גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בלי להתנצל ולהתייפות: אלבום הרוק שחוגג 30 שנה, ועדיין בועט

כשאלאניס מוריסט הוציאה את "גלולה קטנה ומשוננת" היא צעקה עבור דור שלם, בתקופה שבה לא דיברו על פגיעות נפשית, דיכאון וחרדה ● הגראנג' של שנות ה–90 הציג התפרקות רגשית גברית, ואז באה אלאניס וניסחה בחדות את הצד הנשי

אלאניס מוריסט מקבלת את פרס הג'ונו על אלבום השנה, 1996 / צילום: Reuters, Mike Blake
אלאניס מוריסט מקבלת את פרס הג'ונו על אלבום השנה, 1996 / צילום: Reuters, Mike Blake

כש"גלולה קטנה ומשוננת" של אלאניס מוריסט יצא לאוויר העולם לפני 30 שנה, ב-13 ביוני 1995, אף אחד עוד לא דיבר על פגיעות נפשית או עייפות מנטלית. האלבום הזה הצליח לפגוע בול בנקודות שהפכו למהותיות בעשורים שיבואו אחריו. JaggedLittle Pill לא היה עוד סתם להיט, הוא היה רעידת אדמה.

"מכונת מצב הרוח": נגד הזרם
נשיא הרוקנ'רול: ג'ימי קרטר היה פטרון של מוזיקה ומינף אותה לטובת שינוי אמיתי

האלבום שכתבה ושרה ילדה בת 19 מכר יותר מ-33 מיליון עותקים, מספר שמציב אותו לצד אלבומי ענק כמו "נוורמיינד" של נירוונה, "החומה" של פינק פלויד או "Rumors" של פליטווד מק. הצעקה הלא מפולטרת של אלאניס הגיעה בטיימינג מושלם בין הציניות הזרוקה של תחילת הניינטיז לטרנד האופטימיזציה העצמית שיבוא. אייקון תרבות שהצליח לחבר בין התפכחות של דור לצרכים הרגשיים שלו. האזנה מחודשת לאלבום מנסה לשאול איך הוא הצליח לדייק רגשות של עשרות מיליונים, ואיך הוא התווה דרך לעשורים שבאו אחריו, והרבה יותר מרק מוזיקלית.

פגמים כסימן היכר

בניינטיז אלאניס הייתה כבר כוכבת בקנדה. היא הוציאה שני אלבומי פופ, הראשון הצליח מאוד אבל השני הרבה פחות, והלייבל שבו היתה חתומה החליט לוותר על שירותיה. היא עברה ללוס אנג'לס וחברת הפאבלישינג שלה הכירה לה את גלן באלארד, מכותבי הלהיט של מייקל ג'קסון "האיש במראה". באלארד נפל מהכסא כשהיא חשפה בפניו מחברת מלאה חומרים וגרסא מוקדמת לשיר Perfect. הגאונות שלו הייתה שהוא לא ניסה למחוק או לעדן את הפגמים לכאורה בשירים ובהגשה, אלא אימץ אותם והפך אותם לסימן היכר.

פיצ'ר בולט באלבום הוא האופן בו אלאניס מסיימת במעין התנשפות-השתנקות, כאילו צלחה מאמץ פיזי כבד, סגנון שירה שמזכיר במשהו את מייקל ג'קסון. אבל אם אצל ג'קסון זה היה חלק ממערך קולי מורכב ומדויק, אצל מוריסט זו מעין חניקה של מילים שקשה לעכל, או נשימה עמוקה להכיל את עוצמת המסר. זו הייתה עדות חיה ונושמת לכאב, לכעס, לבלבול ולתסכול שחוות צעירות בתקופה שבה עדיין לא היה להן את המילון הרגשי או הפסיכולוגי לבטא זאת. באלארד שחרר את מוריסט מחסמים ואפשר לה לשיר בטבעיות. זו הייתה גישה רדיקלית עבור אלבום פופ/רוק להמונים.

אפשר לראות ב-"Jagged Little Pill" המשך של הגראנג' ששלט בתחילת שנות ה-90. אלא שהגראנג' הציע תחושה של התפרקות רגשית גברית, מטושטשת, מהורהרת, וקולותיהם של קורט קוביין או כריס קורנל ביטאו כאב קיומי מעורפל; אלאניס ניסחה כאב דומה בחדות. הכאב שלה לא היה מופשט או מטאפורי; הוא היה אישי, ישיר ומפורש. ב-1995, שיח על פגיעות נפשית היה עדיין טאבו. דיכאון, חרדה וטראומה לרוב הוצנעו ונחשבו לכישלונות אישיים, לא למצבים שדורשים הכרה וטיפול. האלבום של מוריסט הפך את הכאב הפנימי לנגיש ולגיטימי.

ממשיכה את סיינפלד

שירים כמו "You Oughta Know" הפכו את זעם הפרידה למקור כוח ולא לחולשה, ואת האכזבה מקשר לצעד הכרחי בהתפתחות. "Perfect" חשף את הלחץ על א.נשים צעירים להיות "מושלם". הדיאלקטיקה של "Hand In My Pocket" הדגישה את הסתירות הפנימיות בנפש האדם ה"עצוב אך צוחק" בו זמנית. הנושאים הללו הדהדו אצל דור שלם שחווה את אותן תחושות ללא כלים לבטא אותן.

הלהיט הגדול של האלבום, Ironic, הצליח לתפוס גוון נוסף של מצב הרוח התרבותי של אמצע שנות ה-90: פסקול לשגרה של אכזבות מינוריות ואירועי "רק לי זה קורה" של אנשים פריבילגים. אם רוב האלבום שופך זעם ותסכול פנימי, "Ironic" הציע מבט ציני חיצוני על אבסורדיות החיים: גשם ביום החתונה, טיסה מיוחלת שהתרסקה. בעידן הרשתות החברתיות, השיר זכה לקיתונות של ביקורת ולעג מצד פדנטים שהתעקשו שאף אחת מהדוגמאות בשיר אינה "אירוניה" במובנה הטכני: גשם בחתונה? חוסר מזל, נסיעה חינם אחרי ששילמת? טיימינג גרוע. אבל מה שהטרחנים פספסו הוא שהאירוניה אינה בדוגמאות אלא בתחושה שבניגוד ל"הבטחות", העולם הוגן לעתים רחוקות בלבד. זו הייתה השתקפות מושלמת של נקודת מבט רווחת אז, שבאה לידי ביטוי גם ב"סיינפלד" או בדמותו של צ'נדלר בינג מ"חברים", דמויות שכל מהותן היא תצפיתנות יבשה, סרקזם והכרה בחוסר ההיגיון והאכזבות הקטנות של היומיום. אלאניס אולי עשתה שימוש שגוי במילה בעיני מרצים לספרות, אבל קלעה בול לווייב התרבותי השולט.

העובדה ש"Jagged Little Pill" נשמע כמו מסע רגשי שלם הופכת אותו למעין "מיקסטייפ" אידיאלי. בדור שגדל על הכנת קלטות אישיות הבינו וצרכו מוזיקה כחוויה עמוקה, אצורה בקפידה. זה לא רק אוסף שירים, אלא מתנה מנפש אחת לאחרת, נרטיב רגשי שלם שנועד לעורר תחושות ספציפיות, להעביר מסר, או לשמש כפסקול מושלם למצב רוח או תקופה בחיים. סדר השירים ב-JLP, המעברים ביניהם, והקשת הרגשית הכוללת היו בעלי חשיבות עליונה. כל רצועה זורמת לבאה, ובונה נרטיב מגובש של שברון לב, זעם, בלבול, אכזבה, ולבסוף, צורה אנושית ופרועה של חוסן וקבלה עצמית. ההפקה הלא מלוטשת הפכה אותו ליומן אודיו פרטי, ועבור דור שהיה רגיל לאצור בקפידה את הפסקולים הרגשיים שלו, JLP הרגיש כמו המיקסטייפ הגלובלי האולטימטיבי.

עימות חזיתי עם טראומה

כמובן שאלאניס לא היתה הזמרת הראשונה שכתבה בצורה חושפנית וכנה. רבות קדמו לה, מג'וני מיטשל ועד טורי איימוס. אך אם קודמותיה הציעו בדרך כלל מבט פנימי אל תוך הטראומה, מוריסט התעמתה עמה חזיתית. Right Through You הוא לא רק וידוי אישי, אלא כתב אישום חריף נגד דמויות כוחניות על ניצול והחפצה של נערה צעירה בתעשייה גברית; הוא חושף את הדינמיקה הפגומה והופך את ההכרה בה לצעקה גלובלית. אולי האירוניה האמיתית היא שדווקא באותו עשור דמויות כמו הארווי ויינשטיין היו בשיא כוחן, מבצעות מעשים חמורים, כשפגיעתם נותרת "סוד גלוי". כלומר העולם שר על ניצול והחפצה, בזמן שאלו מתרחשים במלוא המרץ מאחורי הקלעים.

מפתה לחשוב שאולי להיטים כאלה מסייעים לטעת רעיונות בתרבות ולתת ולידציה לרגשות קיימים, ואולי JLP הזרים כוח לזעם הנשי ובמידה מסוימת הכשיר את הקרקע לתנועות חברתיות שיבואו שנים אחר כך, כמו ME TOO.

האומץ של מוריסט לחשוף את הפנים הפחות יפות של הנפש האנושית, מבלי להתנצל או לייפות, היה נבואי. היא הכינה את הקרקע לתרבות שבה ביטוי רגשי, גם אם כאוטי או כואב, הוא לא רק מותר, אלא הכרחי לשמירה על רווחה נפשית. ואולי JLP חשוב לא בגלל שהוא "תפס רגע בזמן", אלא בגלל שהוא הדהד מראש הרבה מהרגעים שבאו אחריו. העולם היום הרבה יותר פתוח לדבר על טראומה, ניצול כוח ופתיחות רגשית כצעד ראשון לריפוי וצמיחה אישיים. בעולם כזה, JLP נותר תזכורת עוצמתית לכוח שיש בפגמים, בעצבים החשופים. לכן הוא לא רק שרד, הוא אולי חיוני מאי פעם.

עוד כתבות

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

מסמכי אפשטיין

גלובס צולל למסמכי אפשטיין ומציג את ההסתבכות של האנשים העשירים והמקושרים בעולם

פרסום מיליוני מסמכים חושף את עומק הקשרים של העולם העסקי עם ג'פרי אפשטיין ● כשגם מייל בודד עלול להוות כאב ראש יחצ"ני, חברות מעדיפות להיפרד ממנהלים בכירים ● היועצת שקיבלה מתנות יוקרתיות, המיליארדר שאפשטיין היה לו "פותר בעיות חשאי" וטייקון הנמלים מדובאי שהחליף עמו אלפי מיילים מטרידים: גלובס נכנס למאורת הארנב כדי ללמוד עד כמה משפיעה הפרשה על הכלכלה העולמית ועל דמויות מפתח בה

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

תופי המלחמה באיראן: דיווח - משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"