גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ביל אקמן יהפוך לאורקל של השוק?

הוא מחפש חברות שזקוקות לזעזוע, לא מהסס להתעמת עם הנהלות ושילם 23 מיליון דולר על פנטהאוז במנהטן ● ביל אקמן מנסה למצב את עצמו כיורש האמיתי של המשקיע האגדי: "התנצלותי למר באפט, אבל הווארד יוז תהפוך לברקשייר מודרנית" ● אך המיליארדר היהודי מביא גישה שונה לחלוטין ● פרויקט מיוחד  

ביל אקמן / צילום: Reuters, Richard Brian
ביל אקמן / צילום: Reuters, Richard Brian

את המכתב השנתי לבעלי המניות, שכתב וורן באפט לפני כשנה, הוא תיבל בנימה פילוסופית על תמותת האדם מול תוחלת החיים של החברה שבנה. "חברות נעלמות מסיבות רבות, אך בניגוד לבני אדם, הזדקנות כשלעצמה אינה קטלנית. ברקשייר של היום צעירה בהרבה מזו של 1965. ואני, בן 94, לא ייקח זמן רב עד שגרג אייבל יחליף אותי כמנכ"ל ויכתוב את המכתב הזה". ואכן, לא לקח הרבה זמן, ולפני כחודשיים (תחילת מאי) הוכרז אייבל רשמית כמנכ"ל הבא של ברקשייר - סוף עידן של יותר מ־60 שנה.

למרות זאת, קשה להגיד שאייבל הוא ממשיך מורשת באפט, האורקל של השוק. הוא חסר את הרקע והניסיון של קודמו המיתולוגי, וגם בוול סטריט לא נרשמה התלהבות, ומניית ברקשייר ירדה בכ-12% מאז הודעת הפרישה (תחילת מאי) ועד ה-10 ליולי.

אם מחפשים את היורש האמיתי של באפט, זה שכל העיניים יהיו נשואות אליו, ייתכן שהוא בכלל נמצא מחוץ לברקשייר. אחד המועמדים הבולטים לכך הוא ביל אקמן, יהודי שהקים את קרן הגידור המצליחה פרשינג סקוור בשנת 2004.

אם תשאלו את אקמן - זה מה שהוא רוצה. על הרעיון הזה הוא רמז לראשונה בתחילת השנה במכתב למשקיעים. "התנצלותי למר באפט, אבל הווארד יוז (החברה שבה אקמן הוא בעל המניות הגדול ביותר - ב"ב) תהפוך לברקשייר מודרנית", כתב. "נאמץ עקרונות דומים לאלה של ברקשייר לטווח ארוך ובמיקוד בבעלי המניות".

אפשר בהחלט לתהות איך זה מסתדר עם העובדה שרק לפני שלושה חודשים כינה אקמן את אסטרטגיית ההשקעה של באפט "שמרנית מדי", וטען שהעסקים של ברקשייר ככל הנראה יתנהלו טוב יותר תחת המנכ"ל הבא. אבל לצד זאת הוא כתב ברשת החברתית X: "לראשונה שמעתי על וורן באפט מחבר ללימודים כשהייתי בן 20. כשקראתי לראשונה את מכתב בעלי המניות של ברקשייר האת'וויי - זה מה שהעניק לי את ההשראה להפוך למשקיע".

כך או כך, הרבה מים עברו מאז בנהר ההדסון, ועתה, ארבעה עשורים ומיליארדי דולרים אחרי, אקמן עושה את צעדיו הראשונים בניסיון ללכת בעקבות באפט.

"לא נתחיל עם פילים"

בתחילת שנות השישים לקח באפט חברת טקסטיל קטנה בשם ברקשייר האת’וויי והפך אותה לחברת אחזקות. "הברקשייר" שאקמן בחר כדי להגשים את חזונו היא חברת נדל"ן בשם הווארד יוז.

למעשה, מדובר באסופת נכסים בארה"ב שהרכיב התעשיין והמיליארדר המתבודד הווארד יוז. כשמת בשנות השבעים הנכסים נרכשו בידי ג'נרל גרות' פרופרטיז. ב־2008, כשהחברה הייתה בתחתית, רכש אקמן 20% ממנה - הימור מוצלח שלימים העניק לחברה שלו רווח של יותר מ־1.5 מיליארד דולר. שנתיים אחר כך פיצל אקמן את הנכסים שלה והתבסס עליהם כדי להקים את הווארד יוז.

בתחילת מאי, יומיים אחרי שבאפט הכריז על יורשו הרשמי, הוציא אקמן את תוכניתו אל דרכה. באמצעות הון שגייסה קרן הגידור שלו פרשינג סקוור בשנה שעברה ממשקיעים חיצוניים, רכש מניות בהווארד יוז בשווי 900 מיליון דולר ובפרמיה של כ־50% על מחיר השוק, כדי להיות בעל המניות הגדול ביותר בחברה (47%). אקמן מצדיק את הפרמיה בכך ששווי השוק של הווארד יוז (4.1 מיליארד דולר) נמוך בהרבה משווייה בספרים - הנהלת החברה מעריכה את שווי נכסיה ב־5.85 מיליארד דולר. "זה לא עסק שוול סטריט נתנה לו ערך הוגן", אמר.

כעת אקמן גם חוזר לתפקיד יו"ר הדירקטוריון, שממנו פרש לפני שנה, ומנהל ההשקעות הראשי של פרשינג סקוור יהיה אחראי על ניהול תיק ההשקעות של הווארד יוז. נוסף על כך, פרשינג סקוור תגבה מהווארד יוז תשלום רבעוני.

אבל כדי להיות באפט הבא אקמן יצטרך לקחת את חברת הנדל"ן הזואת, שכונתה בעבר בידי אחד המתחרים shit company, למכונה ליצירת עסקאות. זאת ללא היתרון שמיצה באפט עד תום - שימוש מבריק בחברות הביטוח שלו כדי לממן את רכישותיו. בעגה קוראים לזה float - במקום לגייס כסף מהלוואות או ממשקיעים, באפט השתמש בכספי הפרמיות של חברות הביטוח שבבעלותו: כסף שהתקבל מלקוחות, אבל טרם שולם להם בתביעה. בעזרת float של מיליארדי דולרים ובעלויות מימון אפסיות הוא השקיע בחברות ענק כמו קוקה־קולה, אמריקן אקספרס, אפל ועוד.

בעקבות כך אקמן אמר כי ייתכן שהווארד יוז תרכוש או תקים חברת ביטוח. "המודל הזה לא חמק מעינינו". אבל זה לא כל כך פשוט - הקמת חברת ביטוח דורשת אישורים רבים, רזרבות הון ומעקב רגולטורי קפדני. זה תהליך איטי ויקר בענף ששולטות בו ענקיות עם יתרון לגודל, ניסיון ושמות מבוססים.

כמו כן, יש לציין כי השלבים הראשונים בתוכנית הרחבה יותר של אקמן מגיעים גם בתקופה כלכלית מסוכנת, עם תנודתיות עצומה בשווקים העולמיים, שנגרמה בשל מדיניות הסחר והמכסים של טראמפ. אקמן מצדו דווקא רואה בכך הזדמנות. "אני חושב שהתזמון שלנו לא יכול היה להיות טוב יותר," הוא אמר. "הזמן הטוב ביותר להשקיע הון ולקנות חברות הוא כאשר יש תנודתיות ואי־ודאות. אז המזומן הוא הנכס הכי יקר".

אקמן גם דוחה את הרעיון שלחברת האוורד יוז יש יותר מכשולים מאשר לברקשייר. "נקודת הפתיחה שלנו, יחסית לזו של ברקשייר בשנות השישים, טובה לאין ערוך", אמר לפייננשל טיימס. "בניגוד למצב תעשיית הטקסטיל בארה"ב ב־1965, תעשיית בניית הערים בארה"ב, במקומות שבהם מתגוררים אנשים ב־2025, היא עסק מעולה".

לצד זאת, אקמן בהחלט מודע למגבלות המימוניות שלו. "אנחנו לא נתחיל עם פילים, אלא עם בעלי חיים קטנים", אמר והתכתב עם דבריו של באפט, שהוא "יוצא לצוד פילים".

פשטות מול סגנון נוצץ

ואחרי הכול, באפט ואקמן הם נציגים בולטים של גישות שונות לניהול הון: באפט מזוהה עם סבלנות ופשטות, ואילו אקמן משקיע אקטיביסטי שלא מהסס להתעמת עם הנהלות או עם כל שוק שמאתגר אותו. הרגל שתיית הקולה צ’רי של באפט ותובנות ההשקעה הפשוטות שלו מנוגדות בחדות לאקמן, שמאמץ סגנון פיננסי נוצץ ומשמיע דעות שנויות במחלוקת ברשתות החברתיות. האורקל מאומהה גר באותו בית בנברסקה כבר יותר מ־50 שנה; אקמן שילם 23 מיליון דולר על פנטהאוז במנהטן.

בעוד באפט מקפיד לרכוש מניות של חברות עם מותג חזק ותזרים יציב, להחזיק בהן עשורים וכמעט לא להתערב בניהולן, אקמן מחפש חברות שזקוקות לזעזוע. הוא נכנס, משפיע ולפעמים גם יוצא בתוך שנים בודדות - אך לעתים קרובות מותיר אחריו שובל של כותרות. בניגוד לרוגע הכמעט בודהיסטי של הבאפטיזם, אקמן מביא איתו דרמה, מינוף ושימוש אגרסיבי בתקשורת.

אקמן שונה גם בגישתו לשוויי חברות. "באפט בדרך כלל לא היה מוכן לשלם מחיר גבוה עליהן", אמר אקמן, "הוא מאוד מאוד ממושמע. אני לא מכיר עסק שהוא רכש ושילם עליו יותר מפי עשרה מהרווח". זו כמובן אמת חלקית - באפט אמנם חיפש עסקים שנסחרים במחיר מציאה, אבל את אפל, האחזקה הכי גדולה של ברקשייר, הוא רכש ב־2016 במכפיל 14.

מה שבכל זאת משותף לשניהם הוא ההצלחות הגדולות והכישלונות הצורבים, ובעיקר - שניהם הוכיחו שהם יודעים לעשות כסף. מאז הקמתה בשנת 2004, לפי בלומברג, הקרנות של פרשינג סקוור הניבו תשואה שנתית ממוצעת של 19.8% לאחר דמי ניהול - כמעט זהה לרקורד של באפט, 19.9% לאורך 60 שנה. כאשר מחשבים גם את דמי ההצלחה, התשואה נטו של אקמן יורדת בכ־3%.

טראמפ מציג את תוכנית המכסים. אקמן ראה בכך הזדמנות: ''הזמן הטוב ביותר להשקיע הוא כשיש אי-ודאות'' / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"יש רק וורן באפט אחד"

כשמדברים על היורש של באפט, צריך לומר שאקמן הוא לא הראשון - היו כאלה שניסו את זה קודם. אנתוני גארה, עורך השקעות בפייננשל טיימס, אמר כי "לאורך השנים היו לא מעט חברות שניסו לחקות את ברקשייר. ניתן לבנות מבנים ארגוניים שמזכירים את ברקשייר, אבל לבנות את האמון וההון האמיתי עם בעלי המניות ועם בעלי החברות שמוכרים את עסקיהם, זו באמת המשימה הקשה. ועד כה, למרות שניסו, אף אחד בוול סטריט לא הצליח לשחזר אותה".

"יש רק וורן באפט אחד, ולעולם לא יהיה אחר", כתב ג'ייסון צוויג מהוול סטריט ג’ורנל במאמר בתחילת מאי. "אני מאמין שחזירים יצמיחו נוצות לפני שמישהו יעז לנסות להשתוות לוורן באפט".

כך או כך, בינתיים "לא נרשמה איזו התלהבות בסגנון 'הנה מגיעה ברקשייר האת'וויי הבאה'", אמר גארה. לפי שעה, גם המשקיעים של הווארד יוז לא מתרשמים, ומניית החברה ירדה בכ-9% מתחילת השנה.

עוד כתבות

מיכלית בריטית במיצרי הורמוז / צילום: ap, Morteza Akhoondi

תנועת הספינות במיצרי הורמוז צונחת - ומחיר המעבר מזנק

בעקבות המבצע נגד איראן, תנועת הספינות באזור הקריטי נחתכה בכ-70%, ובפייננשל טיימס מדווחים כי מחירי הביטוח לכלי השיט העוברים בו צפויים לזנק בחדות ● על אף שאיראן קראה לספינות שלא לעבור במיצרים, בבריטניה המליצו לימאים להתעלם מהקריאות ולנהוג בזהירות

איך תגיב הבורסה למלחמה מול איראן / צילום: Shutterstock

המומחים אופטימיים לגבי כיוון השווקים במלחמה. מה בכל זאת יכול לשבש את המצב?

מתן שטרית, הפניקס: "אחרי שהאבק שוקע, השווקים נוטים לחזור למגמה חיובית" ● מודי שפריר: "המגמה בתחילת המסחר תלויה בתוצאות שילכו ויתבהרו לגבי הצלחת המתקפה" ● אלדד תמיר: "בטווח הקצר מחירי האנרגיה יעלו, הדולר צפוי להתחזק והבורסות ירדו"

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הטבות הבנקים במלחמה: דחיית תשלומים, הלוואות ללא ריבית ותוספת גלישה לתקועים בחו"ל

הגופים הפיננסיים מציעים הקלות לאוכלוסיות השונות ● בנק לאומי מציע הקפאת משכנתא לשלושה חודשים; בנק הפועלים מציע חבילת גלישה והגדלת מסגרות בכרטיסי אשראי לשוהים בחו"ל; וישראכרט מציעה מוקד ייעודי לשוהים בחו"ל ודחיית הלוואות

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

אין לכם קליטה בממ"ד? זה מה שאפשר לעשות

כשנמצאים זמן רב בממ"ד, רבים עשויים להתקשות עם הקליטה הסלולרית ● מנקודת גישה בתוך הממ"ד, דרך מתאם רשת חשמל ועד טכנולוגיית ה-Mesh - אלו הפתרונות שקיימים בשוק וכדאי להכיר

קיר סטארמר בהצהרתו על המצב במזרח התיכון / צילום: ap, Jonathan Brady

יבשת חצויה: חילוקי הדעות באירופה ומי הוציאו הודעות גינוי נגד ישראל וארה"ב

אירופה ניצבת מול המלחמה באיראן ללא עמדה אחידה: חלק מהמדינות מגנות את טהרן, אחרות מבקרות את ישראל וארה"ב, ורובן קוראות להרגעת הרוחות ● בעוד האיחוד האירופי עצמו נדחק לשוליים ומסתפק בהצהרות זהירות על דיפלומטיה וחוק בינלאומי

בצלאל מכליס ואלי גליקמן / צילום: אסף שילה ישראל סאן, איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

הישראליות בוול סטריט שיושפעו הכי הרבה מהמבצע נגד איראן

מחר יגיבו השווקים לראשונה לפעולה הצבאית הישראלית-אמריקאית נגד איראן ● על רקע המבצע, גלובס מסמן את הישראליות בוול סטריט שצפויות לבלוט בשבוע המסחר, וגם את אלו שעשו תנועות משמעותיות במהלך סוף השבוע החולף

אזור נפילת טיל איראני בגוש דן / צילום: מד''א

הישראלים נערכו למלחמה: הסתערות על ביטוחי התכולה של רשות המסים

מאז יום שישי בבוקר נרכשו יותר מ-5,800 פוליסות, המאפשרות לקבל מהמדינה כיסוי של למעלה ממיליון שקל לריהוט, מכשירי חשמל ובגדים מעבר לפיצוי שמשלם מס רכוש ותמורת פרמיה שנתית של 0.3% בלבד ● מתחילת השנה נרכשו כבר 20 אלף פוליסות כאלה

ממ''ד / צילום: דוברות משרד הביטחון

מצב חירום עד יום שני: ההנחיות החדשות של פיקוד העורף

הוכרז מצב חירום מיוחד בעורף, והשמים נסגרו לטיסות אזרחיות ● הוטלו מגבלות נרחבות על פעילות המשק, החינוך וההתכנסויות ברחבי הארץ ● מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ואיך נערכים באתרי הבנייה?

כבר לא "רוקי" ו"קראטה קיד": לספורטאים בקולנוע היום יש נקודות חולשה

מסימון ביילס ועד הקאמבק של אליסה ליו - מהפכת הספורטאיות של העשור האחרון לא נולדה על הפודיום, אלא בהחלטה לעצור ולחזור לתחרות בתנאים שהן מנסחות לעצמן ● התופעה לא פוסחת על המסך ההוליוודי, שמחליף את הפוקוס מהשאלה "איך הם מנצחים?" ל-"מה נשאר מהם אחרי הניצחון?"

פלטפורמת ''פולימרקט'' / צילום: Shutterstock

עשרה סנט הפכו למיליון דולר: שישה חשבונות בפולימרקט ידעו בדיוק מתי להמר על מלחמה

חשבונות חדשים בפלטפורמת החיזוי פולימרקט רכשו חוזים במחיר של כעשרה סנט זמן קצר לפני הדיווחים הראשונים על פיצוצים בטהרן ● במקביל, היקף המסחר הכולל בחוזים שעסקו באפשרות של תקיפה חצה 529 מיליון דולר ועורר מחדש חששות לשימוש במידע פנים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

המרחב האווירי נסגר: מה לעשות אם יש לכם טיסה בקרוב?

בעקבות מתקפת המנע באיראן המרחב האווירי של ישראל נסגר ל-48 שעות ● נעצרו המראות ונחיתות ● נוסעים ישראלים שנתקעו בחו"ל מתבקשים ליצור קשר עם חברות התעופה שלהם

ד''ר אנג'לה עירוני / צילום: דוברות אסותא / עופר חג'יוב

המיילדת שהפכה למנהלת בית חולים והפרשה שהסעירה את המדינה

"לאחר שאח שלי עבר תאונת פגע וברח, שאילצה אותו לעבור ניתוח ראש מסובך, נולד החלום שלי להיות אחות בטיפול נמרץ נוירוכירורגי. לא היה מקום בתל השומר, אז התחלתי בגינקולוגיה" ● שיחה קצרה עם ד"ר אנג'לה עירוני, מנהלת בית החולים אסותא ראשון לציון והמרכז הרפואי אסותא רעננה

מתקן נפט באיראן / צילום: Reuters, Essam Al-Sudani

לאיראן יש מהלך אחד שיכול לטלטל את שוק הנפט

המתיחות הביטחונית מחזירה את פרמיית הסיכון לשוק האנרגיה: אף שחלקה של איראן באספקה העולמית הצטמצם לכ-3% בלבד, שליטתה הגיאוגרפית בסמוך למיצרי הורמוז - דרכם עוברים כ-30% מהנפט המשונע בים - מעניקה לה מנוף השפעה משמעותי על המחירים ● פגיעה בנתיבי השייט עלול לזעזע בראש ובראשונה את אסיה, ובמיוחד את סין, אך גם להקפיץ את מחיר הברנט מעבר לרמות שנרשמו בימים האחרונים

נמל התעופה בן גוריון ריק מנוסעים לאחר מבצע עם כלביא, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

לא יחזרו עד ה-7 במרץ לפחות: חברות התעופה הזרות שהתחילו לבטל טיסות

המרחב האווירי בישראל נסגר אמש בעקבות ההתפתחויות הביטחוניות, ונכון לעכשיו הסגירה מוגדרת עד יום שלישי ● עם זאת, חברות התעופה החלו להאריך את הביטולים מעבר למועד זה ● קבוצת לופטהנזה וחברת Wizz Air הודיעו כי טיסותיהן לישראל יושבתו עד 7.03 כולל

התרעה של פיקוד העורף / עיבוד: צילום מסך האפליקציה

קטן אך דרמטי: פיקוד העורף הוציא פיצ'ר חדש

עם פתיחת המערכה מול איראן, בפיקוד העורף הוסיפו התראה חדשה - שתתקבל גם דרך האפליקציה וגם כהודעה אישית ותגיד לכם מתי אפשר לצאת מהמרחב המוגן ● המשמעות: ההתרעות לנייד יוכפלו, אך גם יהיה כיסוי טוב יותר למי שאין חיבור לאינטרנט או קליטה בממ"ד

חוקרים במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, אוניברסיטת בן גוריון / צילום: דני מכליס

באיזה אזור בארץ סובלים הכי הרבה מסטרס? התשובה אצל חיידקי הביוב

במעבדה של פרופ' אריאל קושמרו, מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, חוקרים איך אפשר לנצל חיידקים כדי למנוע מפגעים בריאותיים וסביבתיים ● מניבוי אזורי מצוקה בעיר ועד מניעת חורים בשיניים ואפשרות לפתח אנטיביוטיקה מהים

בית החולים סורוקה / צילום: Shutterstock

בתי החולים עוברים למרחבים המוגנים; הפעילות הלא דחופה נעצרה

לאחר שבועות של היערכות, אגירת ציוד רפואי ותרגיל גדול עם צה"ל, מערכת הבריאות העלתה כוננות לרמה הגבוהה ביותר ● בתי החולים ימשיכו לתת מענה למקרים דחופים, חלק מהטיפולים יבוטלו ● משרד הבריאות מסר כי בנק הדם במוכנות גבוהה, וצוותים תוגברו בדרום ● נכון לעכשיו טיפות החלב נותרות בשלב זה פתוחות

בית משפט השלום - חיפה / צילום: פאול אורלייב

מתכונת חירום בבתי המשפט: יקיימו מחר דיונים דחופים בלבד

החל ממחר יפעלו בתי המשפט במתכונת מצומצמת ויתקיימו בהם הליכים דחופים בלבד ● בעליון יתקיימו רק מספר דיונים מול שופט יחיד, ובשאר הארץ יתקיימו הליכים בבתי משפט הכלולים ברשימה שעליה הודיעה הרשות השופטת

אנשים מתמגנים בחניון בעקבות טילים שנורו מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

אזעקות ברחבי הארץ; ארבעה פצועים אנוש באזור בית שמש

כ-20 פצועים בפגיעה ישירה באזור בית שמש  ● חיל האוויר תקף מוסדות שלטון בלב טהרן ● דובר צה"ל: "בדקה אחת באיראן חיסלנו אתמול 40 בכירים"; אישר: חיסלנו את רמטכ"ל איראן • ההרוגה השנייה במלחמה: מארינה בלייב, בת 68 מת"א, מתה בדרך למקלט ● מזכ"ל חיזבאללה ספד לחמינאי, אך לא רמז שיצטרפו למערכה • שר ההגנה של בריטניה: טילים מאיראן נורו לעבר קפריסין • עדכונים שוטפים 

עשן בטהרן לאחר תקיפה משובלת של ישראל וארה''ב / צילום: ap

200 מטוסי קרב, 500 מטרות ומאות חימושים: כך התבצעה התקיפה הגדולה בתולדות חיל האוויר

מאז פרוץ מבצע "שאגת הארי" בשעות הבוקר, מאות אתרים ומטרות ברחבי איראן הותקפו על ידי מטוסי חיל האוויר ● איך תוכנן המבצע ואילו מערכות נפגעו? ● גלובס עושה סדר