גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השקעת הדגל והיהלום: אילו מניות וורן באפט לא ימכור בחיים?

באימפריה של וורן באפט, שבנה את שמו על גישת השקעה סבלנית ועמוקה, יש שחקניות שלא יורדות מהבמה ● אילו חברות נתפסות בעיני המשקיע האגדי כאיכותיות ויציבות באמת, כאלה שאסור למכור לעולם, ובאילו מקרים הוא מעדיף להיפרד גם מהמניות האהובות עליו ● פרויקט מיוחד  

וורן באפט / צילום: Reuters, Rick Wilking
וורן באפט / צילום: Reuters, Rick Wilking

וורן באפט, מנכ"ל ברקשייר האת'ווי, מזוהה יותר מכול עם גישת השקעה ארוכת טווח הנשענת על סבלנות, עקביות ואמונה בעסקים יציבים. אחת האימרות המפורסמות ביותר שלו היא "התקופה המועדפת שלנו לאחזקת מניות היא נצח".

האורקל מאומהה הדגיש לא פעם כי לא מדובר בסיסמה ריקה מתוכן, אלא באסטרטגיה שמבוססת על תנאי יסוד ברורים. גישת "הנצח" שלו רלוונטית רק כאשר החברה ממשיכה להציג יתרון תחרותי מובהק, ניהול איכותי ויכולת לייצר רווחים לאורך זמן. במקביל באפט אוהב מאוד מניות שמחלקות דיבידנד.

במשך השנים הוא השקיע במניות של חברות שנשארו בתיק שלו כמה עשורים, ולעיתים בלי למכור מהן כלל. עם זאת, באפט אינו מהסס לשנות כיוון כשהנסיבות משתנות: אם הוא מזהה כי היתרון של חברה נשחק או שמבנה השוק השתנה מהותית, הוא יודע גם לצאת, לעיתים אחרי שנים של אחזקה.

שלוש להחזיק לנצח

במכתב לבעלי מניות ברקשייר האת'ווי ב־1988, שבו כתב על ההעדפה להחזיק לנצח, הסביר באפט: "אנו ההפך המוחלט מאלה שממהרים למכור ולרשום רווחים כשחברות מפגינות ביצועים טובים אך מחזיקים בנחישות בעסקים שמאכזבים". בעבר הוא גם ציין כי להערכתו שוק ההון אינו קזינו של תנועות קצרות טווח, אלא מרחב שבו כדאי להשקיע כמו בעל עסק אמיתי - באמונה ובאחריות.

קוקה-קולה: אחד הסמלים המזוהים איתו

יצרנית המשקאות המוגזים קוקה־קולה היא אחת המניות הוותיקות ביותר של באפט, והמניה שבה יש לברקשייר האת'ווי את האחזקה הרציפה הארוכה ביותר, מאז 1988. המניה הפכה לסמל ההשקעה שלו, ומאז שנרכשה, השיאה תשואה של כ־2,290% לחברת האחזקות שלו ברקשייר האת'ווי (ללא תשואת הדיבידנד ורכישות חוזרות של מניות). נכון לסוף הרבעון הראשון של 2025 באפט מחזיק כ־400 מיליון מניות של קוקה־קולה, בשווי כולל של כ־28 מיליארד דולר. היא נחשבת לאחזקה השלישית בגודלה בתיק ההשקעות של ברקשייר האת'ווי, ומהווה כ־11% מהתיק כולו.

עבור באפט קוקה־קולה אינה רק מניה - אלא ביטוי מושלם לאופן שבו הוא בוחן עסקים. "אני לא בוחר מניות, אני בוחר עסקים", הוא נוהג לומר, וקוקה־קולה מבחינתו היא עסק איכותי, יציב ורווחי עם מותג עולמי. מאז השקעתו הראשונה הוא רואה בחברה חלק בלתי נפרד מהעתיד הכלכלי של ארה"ב - ומציין כי היא דוגמה לעסק ש"שווה להחזיק בו לנצח".

בשנת 2024 בלבד ברקשייר קיבלה מאחזקותיה בקוקה־קולה דיבידנדים בהיקף של כ־770 מיליון. החברה ממשיכה להציג ביצועים מרשימים עד היום, עם עלייה של 16.3% מתחילת השנה - כמעט פי שניים מהתשואה שהניב מדד S&P 500 באותה התקופה.

מלבד הנתונים הכלכליים, קוקה־קולה הפכה לאחד מהסמלים המזוהים ביותר עם באפט עצמו. בעבר כיהן כחבר בדירקטוריון שלה והיה מחזיק המניות הגדול ביותר בה לאורך שנים. לעיתים הוא אפילו נחשב כשגריר שלה, ובין השאר חוזר ומספר שהוא שותה חמש פחיות של קולה ביום.

אמריקן אקספרס: אחת מהשקעות הדגל

מניה נוספת שמחזיק באפט אפילו יותר זמן היא אמריקן אקספרס. הוא החל לרכוש את מניות חברת כרטיסי האשראי כבר בשנות השישים, עוד לפני השתלטותו על ברקשייר האתוו'י, וכבר ב־1964 הפך לבעל עניין עם אחזקה של 5%. אולם את הפוזיציה המשמעותית שלו בחברה בנה ב־1991, וכיום הוא מחזיק כ־151 מיליון מניות, יותר מ־20% ממניות חברת כרטיסי האשראי, בשווי של כ־40 מיליארד דולר. אמריקן אקספרס מדורגת במקום השני מבין אחזקות ברקשייר האת'ווי - כ־15.8% מסך התיק. מאז 1991 המניות הניבו תשואה כוללת מצטברת של קרוב לפי 100.

אמריקן אקספרס מובילה בתחום הנסיעות והבידור. מה שמייחד אותה מכל שאר מנפיקי כרטיסי האשראי הוא העובדה שהיא מפעילה רשת תשלומים משלה, המהווה כ־10% מהוצאות כרטיסי האשראי בארה"ב, והנפיקה יותר מ־100 מיליון כרטיסים. במקביל היא נחשבת למניית דיבידנד, סוג שבאפט ציין לא פעם כי הוא מאוד אוהב, ובעשר השנים האחרונות החברה הגדילה את הדיבידנד למניה ב־120%.

באפט התייחס לא מעט להשקעה באמריקן אקספרס כאל אחת מהשקעות הדגל שלו, והדגיש את היתרון התחרותי של החברה, המתבטא במותג חזק ובנאמנות הלקוחות. הוא ציין כי "אי אפשר ליצור אמריקן אקספרס חדשה", מה שמעיד על האמונה העמוקה שלו בעסק ובפוטנציאל הצמיחה שלו.

אוקסידנטל פטרוליום: השישית בגודלה בתיק

מניה נוספת, חדשה יחסית בתיק של ברקשייר האת'ווי, היא חברת הנפט והגז אוקסידנטל פטרוליום. באפט קנה לראשונה את מניות החברה בשנת 2017, והגדיל את אחזקותיו בה באופן משמעותי במרוצת השנים; בשנת 2022 קיבל אישור רגולטורי לרכוש עד 50% ממניות החברה. במכתב השנתי לבעלי מניות ברקשייר בשנה שעברה צירף אותה לרשימת "להחזיק לנצח". נכון לרבעון הראשון של 2025 היא האחזקה השישית בגודלה של ברקשייר - כ־5% מהפורטפוליו עם 264 מיליון מניות בשווי של 13.07 מיליארד דולר.

אוקסידנטל היא חברת נפט אמריקאית, שנוסדה ב־1920, הפועלת בשלושה תחומים עיקריים - חיפושי נפט וגז, ייצור כימיקלים ומערכות תשתית ואנרגיה. בשנה האחרונה המניה הניבה ביצועים חלשים, אך באפט, הידוע בגישתו ארוכת הטווח, ממשיך להחזיק במניות אוקסידנטל, מה שמעיד על אמונו בניהול החברה ובפוטנציאל הצמיחה שלה בטווח הארוך.

האחזקות הגדולות שנמכרו

למרות שבאפט מזוהה עם אסטרטגיית השקעות לטווח ארוך, הוא אינו כבול לעקרונותיו ולא מהסס לשקול מחדש כל אחזקה כשמציאות השוק משתנה. דוגמה לכך היא מכירה מסיבית בשנה שעברה של שתיים מהאחזקות הגדולות ביותר של ברקשייר האת'ווי, שהצליחה להרים לא מעט גבות.

אפל: היהלום של ברקשייר

באפט רכש לראשונה את מניות אפל בשנת 2016, והפך אותה במהרה להשקעה המרכזית בתיק שלו. למרות שמדובר בחברת טכנולוגיה, אותן לא נוהג להחזיק, הוא הדגיש כי השקעתו באפל מבוססת על הערכתו לחוזקה העסקית של ענקית הטכנולוגיה, המותג החזק שלה והיכולת שלה לייצר רווחים גבוהים עם ניהול יעיל. לא פעם באפט תיאר את אפל כ"עסק נהדר" וכינה את המניה "היהלום של ברקשייר". באפט ציין לאורך השנים כי אפל מציעה לא רק מוצר פופולרי, אלא גם מערכת אקולוגית של שירותים המגבירה את נאמנות הלקוחות ומייצרת הכנסות חוזרות.

עם זאת, ב־2024 הוא החל לצמצם את אחזקותיו בחברה, ואשתקד מכרה ברקשייר האת'ווי כ־70% מהמניות שהיו ברשותה, כשבשיא החזיקה כ־5% מענקית הטכנולוגיה. המהלך הקטין את ההשקעה מ־135 מיליארד דולר ל־66 מיליארד דולר, נכון לרבעון הראשון של 2025, אך מימשה את המניות ברווח של כ־80 מיליארד דולר. למרות המכירה המסיבית ברקשייר מחזיקה כ־300 מיליון מניות אפל, ועדיין מדובר באחזקה הגדולה ביותר שלה - כ־25% מהפורטפוליו של חברת האחזקות.

הסיבה למכירה המסיבית של מניות אפל אינה ידועה, אך עם ההסברים האפשריים אפשר למנות את שיטת ההשקעות של באפט, שבמסגרתה הוא מנסה לבזר אותן בלי להישען על חברה אחת. באסיפה השנתית של ברקשייר באומהה הוא ניצל את הבמה כדי לחלוק שבחים לחברת הטכנולוגיה: "האזנתי לשיחת המשקיעים הרבעונית של אפל. זו השיחה היחידה שאני מקשיב לה. אני קצת נבוך לומר שטים קוק הרוויח לברקשייר הרבה יותר כסף ממה שאני אי פעם הרווחתי לברקשייר".

בנק אוף אמריקה: נמכרו למרות ההצהרות

את מניות בנק אוף אמריקה רכש באפט לראשונה בשנת 2011 תמורת 5 מיליארד דולר, ולאחר כמה שנים שבהן הגדיל את אחזקותיו, ב־2020 הפך לבעל המניות הגדול ביותר בבנק. באפט הצהיר לא פעם כי יעבור "הרבה מאוד זמן" עד שימכור את מניותיו, והדגיש כי הוא אוהב את אופן הניהול של הבנק ואת הערכת השווי שלו.

עם זאת, בדומה לאפל, ב־2024 החל למכור את מניות הבנק ואשתקד מכר כ־239 מיליון מניות, בתמורה כוללת של כ־10 מיליארד דולר. המהלך הפחית את אחזקותיו בבנק מ־13.2% ל־10.2%.

למרות המכירה מניות בנק אוף אמריקה מהווות כ־10.9% מהיקף התיק של חברת האחזקות של באפט, האחזקה הרביעית בגודלה. לברקשייר כ־631 מיליון מניות, בשווי של 26.5 מיליארד דולר.

כמו עם אפל, גם בנוגע למכירת מניות הבנק עלו תהיות לגבי הסיבות. בוול סטריט נשמעו קולות ולפיהם המהלך נבע מחשש מעלייה במיסוי על תאגידים בתקופת כהונתו של הנשיא ג'ו ביידן. שיעור מס החברות ירד ב־2017 מ־35% ל־21%, ובשנה שעברה היה חשש כי הוא ישוב לשיעורים הישנים שלו. באפט חשש כי אם מס החברות אכן יעלה, הדבר ישפיע במידה ניכרת על המס שחברת האחזקות שלו צפויה לשלם; בשנת 2023 באפט שילם מסים בסכום של יותר מ־5 מיליארד דולר.

הערכה נוספת בשוק הייתה כי באפט רצה להיפטר מהמניות בשל החשש מפגיעה ברווחי הריבית נטו של הבנק. לא מעט משקיעים הסיטו את כספם בזמנו מפיקדונות הבנק לאפיקים אחרים בעלי תשואה גבוהה ואטרקטיבית יותר. בהמשך לכך עלו ההערכות כי הוא מעוניין להשאיר ליורשיו גמישות לפני שהוא מפנה את כיסאו כדי לא להגביל אותם בהשקעות שביצע בעצמו.

עוד כתבות

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל