סמי תורג'מן, יו''ר חברת נגה / איור: גיל ג'יבלי
כהונת יו"ר נגה, סמי תורג'מן, הוארכה ברגע האחרון, לאחר שהייתה אמורה להסתיים מחר, ב-10 ביוני. תורג'מן יכהן כעת עד 10 ביולי, זאת כשעדיין לא מונה יו"ר חדש. נוסף על כך, לחברה, המנהלת את רשת החשמל, אין מנכ"ל קבוע כבר קרוב לחצי שנה. רשות החברות כבר התריעה בפני נגה על הצורך למנות מנכ"ל בהקדם, וכרגע היא תתקשה לקדם החלטות אסטרטגיות.
● רשות המסים בונה על 120 מפקחים חדשים שיעזרו לה למלא את הקופה
● הנתונים נחשפים: באיזו עיר בישראל מרוויחים הכי הרבה
מאז שפוצלה מחברת החשמל ב-2018, במסגרת הרפורמה בחשמל, מנהלת חברת נגה את רשת החשמל בישראל. התפקיד שלה כפול: היא אחראית על הסחר בחשמל, כלומר הקנייה מתחנות הכוח והמכירה ללקוחות והתפעול והשמירה על המערכת, וכן גם על פיתוח וניהול התשתית. כלומר, היא קובעת את יעדי הקמת ופיתוח תשתית החשמל, בזמן שחברת החשמל היא זו שמבצעת את העבודה בפועל.
חברת החשמל עדיין אחראית על כ-40% מייצור החשמל בישראל, ולכן הניהול של הרשת והתשתית עבר לנגה כחברה נפרדת, כדי למנוע ניגודי עניינים. בעקבות הצורך להקים מחלקת סחר ולנהל את רשת החשמל, תקציב נגה גדל דרמטית והגיע ל-450 מיליון שקל בשנת 2024.
האיש החזק בנגה מאז הקמתה הוא האלוף במיל' סמי תורג'מן, שמונה ליו"ר עם הקמתה ב-2018. תחתיו עברו שני מנכ"לים, יורם כהן בין 2019 ל-2021 ושאול גולדשטיין בין 2022 ל-2024, אך הוא הסתכסך עם שניהם והוביל לפרישתם.
אירועים שונים במהלך תקופתו של תורג'מן הביאו את רשות החברות למנות בודק חיצוני לחברה, שטיוטת הדוח שלו פורסמה בגלובס. הוא תיאר "חולשות בקיום ממשל תאגידי תקין וחולשות במנגנוני הפיקוח והבקרה" של נגה, וטען כי היו"ר "פעל לעתים בדרך לא נכונה בכל הקשור להפרת כללי הממשל התאגידי התקין".
כדי למנות מנכ"ל צריך קודם יו"ר
במהלך כחצי משנות קיומה של החברה, היא התנהלה בלי מנכ"ל קבוע, והיו"ר התנהל ישירות מול הסמנכ"לים, רובם "ירושה" מחברת החשמל. אחד מהם הוא סמנכ"ל התפעול שיקי פישר, ששימש גם כמנכ"ל בפועל בין כהונות המנכ"לים החל מיולי 2021 עד אוקטובר 2022, ושוב מינואר 2025 עד היום. בעקבות העיכובים, רשות החברות הוציאה מכתב לנגה, ובו היא דורשת למנות מנכ"ל חדש לחברה, אך לצורך כך יהיה צריך למנות יו"ר דירקטוריון חדש.
מרשות החברות נמסר כי "החובה לקיום הליך איתור לבחירת מנכ"ל היא באחריות הדירקטוריון. הרשות הודיעה לחברה כי יש לבצע הליך איתור ללא דיחוי. אם יושלם מינוי יו"ר דירקטוריון בקרוב, יש לאפשר לו להצטרף להליך הבחירה".
מחברת נגה נמסר: "הליך מינוי יו"ר לדירקטוריון חברת נגה נתון לסמכות שר האנרגיה והשר האחראי על רשות החברות. במקביל, דירקטוריון החברה החל לקדם את תהליך ועדת האיתור שתבחר מנכ"ל".
ממשרד האנרגיה נמסר: "סמי תורג'מן מכהן כיו"ר נגה, וכהונתו הוארכה היום על־ידי הוועדה ברשות החברות. מינוי יו"ר חדש נמצא כעת בשלבים מתקדמים, המסמכים הוגשו לרשות החברות, ואתמול אף התקיים ראיון עבור המועמד. מיד בסמוך למינוי היו"ר, יחל הליך איתור מנכ"ל חדש".
מדוד אמסלם, השר הממונה על החברות הממשלתיות, נמסר: "השרים בוחנים מספר מועמדים, ובקרוב ימונה יו"ר קבע. השר לא עוסק במינוי מנכ"לים".