גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מכיר את החברות יותר טוב מבאפט": הבשורה שיביא המנכ"ל החדש של ברקשייר

הוא החל את דרכו בעבודות מזדמנות, הגיע לאוניברסיטה בזכות מלגה - וטיפס עד לצמרת ברקשייר האת'וויי ● בתחילת השנה הבאה ייכנס גרג אייבל לנעליו הגדולות של באפט, שבטוח: "הוא יצליח יותר ממני" ● בשוק קצת פחות אופטימיים: "אין לו את הניסיון להחליף את המשקיע האגדי" ● פרויקט מיוחד

גרג אייבל / צילום: ap, Nati Harnik
גרג אייבל / צילום: ap, Nati Harnik

אסיפת בעלי המניות השנתית של ברקשייר האת'ווי. שלט מהבהב מופיע מול באפט ומורה שזמן שאילת השאלות תם. הוא עומד לעזוב אבל רגע לפני הוא מחליט להטיל פצצה מול כ־40 אלף איש במרכז הכנסים: "הגיע הזמן שגרג יהפוך למנכ"ל החברה". עשר הדקות הבאות עברו במחיאות כפיים. באפט אמר "תודה לכם" ונעלם אל מאחורי הקלעים.

גרג אייבל, שישב כמה מטרים מבאפט, ידע שיומו יגיע, אך כעת גם יש לו מועד. למחרת דירקטוריון ברקשייר הצביע פה אחד למנותו לנשיא ולמנכ"ל מ־1 בינואר 2026. לפצצה שהטיל באפט (שיישאר בתפקיד היו"ר) יש משמעות נוספת - באסיפת בעלי המניות הבאה, "הוודסטוק של הקפיטליסטים", הוא לא יעלה לבמה. אייבל יעמוד שם במקומו. סוזי באפט אמרה שעדיין לא ברור אם המפגש השנתי ימשיך למשוך כ־40 אלף משקיעים ללא אביה על הבמה.

בכל מקרה, השאלה הגדולה היא אם אייבל יכול בכלל להיכנס לנעליים הענקיות שחולץ באפט. כדי להבין זאת צריך להעמיק קצת יותר בהיסטוריה של האיש ובקשר המיוחד שלו עם האורקל של השוק.

באפט הכין אותו בכל דרך

אייבל (63) איננו אנונימי. מאז שבאפט קידם אותו בשנת 2018 לדירקטוריון החברה, הוא כבר אחראי ללא מעט עסקים של ברקשייר - מחברות בניין, דרך חברות כימיקלים ועד חברות לייצור נעליים ומפעלי ממתקים. שמו נחשף כיורש המיועד של באפט כבר בשנת 2021, לאחר שסגן היו"ר לשעבר, צ'ארלי מאנגר המנוח, פלט באסיפה השנתית שאייבל הוא זה ש"ישמור על התרבות הארגונית".

הוא נולד באדמונטון, קנדה, ובצעירותו עבד בעבודות מזדמנות כמו חלוקת עלוני פרסום לבתים, איסוף בקבוקי משקה למיחזור ומילוי מטפי כיבוי. במסגרת עבודתו האחרונה קיבל מלגה קטנה ללימודים באוניברסיטת אלברטה, שם סיים תואר ראשון במסחר, הפך לרואה חשבון והחל את הקריירה שלו בחברת הייעוץ PwC באדמונטון. בהמשך עבר למשרד החברה בסן פרנסיסקו.

מארק אומן, מנהל לשעבר בוולס פארגו, שפגש את אייבל דרך חברים משותפים, אמר שלעתים קרובות ניתן לראות אותו בעיר מגוריו - למשל ביריד של מדינת אייווה, בפאב ספורט אהוב או במשחקי ההוקי של הבן שלו, שם הוא שימש בעבר כעוזר מאמן. "כלומר, אם תדעו לזהות אותו. גרג אוהב לשמור על פרופיל נמוך", אמר אומן.

את באפט הוא הכיר דרך רכישה. באותם ימים אייבל היה נשיא חברת מיד אמריקן אנרג'י, חברת חשמל שמרכזה באייווה, כאשר ברקשייר האת'ווי רכשה בה שליטה בשנת 1999 והפכה להיות ברקשייר האת’וויי אנרג'י. במהלך השנים מילא אייבל תפקיד מרכזי בהרחבת החברה באמצעות רכישות גדולות של נכסי חשמל ואנרגיה מתחדשת בצפון אמריקה ובבריטניה. הצלחתו בניהול תחום האנרגיה הביאה אותו לקבל סמכויות נוספות בתוך ברקשייר. בשנת 2018 מונה אייבל לסגן יו"ר תחום הפעילות הלא ביטוחית של החברה, תפקיד שביסס כיד ימינו של באפט בנוגע לעסקים הלא ביטוחיים של ברקשייר, וכך חיזק את מעמדו כיורש המיועד של באפט, שמינה אותו לסגן יו"ר וחבר דירקטוריון.

בשנים האחרונות באפט עשה כל שביכולתו כדי להכין את יורשו - הוא הטיל עליו לנהל את רוב החברות שבבעלות הקונגלומרט הענק, שיתף איתו פעולה בהשקעות האחרונות ביפן ואף הופיע לצדו על הבמה באירועים השנתיים המפורסמים של ברקשייר.

מימין: באפט ואייבל. המנכ''ל היוצא כבר הצהיר שימשיך להגיע למשרד / צילום: ap, Rebecca S. Gratz

הילת הקסם נעלמה

כעת אייבל נכנס לנעליים ענקיות, ויעמוד בראש חברה שהניבה תשואות של כ־5.5 מיליון אחוזים מאז 1964. ברקשייר היא מפלצת עסקית בשווי 1.2 טריליון דולר, המנהלת תיק השקעות של כ־280 מיליארד דולר, כולל מניות של חברות כמו אפל, קוקה־קולה ואמריקן אקספרס. זאת נוסף לחברות בתחום הביטוח, האנרגיה, הרכבות והמוצרים לצרכן, שמניבות בקביעות רווח תפעולי של כ־10 מיליארד דולר לרבעון.

גודלה העצום של ברקשייר גם מקשה במציאת השקעות פוטנציאליות שיכולות באמת "לזעזע את המחט" - ביטוי שבאפט עצמו השתמש בו בעבר, כלומר להשפיע באופן מהותי על ביצועי החברה הכוללת. גם אם אייבל ימצא כאלה, יש דבר אחד שבאפט לא יכול פשוט להעביר הלאה: הילת הקסם שהוא מטיל על כל דבר שנוגע בו. "אייבל יעשה טעות חמורה אם ינסה להיות וורן באפט, והוא יודע את זה", אמר וויל דאנוף, מנהל השקעות בפידליטי, "בעלי המניות רוצים שגרג יהיה הגרג הכי טוב שהוא יכול להיות".

באפט נודע בסגנון ניהולי לא מתערב במיוחד, ואייבל אמר בפגישת בעלי המניות שהוא מתכוון להמשיך לאפשר לכל חברה בקונגלומרט לפעול באופן עצמאי. עם זאת, הוא הוסיף כי הוא נלהב להציע הזדמנויות לצמיחה ולעזור לחברות־הבנות בזיהוי סיכונים, מה שעשוי לרמז על סגנון ניהולי שונה. "הוא מכיר את החברות אולי אפילו יותר טוב מוורן כיום", אמר רון אולסון, דירקטור לשעבר בברקשייר. דברים אלה מעידים שאייבל יהיה יותר יוזם ופעיל בזיהוי כיוונים אסטרטגיים, גם אם מכבד את המסורת של באפט. בינתיים קבלת הפנים של המשקיעים צוננת - מניית ברקשייר השילה החודש כ־4%.

באפט לא ימכור אפילו מניה

כך או כך, יש שני פילים בחדר: מי ינהל את תיק ההשקעות של ברקשייר האת'ווי ומה יעשה בקופת המזומנים התופחת של החברה, 350 מיליארד דולר?

לאחר שבאפט נמנע ברובו מהשקעות נוצצות בשנים האחרונות בשווקים שהתאפיינו בתנודתיות גבוהה, אייבל עשוי להרגיש לחץ גדול יותר להשתמש במזומנים של ברקשייר. עבורו המעבר להגה עשוי להגיע עם ציפיות גוברות "לעשות משהו" עם ההון הזה - להפעילו, להשקיע אותו או למצוא רכישות אסטרטגיות גדולות, במיוחד מצד בעלי מניות שמצפים לצמיחה ממשית.

באפט משמש כיום כמנכ"ל, יו"ר הדירקטוריון וראש תחום ההשקעות של ברקשייר. כשיעזוב, תחומי האחריות הללו יחולקו בין כמה אנשים - לצד אייבל, טוד קומבס וטד וושלר יסייעו בניהול תיקי המניות והאג"ח. שניהם ייעצו לבאפט בנוגע לרכישות אפשריות, וסביר שימשיכו לייעץ גם לאייבל. "אני מאמין שלטד ולטוד תהיה יותר אחריות, וגרג עשוי לשכור עוד מנהלי השקעות", הוסיף דיוויד קאס, בעל מניות בברקשייר ופרופסור למימון באוניברסיטת מרילנד.

מנכ''לים ובעלי מניות מחוץ לאסיפה השנתית בחודש שעבר. ''מתגעגעים לצ'ארלי מאנגר'' / צילום: ap, Matthew Putney

אייבל מצדו מתכוון להמשיך בסגנון ההשקעה הסבלני והערכי, והוא מוכן להפעיל את עתודת המזומנים כאשר תהיה הזדמנות ראויה. באפט אמר כי הוא יותיר את הקצאת ההון לחלוטין בידיו של אייבל. "הוא מבין עסקים בצורה יוצאת דופן", אמר באפט. "אם אתה מבין עסקים, תבין גם מניות".

קתרין סייפרט, אנליסטית ב־CFRA שמכסה את ברקשייר, מעריכה כי החברה עשויה ליצור תפקיד רשמי של מנהל השקעות ראשי; וושלר מועמד אפשרי. "התפיסה שלנו לגבי גרג היא שהוא בעל רקע תפעולי מוצק, אך אין לו את הניסיון או המומחיות בהשקעות כדי להחליף את המשקיע האגדי באפט", אמרה סייפרט. "חוסר בהירות בנושא הזה עלול להכביד על מניות החברה".

לאלה שבכל זאת מודאגים, כשתתחיל תקופת אייבל, בעוד כשבעה חודשים, באפט יהיה באזור והוא מתכנן להמשיך להגיע למשרדו באומהה. "אני לא מתכוון לשבת בבית ולצפות באופרות סבון", אמר בחיוך.

באפט, בעל המניות הגדול ביותר בברקשייר, עם אחזקה בשווי 160 מיליארד דולר, אמר כי לא ימכור אפילו מניה אחת לאחר העברת ההנהגה. "ההחלטה לשמור על כל המניות שלי היא כלכלית", אמר. "אני סבור שהעתיד של ברקשייר יהיה טוב יותר תחת הניהול של גרג. ככל שברקשייר תוכל ליהנות מעבודתו של גרג לאורך יותר שנים, כך יהיה יותר טוב. גרג יהיה מצליח יותר ממני, ואם אגיד אחרת, האף שלי יגדל".

עוד כתבות

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500