גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את "העשירים החשאיים", שמרוויחים את כספם בדרך המשעממת

הדרך לעושר רצופה במחזיקי כוסות, המבורגרים וקילומטרים של שטיחים בבתי ספר יסודיים

תלמיד בספרייה. בביה''ס יסודי בארה''ב / צילום: Reuters
תלמיד בספרייה. בביה''ס יסודי בארה''ב / צילום: Reuters

דרק אולסון חלם בילדותו על הריגוש של ניהול עסק עצמאי. עשרות שנים לאחר מכן, החלום הזה התגשם והפך אותו לאיש עשיר - רק לא בדיוק באופן שציפה לו. אולסון עשה הון מייצור מכונות שתולשות חיפויי רצפה, כמו שטיחים בבתי ספר יסודיים.

WSJ | שיחת הטלפון שלימדה: זו המטרה החדשה של אילון מאסק
WSJ | המועמד לראשות נאס"א: לקדם משימות למאדים וגם לירח

"זה 'סקסי' עד כדי כך: בבית ספר יסודי ממוצע בארצות הברית יש 11 ק"מ של שטיחים -וילדים הם מגעילים", אמר בצחקוק אולסון, מנכ"ל חברת National Flooring Equipment ואב לשניים. "לכן בתי ספר יסודיים צריכים בעצם לחדש את הרצפות שלהם כמעט כל קיץ. זאת תעשיית נישה שאף אחד לא מכיר, אבל כולם צריכים אותה".

תחום הפיננסים ועמק הסיליקון מציעים מסלולי קריירה שיש בהם זוהר ופרופיל גבוה, ושיכולים להוביל לעושר משמעותי. אך יש בארה"ב יקום עצום של מסלולים מסורתיים לצבירת עושר משמעותי, המתמקד באספקת סחורות ושירותים, והוא נעשה מרכזי יותר ויותר, אף שהוא פחות גלוי לעין.

"אנחנו קוראים להם העשירים החשאיים", אמר אוון זידאר, כלכלן מאוניברסיטת פרינסטון, שחקר את הקבוצה הזו יחד עם הכלכלן אריק צוויק מאוניברסיטת שיקגו.

הכנסתו השנתית של אולסון מניהול חברת ציוד הריצוף שלו מציבה אותו בתוך ה־1% הגבוה ביותר של המרוויחים בארה"ב, או אנשים שנכון לשנת 2022 הרוויחו 550 אלף דולר לפחות, לא כולל רווחי הון. הוא צופה שחברת National, שבסיסה במינסוטה, תכניס כ־50 מיליון דולר השנה, לאחר שרכשה לאחרונה יצרן אוסטרלי. במותרות שמשפחתו נהנית מהם נכללים שני רכבי לנד רובר, בית ספר פרטי לילדים וחופשת קיץ בת חודש באירופה.

יצירת עושר למשפחה

במקום השני אחרי משכורת, מקור ההכנסה הרווח ביותר עבור ה־1% העליון של המרוויחים בארה"ב אינו שותפות בבנק השקעות או השקת סטארט־אפ טכנולוגי עם סיכוי של אחד למיליון, אלא בעלות על עסק אזורי בגודל בינוני. רבים מהעסקים האלה הם משעממים באופן מובהק ורווחיים ביותר, כמו סוכנויות רכב, הפצת משקאות, חנויות מכולת, מרפאות שיניים ומשרדי עורכי דין, לדברי החוקרים זידר וצוויק.

הניתוח שהם ערכו, של נתוני מס אנונימיים משנת 2000 עד 2022 מצביע על כך שחשיבותה של בעלות עסקית כזו לכלכלת ארה"ב גדלה. חלקה של ההכנסה שבעלות על עסקים מייצרת גדל מ־30.3% בשנת 2014 ל־34.9% בשנת 2022 ב־1% העליון.

החלק גדל אף יותר ברמות הכי הגבוהות. בשנת 2022, 43.1% מבעלי ההכנסה הגבוהה ביותר, היו בעלי עסקים כאלה, בהשוואה ל־37.3% בשנת 2014. (סף ההכנסה המינימלי בשנת 2022 ברשימת 0.1% המשתכרים הגבוהים ביותר היה 2.3 מיליון דולר, לפי זידר).

"אני עדיין מופתע לפעמים מעסק שמישהו בנה, שהפך ליצירת עושר עבור המשפחה ונעשה לחלק מהכלכלה האמריקאית", אמר גרג פלמינג, מנכ"ל Rockefeller Capital Management, המנהלת, או מספקת שירותים מנהליים או ברוקראז',בהיקף של יותר מ־150 מיליארד דולר עבור לקוחות עשירים.

בקריירה בת 37 השנים שלו, ראה פלמינג עושר משמעותי שנוצר משטיפת מכוניות, חברות תאורה למגורים וחברות המפיצות חלקים למכשירים תעשייתיים הזקוקים לתיקון. חברת Rockefeller, שבסיסה בניו יורק, הרחיבה את טווח העיסוק שלה אל "מרכזי עושר מתפתחים", כמו גרנד ראפידס שבמישיגן, ווינטר פארק בפלורידה.

מספר החברת הוכפל

זידר וצוויק מייחסים את צמיחתה של קבוצה זו לקיצוצי המס עבור בעלי עסקים כאלה בעשורים האחרונים ולריביות נמוכות שהעלו את הערכות השווי של החברות. מספר בעלי העסקים הללו, ששוויים 10 מיליון דולר ומעלה, לאחר התאמה לאינפלציה, הוכפל ביותר מפי שניים מאז 2001, ל־1.6 מיליון - נכון לשנת 2022.

זידר וצוויק חקרו את העסקים ששירות המסים האמריקאי מכנה 'חברות שקופות' (S-corporations) ושותפויות, שבהם הרווחים וההפסדים של העסק זורמים לבעלים או לשותפים, והעסק עצמו (כישות) אינו משלם מסים, אלא הבעלים עצמם. לעסק הבינוני הטיפוסי שחקרו יש מכירות שנתיות של 20 מיליון דולר ו־100 עובדים.

הבירות במסעדה הן שלך

דיוויד מקניל, בן 66, מייסד יצרנית אביזרי הרכב WeatherTech, עשה את הונו משטיחים לרכב. הוא עבד כיצרן תבניות לייצור כלים, נשר מהקולג' ומכר מכוניות יוקרה. בשנת 1989 הוא שכר מכונית בטיול לסקוטלנד, ומייד שם לב לשטיחי הרצפה שלה. שטיחי הגומי שהיו עבים ובעלי שוליים המונעים ממים ובוץ לזרום - היו טובים יותר מכל מה שראה בארה"ב.

כשחזר לביתו בשיקגו, התקשר מקניל ליצרן האנגלי ובסופו של דבר הגיע לעסקה לרכישת מכולת עשרים רגל (אורך של 6 מטרים) מלאה בשטיחים השחורים - כדי למכור אותם בארה"ב - ולקח משכנתא שנייה על ביתו לשם כך.

"עד סוף 91' הרווחתי 40 אלף דולר. עד סוף 92' הרווחתי 160 אלף דולר. עד סוף 93' הרווחתי 400 אלף דולר", נזכר מקניל, שבאותה תקופה היה כבר נשוי ואב. "כשכל זה קרה - אם היית מתקשר לשירות הלקוחות שלי בשלוש לפנות בוקר, אתה יודע מי היה עונה? אני".

העסק שמקניל הקים מהמוסך שלו לפני 35 שנה מעסיק כיום כ־1,800 עובדים ביישוב בולינגברוק, אילינוי, ומייצר כמעט את כל מגוון אביזרי הרכב והמוצרים האחרים הקיים בארה"ב. מקניל צופה שהחברה שלו תכניס כ־800 מיליון דולר השנה.

מקניל הוא הבעלים היחיד של WeatherTech. הוא מתגורר בפלורידה, מחזיק במספר נכסים בשווי של מיליוני דולרים ומתפנק בתחביבים יקרים כמו איסוף מכוניות עתיקות והטסת מטוס ה'גאלפסטרים' שלו.

לארי פלמינג, בן 80, זכיין של וונדי'ס, עשה את כספו מהמבורגרים ולאחר מכן מבירה. נקודת המפנה שהביאה אותו להתמקד במשקאות הגיעה כאשר חברת הפצת הבירה מ־מוסקוגי, אוקלהומה שרכש ב־1977, החלה להרוויח יותר ממסעדות המזון המהיר שקנה מעט קודם לכן. פלמינג מכר את עסקי המזון המהיר שלו ב־2017 - שמנו אז 43 מסעדות - תמורת יותר מ־50 מיליון דולר, כולל הנדל"ן.

חברת הפצת המשקאות של פלמינג, LDF Sales and Distributing, מוכרת את המותגים Coors, Miller ועוד, בחלקים המזרחיים של אוקלהומה וקנזס. הוא הגדיל את LDF גם ע"י רכישה של זכויות הפצה של מפיצים אחרים. נתח השוק של החברה באוקלהומה הוא כ־64%, והמכירות השנתיות מתקרבות ל־250 מיליון דולר."בכל פעם שבה שתיים מתוך שלוש בירות שיוצאות ממסעדה או מחנות הן שלך, זה דבר טוב", אמר פלמינג.

עוד כתבות

אנשים במקלט בשל מתקפת טילים מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום במשק: מי רשאי להיעדר מהעבודה והאם מקבלים שכר

בעקבות המתקפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף. באילו נסיבות מותר להישאר בבית, האם המעסיק רשאי לפטר עובד שלא הגיע, והאם ממשיכים לקבל שכר – כולל במפעלים המוגדרים "חיוניים"? ● גלובס עושה סדר

המומחים מסבירים - כך חיסול חמינאי ישנה את המציאות / צילום: Shutterstock

"תם עידן באיראן": המומחים מעריכים - כך המשטר האיראני יקרוס

החיסול ההיסטורי של המנהיג העליון עלי חמינאי דוחף את איראן לצומת של הכרעות ● מי יהיה היורש, איך מדיניות החוץ האיראנית תשתנה - ומה יקרה למנגנון הדיכוי הפנימי? ● המומחים מנתחים את ההתפתחויות ומעריכים: בלי השינויים האלה, המשטר האיראני יקרוס ● גלובס עושה סדר

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

נתקעתם בחו"ל? מתי ואיך תוכלו לחזור לישראל

המרחב האווירי סגור, ונתב"ג מושבת לפחות עד יום שלישי, ובינתיים כ־150 אלף ישראלים שוהים בחו"ל ואינם יכולים לשוב ארצה ● במשרד התחבורה נערכים למבצע דרך האבים מרכזיים באירופה, בארה"ב ובאסיה, ובמקביל נשקלת האפשרות לצו חירום שיצמצם זמנית את חובות חברות התעופה כלפי הנוסעים ● איך ייראה מבצע החילוץ, ומתי יתאפשר לטוס חזרה לישראל? ● גלובס עושה סדר

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

אזור הפגיעה בגוש דן / צילום: מד''א

הרוגה ו-20 פצועים בפגיעה ישירה בת"א

אחד נפצע קשה, היתר בינוני וקל ● גופת המנהיג העליון אותרה בין ההריסות. התיעוד הוצג לנתניהו ● טראמפ אישר שחמינאי חוסל ● אזעקות רבות לשטח ישראל משעות הבוקר • משמרות המהפכה תקפו עם כטב"מים וטילים בסיסים אמריקאיים במזרח התיכון; בדובאי, כוויית ובחריין נרשמו פגיעות ישירות • חיל האוויר ביצע את מטס התקיפה הגדול ביותר אי-פעם • עדכונים שוטפים

מערכת ynet (ארכיון) / צילום: דור מלכה

יואב זיתון הוא איש התקשורת שנעצר בחשד שביצע מעשה סדום בקטין בן 15

זיתון, הכתב הצבאי של ynet, נעצר בשבוע שעבר ● מחקירת המשטרה התברר כי הוא הכיר את הקורבן באפליקציית היכרויות, וזה סיפר לו על גילו הצעיר ● הקטין סיפר למשטרה כי זיתון הפיל אותו על הקרקע ואנס אותו באלימות קשה

עשן בטהרן לאחר התקיפה המשולבת של ישראל וארה''ב / צילום: AP

"אנשים ברחוב מחייכים זה לזה": איך העם האיראני מגיב למלחמה

הפעולה הצבאית של ארה"ב וישראל עוררה בהלה למזון, מים ומחסה ● חלק מאזרחי איראן מודאגים, אך רובם התעודדו מן הדיווח על מותו של מנהיג המדינה: "אני בוכה משמחה. עוד דיקטטור איננו"

אילוסטרציה: כפיר סיון

החנות נפגעה מטיל, הבעלים שרק סיים מילואים ראה מרחוק איך בוזזים אותה

בעלי רשת חנויות iBags ראה דרך מצלמות האבטחה שחלונות הראווה של הסניף התל אביבי שלו נופצו מההדף של אחד הטילים האיראנים - ולהפתעתו גילה כי לאחר מכן שלושה אנשים נכנסו לחנות הפרוצה ובזזו אותה

ביג פאשן גלילות / צילום: טלי בוגדנובסקי

קנס מלחמה: קונים ליד הבית ומשלמים עוד 30%. וגם: המוצר שהביקוש אליו זינק

כמו במערכה האיראנית הקודמת, גם הפעם ביג היו הראשונים להודיע על הקלות, מליסרון והכשרת היישוב הצטרפו, אך בעזריאלי טרם התקבלה החלטה ● ברשת הסטוק מדווחים על עלייה ברכישת מוצרים לבית, ובעולם הקולנוע והחשמל על ביקושים למסכי טלוויזיה קטנים

חניה בתל אביב / צילום: Shutterstock, Adi Shpigel

בשיא המלחמה: הצעד של העיריות שיסייע לתושבים ולמבקרים

החל מהיום (א') תושבים ומבקרים בתל אביב יזכו לחניה חינם בכחול לבן - באמצעות האפליקציות פנגו וסלו ● גם בירושלים, בחיפה ובקריית אתא פתחו במהלך דומה: "מחויבותנו העליונה היא להקל על הנטל ולהעניק לתושבים שקט נפשי ככל הניתן", אמר ראש העיר

יירוטים / צילום: Shutterstock, GERSHBERG Yuri

המומחית שמסבירה: למה איראן לא מצליחה לייצר מטחים משמעותיים

"אם לאיראן הייתה יכולת להוציא מטח כבד היינו רואים אותה כבר", אומרת הילה חדד־חמלניק, מנכ"לית Moonshot ובעבר חברה בצוות הפיתוח של כיפת ברזל ● לדבריה, מערך הטילים האיראני נפגע קשות ביוני האחרון - נתון שמקל על ההגנה האווירית הישראלית ● עם זאת, היא מדגישה: הסכנה לא חלפה, וגם שברי טילים עלולים לגרום לנזק כבד

שדרות / צילום: Shutterstock

העיר בה לא נשמעה אפילו אזעקה אחת במערכה הנוכחית מול איראן

לפי נתוני אזעקות שנאספו מאז פתיחת המערכה, שדרות לא חוותה ולו התרעה אחת, בעוד שבגוש דן ובצפון נרשמו עשרות אזעקות בתוך יום וחצי בלבד ● כך נראית מפת ההתראות במערכה מול איראן

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן בנובמבר / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המדינה המפתיעה שתמכה בתקיפה באיראן והסכסוך שיכול להגיע לקיצו

"סעודיה שוקלת צעדיה מחדש לאחר המתקפה האיראנית", אומר לגלובס מומחה למפרץ הערבי ● מה מנחה את ריאד, איך משפיע המשבר מול איחוד האמירויות ולמה יורש העצר הסעודי מעדיף שהמשטר יפול?

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד 7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

המניה שמחקה 60% משוויה ואלו שירוויחו מהמלחמה

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

אזור הפגיעה הישירה בבית שמש / צילום: דוברות מד''א

הפגיעה הישירה במקלט בבית שמש: "תרחיש נדיר אבל אפשרי"

המהנדס הראשי של פיקוד העורף לשעבר: "בשימוש בטילים מהסוג שראינו לאחרונה, פגיעה ישירה הופכת לשאלה של 'מי ישב איפה ובאיזו תנוחה'"

עתליה שמלצר ז''ל, נשיאת קבוצת שלמה / צילום: עזרא לוי

עתליה שמלצר, בעלת השליטה בקבוצת שלמה, הלכה לעולמה

שמלצר כיהנה כנשיאת ובעלת השליטה של קבוצת שלמה, אחת מקבוצות האחזקות הפרטיות הבולטות והמשפיעות בישראל ● לאחר פטירתו של מייסד הקבוצה, שלמה שמלצר ז"ל, הובילה את הקבוצה והיוותה דמות מפתח בה

 

מטוס הקרב הטורקי KAAN / צילום: Reuters, Anadolu

מטוס העתיד של ארדואן, הרוכשת המפתיעה וההתנגדות האמריקאית

התעשיות הביטחוניות הישראליות מגבירות מאמצים באמריקה הלטינית, רפאל מקימה מפעל מנועים רקטיים בארה"ב, מפרולייט משיקה סמן לייזר חדש, וטראמפ מפעיל לחץ נגד עסקת מטוסים טורקית לסעודיה ● כל מה שקרה השבוע בתעשיות הביטחוניות עוד לפני שפרצה מלחמה

בניין שנפגע מטיל איראני בתל אביב / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המהנדס שטוען: "זו הסיבה שתל אביב הפכה למוקד פגיעות"

לדברי המהנדס ישראל דוד, הסכנה היא במיוחד לבניינים 60 עד 80 שנה, שנבנו "בלי מיגון ובלי חוסן קונסטרוקטיבי" ● וגם איפה הוא מעדיף להישאר בזמן אזעקה?