גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באפט הכתיר את היורש שלו אבל בשווקים מסמנים יורש מסוג אחר

הוא מחפש חברות שזקוקות לזעזוע, לא מהסס להתעמת עם הנהלות ושילם 23 מיליון דולר על פנטהאוז במנהטן ● ביל אקמן מנסה למצב את עצמו כיורש האמיתי של המשקיע האגדי: "התנצלותי למר באפט, אבל הווארד יוז תהפוך לברקשייר מודרנית" ● אך המיליארדר היהודי מביא גישה שונה לחלוטין ● פרויקט מיוחד  

ביל אקמן / צילום: Reuters, Richard Brian
ביל אקמן / צילום: Reuters, Richard Brian

את המכתב השנתי לבעלי המניות, שכתב וורן באפט לפני כשנה, הוא תיבל בנימה פילוסופית על תמותת האדם מול תוחלת החיים של החברה שבנה. "חברות נעלמות מסיבות רבות, אך בניגוד לבני אדם, הזדקנות כשלעצמה אינה קטלנית. ברקשייר של היום צעירה בהרבה מזו של 1965. ואני, בן 94, לא ייקח זמן רב עד שגרג אייבל יחליף אותי כמנכ"ל ויכתוב את המכתב הזה". ואכן, לא לקח הרבה זמן, ולפני כחודש הוכרז אייבל רשמית כמנכ"ל הבא של ברקשייר - סוף עידן של יותר מ־60 שנה.

למרות זאת, קשה להגיד שאייבל הוא ממשיך מורשת באפט, האורקל של השוק. הוא חסר את הרקע והניסיון של קודמו המיתולוגי, וגם בוול סטריט לא נרשמה התלהבות, ומניית ברקשייר ירדה החודש בכ־4%. אם מחפשים את היורש האמיתי של באפט, זה שכל העיניים יהיו נשואות אליו, ייתכן שהוא בכלל נמצא מחוץ לברקשייר. אחד המועמדים הבולטים לכך הוא ביל אקמן, יהודי שהקים את קרן הגידור המצליחה פרשינג סקוור בשנת 2004.

אם תשאלו את אקמן - זה מה שהוא רוצה. על הרעיון הזה הוא רמז לראשונה בתחילת השנה במכתב למשקיעים. "התנצלותי למר באפט, אבל הווארד יוז (החברה שבה אקמן הוא בעל המניות הגדול ביותר - ב"ב) תהפוך לברקשייר מודרנית", כתב. "נאמץ עקרונות דומים לאלה של ברקשייר לטווח ארוך ובמיקוד בבעלי המניות".

אפשר בהחלט לתהות איך זה מסתדר עם העובדה שרק לפני חודשיים כינה אקמן את אסטרטגיית ההשקעה של באפט "שמרנית מדי", וטען שהעסקים של ברקשייר ככל הנראה יתנהלו טוב יותר תחת המנכ"ל הבא. אבל לצד זאת הוא כתב ברשת החברתית X: "לראשונה שמעתי על וורן באפט מחבר ללימודים כשהייתי בן 20. כשקראתי לראשונה את מכתב בעלי המניות של ברקשייר האת'וויי - זה מה שהעניק לי את ההשראה להפוך למשקיע".

כך או כך, הרבה מים עברו מאז בנהר ההדסון, ועתה, ארבעה עשורים ומיליארדי דולרים אחרי, אקמן עושה את צעדיו הראשונים בניסיון ללכת בעקבות באפט.

"לא נתחיל עם פילים"

בתחילת שנות השישים באפט לקחת חברת טקסטיל קטנה בשם ברקשייר האת’וויי והפך אותה לחברת אחזקות. "הברקשייר" שאקמן בחר כדי להגשים את חזונו היא חברת נדל"ן בשם הווארד יוז.

למעשה, מדובר באסופת נכסים בארה"ב שהרכיב התעשיין והמיליארדר המתבודד הווארד יוז. כשמת בשנות השבעים הנכסים נרכשו בידי ג'נרל גרות' פרפרטיז. ב־2008, כשהחברה הייתה בתחתית, רכש אקמן 20% ממנה - הימור מוצלח שלימים העניק לחברה שלו רווח של יותר מ־1.5 מיליארד דולר. שנתיים אחר כך פיצל אקמן את הנכסים שלה והתבסס עליהם כדי להקים את הווארד יוז.

בתחילת החודש, יומיים אחרי שבאפט הכריז על יורשו הרשמי, הוציא אקמן את תוכניתו אל דרכה. באמצעות הון שגייסה קרן הגידור שלו פרשינג סקוור בשנה שעברה ממשקיעים חיצוניים, רכש מניות בהווארד יוז בשווי 900 מיליון דולר ובפרמיה של כ־50% על מחיר השוק, כדי להיות בעל המניות הגדול ביותר בחברה (47%). אקמן מצדיק את הפרמיה בכך ששווי השוק של הווארד יוז (4.1 מיליארד דולר) נמוך בהרבה משווייה בספרים - הנהלת החברה מעריכה את שווי נכסיה ב־5.85 מיליארד דולר. "זה לא עסק שוול סטריט נתנה לו ערך הוגן", אמר.

כעת אקמן גם חוזר לתפקיד יו"ר הדירקטוריון, שממנו פרש לפני שנה, ומנהל ההשקעות הראשי של פרשינג סקוור יהיה אחראי על ניהול תיק ההשקעות של הווארד יוז. נוסף על כך, פרשינג סקוור תגבה מהווארד יוז תשלום רבעוני.

אבל כדי להיות באפט הבא אקמן יצטרך לקחת את חברת הנדל"ן הזואת, שכונתה בעבר בידי אחד המתחרים shit company, למכונה ליצירת עסקאות. זאת ללא היתרון שמיצה באפט עד תום - שימוש מבריק בחברות הביטוח שלו כדי לממן את רכישותיו. בעגה קוראים לזה float - במקום לגייס כסף מהלוואות או ממשקיעים, באפט השתמש בכספי הפרמיות של חברות הביטוח שבבעלותו: כסף שהתקבל מלקוחות, אבל טרם שולם להם בתביעה. בעזרת float של מיליארדי דולרים ובעלויות מימון אפסיות הוא השקיע בחברות ענק כמו קוקה־קולה, אמריקן אקספרס, אפל ועוד.

בעקבות כך אקמן אמר כי ייתכן שהווארד יוז תרכוש או תקים חברת ביטוח. "המודל הזה לא חמק מעינינו". אבל זה לא כל כך פשוט - הקמת חברת ביטוח דורשת אישורים רבים, רזרבות הון ומעקב רגולטורי קפדני. זה תהליך איטי ויקר בענף ששולטות בו ענקיות עם יתרון לגודל, ניסיון ושמות מבוססים.

כמו כן, יש לציין כי השלבים הראשונים בתוכנית הרחבה יותר של אקמן מגיעים גם בתקופה כלכלית מסוכנת, עם תנודתיות עצומה בשווקים העולמיים, שנגרמה בשל מדיניות הסחר והמכסים של טראמפ. אקמן מצדו דווקא רואה בכך הזדמנות. "אני חושב שהתזמון שלנו לא יכול היה להיות טוב יותר," הוא אמר. "הזמן הטוב ביותר להשקיע הון ולקנות חברות הוא כאשר יש תנודתיות ואי־ודאות. אז המזומן הוא הנכס הכי יקר".

אקמן גם דוחה את הרעיון שלחברת האוורד יוז יש יותר מכשולים מאשר לברקשייר. "נקודת הפתיחה שלנו, יחסית לזו של ברקשייר בשנות השישים, טובה לאין ערוך", אמר לפייננשל טיימס. "בניגוד למצב תעשיית הטקסטיל בארה"ב ב־1965, תעשיית בניית הערים בארה"ב, במקומות שבהם מתגוררים אנשים ב־2025, היא עסק מעולה".

לצד זאת, אקמן בהחלט מודע למגבלות המימוניות שלו. "אנחנו לא נתחיל עם פילים, אלא עם בעלי חיים קטנים", אמר והתכתב עם דבריו של באפט, שהוא "יוצא לצוד פילים".

פשטות מול סגנון נוצץ

ואחרי הכול, באפט ואקמן הם נציגים בולטים של גישות שונות לניהול הון: באפט מזוהה עם סבלנות ופשטות, ואילו אקמן משקיע אקטיביסטי שלא מהסס להתעמת עם הנהלות או עם כל שוק שמאתגר אותו. הרגל שתיית הקולה צ’רי של באפט ותובנות ההשקעה הפשוטות שלו מנוגדות בחדות לאקמן, שמאמץ סגנון פיננסי נוצץ ומשמיע דעות שנויות במחלוקת ברשתות החברתיות. האורקל מאומהה גר באותו בית בנברסקה כבר יותר מ־50 שנה; אקמן שילם 23 מיליון דולר על פנטהאוז במנהטן.

בעוד באפט מקפיד לרכוש מניות של חברות עם מותג חזק ותזרים יציב, להחזיק בהן עשורים וכמעט לא להתערב בניהולן, אקמן מחפש חברות שזקוקות לזעזוע. הוא נכנס, משפיע ולפעמים גם יוצא בתוך שנים בודדות - אך לעתים קרובות מותיר אחריו שובל של כותרות. בניגוד לרוגע הכמעט בודהיסטי של הבאפטיזם, אקמן מביא איתו דרמה, מינוף ושימוש אגרסיבי בתקשורת.

אקמן שונה גם בגישתו לשוויי חברות. "באפט בדרך כלל לא היה מוכן לשלם מחיר גבוה עליהן", אמר אקמן, "הוא מאוד מאוד ממושמע. אני לא מכיר עסק שהוא רכש ושילם עליו יותר מפי עשרה מהרווח". זו כמובן אמת חלקית - באפט אמנם חיפש עסקים שנסחרים במחיר מציאה, אבל את אפל, האחזקה הכי גדולה של ברקשייר, הוא רכש ב־2016 במכפיל 14.

מה שבכל זאת משותף לשניהם הוא ההצלחות הגדולות והכישלונות הצורבים, ובעיקר - שניהם הוכיחו שהם יודעים לעשות כסף. מאז הקמתה בשנת 2004, לפי בלומברג, הקרנות של פרשינג סקוור הניבו תשואה שנתית ממוצעת של 19.8% לאחר דמי ניהול - כמעט זהה לרקורד של באפט, 19.9% לאורך 60 שנה. כאשר מחשבים גם את דמי ההצלחה, התשואה נטו של אקמן יורדת בכ־3%.

טראמפ מציג את תוכנית המכסים. אקמן ראה בכך הזדמנות: ''הזמן הטוב ביותר להשקיע הוא כשיש אי-ודאות'' / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"יש רק וורן באפט אחד"

כשמדברים על היורש של באפט, צריך לומר שאקמן הוא לא הראשון - היו כאלה שניסו את זה קודם. אנתוני גארה, עורך השקעות בפייננשל טיימס, אמר כי "לאורך השנים היו לא מעט חברות שניסו לחקות את ברקשייר. ניתן לבנות מבנים ארגוניים שמזכירים את ברקשייר, אבל לבנות את האמון וההון האמיתי עם בעלי המניות ועם בעלי החברות שמוכרים את עסקיהם, זו באמת המשימה הקשה. ועד כה, למרות שניסו, אף אחד בוול סטריט לא הצליח לשחזר אותה".

"יש רק וורן באפט אחד, ולעולם לא יהיה אחר", כתב ג'ייסון צוויג מהוול סטריט ג’ורנל במאמר בתחילת מאי. "אני מאמין שחזירים יצמיחו נוצות לפני שמישהו יעז לנסות להשתוות לוורן באפט".

כך או כך, בינתיים "לא נרשמה איזו התלהבות בסגנון 'הנה מגיעה ברקשייר האת'וויי הבאה'", אמר גארה. לפי שעה, גם המשקיעים של הווארד יוז לא מתרשמים, ומניית החברה ירדה ב-10% מתחילת השנה.

עוד כתבות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

ליאת להב תחליף את רוזנטל בתפקיד ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● ההחלטה מהווה חותמת לביצוע המהלך

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים