גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המניות שלא קנה ואלו שסירב למכור: הטעויות הגדולות של וורן באפט

המניה הכי טיפשית שקנה אי פעם, חברת התעופה שהסבה לו הפסדים של מיליארדים והפספוס עם אמזון וגוגל ● למרות שהוא נחשב לאחד המשקיעים המוצלחים בכל הזמנים, וורן באפט סוחב איתו לא מעט כישלונות ● על כולם הוא לוקח אחריות ● פרויקט מיוחד 

הטעויות הגדולות של באפט / צילום: ap
הטעויות הגדולות של באפט / צילום: ap

וורן באפט נחשב לאחד המשקיעים המוצלחים בכל הזמנים, ואין על כך ספק. אך אם צוללים עמוק לרזומה שלו אפשר לגלות לא מעט טעויות שנעשו לאורך הדרך. במשך עשרות שנים של השקעות הוא צבר אוסף רב של חרטות, בהן הוא לא מהסס להודות. אחת מהן הוא אפילו הגדיר כ"אסון פיננסי" והמליץ להכניס אותה לספר השיאים של גינס.

ולמרות זאת, באפט לוקח אחריות מלאה על ההחלטות האלה, והן משמשות שיעורים חשובים עבורו. למעשה, הם חשובים לא רק עבורו, אלא עבור כולנו. ריכזנו כמה טעויות מפורסמות של האורקל של השוק, אך אם תשאלו אותו - יש עוד הרבה.

"כלב שרודף אחרי מכונית"

באופן אירוני הכישלון הראשון והבולט של באפט היה רכישת ברקשייר האת'וויי. בראיון משנת 2010 ב־CNBC הוא סיפר שזו שהמניה הכי טיפשית שקנה אי פעם.

במאי 1964 מנכ"ל חברת טקסטיל כושלת בשם ברקשייר האת'וויי הציע לרכוש את מניות המשקיעים במחיר של 11.37 דולר. באפט, שהחזיק כבר אז בחלק נכבד מהחברה, ציפה ל־11.5 דולר. כשההצעה הייתה נמוכה יותר, הוא נעלב והחליט לא למכור. או במילותיו שלו, מתוך מכתבו ב־2014, "זו הייתה החלטה מטופשת בצורה יוצאת דופן". לא רק שהוא לא מכר - באפט החל לרכוש עוד ועוד מניות, ולבסוף השתלט על החברה במאי 1965. הוא המשיך להפעיל את עסקי הטקסטיל עוד שני עשורים, למרות התכווצות התעשייה כולה.

רק ב־1985 הוא נכנע לבסוף וסגר את פעילות ייצור הטקסטיל של החברה. עם השנים באפט הפך את החברה לקונגלומרט ענק בתחומים אחרים, כידוע, אך הוא עדיין ראה באי־מכירת המניות טעות עסקית גדולה. "דרך ההתנהגות שלי הייתה ילדותית, הרי מה זה שמינית דולר? נתקעתי עם הון שמושקע בעסק רע, שעליו ידעתי מעט מאוד. הייתי כמו כלב שרודף אחרי מכונית".

לימים יגיד באפט: "המשקיע הטוב ביותר הוא לא זה עם ה־IQ הכי גבוה, אלא זה שיודע לשלוט ברגשותיו". רגשות היו גם אלה שהביאו אותו להשקיע בחברת האנרגיה קונוקו פיליפס. הוא רכש אחזקה משמעותית במניותיה ב־2008, תוך שהוא מהמר על מחירי האנרגיה העתידיים. מחיר הנפט הגולמי היה אז יותר מ־100 דולר לחבית, ולכן רמות המניות של חברות הנפט היו גבוהות, מה שהותיר מעט מקום לעליית מחיר במניית קונוקו.

באפט לא היסס להכות על החטא: "קניתי כמות גדולה של מניות קונוקו כאשר מחירי הנפט והגז היו קרובים לשיאם. כלל לא ציפיתי לנפילה הדרמטית במחירי האנרגיה שהתרחשה במחצית השנייה של השנה". החטא עלה לו במיליארדי דולרים.

"ראוי למקום בספר השיאים"

טעות אחרת, שכנראה היה קצת יותר קשה לצפות, קרתה בשנת 1987, עת רכשה ברקשייר מניות בכורה בבנק ההשקעות סלומון ברדרס, אז אחת החברות הבולטות ביותר בוול סטריט. ארבע שנים מאוחר יותר פרצה שערורייה: סוחרי הבנק הואשמו במניפולציה במכירה פומבית של אג"ח ממשלתיות אמריקאיות. באפט נאלץ להתערב ולשמש כיו"ר זמני כדי להציל את המצב, תפקיד לא שגרתי עבורו, והסיפור הסתיים רק לאחר שהבנק הגיע להסדרים עם שורה של רגולטורים ממשלתיים.

אך סלומון מעולם לא התאוששה. בשנת 1997 היא נמכרה לטראוולרס גרופ, שלימים התמזגה והפכה לסיטיגרופ. העסקה הצילה במידה מסוימת את השקעתה של ברקשייר, אך המשבר הותיר את חותמו. באפט וצ'ארלי מאנגר, ששימש בעצמו כחבר דירקטוריון בסלומון בעבר, נהגו להזכיר את המקרה שוב ושוב כדוגמה לאזהרה וגם כהסבר לחשדנות שלהם כלפי וול סטריט. במכתב שלו לבעלי המניות של ברקשייר מ־2010 כתב באפט: "אני יכול להתמודד עם חדשות רעות, אבל אני לא אוהב לטפל בהן אחרי שהן כבר רקובות. חוסר הרצון להתמודד עם בעיה באופן מיידי - זה מה שהפך את המקרה של סלומון מבעיה שניתן היה לפתור בקלות למצב שכמעט הפיל חברה עם 8,000 עובדים".

שנתיים אחרי קניית מניות סלומון, ב־1989, רכשה ברקשייר מניות בכורה בחברת התעופה האמריקאית USAir בהשקעה של 358 מיליון דולר. עד אמצע שנות התשעים באפט כבר הפחית את שווי ההשקעה ב־75% והודה בטעות. במכתב השנתי שלו ב־1996 הוא כתב בטון מחויך אך חד: "כאשר שאלו את ריצ'רד ברנסון, בעליה העשיר של חברת התעופה וירג'ין אטלנטיק, איך להפוך למיליונר, הוא ענה במהירות: זה פשוט. תתחיל כמיליארדר ותקנה חברת תעופה. כיו"ר שאינו מוכן לקבל את זה כמובן מאליו, החלטתי ב־1989 לבחון את זה בעצמי". באפט הודה כי לא העריך נכון את ההשלכות של דה־רגולציה בענף התעופה האמריקאי. בין 1990 ל־1994 צברה USAir הפסדים כוללים של 2.4 מיליארד דולר ולימים התמזגה עם אמריקן איירליינס (עוד על ההשקעות שלו בחברות תעופה במדור הצוללת בעמוד 38).

וזה לא נגמר שם. ב־1993 רכש באפט את חברת הנעליים Dexter Shoe Co תמורת 433 מיליון דולר בעסקת מניות של ברקשייר האת'וויי. 14 שנה לאחר מכן הסביר כי זו הייתה החלטה גרועה, והודה שהיא עלתה למשקיעים כ־3.5 מיליארד דולר. באותה התקופה סכום זה היה 1.6% מהשווי של ברקשייר.

ברקשייר רכשה את Dexter בגלל התשואה הגבוהה שלה על ההון המושקע (ROIC), אבל לא הביאה בחשבון את האיום התחרותי שעמד מולה - בעיקר נעליים זולות שהחלו לזרום ממדינות כמו סין. כך התבססה ברקשייר על ביצועי העבר מבלי להעריך נכונה את השינויים בשוק והלחצים הגלובליים שיכלו לשחוק את היתרון של החברה.

"עד היום Dexter היא העסקה הגרועה ביותר שעשיתי. אבל אעשה עוד טעויות בעתיד. על זה אתם יכולים להמר", כתב באפט. אך הטעות הזאת לא הניחה לו. שבע שנים אחר כך, במכתבו לבעלי המניות משנת 2014, הוא שוב לא חסך בהבעת חרטה על רכישת חברת הנעליים ואף חשף טעות נוספת שעשה באותה עסקה אומללה - לא רק עצם הרכישה, אלא הדרך שבה שילם את 433 מיליון הדולר. במקום לשלם במזומן הוא העביר למוכרים מניות של ברקשייר האת'וויי. באפט חשף כי שווי המניות שהוא מסר בעסקה טיפס מאז ל־5.7 מיליארד דולר. "זה אסון פיננסי, הדבר הזה ראוי למקום בספר השיאים של גינס".

באפט ב-1991. בעקבות שערורייה בבנק ההשקעות סלומון ברדרס, שבאפט קנה מניות בכורה שלו, הוא נאלץ לשמש יו''ר זמני / צילום: ap, Marcy Nighswander

"המחיר נראה לי גבוה"

הטעויות של באפט הן לא רק בהשקעות שעשה, אלא גם באלה שלא עשה. באופן כללי, למעט ההשקעה המשמעותית באפל ב־2016, הוא נמנע מהשקעות טכנולוגיות. הוא ושותפו להשקעות, מאנגר, העידו שהם לא מבינים כלום בתעשייה, המשתנה במהירות. בעקבות כך הוא פספס את ההשקעות באמזון ובגוגל.

בראיון בפברואר 2017 בתוכנית "סקוואק בוקס" נשאל באפט מדוע מעולם לא קנה מניות של אמזון. הוא הודה שאין לו תשובה טובה. "ללא ספק, הייתי צריך לקנות אותה מזמן, כי הערצתי אותה", אמר. "אבל לא הבנתי את הכוח של המודל העסקי. גם המחיר תמיד נראה לי גבוה, אז זו הייתה הזדמנות גדולה שהחמצתי לגמרי".

ב־2019 רכשה לבסוף ברקשייר מניות אמזון, שמהוות פחות מ-1% מתיק ההשקעות שלה. אך באפט הודה כי גם ההחלטה התקבלה בידי אחד ממנהלי ההשקעות הבכירים שלו, ככל הנראה טוד קומבס או טד וושלר.

הוא גם הודה בגלוי כי דילוג על ההזדמנות להשקיע בגוגל הייתה טעות. זה חמור במיוחד כשמביאים בחשבון שהוא החזיק במשהו שדומה ל"ידע פנימי" לגבי חשיבות היכולות של גוגל - ברקשייר האת'וויי כבר החזיקה אז בחברת הביטוח Geico, שהייתה ועדיין תלויה מאוד בגוגל ככלי פרסום מרכזי לגיוס לקוחות. ובכל זאת, באפט בחר שלא להשקיע בה, מה שהתברר כהחמצה אדירה.

ולמרות הטעויות האלה באפט הפך להיות באפט. וזה אולי השיעור הגדול ביותר - הגדולה לא נמדדת בעצם הטעות, אלא ביכולת למזער אותה ובמקביל למקסם את ההצלחות. או כמו שאמר בעצמו: "עסק מופלא אחד יכול לפצות על הרבה החלטות בינוניות, שבלתי נמנע שיקרו".

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic