גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתונים חדשים מגלים: מי המנכ"לים שעלות שכרם חצתה את ה-10 מיליון שקל?

התגמול של מנהלי החברות הגדולות בת"א גדל אשתקד ב-6% - כך לפי סקירה של קומפוויז'ן מקבוצת EY ● גידול חד במענקים למנכ"לים בעקבות שיפור בביצועי החברות - עמדו על 1.7 מיליון שקל בממוצע ● בהייטק מעדיפים לתגמל את הבכירים באופציות, ברשתות המזון בבונוסים

שכר המנכ''לים בבורסת תל אביב עולה / צילום: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
שכר המנכ''לים בבורסת תל אביב עולה / צילום: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עלות התגמול שקיבלו המנכ"לים בחברות הגדולות בבורסה בתל אביב עלתה בשנה החולפת ב-6% בממוצע לעומת השנה שקדמה לה, ל-5.6 מיליון שקל - כך עולה מסקירת תגמול הבכירים שביצעה חברת קומפוויז'ן, המתבססת על הדוחות לשנת 2024 שפרסמו 114 חברות המשתייכות למדד המוביל ת"א 125. הסקירה אינה כוללת את תגמולי הבכירים במספר חברות גדולות, ובהן נייס וטבע המובילות מדי שנה את דירוגי שכר הבכירים (בשל נתוני תגמול "חריגים מאוד").

הצפת הערך באיטורו נמשכת: בכמה תפח שווי ההחזקות של משפחות ברקת ואסיא
המיליונרים של מיטב: המניה בשיא, והבכירים נפגשים עם הכסף
הנתונים נחשפים: באיזו עיר בישראל מרוויחים הכי הרבה

על פי נתונים הסקירה, התאפיינה השנה החולפת בעלייה לא רק בעלות השכר של המנכ"לים, אלא גם בזו של יושבי ראש הדירקטוריון בחברות הגדולות. התגמול לו זכו היו"רים אשתקד עלה ב-7% ועמד בממוצע על 3.5 מיליון שקל.

בבחינת המגמות בעלויות התגמול על פני שלוש השנים האחרונות, נמצא כי בעוד שחבילת השכר והמענקים של היו"רים בחברות הגדולות עלתה בממוצע ב-14%, זו של המנכ"לים נותרה ללא שינוי משמעותי. ההסבר: בשנת 2023 שבה פרצה המלחמה נרשמה ירידה בתגמול הממוצע שקיבלו, על רקע החלטת חלק מהם לוותר על רכיבים משכרם עד להתבהרות המגמה בכלכלה.

כאשר משווים את עלות שכר הבכירים שכיהנו בתפקידם אשתקד וגם בשנת 2023 (קרי במשך השנתיים האחרונות), מתקבל זינוק שנתי דו-ספרתי של 11% בתגמול אצל המנכ"לים הללו (85 במספר) ושל 13% אצל היו"רים (47 שכיהנו במהלך השנתיים האחרונות).

מחברי הסקירה סבורים כי "המגמה השנה אינה נובעת רק משינויים במבנה החבילה, אלא כנראה גם מביצועים טובים יותר של החברות, כפי שמתבטא בעיקר ברכיב המענקים". כך לצד עלייה מתונה (3.4%) בתגמול הקבוע, חלה עלייה משמעותית יותר במענקים (7.6% בממוצע) שנובעים משיפור בתוצאות העסקיות של החברות (גידול ממוצע של 28% ברווח הנקי). התגמול ההוני נותר על פי הסקירה ללא שינוי משמעותי בממוצע.

הדואליות נדיבות יותר

חברת קומפוויז'ן (Compvision) שהכינה את סקירת מגמות התגמול, השלימה מוקדם יותר החודש את מיזוגה עם פירמת הייעוץ וראיית החשבון EY. קומפוויז'ן, בניהולו של אבי ניר, מתמחה בפיתוח פתרונות בתחומי השכר, התגמול וניהול ההון האנושי עבור חברות ציבוריות ופרטיות במשק, והיא תפעל כיחידה עסקית בתוך EY.

חבילת התגמול של הבכירים בחברה ציבורית כוללת שלושה רכיבים עיקריים: רכיב קבוע (קרי עלות שכר והוצאות נלוות), מענק במזומן ותגמול הוני (שמורכב לרוב מאופציות למניות החברה).

בקומפוויז'ן מציינים כי שנת 2024 התאפיינה ב"היפוך מגמות", קרי עלייה בתגמול אצל מנכ"לים ובכירים נוספים בחברות לאחר ירידה בשנה הקודמת. ההסבר לכך נעוץ לטענתם בגידול במענקים ששולמו אשתקד, כנגזרת של השיפור בביצועי חברות רבות לעומת שנת 2023.

ממצאי הסקירה מלמדים עוד כי מנכ"ל של חברה דואלית, שמניותיה נסחרות גם בתל אביב וגם בוול סטריט, מרוויחים בדרך-כלל יותר: עלות התגמול הממוצע של מנכ"ל כזה (לא כולל בחברות טבע ונייס, שהיו מעלות את הממוצע עוד יותר) עמדה אשתקד על 10.1 מיליון שקל, כפול ממנכ"ל בחברה הנסחרת בתל אביב בלבד (5.3 מיליון שקל). מה שיכול להסביר זאת הוא שיעורן הגבוה של חברות טכנולוגיה דואליות, שבהן התגמול (הכולל רכיב הוני נכבד) נדיב יותר מאשר בחברות תל אביביות.

הבדלים בתפיסת התגמול

עוד עולה מנתוני סקירת התגמול, כי המענק הממוצע למנכ"ל בחברה הנסחרת במדד ת"א 125 עמד אשתקד על 1.7 מיליון שקל - עלייה של 24% בתוך שנה. ב-2023 ירד הבונוס הממוצע בכ-16%, כך שעל פני שנתיים העלייה מתונה יותר (4.5%). בכל הנוגע לרכיב התגמול ההוני (אופציות), לא נרשם גידול משמעותי אשתקד, והמענק הממוצע ליו"ר בחברות הגדולות עמד על 640 אלף שקל.

בענף המסחר והשירותים, שכולל רשתות מזון כמו שופרסל או רשתות אופנה כמו פוקס, בלט רכיב הבונוסים שהיווה 46% מתנאי התגמול הכוללים (2.7 מיליון שקל בממוצע). הבונוסים היו גבוהים גם בענפי התעשייה וההשקעה והחזקות, כשהיוו כ-34% מתנאי התגמול הכוללים בכל אחד מהם.

סקירת מבנה התגמול של המנכ"לים עצמם מלמדת על שונות גדולה בין הסקטורים העסקיים. בתחום הטכנלוגיה רכיב התגמול ההוני הממוצע הוא הגבוה ביותר והיווה כמעט מחצית (45%) מהסך. רכיב זה עמד בממוצע על 3.1 מיליון שקל, למול 2.3 מיליון שקל לרכיב התגמול הקבוע (בעיקרו שכר).

זאת בעוד שבתחום השירותים הפיננסיים (בנקים וביטוח) עמד רכיב התגמול ההוני הממוצע על 0.5 מיליון שקל בלבד, מול תגמול קבוע של 1.3 מיליון שקל. זאת בין היתר בשל הוראות חוק שכר הבכירים, שמגביל את גובה שכר הבכירים בענפי הפיננסים.

התגמול ההוני למנכ"לים היווה רכיב קטן גם בענף המסחר והשרותים (15% מהתגמול הכולל), 0.9 מיליון שקל מול תגמול קבוע של 2.3 מיליון שקל.

השונות ברכיבי התגמול בין הענפים השונים, אומרים בקומפוויז'ן, "משקפת ככל הנראה הבדלים מבניים ואסטרטגיים בתפיסת התגמול. ענף הטכנולוגיה, המאופיין בפעילות חדשנית ובצמיחה מואצת, עושה שימוש רחב בכלי של תגמול הוני כחלק מהנעת מנהלים לטווח ארוך. לעומתו, בענפים שבהם רמות האי-ודאות או פוטנציאל הצמיחה נמוכים יותר, עיקר התגמול מתבסס על רכיב קבוע ועל מענקים המבוססים על ביצועי החברה, וכן הביצועים האישיים של המנכ"ל".

לאישה עדיף להיות יו"ר

באשר לשכרן של מנהלות בחברות הציבוריות, מחברי הסקירה מציינים כי אחוז הנשים בתפקידים בכירים בחברות הגדולות נמוך מאוד, וכך גם שכרן ביחס לזה של גברים בתפקיד דומה, למעט בתפקיד היו"ר.

6 נשים שימשו אשתקד בתפקידי יו"ר בחברות שנסקרו, לעומת 5 בשנת 2023, כאשר שכרן הממוצע היה גבוה ב-21% משל הממוצע אצל יו"רים גברים. עם זאת, בקרב המנכ"לים הפער היה לרעתן: 4 נשים כיהנו בתפקיד מנכ"ל בחברות המדד ב-2024, מול שתיים בלבד שנה קודם לכן. שכרן הממוצע היה נמוך ב-9% מזה של מנכ"לים גברים. ב-2023 שכרן הממוצע של 2 מנכ"ליות היה נמוך ב-13%.

בקומפוויז'ן מציינים כי "ב-2024 ייצוג הנשים בתפקידי יו"ר דירקטוריון, מנכ"ל ומנכ"לי חברות בנות נותר נמוך - כמעט ללא שינוי ביחס ל-2023. בכל הקבוצות נמדד פער בשכר לרעת הנשים, למעט בתפקיד יו"ר דירקטוריון".

עוד כתבות

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל