גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיצד תיראה אומהה בלי האורקל?

וורן באפט הפך לשם נרדף לעיר הולדתו שבנברסקה, ונוכחותו של המיליארדר ממריצה את הכלכלה המקומית, מושכת תיירים וממלאת כנסים שנתיים, שמזרימים אליה 22 מיליון דולר בשנה ● בזמן שהמשקיעים עוסקים בדמותה של ברקשייר בעקבות פרישתו, התושבים תוהים מה יעלה בגורל אומהה ● פרויקט מיוחד

מטה ברקשייר האת'וויי באומהה. השפעה עצומה על העיר / צילום: Shutterstock
מטה ברקשייר האת'וויי באומהה. השפעה עצומה על העיר / צילום: Shutterstock

למשקיעים ברחבי העולם יש שאלות רבות לגבי עתידה של ברקשייר האת'ווי, בעקבות עזיבתו הקרבה של וורן באפט את התפקיד הבכיר בחברה. גם לעיר אומהה שבנברסקה יש כמה שאלות.

נוכחותו של באפט יצרה כאן במשך עשרות שנים אקלים כלכלי משלה. עשרות אלפי אנשים מתאספים באומהה לכנס המשקיעים השנתי של החברה, אשר לבדו מזרים לפחות 22 מיליון דולר לכלכלה המקומית. הילת הקסם האופפת את באפט מושכת תיירים סקרנים גם בשאר ימות השנה.

"אני מודה שבכל פעם שאני מקבל עדכון חדשותי בטלפון שלי על באפט, נשימתי נעצרת", אמר אדם רפטי (33), מורה בתיכון שכהשלמת הכנסה מדריך סיורים בני שעתיים המתמקדים בחייו של המשקיע האגדי באומהה. הסיורים כוללים עצירות בבית הצנוע, שמחופה בקורות עץ לבנות, וחיה בו משפחתו של באפט כשנולד, במקום מגוריו הנוכחי בשכונת דנדי ובמקום שבו שכנה חנות המכולת המקורית של סבא־רבא שלו, שכיום ניצב בו בניין משרדים ממשלתיים.

באפט, שכבר שנים רבות מכונה "האורקל מאומהה", חי בעיר רוב חייו. במכוון שמו אינו מופיע על שום רחוב או כביש מהיר - הוא דחה בקשות מעין אלה.

אך חייו נשזרו בקהילה המונה כ-483 אלף איש, חיים שקטים מלאים בהנאות פשוטות, כולל ארוחות בוקר של מקדונלד'ס וסטייקים במסעדה האהובה עליו. לעומת זאת, ישנם כנסי המשקיעים של ברקשייר - שמושכים אליהם המוני מעריצים שבאים לשמוע אותו מדבר באריכות על עסקים ועל החיים. האירועים נעשו אפילו מוקדים חמים למיזוגים רומנטיים.

באפט בסניף דיירי קווין באומהה. עם מנכ''ל הרשת לשעבר ג'ון גיינור / צילום: ap, Dave Weaver

"זה מזכיר מאוד כנס של מלחמת הכוכבים", כך הסביר פעם לרפטי אחד מלקוחותיו: "אתה אומר לאנשים שאתה הולך לזה והם לא מבינים את הקטע, אבל ברגע שאתה שם, האנשים האחרים שנמצאים שם, הם מבינים".

"הוא בהחלט אטרקציה, לצד גן החיות שלנו"

אריכות חייו, תהילתו וכהונתו בברקשייר הפכו את באפט לשם נרדף לאומהה. ראשת העיר ג'ין סטותרט סיפרה שבכל פעם שהיא פוגשת אנשים במהלך נסיעות או טיולים, נושא השיחה נסב על התושב המפורסם. "השאלה הראשונה היא תמיד: האם פגשת את וורן באפט?", אמרה.

באומהה ציפו אמנם זה מכבר שבאפט יפרוש, אך עיתוי הבשורה שנשמרה בחשאי עדיין תפס אנשים בהפתעה, אמרה סטותרט. לדבריה, החדשות הביאו לעצבנות ולתחושת חוסר ודאות לגבי עתידה של ברקשייר ועתיד הכנסים השנתיים שלה.

תדמית הבחור הנורמטיבי של באפט מסווה את השפעתו העצומה על אומהה. אמנם אליפות ליגת המכללות בבייסבול הנערכת בכל חודש יוני היא שמביאה את רוב ההכנסות לעיר, אך אסיפת ברקשייר השנתית היא הכנס הגדול ביותר, אמרה דבורה וורד, מנהלת Visit Omaha. הסוכנות שלה מעריכה שאירוע הבייסבול מניב 115 מיליון דולר, והאסיפה של ברקשייר מוסיפה 22 מיליון דולר, ומצטרפת לעוד הכנסות מפגישות בשולי האסיפה באותו סוף שבוע.

תור משקיעים מחוץ לאסיפה השנתית. ''מזכיר מאוד כנס של מלחמת הכוכבים'' / צילום: ap, Rebecca S. Gratz

"הוא בהחלט אטרקציה, לצד גן החיות שלנו, הידוע בעולם", אמרה וורד על באפט.

באפט מפורסם בהעדפתו לסגנון חיים של המעמד הבינוני, למרות עושרו העצום. הוא גר באותו הבית כבר יותר משישה עשורים ואוהב לצאת לאכול במסעדת הסטייקים Gorat’s Steak House. הוא ידוע בחיבתו למנה של סטייק טי־בון במשקל 600 גרם (60 דולר), מנה כפולה של תפוחי אדמה מטוגנים בסגנון האש־בראונס (12 דולר, ללא גבינה או בצל) ומשקה קל. התפריט כולל גם מנה ראשונה של "ביצים ממולאות של מיליארדר" תמורת 14 דולר.

אדם המדורג בעשירייה הפותחת של בעלי ההון בעולם יכול כמובן להרשות לעצמו לסעוד במקום מפואר יותר, אך המסעדה משקפת את העדפות "מעמד הפועלים" של המיליארדר, אמר חבר הקונגרס הרפובליקני מטעם נברסקה, דון בייקון.

בייקון סיפר כי הוא פעם אמר לבאפט שהוא רוצה להציע חוק שיקרא לכביש בין־מדינתי בעיר על שם משפחתו של המשקיע. אביו הרפובליקני של באפט ייצג את האזור בקונגרס בחלק משנות ארבעים והחמישים, כך שזה נראה הולם.

"הוא ביקש ממני לא לעשות זאת", אמר בייקון. "הוא צנוע מטבעו".

"להמשיך להיות הוודסטוק של הקפיטליזם"

סגנון החיים הנינוח הזה הוא דוגמה לאנשים משני הקצוות של ספקטרום ההכנסות, אמר אריק קרל, מפקח פיתוח מוצר באומהה בחברת Oriental Trading. זו חברה בבעלות ברקשייר המתמחה במוצרי מסיבות, יצירה, מתנות קטנות וציוד לבית ספר במחירים נוחים.

המסעדה המועדפת על באפט. אוהב סטייק טי-בון ב-60 דולר / צילום: Shutterstock

"אתה לא חייב לתת למעמד שלך לעלות לך לראש ולהפוך למין דיווה כזה, אתה יודע", אמר קרל, שלבש חולצת ריצה ורודה של Oriental Trading. "אז כן, הוא סוג של דוגמה טובה לאמריקאי טיפוסי".

קרל בדיוק סיים 5 ק"מ של מרוץ "השקע בעצמך" במרכז העיר אומהה ביום ראשון, שהוא חלק מסוף השבוע לבעלי המניות.

גרג הייגן, חתם ביטוח בגמלאות בן 68 מאומהה, שרץ גם הוא את ריצת 5 הק"מ, נזכר שקרא בשנות ה־20 לחייו על פילוסופיית ההשקעה של באפט. הוא אמר שהעצה עזרה לו להתקדם אל עבר פרישה בטוחה.

הייגן מאמין שילדיו של באפט ואחרים שעשו את הונם מהשקעות בברקשייר ימשיכו לתמוך באומהה, אף כי הוא חושש שהחברה עלולה לאבד את מחויבותה לעיר ללא המנהיג הוותיק שלה. "החשש הגדול שלי הוא, האם מישהו ינסה עכשיו להזיז את התאגיד?", אמר.

ברקשייר לא השיבה מיד לשאלה בנוגע לתוכניותיה, אך בעבר אמרו גורמים רשמיים שהחברה לא תעזוב את מטה החברה באומהה.

הית' מלו, מנכ"ל לשכת המסחר של אומהה רבתי, אמר שהוא מצפה שבאפט ותומכיו ימשיכו להפוך את האספות השנתיות של ברקשייר לאירועים מרכזיים. "אנשים ימשיכו לבוא ואני חושב שהחובה תהיה מוטלת לא רק עלינו, אלא גם על רבים אחרים באזור המטרופולין, להמשיך ולהפוך את אומהה ל'וודסטוק של הקפיטליזם'", הוא אמר.

מלו מקווה לשכנע את אייבל, המנכ"ל העתידי, לעבור מאיווה ולגור באומהה. הוא יכול גם לדמיין מוזיאון וורן באפט ביום מן הימים, בברכת המשפחה.

רוד ג'ול, יועץ השקעות מאומהה, בילה חלק מבוקר יום ראשון בסיוע למעריצי באפט שהגיעו מחוץ לעיר. הוא צילם אותם במקדונלד'ס האהוב על באפט. הוא גם לקח מבקר אחד לסיור פרטי באומהה, כולל ליד ביתו של באפט, לאחר שהם פתחו בשיחה.

ג'ול אמר שראה את באפט ברחבי העיר, כולל במסעדות מקומיות. והוא מקווה שזה יימשך גם כעת כאשר בן התשעים יפתח את הפרק הבא והנינוח של חייו, ועדיין יהיה מעורב בעסק.

"נקווה שיש לפניו עוד עשר שנים בחברה", אמר ג'ול.

עוד כתבות

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה יורדות ומושכות את נאסד"ק למטה

נאסד"ק יורד ב-0.6% ● תשואות האג"ח האמריקאיות מטפסות לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"