גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החוק שמאיים על המשך פעילותה הציבורית של לשכת עוה"ד תקוע בבג"ץ

חוק שעבר בינואר בעידוד הממשלה מטיל מגבלות דרמטיות על הפעילות הציבורית של לשכת עורכי הדין ומחייב אותה לקצץ מיידית 20% מדמי החבר ● עתירה נגד החוק תקועה בבג"ץ, בלשכה בונים על ביטולו, אבל מציינים כי "נמצא את הדרך להמשיך את הפעילות"

עו''ד עמית בכר וח''כ יריב לוין / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת
עו''ד עמית בכר וח''כ יריב לוין / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

אלפי עורכי דין, ובהם בכירי מערכת המשפט וראשי משרדים גדולים, ירדו השבוע לאילת. האירוע: הכנס השנתי של לשכת עורכי הדין, המתקיים מדי שנה בעיר הדרומית. במושב הפתיחה של הכנס נשאו דברים נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית, היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב־מיארה, וראש הלשכה, עו"ד עמית בכר. השלושה ייחדו חלק ניכר מנאומיהם לאזהרות מפני הפגיעה בשלטון החוק. וכבכל שנה, תכנית הכנס כוללת מושבים והרצאות - הכל, כמובן, עבור אותם עורכי דין המעדיפים לפקוד את האולמות הממוזגים במקום לבלות בחוף הים או על שפת הבריכה.

פסק בוררות דרמטי: עזבונו של עו"ד וינרוט ישלם מאות מיליוני שקלים לשניים מלקוחותיו
נתניהו מבקש למנות את מנכ"ל הרבנות, שנגדו מתנהלת בדיקה משמעתית, למ"מ נציב שירות המדינה

אלא, שבניגוד לאווירה החגיגית של הכנס, ברקע מרחף לו השנה איום קיומי וחסר תקדים על עצמאות הלשכה, המאגדת כ־90 אלף עורכי דין. זאת, בעקבות חוק שעבר בינואר האחרון ביוזמת ח"כ חנוך מילביצקי מהליכוד ובעידודם של שר המשפטים, יריב לוין, ויו"ר ועדת החוקה בכנסת, ח"כ שמחה רוטמן.

החוק מגביל דרמטית את המקור המרכזי של תקציב הלשכה: דמי החבר שהיא גובה מעורכי הדין. רובם משלמים ללשכה 966 שקלים בשנה, ובסך הכל נגבים כך כ־66 מיליון שקל בשנה מדמי חבר. סכומים אלה מהווים יותר מ־70% מתקציבה השנתי של הלשכה, המגיע לכ־90 מיליון שקל.

תשלום נפרד על מאבקים

בראש ובראשונה, החוק אוסר על הלשכה להשתמש בדמי החבר למימון פעילותה הציבורית. הפעילות הזו, שהעלתה את הלשכה על מסלול של עימות עם לוין לנוכח נסיונותיו לסכל את בחירת עמית לנשיא העליון ולמנות שופטים המזוהים עם הקואליציה בוועדה לבחירת שופטים, כוללת גם הגשת חוות דעת מקצועיות בהליכי חקיקה וארגון השתלמויות מקצועיות.

לפי החוק, מימון הפעילות הציבורית של הלשכה יוכל להגיע רק מתשלומי רשות, שייגבו מעורכי דין שיהיו מעוניינים בכך. "מי שירצה לקחת חלק במאבקי הלשכה 'למען הדמוקרטיה' יוכל לשלם על כך בנפרד", העיר מילביצקי.

אלא, שאפילו השימוש בתשלומי הרשות יחייב לפי החוק את הסכמתם של כל ראשי המחוזות בלשכה. חלק מראשי המחוזות מזוהים עם הקו של לוין, והם ייהנו בפועל מזכות וטו על הפעילות הציבורית.

דמי החבר יוכלו להוסיף ולממן, בין היתר, את מערכי הלשכה העוסקים בהתמחות, בהסמכה ובשיפוט משמעתי. גם הכנס באילת לא מצוי בסכנה כי הוא ממומן באמצעות חסויות של חברות מסחריות.

"החוק לא באמת עוסק בדמי החבר אלא בפירוק מבנה הלשכה - בניגוד להכרעה הדמוקרטית של עורכי הדין", אומר בכר. לדבריו, "המחוקק לא אהב את התוצאות והוביל אקט דורסני, נקמני ובלתי חוקי". בכך מכוון בכר לכך שהחוק, ביחד עם הצעת חוק נוספת של מילביצקי להפיכת החברות בלשכה לוולונטרית, קודם בעקבות הבחירות שבהן נבחר בכר ביוני 2023 לראשות הלשכה ברוב של 73%.

ובכל זאת, לבכר חשוב להבהיר, כי דמי החבר שגובה הלשכה הם נמוכים יחסית למקובל בעולם ולאיגודים דומים. הוא מותח ביקורת על הליך החקיקה החפוז של החוק, אשר נעדרה ממנו עבודת מטה מסודרת, ומסביר כי לכל הפחות היה צריך לקבוע כי החוק ייכנס לתוקף רק אחרי הבחירות הבאות לראשות הלשכה.

"נדע להחזיר את הכסף"

ואמנם, השינויים שקובע החוק אמורים להכנס לתוקף כבר החל מתקציב הלשכה ל־2026. ברגע האחרון אף נוסף לחוק סעיף, ולפיו דמי החבר יקוצצו מיידית ב־20%. זאת, למרות שמוסדות הלשכה כבר אישרו את תקציב 2025. בפברואר הוציאה שופטת בג"ץ, יעל וילנר, צו ארעי, שהקפיא את החזר הכספים שכבר נגבו.

בלשכה הצטיידו בחוות דעת משפטית, הקובעת כי בכל מקרה לא יידרשו להחזיר תשלומים שנגבו עוד לפני שהחוק נכנס לתוקף. בכר מדגיש: "אנחנו גוף שומר חוק, ואם תתקבל החלטה אחרת - נדע להחזיר את הכסף".

בלשכה בונים על כך שבג"ץ יפסול את החוק. עורכי הדין גיורא ארדינסט, תומר ויסמן ועמיחי וסרטיל ממשרד ארדינסט, בן נתן, טולידאנו, שעתרו מטעם הלשכה נגד החוק לבג"ץ, מסבירים כי מדובר ב"חקיקה פרסונלית ופסולה - לא לטובת הציבור אלא כדי להשתיק עמדה שלא מוצאת חן בעיני הקואליציה".

אלא, שמעבר לצו הארעי שניתן בפברואר, בג"ץ לא ממהר לדון בנושא. במשך שבועות ארוכים לא נקבע מועד לדיון בעתירה, ובסופו של דבר הוחלט כי הדיון יתקיים רק ביום האחרון של חודש יוני - חצי שנה אחרי שהחוק עבר בכנסת. עד אז, היומ"שית והכנסת אמורות להגיש את עמדתן לגבי העתירות.

לוחות הזמנים הללו אינם בהכרח חריגים, וכבר היו עתירות שחיכו לדיון פרק זמן דומה או אף ממושך יותר. לדוגמה, העתירות נגד הליך המינוי של נציב שירות המדינה, ועדת הרוגלות והתיקון לפקודת המשטרה. מנגד, לא חסרים מקרים שבהם בג"ץ זיהה את הדחיפות ומיהר יותר לדון בעתירות. למשל, סביב הדחת ראש השב"כ, ביטול עילת הסבירות, ואפילו מינוי השופט בדימוס מני מזוז ליו"ר הוועדה למינוי בכירים.

בבג"ץ לוקחים את הזמן

הדיון צפוי להתקיים בפני הנשיא עמית והשופטים דפנה ברק־ארז ונועם סולברג. הרכב זה עשוי לבשר טובות מבחינת הלשכה, שכן עמית וברק־ארז פסלו באחרונה בדעת רוב, מול דעת המיעוט של סולברג, את החלטת הממשלה להדיח את ראש השב"כ, רונן בר, ואת הליך המינוי של נציב שירות המדינה.

עם זאת, אין כל ודאות שבג"ץ יתערב גם הפעם. בינתיים, השופטים לוקחים, כאמור, את הזמן. בכר מסכים כי "זה לוקח קצת יותר מדי זמן וצריך להאיץ". ועדיין, ראש הלשכה משוכנע כי דינו של החוק להתבטל, ולכל הפחות להידחות לקדנציה הבאה.

ומה אם זה לא יקרה? "אנחנו נערכים לתקציב שעומד בדרישות החוק", אומר בכר. לדבריו, הלשכה פועלת גם ללא קשר לחוק על מנת להתייעל ולשפר את השירות לעורכי הדין. בכר מכריז, כי אם בג"ץ ידחה את העתירה, "נמצא את הדרך לקיים את החוק וגם להמשיך את הפעילות הציבורית ולהיאבק על הדמוקרטיה".

דומה אפוא, כי בין אם בג"ץ יפסול את החוק ובין אם יאשר אותו - הסיבוב הבא בין הלשכה לבין לוין והממשלה הוא רק עניין של זמן.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מי מונה למנהל המקצועי החדש של מכבי תל אביב בכדורסל?

היכן אפשר למצוא סְפֶּלֶאוֹתֵמִים, מי האישה הראשונה בישראל שנבחרה לראשת עירייה ומהו שמו העברי של הקימל? ● הטריוויה השבועית

נתח משקיעי הדירות שוב בשיא / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

משקיעי הדירות האמיתיים הם החוליה החלשה שעלולה להקריס את מגדל הקלפים הנדל"ני

באפריל הגיע היקף המשכנתאות של משקיעי הנדל"ן לנתח של 12% מסך המשכנתאות ● אלא שהסכנה הגדולה לשוק הדיור מגולמת בעשרות אלפי ישראלים שאין להם דירה אחרת מלבד זו שקנו להשקעה, שעליה הם תולים את כל יהבם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם פרופ' אלכס וינרב / צילום: פרטי

החוקר שמגלה: מה עומד מאחורי ה"בייבי בום" של המלחמה ועד כמה ישראל חריגה

שיחה עם פרופ' אלכס וינרב, ראש תחום דמוגרפיה במרכז טאוב ● על הירידה העקבית חוצת המגזרים בילודה בישראל, הסיבות הכלכליות והתרבותיות, הקשר למלחמה וההשלכות העתידיות ● האזינו

פרויקט ''לוריא'' שבשכונת מורדות ארנונה בירושלים / הדמיה: וויופוינט

קבוצת חברים מארה"ב קנו שש דירות למגורים בירושלים. כמה הם שילמו

הרוכשים הם קבוצה של חברים מארצות הברית, שרכשו את הדירות למגורים ● הפרויקט מוקם על מתחם בן 18 דונם ויכלול 17 בניינים בני שמונה קומות, ובהם 335 דירות חדשות ● החברות היזמיות מדווחות כי עד כה נמכרו בשלב הפריסייל כ־45 דירות, 30% מהן לתושבי חוץ

קצין בצבא ארה''ב מתאמן בנורבגיה, לבוש בשכבת בסיס מבד ממוחשב / צילום: US Army

בצבא האמריקאי כבר ניסו את הטכנולוגיה שלו: החוקר הישראלי שהופך בדים לרשת מחשבים

פרופ' יואל פינק, מנהל המעבדה לסיבים מתקדמים ב־MIT, מפתח סיבים עם יכולות חישוביות שניתן לייצר מהם בגדים ● היישומים האפשריים שלהם מרחיקי לכת - ממדי צבא שאוספים מידע בריאותי ומודיעיני ומקבלים החלטות ועד ניטור מצב הרוח וחזון אופנתי שבו הבדים משתנים לפי דרישה ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך מהפכת הבדים הזאת ממשיכה את מהפכת הטלפון הנייד

מנכ''ל ג'יי.פי מורגן, ג'יימי דיימון / צילום: ap, Richard Drew

מנכ״ל העל שמזהיר מקריסה בשוק האג״ח: ״הולכים להיכנס לפאניקה״

ג׳יימי דיימון המנכ״ל הוותיק של ג׳יי.פי מורגן שיחרר בסופ״ש אזהרה נוספת הפעם בנוגע לשוק החוב בארה״ב וטען שכשזה יקרה הרגולטורים ייכנסו ״לפאניקה״

סטנלי פישר / צילום: MIT

סטנלי פישר נגיד בנק ישראל לשעבר הלך לעולמו בגיל 81

פישר מהדמויות הכלכליות הבולטות בארץ ובעולם כיהן כנגיד בתקופת המשבר הכלכלי של 2008 ונקט שורה של פעולות שסייעו לחילוץ המשק ● לאחר מכן מונה לסגן יו״ר הפד ● מאחוריו עשרות שנים של עשייה כלכלית ואקדמית משמעותית ופורצת דרך

אל''מ ט' / צילום: דובר צה''ל

בכיר בצה״ל טוען: זה הפתרון לבעיית הירי של החות׳ים

אל"מ ט', מפקד מִנהלת מגן, מתאר את האתגרים שעמדו בפני ההגנה האווירית במלחמת חרבות ברזל, מסביר למה חיזבאללה הפתיע את צה"ל ומספר איך הוציאו תותח וולקן ממוזיאון חיל האוויר כדי להתמודד עם האיום ● רגע לפני שהוא עובר לתפקיד חדש, הוא מזכיר: "הגנה לא יכולה לנצח לבד - צריך גם התקפה"

הכלי AI Overviews של גוגל / צילום: Shutterstock

השלב הבא של ה-AI בגוגל: כך תבצעו חיפושים מעתה

האיום מצד כלי הבינה המלאכותית השונים הוביל את גוגל לפתח את AI Overviews, כלי שמוטמע במנוע החיפוש שלה ומאפשר מענה על שאלות מורכבות ● לאחרונה הכלי זמין גם בישראל, בעוד בעולם כבר הושקה הגרסה המתקדמת, AI Mode

אסותא המחודש. כוח האדם הוא אתגר / צילום: דוברות אסותא

ההבטחה של אסותא בדרום לקיצור תורים והשאלה הגדולה: מאיפה יגיעו הרופאים?

ביה"ח ייפתח אחרי חמש שנות בנייה והשקעה של 300 מיליון שקל, בגרסה גדולה וחדשנית יותר ● בנגב מברכים על התחרות בין קופות החולים ועל קיצור התורים, אבל נערכים לאירוע המטלטל באמת: פתיחת ביה"ח של שיבא בעיר בעשור הקרוב

תלמיד בספרייה. בביה''ס יסודי בארה''ב / צילום: Reuters

תשכחו מאקזיטים: הנוסחה להתעשרות בארה"ב עוברת דרך הכלכלה המסורתית

הכירו את מי שמכונים "העשירים החשאיים", שמרוויחים הון בדרך "המשעממת" של הקמת עסקים בתחומים כמו חידוש רצפות לבתי ספר או זכיינות והפצת משקאות ● מחקר מגלה כי הם עדיין מהווים חלק דומיננטי וצומח בכלכלה האמריקאית

הקומיקס שלא נכנע לאתוס הגיבור ומחזיר את השכול מהלאומי אל האישי / צילום: מתוך ''גוף ראשון רבים'' באדיבות יוקה ספרים

הקומיקס שלא נכנע לאתוס הגיבור ומחזיר את השכול מהלאומי אל האישי

מי שצפה בסרט של נוגה פרידמן, ששודר ביום הזיכרון ומציג את חייה מאז נפל בן זוגה בקרב ב־7 באוקטובר, לא יכול שלא לעמוד בפני הכנות הנדירה שלה ● בקומיקס חדש היא מדברת אל הגולגולת שלו ויוצרת מבט חדש על השכול, או כמו שהיא כותבת: "המוות מקלף בולשיט"

חג שבועות, קיבוץ עין המפרץ בשנת 1979 / צילום: יעקב סער - לע''מ

איך ניכסו ענקיות החלב את חג הביכורים

איך חג הביכורים הפך מחג חקלאי מלווה ברוח ציונית, לחג של פרסומת לגבינות ותחרויות פשטידות במטבחון המשרדי? ● כנראה שאין תשובה אחת, אבל מהפסוק התנ"כי "דבש וחלב תחת לשונך" ועד גימטריה שקושרת בין החג למעמד הר סיני, ניתן לומר שמועצת החלב נהנית כהוגן מהקשר שנוצר

אילוסטרציה: shutterstock

שיא של מעל שנה: מה עשו קופות הגמל וקרנות ההשתלמות בחודש מאי?

תשואה מרשימה במיוחד של 2.3% במסלולים הכלליים ושל 5.7% באלה המנייתיים ● על פי הערכות של אבי ברקוביץ, משנה למנהל השקעות ראשי מיטב גמל ופנסיה, התחזקות השקל פגעה בתשואות ובמסלולים מחקי ה-S&P 500 ● בעקבות התשואות החזקות: גם המסלולים המנייתיים חזרו לתשואה חיובית מתחילת השנה

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תמי גרוסוולד–עוזרי / צילום: באדיבות האוניברסיטה העברית

האם סין מנסה להשתלט על העולם: התשובה של החוקרת שחיה שנתיים בשנגחאי

שיחה עם ד"ר תמי גרוסוולד-עוזרי, מומחית למשפט וכלכלה פוליטית בסין ● על השינויים בכלכלת המעצמה האסייתית, החיבור עם איראן והשפעות המהלכים של נשיא ארה"ב ● טראמפ מול העולם, כתבה שלישית בסדרה

הבורסה בתל אביב / צילום: איל יצהר

אחרי הראלי של מאי, האם שוק המניות המקומי עדיין אטרקטיבי?

אם לא מכרתם במאי, טוב שכך: מדדי המניות בת"א בשיא, וול סטריט סגרה את חודש מאי הטוב מזה 35 שנה ● אבל מעונן: זינוק מטריד בתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב, שם החוב הלאומי הולך ותופח והדולר נופל ● לקראת יוני: האם יהיו מימושים במניות הבנקים בת"א ומה יהיה עם מניות האנרגיה המתחדשת ● ומחר, הדואליות חוזרות עם פערים שליליים, אלביט תאזן ● וגם: מהי משמעות המושג החדש בוול סטריט, "TACO trade"

גלית קופטש / צילום: מיכל סלע

השירות ב-8200, העבודה הראשונה בטבע והפרסומת שעוררה סערה

היא הייתה האחראית לשיווק ויאגרה בישראל וקוראת לזה "רגע מכונן בקריירה שלי", וההצלחה גם הביאה אותה לתפקיד דירקטורית בפייזר ● היום היא מובילה את אחת התרופות המדוברות בשוק ● שיחה קצרה עם גלית קופטש, מנכ"לית חברת נובו נורדיסק ישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

מנהל הגידור שממליץ: תעברו לסקטורים האלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

ענף הנדל"ן מתדפק על דלתות הבורסה ואלה החברות שרוצות לגייס אג"ח ● קרנות הגידור בנאמנות צוברות תאוצה: נכסיהן זינקו ביותר מ־50% מינואר ● וגם: רוצים להיחשף לזהב אבל חוששים שהראלי מאחורינו? כדאי שתכירו את המניות האלה

סטנלי פישר ז''ל / צילום: Mark Lennihan

סטנלי פישר: כלכלן מבריק שאחראי לעוצמתה של ישראל עד היום

פרופ' פישר, שכיהן כנגיד בנק ישראל בין 2005 ל־2013 היה כלכלן בעל שם עולמי ואחד האדריכלים של חוסנה הכלכלי של המדינה, הלך לעולמו בגיל 81 ● פישר השאיר אחריו רפורמות מרחיקות לכת, אינסטינקטים חזקים וקסם אישי יוצא דופן

סירה בחופי גרינלנד / צילום: Reuters, SMichael KappelerPool

המדינה שמצאה דרך לעשות כסף מהמוצר הבסיסי ביותר שלה - קרח

יזמים גוררים קרחונים מהאי הארקטי, ומהמרים על כך שיש מספיק אנשים שמוכנים לשלם הרבה עבור משקה צונן במיוחד ● כוס ויסקי ב-218 דולר