גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא רק בחייו: הירושה של באפט משנה מהיסוד את המודל הפילנתרופי

וורן באפט הודיע כי לא ימשיך לתמוך במנגנוני הפילנתרופיה הגדולים, ולאחר מותו ילדיו ינהלו את הקרן המשפחתית בעצמאות מלאה ● כך הוא גם מסיים את היחסים עם הקרן של ביל גייטס ומחזק את הגישה המבוססת על נתינה ישירה לעמותות ללא תנאים ודיווחים ● פרויקט מיוחד

וורן באפט עם ילדיו סוזי ופיטר. הלפיד מועבר לדור הבא במשפחה / צילום: ap, Charles Sykes
וורן באפט עם ילדיו סוזי ופיטר. הלפיד מועבר לדור הבא במשפחה / צילום: ap, Charles Sykes

וורן באפט הטיל בחודש שעבר פצצה כאשר הודיע על פרישתו הקרובה מתפקיד מנכ"ל חברת ההשקעות ברקשייר האת'וויי. אלא שבמקביל לפרישה, שזכתה לסיקור תקשורתי נרחב, הוא חשף מהלך משמעותי נוסף: עזבונו העצום, המוערך בכ־169 מיליארד דולר, לא ימשיך לתמוך במנגנוני הפילנתרופיה הגדולים, אלא יופנה במלואו למודל משפחתי חדש.

במשך שנים נחשב באפט לאחד התורמים הגדולים ביותר לקרן ביל ומלינדה גייטס (Bill & Melinda Gates Foundation), שלה תרם מאז 2006 יותר מ־39 מיליארד דולר. הקרן נחשבת לאחת הקרנות הפילנתרופיות המשפיעות בעולם, אך המיליארדר הודיע כי לאחר מותו יופסקו כל התרומות אליה. "לקרן גייטס לא יגיע כסף לאחר מותי", אמר בראיון לוול סטריט ג'ורנל. ההחלטה הזאת, שעשויה להישמע שולית, מסמנת למעשה את סיומה של תקופת הפילנתרופיה המסורתית ואת תחילתה של גישה חדשה, שבה הלפיד מועבר לדור הבא במשפחה.

לפי צוואתו, תוקם קרן פילנתרופית משפחתית, שתנוהל בידי שלושת ילדיו: סוזי (71), שבעצמה עומדת כיום בראש קרן פילנתרופית; האווי (70), איש עסקים ונדבן הפועל בעיקר במדינות מתפתחות; ופיטר (67), מלחין מחונן וסופר. בתוך עשר שנים ממועד פטירתו רוב הונו של באפט יועבר אל הקרן.

הקרן המשפחתית החדשה מבוססת על עיקרון של קבלת החלטות משותפת בין האחים. הבת הבכורה סוזי אמרה כי "עדיין מוקדם להגדיר את התוכניות, אך המחויבות להמשיך את הנתינה עמוקה". אחיה האווי הדגיש כי הם רואים בזאת שליחות ערכית, להמשיך את חזון אביהם. באפט לא כתב להם הנחיות מפורטות, אבל שיתף אותם בנקודת המבט שלו: "יש 8 מיליארד בני אדם בעולם, ואני והילדים שלי היינו במאית האחוז של בני־המזל. יש הרבה דרכים לעזור לאנשים".

במקביל, כל אחד מהילדים כבר מנהל קרן משלו ואל הקרנות האלו יועברו לאחר מותו 5% מהמניות הנותרות שבידיו. באפט עצמו דיבר לאורך השנים על גישתו לחינוך וירושה ואמר: "אני אתן לילדיי מספיק כסף שיוכלו לעשות כל דבר, אבל לא כל כך הרבה כדי שלא יעשו כלום".

בהתאם לכך הוא התחיל להעביר חלק מהונו לילדיו כבר בשלב מוקדם של חייהם, ונתן לכל אחד מהם מניות של ברקשייר האת'וויי בשווי של 90 אלף דולר. בשנת 2006 הרחיב את התמיכה כשתרם 17.5 מיליון דולר לכל אחת מהקרנות הפילנתרופיות שלהם. ב־2012 חלה קפיצה משמעותית כשהחל להעביר להן בכל שנה מניות מסוג B של ברקשייר האת'וויי בשווי ממוצע של כ־100 מיליון דולר בשנה.

באופן כללי, המעבר מפילנתרופיה ריכוזית לקרנות משפחתיות משקף שינוי עמוק בגישתו האישית של באפט. לדבריו, אין טעם לכתוב הנחיות מורכבות לצוואה אם לאדם "ששוכב שישה רגל מתחת לאדמה" יש אמון מלא בשלושה אנשים חיים שממשיכים את הדרך. העיקרון שהוא מדגיש הוא שההחלטות על נתינת הונו לאחר מותו צריכות להתקבל בידי אנשים חיים, המסוגלים להתאים עצמם לנסיבות משתנות. במכתב בשנת 2023 כתב: "החוקים בנוגע לפילנתרופיה משתנים מעת לעת, וראוי שיקבלו את ההחלטות נאמנים שעדיין חיים, ולא מגבלות שכתב אדם שמת לפני שנים רבות".

הבחירה של באפט לא במנגנונים בירוקרטיים, אלא באחריות אישית, מעידה על התפתחות בדרך לפילנתרופיה חדשה וערכית.

הנשים ששינו את הכיוון

כאמור, הכסף שעובר עכשיו לניהול המשפחה מוסט מהקרן של ביל גייטס, שהוקמה ב־2000 בידי מייסד מיקרוסופט ואשתו אז, מלינדה גייטס, במטרה לצמצם אי־שוויון, לקדם בריאות, חינוך והזדמנויות כלכליות לאוכלוסיות מוחלשות. בשנת 2023 בלבד היא העניקה תמיכה פילנתרופית של 8 מיליארד דולר באמצעות 2,573 מענקים שניתנו ל־1,507 ארגונים ברחבי העולם.

אך למרות התרומות האדירות הקרן זכתה במהלך השנים לביקורת על ריכוז כוח, חוסר פיקוח, קידום אינטרסים טכנולוגיים ותעשייתיים ופער בין כוונות טובות לבין התוצאה בשטח. רבים סבורים כי היא מסמלת את הדילמה המרכזית של הפילנתרופיה בימינו - האם כוח פרטי יכול באמת לפעול לטובת הציבור, או שהוא שומר על הסדר הקיים במסווה של צדקה?

כך או כך, במאי 2021, אחרי כמעט 30 שנות נישואים ושלושה ילדים משותפים, החליטו הזוג גייטס להתגרש. אמנם לאחר ההצהרה על כך הם הודיעו כי ימשיכו לשתף פעולה ולכהן כיושבי ראש ונאמני הקרן, אך ב־2024 בישרה מלינדה כי אחרי מחשבה מעמיקה היא פורשת. לאחר פרישתה הקרן המשותפת של הזוג שינתה את שמה לקרן גייטס (Gates Foundation), כשביל מכהן כיו"ר יחיד.

כחלק מהסכם הפרישה קיבלה מלינדה 12.5 מיליארד דולר לקרן העצמאית שהקימה ב־2015, Pivotal Ventures, ששואפת להעצים נערות ונשים. לאחר גירושיה הצטרפה לדמות מפתח נוספת בעולם הפילנתרופיה, מקנזי סקוט, גם היא גרושתו של אחד מהאנשים העשירים בעולם, ג'ף בזוס. שתי הנשים הללו, שהרוויחו הון אישי בלתי נתפס בעקבות הגירושים המתוקשרים שלהן, החליטו להשקיע אותו ביוזמות חברתיות.

אם נחזור להצהרתו של באפט על הפסקת התרומות לקרן - יש לראות אותה כהמשך ישיר לגירושים של הזוג גייטס. היחסים של באפט וגייטס מבוססים על חברות עמוקה וארוכת שנים, שהתחילה ב־1991 בפגישה מקרית באירוע משפחתי. הקשר העמיק גם במישור המקצועי כשגייטס הצטרף לדירקטוריון של ברקשייר בשנת 2004. ב־2006 באפט אף התחייב להעביר את רוב הונו, אז כ־37 מיליארד דולר, לקרן ביל ומלינדה גייטס. ב־2010 באפט וגייטס ייסדו את יוזמת The Giving Pledge, המעודדת מיליארדרים לתרום את רוב הונם לצדקה.

אך בשנים האחרונות, בעקבות הגירושים, היחסים בין השניים התקררו עד שלבסוף באפט התפטר מהדירקטוריון וכאמור הודיע כי הקרן לא תקבל עוד תרומות ממנו. גם גייטס החליט לאחרונה כי יתרום את כל הונו, כ־107 מיליארד דולר, לקרן גייטס עד שנת 2045, ואז היא תיסגר.

עידן הפילנתרופיה של גייטס ובאפט משתנה מהיסוד גם בגלל מדיניות חדשה בארה"ב שמטילה מס של 10% על קרנות צדקה המחזיקות ביותר מ־5 מיליארד דולר - מהלך שפוגע אנושות בקרנות פילנתרופיות מסורתיות. במקום המודל של קרנות גדולות, נשים כמו מקנזי סקוט, מלינדה גייטס ופרסיליה צ'אן (אשתו של מארק צוקרברג) פועלות מחוץ למודל הקלאסי וייסדו גישה פילנתרופית חדשה המבוססת על נתינה ישירה לעמותות ללא תנאים ודיווחים. הן משנות את הכיוון של המודל המסורתי - מגישה טכנוקרטית־מרכזית לאחריות מערכתית, אמון ושוויון.

וכך, באפט בדרכו שלו ממשיך ומשדרג את המהפכה שהחלו אותן נשים. למעשה, גם במותו הוא יצליח להותיר חותם משמעותי על העולם.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שלפיהם ייקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

תיקון והתנצלות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?