי סיכונים ואני לא חושב שנאמרה המילה האחרונה מבחינת התיקון, כך שבהחלט תיתכן ירידה נוספת בשוקי המניות. זה צפוי להימשך עד שתהיה בהירות במלחמה בעזה ובהסדרים המדיניים של טראמפ במזה"ת, ועד שנושא המכסים יוסדר בין ממשל טראמפ לשאר העולם, בטח כששומעים חדשות פחות חיוביות כמו מכסים על אפל. השוק ממתין לתום הדחייה בת ה-90 יום שנתן ממשל טראמפ כדי לגזור תובנות קדימה".

קיסוס ממור מסכים: "המכפילים עדיין גבוהים והשוק מאוד תנודתי. בגלל זה הורדנו חשיפה לנאסד"ק בתחילת השנה ללא קשר לטראמפ. אנחנו מאמינים בפיזור מאוד גדול כעת, גיאוגרפי וסקטוריאלי. הגדלנו שוב את רכיב ישראל וגם אירופה על חשבון ארה"ב. לא חוכמה לתת תשואה חזקה רק כשהשוק עולה ואתה 'פול גז במניות'. ניהול ההשקעות נבחן דווקא בתקופות כאלה".

עוד כתבות

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח