גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ביל אקמן יהפוך לאורקל של השוק?

הוא מחפש חברות שזקוקות לזעזוע, לא מהסס להתעמת עם הנהלות ושילם 23 מיליון דולר על פנטהאוז במנהטן ● ביל אקמן מנסה למצב את עצמו כיורש האמיתי של המשקיע האגדי: "התנצלותי למר באפט, אבל הווארד יוז תהפוך לברקשייר מודרנית" ● אך המיליארדר היהודי מביא גישה שונה לחלוטין ● פרויקט מיוחד  

ביל אקמן / צילום: Reuters, Richard Brian
ביל אקמן / צילום: Reuters, Richard Brian

את המכתב השנתי לבעלי המניות, שכתב וורן באפט לפני כשנה, הוא תיבל בנימה פילוסופית על תמותת האדם מול תוחלת החיים של החברה שבנה. "חברות נעלמות מסיבות רבות, אך בניגוד לבני אדם, הזדקנות כשלעצמה אינה קטלנית. ברקשייר של היום צעירה בהרבה מזו של 1965. ואני, בן 94, לא ייקח זמן רב עד שגרג אייבל יחליף אותי כמנכ"ל ויכתוב את המכתב הזה". ואכן, לא לקח הרבה זמן, ולפני כחודשיים (תחילת מאי) הוכרז אייבל רשמית כמנכ"ל הבא של ברקשייר - סוף עידן של יותר מ־60 שנה.

למרות זאת, קשה להגיד שאייבל הוא ממשיך מורשת באפט, האורקל של השוק. הוא חסר את הרקע והניסיון של קודמו המיתולוגי, וגם בוול סטריט לא נרשמה התלהבות, ומניית ברקשייר ירדה בכ-12% מאז הודעת הפרישה (תחילת מאי) ועד ה-10 ליולי.

אם מחפשים את היורש האמיתי של באפט, זה שכל העיניים יהיו נשואות אליו, ייתכן שהוא בכלל נמצא מחוץ לברקשייר. אחד המועמדים הבולטים לכך הוא ביל אקמן, יהודי שהקים את קרן הגידור המצליחה פרשינג סקוור בשנת 2004.

אם תשאלו את אקמן - זה מה שהוא רוצה. על הרעיון הזה הוא רמז לראשונה בתחילת השנה במכתב למשקיעים. "התנצלותי למר באפט, אבל הווארד יוז (החברה שבה אקמן הוא בעל המניות הגדול ביותר - ב"ב) תהפוך לברקשייר מודרנית", כתב. "נאמץ עקרונות דומים לאלה של ברקשייר לטווח ארוך ובמיקוד בבעלי המניות".

אפשר בהחלט לתהות איך זה מסתדר עם העובדה שרק לפני שלושה חודשים כינה אקמן את אסטרטגיית ההשקעה של באפט "שמרנית מדי", וטען שהעסקים של ברקשייר ככל הנראה יתנהלו טוב יותר תחת המנכ"ל הבא. אבל לצד זאת הוא כתב ברשת החברתית X: "לראשונה שמעתי על וורן באפט מחבר ללימודים כשהייתי בן 20. כשקראתי לראשונה את מכתב בעלי המניות של ברקשייר האת'וויי - זה מה שהעניק לי את ההשראה להפוך למשקיע".

כך או כך, הרבה מים עברו מאז בנהר ההדסון, ועתה, ארבעה עשורים ומיליארדי דולרים אחרי, אקמן עושה את צעדיו הראשונים בניסיון ללכת בעקבות באפט.

"לא נתחיל עם פילים"

בתחילת שנות השישים לקח באפט חברת טקסטיל קטנה בשם ברקשייר האת’וויי והפך אותה לחברת אחזקות. "הברקשייר" שאקמן בחר כדי להגשים את חזונו היא חברת נדל"ן בשם הווארד יוז.

למעשה, מדובר באסופת נכסים בארה"ב שהרכיב התעשיין והמיליארדר המתבודד הווארד יוז. כשמת בשנות השבעים הנכסים נרכשו בידי ג'נרל גרות' פרופרטיז. ב־2008, כשהחברה הייתה בתחתית, רכש אקמן 20% ממנה - הימור מוצלח שלימים העניק לחברה שלו רווח של יותר מ־1.5 מיליארד דולר. שנתיים אחר כך פיצל אקמן את הנכסים שלה והתבסס עליהם כדי להקים את הווארד יוז.

בתחילת מאי, יומיים אחרי שבאפט הכריז על יורשו הרשמי, הוציא אקמן את תוכניתו אל דרכה. באמצעות הון שגייסה קרן הגידור שלו פרשינג סקוור בשנה שעברה ממשקיעים חיצוניים, רכש מניות בהווארד יוז בשווי 900 מיליון דולר ובפרמיה של כ־50% על מחיר השוק, כדי להיות בעל המניות הגדול ביותר בחברה (47%). אקמן מצדיק את הפרמיה בכך ששווי השוק של הווארד יוז (4.1 מיליארד דולר) נמוך בהרבה משווייה בספרים - הנהלת החברה מעריכה את שווי נכסיה ב־5.85 מיליארד דולר. "זה לא עסק שוול סטריט נתנה לו ערך הוגן", אמר.

כעת אקמן גם חוזר לתפקיד יו"ר הדירקטוריון, שממנו פרש לפני שנה, ומנהל ההשקעות הראשי של פרשינג סקוור יהיה אחראי על ניהול תיק ההשקעות של הווארד יוז. נוסף על כך, פרשינג סקוור תגבה מהווארד יוז תשלום רבעוני.

אבל כדי להיות באפט הבא אקמן יצטרך לקחת את חברת הנדל"ן הזואת, שכונתה בעבר בידי אחד המתחרים shit company, למכונה ליצירת עסקאות. זאת ללא היתרון שמיצה באפט עד תום - שימוש מבריק בחברות הביטוח שלו כדי לממן את רכישותיו. בעגה קוראים לזה float - במקום לגייס כסף מהלוואות או ממשקיעים, באפט השתמש בכספי הפרמיות של חברות הביטוח שבבעלותו: כסף שהתקבל מלקוחות, אבל טרם שולם להם בתביעה. בעזרת float של מיליארדי דולרים ובעלויות מימון אפסיות הוא השקיע בחברות ענק כמו קוקה־קולה, אמריקן אקספרס, אפל ועוד.

בעקבות כך אקמן אמר כי ייתכן שהווארד יוז תרכוש או תקים חברת ביטוח. "המודל הזה לא חמק מעינינו". אבל זה לא כל כך פשוט - הקמת חברת ביטוח דורשת אישורים רבים, רזרבות הון ומעקב רגולטורי קפדני. זה תהליך איטי ויקר בענף ששולטות בו ענקיות עם יתרון לגודל, ניסיון ושמות מבוססים.

כמו כן, יש לציין כי השלבים הראשונים בתוכנית הרחבה יותר של אקמן מגיעים גם בתקופה כלכלית מסוכנת, עם תנודתיות עצומה בשווקים העולמיים, שנגרמה בשל מדיניות הסחר והמכסים של טראמפ. אקמן מצדו דווקא רואה בכך הזדמנות. "אני חושב שהתזמון שלנו לא יכול היה להיות טוב יותר," הוא אמר. "הזמן הטוב ביותר להשקיע הון ולקנות חברות הוא כאשר יש תנודתיות ואי־ודאות. אז המזומן הוא הנכס הכי יקר".

אקמן גם דוחה את הרעיון שלחברת האוורד יוז יש יותר מכשולים מאשר לברקשייר. "נקודת הפתיחה שלנו, יחסית לזו של ברקשייר בשנות השישים, טובה לאין ערוך", אמר לפייננשל טיימס. "בניגוד למצב תעשיית הטקסטיל בארה"ב ב־1965, תעשיית בניית הערים בארה"ב, במקומות שבהם מתגוררים אנשים ב־2025, היא עסק מעולה".

לצד זאת, אקמן בהחלט מודע למגבלות המימוניות שלו. "אנחנו לא נתחיל עם פילים, אלא עם בעלי חיים קטנים", אמר והתכתב עם דבריו של באפט, שהוא "יוצא לצוד פילים".

פשטות מול סגנון נוצץ

ואחרי הכול, באפט ואקמן הם נציגים בולטים של גישות שונות לניהול הון: באפט מזוהה עם סבלנות ופשטות, ואילו אקמן משקיע אקטיביסטי שלא מהסס להתעמת עם הנהלות או עם כל שוק שמאתגר אותו. הרגל שתיית הקולה צ’רי של באפט ותובנות ההשקעה הפשוטות שלו מנוגדות בחדות לאקמן, שמאמץ סגנון פיננסי נוצץ ומשמיע דעות שנויות במחלוקת ברשתות החברתיות. האורקל מאומהה גר באותו בית בנברסקה כבר יותר מ־50 שנה; אקמן שילם 23 מיליון דולר על פנטהאוז במנהטן.

בעוד באפט מקפיד לרכוש מניות של חברות עם מותג חזק ותזרים יציב, להחזיק בהן עשורים וכמעט לא להתערב בניהולן, אקמן מחפש חברות שזקוקות לזעזוע. הוא נכנס, משפיע ולפעמים גם יוצא בתוך שנים בודדות - אך לעתים קרובות מותיר אחריו שובל של כותרות. בניגוד לרוגע הכמעט בודהיסטי של הבאפטיזם, אקמן מביא איתו דרמה, מינוף ושימוש אגרסיבי בתקשורת.

אקמן שונה גם בגישתו לשוויי חברות. "באפט בדרך כלל לא היה מוכן לשלם מחיר גבוה עליהן", אמר אקמן, "הוא מאוד מאוד ממושמע. אני לא מכיר עסק שהוא רכש ושילם עליו יותר מפי עשרה מהרווח". זו כמובן אמת חלקית - באפט אמנם חיפש עסקים שנסחרים במחיר מציאה, אבל את אפל, האחזקה הכי גדולה של ברקשייר, הוא רכש ב־2016 במכפיל 14.

מה שבכל זאת משותף לשניהם הוא ההצלחות הגדולות והכישלונות הצורבים, ובעיקר - שניהם הוכיחו שהם יודעים לעשות כסף. מאז הקמתה בשנת 2004, לפי בלומברג, הקרנות של פרשינג סקוור הניבו תשואה שנתית ממוצעת של 19.8% לאחר דמי ניהול - כמעט זהה לרקורד של באפט, 19.9% לאורך 60 שנה. כאשר מחשבים גם את דמי ההצלחה, התשואה נטו של אקמן יורדת בכ־3%.

טראמפ מציג את תוכנית המכסים. אקמן ראה בכך הזדמנות: ''הזמן הטוב ביותר להשקיע הוא כשיש אי-ודאות'' / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"יש רק וורן באפט אחד"

כשמדברים על היורש של באפט, צריך לומר שאקמן הוא לא הראשון - היו כאלה שניסו את זה קודם. אנתוני גארה, עורך השקעות בפייננשל טיימס, אמר כי "לאורך השנים היו לא מעט חברות שניסו לחקות את ברקשייר. ניתן לבנות מבנים ארגוניים שמזכירים את ברקשייר, אבל לבנות את האמון וההון האמיתי עם בעלי המניות ועם בעלי החברות שמוכרים את עסקיהם, זו באמת המשימה הקשה. ועד כה, למרות שניסו, אף אחד בוול סטריט לא הצליח לשחזר אותה".

"יש רק וורן באפט אחד, ולעולם לא יהיה אחר", כתב ג'ייסון צוויג מהוול סטריט ג’ורנל במאמר בתחילת מאי. "אני מאמין שחזירים יצמיחו נוצות לפני שמישהו יעז לנסות להשתוות לוורן באפט".

כך או כך, בינתיים "לא נרשמה איזו התלהבות בסגנון 'הנה מגיעה ברקשייר האת'וויי הבאה'", אמר גארה. לפי שעה, גם המשקיעים של הווארד יוז לא מתרשמים, ומניית החברה ירדה בכ-9% מתחילת השנה.

עוד כתבות

טנק שווייצרי. הניטרליות משאירה את התעשייה הביטחונית מאחור / צילום: Reuters, DENIS BALIBOUSE

אירופה מתחמשת והניטרליות של שוויץ עומדת למבחן

ההתחמשות המואצת באירופה מעוררת בשווייץ דיון מחודש במדיניות הניטרליות ההיסטורית ● בין הסיבות לכך: חוקי יצוא הנשק המגבילים במדינה סוגרים בפניה שוק צומח של מאות מיליארדים ביבשת, והדיבידנדים שהניטרליות העניקה למערכת הבנקאית כבר לא גדולים כמו בעבר

משה (שיקו) זאנה, מנכ''ל רכבת ישראל, בכנס התשתיות של גלובס / צילום: שלומי יוסף

החזון ל־300 מיליון נוסעים לא יתממש אם רכבת ישראל תמשיך לנהל את עצמה

בענף התחבורה גוברות ההערכות כי מנכ"ל הרכבת יצטרף בקרוב לשושלת קודמיו אשר לא הצליחו לסיים את כהונתם בחברה הממשלתית ● כשאותו הגוף אחראי גם על תפעול יומיומי וגם על בניית תשתיות בעשרות מיליארדי שקלים - הכישלון לא מפתיע, וכולנו סובלים ממנו

יער האפשרויות / צילום: אנה בורשטיין

מקלחת יער? חכו שתגלו את האטרקציה הזאת ומה היא עושה לגוף

נביעה סודית שאפשר לצוף בה, סדנת ריפוי באמצעות עצים, התמסרות למים וקונצרט ייחודי ● רגע אחרי הריצה למקלט, אלה המקומות שיעזרו לכם לנשום מחדש ● חגית אברון תופרת יום 

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - Caral Archaeological Zone

המכס האמריקאי שיהרוס ארץ שלמה באפריקה; ואוקראינה נושמת טיפ-טיפה לרווחה

טראמפ מטיל 50% מכס על ברזיל בגלל רדיפת בולסונרו ● מעניש את לסוטו, מן החלשות והעניות ביותר בעולם ● "אנרכיה" מסכנת את אחת הדמוקרטיות המעטות באפריקה ● אוקראינה תקבל את הפטריוטים ● עיר מימי אברהם אבינו נחשפת בהרי פרו ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

חזית המדע / צילום: מכון ICRAR

בגודל של עיר: החוקר שגילה בטעות משפחה חדשה של כוכבים

פרופ' פז בנימיני חוקר אנרגיות הנפלטות באירועים בעלי עוצמות אפיות כמו התנגשות בין כוכבים ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך מתרחשת רעידת אדמה בלי אדמה, מדוע כוכב קטן מנצנץ ומה הופך את קבוצת גרמי השמים שחקר לעוצמתית במיוחד ● "בכל פעם אנחנו מגלים שהטבע יכול לעשות דברים שחשבנו שהם בלתי אפשריים"

דגל ארה''ב לצד ספינות סחורה בנמל בלוס אנג'לס / צילום: ap, Damian Dovarganes

גרמניה ואיטליה מול ספרד וצרפת: האם אירופה הולכת לעסקה עם טראמפ?

נשיא ארה"ב מנסה לנצל את השבועות האחרונים של המו"מ כדי לגרום לכמה שיותר התגמשות וויתורים מצד האיחוד האירופי ● האיחוד מצידו, מפוצל בסוגייה איזו עסקה לעשות עם ארה"ב, אם בכלל

בודקים את המיתוס. הפער בין גודלן האמיתי של מדינות לאופן בו הן מופיעות במפה / צילום: truesizeofcountries.com

כמה רוסיה גדולה? פחות ממה שאתם חושבים

גרינלנד לא בגודל של אפריקה, ואלסקה אינה בגודל של ברזיל. אז למה המפה אומרת שכן?

עסקאות השבוע / צילום: דניאל לויטן

במגדל ליד הבורסה ברמת גן: בכמה נמכרה דירת 3 חדרים בקומה ה־31?

דירת שלושה חדרים, המתפרשת על פני שטח של 72 מ"ר, אשר נמצאת בקומה ה־31 במגדל המטרו הסמוך לאזור הבורסה, נמכרה תמורת 2.8 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "מאז המלחמה, הייתה ירידת מחירים בעיר, שהגיעה ל-10%־12%. אני מאמין שבעתיד הלא רחוק נראה גם עליית מחירים גדולה" ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

פגיעת הטיל האיראני במפעל בזן. הכל מסובך / צילום: ap, Ariel Schalit

כשהדרך לפינוי בזן עוברת באתגרי הנימב"י מול ראשל"צ או יקנעם

הטיל האיראני שפגע בבזן אולי הגביר את תחושת הדחיפות של הזזת המפעלים מחיפה, אבל השאלה הגדולה היא להיכן ● אף אחד לא רוצה מזהם בחצר שלו, ועוד אחד ששם אותו על הכוונת של האיראנים ● וכמובן שהמתקנים באים על חשבון בנייה של שכונות חדשות

גם זה קרה פה / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

יש לכם קרן השתלמות? בעבר היא הייתה שווה הרבה יותר

הבורסה עולה, אבל ההטבה בקרן ההשתלמות נשחקת ● מודי'ס מוצאים שוב סיבה למה לא ● והדיבורים על משבר חוקתי כבר התממשו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עשור למתווה הגז / צילום: ap

עשור לסוגיה שפילגה את ישראל: האם "שוד הגז" הפך ל"נס כלכלי"?

עשור חלף מאז יצא לדרך מתווה הגז שעורר סערה, ונדמה שמרבית תחזיות האימה התבדו ● חזרנו לשחקנים הבולטים כדי להבין אם ה"שוד" אכן הפך ל"נס" ● וגם: בדיקת גלובס מגלה כי עתודות הגז צפויות להכניס למשק לפחות 300 מיליארד שקל, סכום שנראה במקור כמעט דמיוני

מלגו ומלבר / צילום: רן בירן

השעות המתות של המסעדות נהפכו לשעות הכי יציבות

המלחמה דחפה יותר ויותר מסעדות להפוך את ההפי האוור (16:00-19:00) לשעות פעילות, מניבות ושמחות מאוד - להן ולסועדים

מרכז אנבידיה במבוא כרמל / צילום: אסף גלעד

מומחים מנתחים: כך יראה המפץ שמתכננת אנבידיה בישראל

מרכז הפיתוח של אנבידיה שיקום בצפון הוא "גיים צ'יינג'ר" לתעשיית ההייטק ● ענקית השבבים עשויה להפוך לאחת המעסיקות הגדולות במשק ולהשפיע על התעשייה כולה ● בכיר בענף: "אנבידיה תביא לכאן ידע ויכולות AI שאין באקדמיה, אלא רק בחברות מסחריות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

וול סטריט ננעלה בשיאים; קלוג זינקה ב-30%, הביטקוין מעל 113 אלף דולר

פררו האיטלקית רוכשת את קלוג ב-3 מיליארד דולר ● מניות הכרייה הבריטיות הובילו את בורסת לונדון לשיא כל הזמנים ● מניית אם.פי מטריאלס, זינקה במעל 40% ● המדיניות הפרו-קריפטו של טראמפ, צבירת ביטקוין מצד חברות ציבוריות, והתאוששות בשוק המניות – הסיבות לראלי בביטקוין ● ירידה במספר המובטלים בארה"ב זה השבוע הרביעי ברצף ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "יש שאננות בשווקים"

לייב אייד, 13.7.1985, במרכז: פרדי מרקיורי, פול מקרטני ובונו. הפעם האחרונה בה העולם הסכים על משהו / צילום: Reuters, PA Images via Reuters Connect

לפני 40 שנה לייב אייד איחד את כל העולם. אין סיכוי שזה יקרה שוב

ב־1985 ענקי המוזיקה התאחדו על במה אחת למען הרעב באתיופיה, המופע הזה הפך להיסטוריה והראה שהעולם יכול לעמוד מאחורי מסר אחד ● ההופעות האחרונות בפסטיבל גלסטונברי והקריאות "מוות לצה"ל" מעלות את השאלה פשוטה: האם אפשר לשחזר את זה?

הראלי בבורסה / עיבוד: Shutterstock

משאל ההשקעות הגדול של גלובס: על אלו סקטורים ומניות מהמרים 14 גופים בולטים בשוק

משאל בין 14 גופי השקעות מקומיים מעלה כי הללו צופים המשך עליות בבורסה, גם לאחר זינוק של כמעט 30% בחצי הראשון של השנה ● מהמרים על התחזקות של מניית טבע וירידה באל על ● חיוביים לגבי מניות ביטוח ונדל"ן, וחוששים מביצועי רשתות הקמעונאות בהמשך השנה ● והיכן עדיף לדעתם להשקיע - בת"א או בוול סטריט? ● הראלי בבורסה, פרויקט מיוחד

סקודה אוקטביה / צילום: יח''צ

המכונית שעברה השקה חדשה והשאירה מאחור את התדמית העממית וגם את התמחור העממי

הגרסה המחודשת של אוקטביה נעימה לנהיגה, זריזה, בנויה היטב וחסכונית ● אלא שהמחיר מרחיק אותה מהמיצוב העממי המסורתי של המותג ● מבחן דרכים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה ההבדל בין התראה להתרעה?

מהו המרכיב הבסיסי במשקה הקומיס, באיזה צבע הפריחה של כליל החורש, מהו טריפטיכון ומי מחברות נאט"ו מוציאה הכי הרבה מהתוצר שלה על ביטחון? ● הטריוויה השבועית

''פורני''. לא מפצחת את הרגש / צילום: באדיבות נטפליקס

כמו פחמימה ריקה: "פורני" מבקשת להקסים אבל לא מצליחה באמת לגעת

למרות ההבטחה לדרמה קומית נוגעת ללב, "פורני" הנורווגית מציגה עלילה שטוחה, פערי אמינות, יחסים בנאליים ונותרת כמו החיים שהיא מציגה: מלאה בכוונות טובות אבל בלי עומק אמיתי

זאב אלקין, הימין הממלכתי הבוקר הזה, כאן ב', 12.6.25 / צילום: ראובן קופיצ'נסקי

איום בלי שיניים? המספרים שמאחורי הסנקציות במתווה לגיוס חרדים

חוק הגיוס שעל הפרק כולל גזירות דרקוניות על חרדים שלא יתגייסו ● ביניהן: איסור הוצאת רישיון נהיגה, אי־סבסוד לימודים אקדמיים וביטול העדפה מתקנת בשירות המדינה ● אלא שצלילה לנתונים מגלה שרק מיעוט של אנשים יושפע מכך, ויש ספק לגבי האפקטיביות של הצעדים