גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המניות שלא קנה ואלו שסירב למכור: הטעויות הגדולות של וורן באפט

המניה הכי טיפשית שקנה אי פעם, חברת התעופה שהסבה לו הפסדים של מיליארדים והפספוס עם אמזון וגוגל ● למרות שהוא נחשב לאחד המשקיעים המוצלחים בכל הזמנים, וורן באפט סוחב איתו לא מעט כישלונות ● על כולם הוא לוקח אחריות ● פרויקט מיוחד 

הטעויות הגדולות של באפט / צילום: ap
הטעויות הגדולות של באפט / צילום: ap

וורן באפט נחשב לאחד המשקיעים המוצלחים בכל הזמנים, ואין על כך ספק. אך אם צוללים עמוק לרזומה שלו אפשר לגלות לא מעט טעויות שנעשו לאורך הדרך. במשך עשרות שנים של השקעות הוא צבר אוסף רב של חרטות, בהן הוא לא מהסס להודות. אחת מהן הוא אפילו הגדיר כ"אסון פיננסי" והמליץ להכניס אותה לספר השיאים של גינס.

ולמרות זאת, באפט לוקח אחריות מלאה על ההחלטות האלה, והן משמשות שיעורים חשובים עבורו. למעשה, הם חשובים לא רק עבורו, אלא עבור כולנו. ריכזנו כמה טעויות מפורסמות של האורקל של השוק, אך אם תשאלו אותו - יש עוד הרבה.

"כלב שרודף אחרי מכונית"

באופן אירוני הכישלון הראשון והבולט של באפט היה רכישת ברקשייר האת'וויי. בראיון משנת 2010 ב־CNBC הוא סיפר שזו שהמניה הכי טיפשית שקנה אי פעם.

במאי 1964 מנכ"ל חברת טקסטיל כושלת בשם ברקשייר האת'וויי הציע לרכוש את מניות המשקיעים במחיר של 11.37 דולר. באפט, שהחזיק כבר אז בחלק נכבד מהחברה, ציפה ל־11.5 דולר. כשההצעה הייתה נמוכה יותר, הוא נעלב והחליט לא למכור. או במילותיו שלו, מתוך מכתבו ב־2014, "זו הייתה החלטה מטופשת בצורה יוצאת דופן". לא רק שהוא לא מכר - באפט החל לרכוש עוד ועוד מניות, ולבסוף השתלט על החברה במאי 1965. הוא המשיך להפעיל את עסקי הטקסטיל עוד שני עשורים, למרות התכווצות התעשייה כולה.

רק ב־1985 הוא נכנע לבסוף וסגר את פעילות ייצור הטקסטיל של החברה. עם השנים באפט הפך את החברה לקונגלומרט ענק בתחומים אחרים, כידוע, אך הוא עדיין ראה באי־מכירת המניות טעות עסקית גדולה. "דרך ההתנהגות שלי הייתה ילדותית, הרי מה זה שמינית דולר? נתקעתי עם הון שמושקע בעסק רע, שעליו ידעתי מעט מאוד. הייתי כמו כלב שרודף אחרי מכונית".

לימים יגיד באפט: "המשקיע הטוב ביותר הוא לא זה עם ה־IQ הכי גבוה, אלא זה שיודע לשלוט ברגשותיו". רגשות היו גם אלה שהביאו אותו להשקיע בחברת האנרגיה קונוקו פיליפס. הוא רכש אחזקה משמעותית במניותיה ב־2008, תוך שהוא מהמר על מחירי האנרגיה העתידיים. מחיר הנפט הגולמי היה אז יותר מ־100 דולר לחבית, ולכן רמות המניות של חברות הנפט היו גבוהות, מה שהותיר מעט מקום לעליית מחיר במניית קונוקו.

באפט לא היסס להכות על החטא: "קניתי כמות גדולה של מניות קונוקו כאשר מחירי הנפט והגז היו קרובים לשיאם. כלל לא ציפיתי לנפילה הדרמטית במחירי האנרגיה שהתרחשה במחצית השנייה של השנה". החטא עלה לו במיליארדי דולרים.

"ראוי למקום בספר השיאים"

טעות אחרת, שכנראה היה קצת יותר קשה לצפות, קרתה בשנת 1987, עת רכשה ברקשייר מניות בכורה בבנק ההשקעות סלומון ברדרס, אז אחת החברות הבולטות ביותר בוול סטריט. ארבע שנים מאוחר יותר פרצה שערורייה: סוחרי הבנק הואשמו במניפולציה במכירה פומבית של אג"ח ממשלתיות אמריקאיות. באפט נאלץ להתערב ולשמש כיו"ר זמני כדי להציל את המצב, תפקיד לא שגרתי עבורו, והסיפור הסתיים רק לאחר שהבנק הגיע להסדרים עם שורה של רגולטורים ממשלתיים.

אך סלומון מעולם לא התאוששה. בשנת 1997 היא נמכרה לטראוולרס גרופ, שלימים התמזגה והפכה לסיטיגרופ. העסקה הצילה במידה מסוימת את השקעתה של ברקשייר, אך המשבר הותיר את חותמו. באפט וצ'ארלי מאנגר, ששימש בעצמו כחבר דירקטוריון בסלומון בעבר, נהגו להזכיר את המקרה שוב ושוב כדוגמה לאזהרה וגם כהסבר לחשדנות שלהם כלפי וול סטריט. במכתב שלו לבעלי המניות של ברקשייר מ־2010 כתב באפט: "אני יכול להתמודד עם חדשות רעות, אבל אני לא אוהב לטפל בהן אחרי שהן כבר רקובות. חוסר הרצון להתמודד עם בעיה באופן מיידי - זה מה שהפך את המקרה של סלומון מבעיה שניתן היה לפתור בקלות למצב שכמעט הפיל חברה עם 8,000 עובדים".

שנתיים אחרי קניית מניות סלומון, ב־1989, רכשה ברקשייר מניות בכורה בחברת התעופה האמריקאית USAir בהשקעה של 358 מיליון דולר. עד אמצע שנות התשעים באפט כבר הפחית את שווי ההשקעה ב־75% והודה בטעות. במכתב השנתי שלו ב־1996 הוא כתב בטון מחויך אך חד: "כאשר שאלו את ריצ'רד ברנסון, בעליה העשיר של חברת התעופה וירג'ין אטלנטיק, איך להפוך למיליונר, הוא ענה במהירות: זה פשוט. תתחיל כמיליארדר ותקנה חברת תעופה. כיו"ר שאינו מוכן לקבל את זה כמובן מאליו, החלטתי ב־1989 לבחון את זה בעצמי". באפט הודה כי לא העריך נכון את ההשלכות של דה־רגולציה בענף התעופה האמריקאי. בין 1990 ל־1994 צברה USAir הפסדים כוללים של 2.4 מיליארד דולר ולימים התמזגה עם אמריקן איירליינס (עוד על ההשקעות שלו בחברות תעופה במדור הצוללת בעמוד 38).

וזה לא נגמר שם. ב־1993 רכש באפט את חברת הנעליים Dexter Shoe Co תמורת 433 מיליון דולר בעסקת מניות של ברקשייר האת'וויי. 14 שנה לאחר מכן הסביר כי זו הייתה החלטה גרועה, והודה שהיא עלתה למשקיעים כ־3.5 מיליארד דולר. באותה התקופה סכום זה היה 1.6% מהשווי של ברקשייר.

ברקשייר רכשה את Dexter בגלל התשואה הגבוהה שלה על ההון המושקע (ROIC), אבל לא הביאה בחשבון את האיום התחרותי שעמד מולה - בעיקר נעליים זולות שהחלו לזרום ממדינות כמו סין. כך התבססה ברקשייר על ביצועי העבר מבלי להעריך נכונה את השינויים בשוק והלחצים הגלובליים שיכלו לשחוק את היתרון של החברה.

"עד היום Dexter היא העסקה הגרועה ביותר שעשיתי. אבל אעשה עוד טעויות בעתיד. על זה אתם יכולים להמר", כתב באפט. אך הטעות הזאת לא הניחה לו. שבע שנים אחר כך, במכתבו לבעלי המניות משנת 2014, הוא שוב לא חסך בהבעת חרטה על רכישת חברת הנעליים ואף חשף טעות נוספת שעשה באותה עסקה אומללה - לא רק עצם הרכישה, אלא הדרך שבה שילם את 433 מיליון הדולר. במקום לשלם במזומן הוא העביר למוכרים מניות של ברקשייר האת'וויי. באפט חשף כי שווי המניות שהוא מסר בעסקה טיפס מאז ל־5.7 מיליארד דולר. "זה אסון פיננסי, הדבר הזה ראוי למקום בספר השיאים של גינס".

באפט ב-1991. בעקבות שערורייה בבנק ההשקעות סלומון ברדרס, שבאפט קנה מניות בכורה שלו, הוא נאלץ לשמש יו''ר זמני / צילום: ap, Marcy Nighswander

"המחיר נראה לי גבוה"

הטעויות של באפט הן לא רק בהשקעות שעשה, אלא גם באלה שלא עשה. באופן כללי, למעט ההשקעה המשמעותית באפל ב־2016, הוא נמנע מהשקעות טכנולוגיות. הוא ושותפו להשקעות, מאנגר, העידו שהם לא מבינים כלום בתעשייה, המשתנה במהירות. בעקבות כך הוא פספס את ההשקעות באמזון ובגוגל.

בראיון בפברואר 2017 בתוכנית "סקוואק בוקס" נשאל באפט מדוע מעולם לא קנה מניות של אמזון. הוא הודה שאין לו תשובה טובה. "ללא ספק, הייתי צריך לקנות אותה מזמן, כי הערצתי אותה", אמר. "אבל לא הבנתי את הכוח של המודל העסקי. גם המחיר תמיד נראה לי גבוה, אז זו הייתה הזדמנות גדולה שהחמצתי לגמרי".

ב־2019 רכשה לבסוף ברקשייר מניות אמזון, שמהוות פחות מ-1% מתיק ההשקעות שלה. אך באפט הודה כי גם ההחלטה התקבלה בידי אחד ממנהלי ההשקעות הבכירים שלו, ככל הנראה טוד קומבס או טד וושלר.

הוא גם הודה בגלוי כי דילוג על ההזדמנות להשקיע בגוגל הייתה טעות. זה חמור במיוחד כשמביאים בחשבון שהוא החזיק במשהו שדומה ל"ידע פנימי" לגבי חשיבות היכולות של גוגל - ברקשייר האת'וויי כבר החזיקה אז בחברת הביטוח Geico, שהייתה ועדיין תלויה מאוד בגוגל ככלי פרסום מרכזי לגיוס לקוחות. ובכל זאת, באפט בחר שלא להשקיע בה, מה שהתברר כהחמצה אדירה.

ולמרות הטעויות האלה באפט הפך להיות באפט. וזה אולי השיעור הגדול ביותר - הגדולה לא נמדדת בעצם הטעות, אלא ביכולת למזער אותה ובמקביל למקסם את ההצלחות. או כמו שאמר בעצמו: "עסק מופלא אחד יכול לפצות על הרבה החלטות בינוניות, שבלתי נמנע שיקרו".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; AMD מזנקת ב-7%, הישראלית שמזנקת ב-15%

הדאקס נסחר ביציבות ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD מזנקת בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין יורד ונסחר סביב 63 אלף דולר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שמקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

טדי שגיא חוזר לבורסה בת"א: אולטרייד מיחזור הנפיקה לפי שווי של 300 מיליון שקל

חברת מיחזור האלקטרוניקה של טדי שגיא ועודד רייכמן גייסה 150 מיליון שקל בהנפקה ראשונית, ומניות החברה יחלו להיסחר בת"א בימים הקרובים ● כספי הגיוס ישמשו לפריעת הלוואה מבנק ולהקמה ובנייה של מפעלי מיחזור

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

לא רק עם איראן: היערכות למלחמה רב-זירתית

בצל פריסת הכוחות האמריקאית: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● בלבנון דווח כי השגרירות האמריקאית פינתה עשרות מעובדיה ● סטודנטים בטהרן ממשיכים להפגין נגד המשטר - תיעודים של הצתת דגלי איראן הופצו ברשתות • נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ממשיך בהזרמת הכוחות למזרח התיכון ובהפעלת לחץ על איראן במסגרת המו"מ ● עדכונים שוטפים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

הקרקעות ששימשו לרכישת השליטה בבנק הפועלים עברו לידי המדינה: זה הרווח של הבעלים

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

נגיד בנק ישראל מגיב לסמוטריץ': "אני לא קם בבוקר, פותח חלון ומחליט מה גובה הריבית"

אמיר ירון התייחס בראיון לגלובס להחלטה להשאיר את הריבית ללא שינוי על רמה של 4%, וכך לקטוע רצף של שתי הפחתות ● הוא התייחס למצב הכלכלה ול"רוחות המלחמה" שהיוו שיקול מרכזי בהחלטת הוועדה, הגיב בתקיפות לדרישתו של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' לחזור בו מהחלטתו, וגם סיפר איפה הוא מוכן להתגמש בדיונים בכנסת על רפורמת הבנקים הקטנים

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

ענק ההשקעות שעושה "שורט" על השקל, והסיבות

בגולדמן זאקס מאמינים כי שער הדולר-שקל אינו משקף כראוי את העלייה בסיכונים הגאו־פוליטיים במזרח התיכון, ומעריכים כי השקל בתמחור־יתר של 13% מול הדולר ● בנוסף, בבנק מציינים את החולשה שנרשמת לאחרונה במניות הטכנולוגיה, שמושכת מטה את וול סטריט, כגורם שהופך את ההימור נגד השקל לכלי גידור אטרקטיבי

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

בניינים בראשון לציון / צילום: Shutterstock

המכרז המדובר בראשל"צ נסגר: שווקו שטחים ב-1.4 מיליארד שקל

לאחר התמודדות של שחקניות מרכזיות בענף, נסגר המכרז לשטח הבסיס המתפנה בראשון לציון ● מדובר במהלך פתיחה לפרויקט שיכלול כ־10,000 יחידות דיור חדשות בדרום העיר

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

נתב''ג / צילום: יוסי זמיר

לקראת סבב נוסף עם איראן: הלקחים לא הופקו, הטסים יצטרכו לשלם

ביוני אשתקד, כשפרצה מלחמת 12 הימים מול איראן, השמיים נסגרו לחמישה ימים, והנוסעים נאלצו לממן שהות בלתי מתוכננת בחו"ל ● בזמן שאפשרות למתקפה איראנית נוספת עומדת על הפרק, עדיין לא התקבלה החלטה כיצד לטפל בהשלכות המתקפה הקודמת על הטסים

צביקה לביא, בעלי בית ההשקעות לביא את לביא / איור: גיל ג'יבלי

"השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי": מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

צביקה לביא, מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר ע"י רשות ני"ע בחשד שרכש מניות של ארית תוך שימוש במידע פנים, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים אותו מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

דינה בן טל-גננסיה, מנכ''לית אל על הפורשת / צילום: גיא כושי ויריב פיין

המוסדיים נתנו ברקס: מנכ"לית אל על הפורשת לא תקבל פיצויי פיטורים

המנכ"לית היוצאת בן טל-גננסיה ביקשה לקבל פיצויי פיטורים מלאים על 18 שנות עבודתה באל על בהיקף של מיליון שקל, אך המוסדיים מתנגדים ● היא מסיימת את דרכה בחברה עם שכר בעלות של כ-30 מיליון שקל

נחשון קיויותי, יו''ר ומבעלי ב.ס.ר הנדסה / צילום: באדיבות החברה

בסר הנדסה בדרך להנפקה לפי שווי של עד 1.5 מיליארד שקל

לגלובס נודע כי החברה מתכננת להנפיק כ-20% ממניותיה לפי שווי של בין 1.3 ל-1.5 מיליארד שקל לפני הכסף ● בספטמבר האחרון, פועלים אקוויטי רכשו 10% ממניות החברה לפי שווי של כמיליארד שקל אחרי הכסף

חשכת בארי / צילום: חן ג. שימל

זריקת אחריות, אפס מוכנות וכאוס: כישלון הממשלה בפינוי התושבים ב-7.10

מבקר המדינה קבע כי לא היו בידי הממשלה תוכניות אופרטיביות ואימונים לחירום שיכינו את גופי החירום והרשויות למקרה של פינוי אוכלוסייה - אחרי הטבח פונו מבתיהם 210,000 תושבים ● דוברת ממשלת איראן: "איראן מעדיפה דיפלומטיה על פני מלחמה, אך גם הדיפלומטיה וגם ההרתעה הן שתי אסטרטגיות לשמירת הכבוד הלאומי והאינטרסים הלאומיים" בעקבות הערכת מצב עדכנית: ארה"ב מפנה מלבנון חלק מאנשיה ● בצל פריסת הכוחות האמריקאים: בישראל משלימים היערכות לפתיחת זירות נוספות ● דיווחים שוטפים