גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סעודיה, טייוואן ועכשיו אירופה: אנבידיה בדרך לשליטה עולמית בתחום ה־AI

חודש אחרי שכבש את סעודיה, מנכ"ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, המשיך לאירופה ● שם הוא הכריז שם על שורת עסקאות למכירת שבבים והקמת חוות שרתים, שיסייעו ליבשת לצמצם פערים מול ארה"ב וסין ● ישראל בינתיים נשארת מאחור

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג וראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר, השבוע / צילום: ap, null
מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג וראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר, השבוע / צילום: ap, null

כחודש אחרי שכבש את סעודיה בסערה וחתם על עסקת ענק עם שליט המדינה מוחמד בן סלמן למכירת 200 אלף שבבים במיליארדים, הגיע השבוע מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג למפגן כוח באירופה. באמתחתו הבטחה להקמת מרכזי נתונים גדולים ומכירה של עשרות אלפי מעבדים גרפים שישדרגו את המעמד של היבשת בעולמות הבינה המלאכותית. מאחורי זה עומדת השקעת עתק משותפת לאנבידיה ולממשלות האירופיות, ובפרט צרפת וגרמניה שצפויות להשקיע לפחות 23 מיליארד דולר בהקמת תשתיות בינה מלאכותית לטובת המחקר האקדמי, פיתוח הסטארט־אפים והתשתיות הלאומיות.

ההימור של מטא על AI והחברה שצפויה לזכות בהשקעה של 10 מיליארד דולר
אפל חשפה באירוע המפתחים: מערכת הפעלה חדשה והעמקת השת"פ עם OpenAI

הואנג לא הגיע סתם כך ליבשת שבנתה לעצמה תדמית מנומנמת. מדינות האיחוד האירופי מנהלות כעת קרב מאסף על מנת לסגור את הפערים הטכנולוגיים בינן לבין לסין וארה"ב, וגם הן מבינות כי עתידן הכלכלי טמון בעצמאות בעיבוד בינה מלאכותית וכי עליהן להפחית את התלות בארה"ב באמצעות רכישת מעבדים גרפיים והתקשרות עם מודלי AI מקומיים. את התוכנית שעלותה 20 מיליארד אירו (22.9 מיליארד דולר) הציג לראשונה האיחוד האירופי בחודש שעבר, זמן קצר לאחר שסעודיה הודיעה כי תשקיע 100 מיליארד דולר בתשתיות AI יחד עם אנבידיה וחברות השבבים AMD וסריבראס.

ביום ד' אחר הצהריים הודיע הואנג בפריז על שורת עסקאות ענק שמעמידות את אירופה בשורה אחת עם מעצמות הבינה המלאכותית ארה"ב וסין: אנבידיה תמכור 18 אלף מעבדי בלאקוול (GB200) למיסטראל, ענקית ה־AI הצרפתית, המקבילה המקומית ל־ChatGPT, ויחד עמה תבנה חוות שרתים להפעלת המודל האירופי במספר אתרים באירופה. אלה יאכלסו עיבוד שאילתות צ'אט בוט, אימון מודלים והפעלה של סוכני AI בסכום המוערך בכ־700 מיליון דולר לפחות. עם תוספת של מעבדי התקשורת של אנבידיה המבוססים על מלאנוקס הישראלית - המחיר עשוי להגיע אף למיליארד דולר, ובמקרה שהאירופאים יקבלו שדרוג לגרסה המתקדמת של מעבדי בלאקוול (GB300), המחיר יכול להאמיר עד ל־1.2 מיליארד דולר.

עבור בריטניה, הודיע הואנג על עסקת ענק שבמסגרתה תספק אנבידיה 14 אלף מעבדי בלאקוול לחברות הענן אנסקייל ונביוס - האחרונה היא חברה ישראלית-הולנדית בבעלותו של ארקדי וולוז', מייסד מנוע החיפוש הרוסי יאנדקס המתגורר בישראל. עסקה זו, המוערכת בכחצי מיליארד דולר בגרסת המעבדים הפשוטה יותר, צפויה לספק יכולות בינה מלאכותית מתקדמות למעבדות אקדמיות ועסקים בבריטניה, ולהאיץ פיתוח תשתיות בינה מלאכותית באי.

20 חוות שרתים חדשות

גם גרמניה לא קופחה בביקורו של הואנג - אנבידיה ושותפותיה המקומיות יקימו יחד את מה שהיא מכנה כ"ענן הבינה המלאכותית התעשייתי הראשון בעולם", שיתמקד ככל הנראה במודלי בינה מלאכותית להפעלת רובוטי ייצור ובסימולציות המסייעות לאימון מודלים. המרכז יאוכלס ב־10 אלף מעבדי בלאקוול, בעלות משוערת של כ־400 מיליון דולר.

סך הכל מעורבת אנבידיה בבנייה של 15 חוות שרתים גדולות לעיבוד בינה מלאכותית ביבשת, אותן היא מכנה כ"מפעלי AI", ועוד 5 חוות גדולות במיוחד המכונות "גיגה מפעלים", המספקים עיבוד בהספק החשמלי הגבוה ביותר, מעל 1 גיגהוואט. בעוד מפעל AI סטנדרטי מכיל עד 25 אלף מעבדים גרפיים ועולה עד 700 מיליון דולר, "גיגה מפעלים" יכולים להכיל אפילו יותר מ־100 אלף מעבדים גרפיים ועלות הקמתם עשויה לנוע בין 3.5 ל־5.5 מיליארד דולר.

אלה ייבנו בכל רחבי האיחוד האירופי, במדינות כמו פינלנד, שבדיה, איטליה, גרמניה, בריטניה, צרפת וספרד. בסך הכל מעורבת אנבידיה בכ־40 מתקני AI באירופה, מהם 15 מרכזי שירות ענן בינה מלאכותית; חמישה מרכזי AI בחברות תקשורת; 14 מחשבי על אקדמאיים ותעשייתיים; ועוד שבעה מרכזי מכירות שירותי AI לסטארט־אפים, מחקר ותעשייה. בשנתיים הקרובות, הבטיח הואנג בפריז, יגדל כוח המחשוב האירופי פי עשר, ובסיכומו צפוי סך כח המחשוב של היבשת לעמוד על פי 1,700 מזה של מחשב העל החזק ביותר בעולם כיום.

מחסור בחשמל ובמים

ההשקה באירופה מסיימת מסע בן ארבע תחנות שהחל בסעודיה, כאמור, עם עסקת מכירת שבבים בהיקף 10 מיליארד דולר, עבר דרך איחוד האמירויות עם הבטחה ל־500 אלף שבבים ולהקמת גיגה מפעלים בהיקף כולל של 5 גיגוואט, המשיך בהשקת מחשב על בן 10 אלף שבבים בטייוואן, ומסתיים, כעת, באירופה עם לפחות 42 אלף שבבים נוספים באופן מוצהר.

באופן שכזה אנבידיה ממצבת את עצמה לא רק כחברה אמריקאית שמייצרת שבבים, אלא כשחקנית גלובלית שמשתפת פעולה עם ממשלות, חברות ומעבדות אקדמיות. "הקמה של מפעלי AI היא חשובה בדיוק כפי שסדנאות ייצור הפכו למפעלים גדולים בראשית המאה העשרים", אומר שחר בלקין, סמנכ"ל בחברת זוטאקור הישראלית שמספקת טכנולוגיות צינון ל"מפעלי AI" בעולם.

"התעשייה החדשה עוסקת בייצור מודלי שפה והסקה - וזה המטבע של העתיד, ומי שלא נמצא שם יפספס את הרכבת. הסיבה שבאירופה המהפכה הזו חשובה אפילו יותר היא העובדה שהיא מרובה בשפות. כל שפה וכל ניב דורשים מודל משלהם - רק בבריטניה קיימות כ־20 שפות שונות, כך שיש עוד עבודה רבה באימון מודלי שפה על כל אחת מהן". במסגרת האירוע בפריז הוצג מודל שפה עברי חדש בהתבסס על עבודה משותפת של אנבידיה עם עמותת דיקטה הישראלית, שתנגיש אותו דרך פלטפורמת פרפלקסיטי.

אלא שלטעמו של בלקין, "האירופאים נכנסים קצת מאוחר ועם מעט מדי משאבים - טוב שמשקיעים בחוות שרתים, אבל אירופה נמצאת במצוקת חשמל ומים - שני משאבים חיוניים להפעלת מפעלי AI - לכן טוב שההסכמים נעשו בחסות ממשלות, כיוון שהדבר ייאלץ אותן להגדיל את התשתיות שלהן. רק לאחרונה הושבתה חוות שרתים בגרמניה לאחר שתושבי העיירה שבה הוקמה סבלו מלחץ מים נמוך במקלחת, כיוון שעד כמה שזה נשמע מוזר - גם אם ישנם אזורים שופעי מים, צריך לדעת להוביל אותם אל המקומות שבהם יש תשתית חשמל ראויה. היבשת כולה סובלת ממחסור בחשמל לאחר שחלק מהמדינות השביתו כורים גרעיניים, ובצרפת שהחזירה לחיים כמה מהם צריכים לגייס עוד 10 אלפים עובדים כדי להפעיל מחדש את הכורים שהושבתו".

מה עם ישראל?

רצף ההכרזות חוצה היבשות של אנבידיה מעמיד את ישראל בפינה חיוורת, עם מחשב על בהשקעה של חצי מיליארד שקל, מהם 160 מיליון שקל מתקציב ממשלתי, שהזוכה במכרז להקמתו נבחר בחודש שעבר. מדובר במחשב על קטן יחסית, עם 4,000 מעבדים גרפיים בלבד, בתצורה חלשה יותר מזו שמגיעה לסעודיה או לאירופה - וזאת מאחר וישראל רוכשת את ארונות השרתים ללא מעבדי הליבה של אנבידיה (CPU). ארונות השרתים המהירים והעוצמתיים ביותר של אנבידיה (NVLink 72) המבוססים על מעבדי בלאקוול החדשים (GB300) שיגיעו לסעודיה ולאמירויות - לא יגיעו לישראל, למרות העובדה שישראלים נוטלים חלק משמעותי בפיתוחם. "מחשב העל הישראלי מסמן התחלה טובה, אבל ללא התמיכה הממשלתית בבניית תשתיות חשמל בישראל לא נוכל להקים מפעלי AI. בעוד שבישראל מתגאים בצמיחה מדורגת של אחוזים בודדים באספקת החשמל מדי שנה, אירלנד הקפיצה ב־23% את אספקת החשמל שלה כדי למשוך מפעלי AI", אומר בלקין.

"חוות שרתים הן לא רק תשתית - הן 'חוות של אינטליגנציה', כפי שכינה אותן ג’נסן הואנג. אלו המפעלים שמייצרים ידע, רווח וביטחון תחרותי למדינות. מדינות העולם כבר מבינות את המשמעות האסטרטגית של AI Factories, ומדינת ישראל - עם האקוסיסטם הטכנולוגי יוצא הדופן שלה - חייבת להיכנס לתחום הזה בכל הכוח. רשות החדשנות ירתה את יריית הפתיחה כשהקימה מרכז ייעודי, אך עדיין מדובר בהיקפים לא מספקים ביחס לגודל השוק ולצרכים העצומים של המדינה, של האקדמיה ושל השוק הפרטי. השינוי חייב להתחיל בהבנת החשיבות הקריטית של ידע ותשתית, עם שורשים עמוקים באקדמיה והמשך בביצוע ממשלתי ועסקי אמיץ ומדויק", אומרת יונית גולדברג, יו"ר איגוד חוות השרתים הישראלי ושותפה מייסדת בחברת הייעוץ 11Stream.

עוד כתבות

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

מטוס F-15 של חיל האוויר האמריקאי / צילום: Reuters, Mark Cosgrove

מערכת ישראלית תשמש את הצבא האמריקאי

לגלובס נודע כי מערכת של חברת TSG הישראלית תוטמע בצבא האמריקאי, כחלק מעסקה בגובה מאות אלפי דולרים

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל