גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפילו ה-CIA השקיע: למה כולם מדברים על החברה החדשה הזו?

בין מייסדי קלע טכנולוגיות כמה מהשמות החמים בעולמות ההייטק וטכנולוגיות הביטחון ● מערכת השליטה והבקרה שהיא מפתחת עדיין בחיתוליה, אך זה לא מפריע לאנשי החברה להצהיר בשיחות סגורות כי המטרה היא להתחרות באלביט ורפאל

תמונה של הסטארט-אפ קלע Kela / צילום: יוסי אלטרמן
תמונה של הסטארט-אפ קלע Kela / צילום: יוסי אלטרמן

קרוב לשנתיים לאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", ניתן היה לחשוב שישראל תהפוך לכר פורה לחברות בתחום טכנולוגיות הביטחון - המכונה בידי המשקיעים בקיצור נמרץ 'דיפנס', אלא שלא כך הדבר. תהליכי מכירה ממושכים, היתרון המובנה שקיים לבעלי קשרים במערכת הביטחון, רגולציה כבדה וצורך בביצוע בדיקות רבות לפני השקת המוצר, עדיין לא הפכו את ישראל למעצמה בתחום. למשקיעים הגדולים קל ונגיש יותר להשקיע בסייבר, בתוכנה ארגונית או בפינטק, בזמן שסטארט־אפים בתחום הביטחון עדיין נמצאים ב'גראז'' ומגששים באפלה.

חברת הנשק החמה מצור יגאל חושפת מוצר חדש
סין וקוריאה הדרומית כבר עם מערכות מבצעיות: המעצמות שיתחרו בלייזר הישראלי

אולם גבוה מעל כולם זורחת חברה ישראלית אחת שמעוררת שיח נרחב בקרב תעשיית הדיפנס ומערכת הביטחון: "קלע". מאחוריה עומדים שניים מהשמות החמים ביותר בענף: אלון דרור, לשעבר ראש מחלקה במפא"ת (המנהל למחקר ופיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית במשרד הביטחון), זוכה פרס ביטחון ישראל בעברו, וחמוטל מרידור - מי שהייתה שותפה מבטיחה בקרן ההון סיכון וינטג' וקודם לכן מנהלת הסניף הישראלי של ענקית הבינה המלאכותית האמריקאית פלנטיר.

סביב החברה נקשרו כתרים: יש מי שמכנים אותה כ"וויז של עולם הדיפנס", בשל העובדה שמדובר בצוות מייסד מנוסה בעל פרופיל גבוה שגייס הון רב עוד בטרם השיקה החברה מוצר מוגמר וייצרה הכנסות. החברה גייסה בתוך שנה 100 מיליון דולר בשני סבבים ממשקיעי צמרת דוגמת קרן סקויה, קרן ההשקעות אינקיוטל של ה־CIA ו־לאקס קפיטל (Lux Capital) - אחת המשקיעות בחברת מערכות הנשק אנדוריל ובענקית הבינה המלאכותית האגינג פייס. הסיבוב האחרון שבהם על סך של כ־60 מיליון דולר שיקף לחברה שווי המוערך בין 150 ל־200 מיליון דולר. אחרים, מכנים אותה כ"אנדוריל הישראלית", על שם חברת מערכות הנשק האמריקאית שהזכרנו של מייסד אוקולוס לשעבר, פאלמר לאקי, שגייסה רק לאחרונה 2.5 מיליארד דולר לפי שווי של מעל ל־30 מיליארד.

מכוונת הכי גבוה

אנדוריל היא חברה פנומנלית: למרות שמדובר בסטארט־אפ, היא הצליחה לצמוח בשנים בודדות ולאתגר את ענקיות הביטחון האמריקאיות כמו לוקהיד מרטין, בואינג וריית'און בחוזים לבניית מל"טים אוטונומיים, טילי שיוט, מיירטים ולאחרונה גם קסדת מציאות רבודה.

רבים , כאמור,נוטים להשוות בין הענקית האמריקאית לסטארט־אפ הישראלי בשל ההיסטוריה המשותפת שלהן. קלע הוקמה רק לפני כשנה עם חזון להקים מערכת שו"ב (שליטה ובקרה) פתוחה אליה יתחברו חיישנים, רחפנים ומל"טים ליצירת תמונת קרב מעודכנת, אותה היא מייעדת בראש ובראשונה לבקרת גבולות; בעיקר לזיהוי רחפנים, כטב"מים ואיומים שונים.

לרבים הזכיר המוצר המדובר את מערכת השליטה והבקרה שאנדוריל שיווקה בראשית דרכה למשמר הגבול האמריקאי יחד עם מצלמות וחיישנים. משם היא המשיכה במסע רכישות של חברות בתחום הרחפנים, כלי שיט, וטילים וחיברה את כולם למערכת הסגורה שלה, כדי להפוך לענקית שהיא היום.

כמו אנדוריל, גם בכירי קלע משווקים את החברה למשקיעים, לשותפים פוטנציאליים ולמערכת הביטחון באמצעות אותה שורת מחץ ורעיון: לאתגר את ענקיות הביטחון הקיימות ששולטות בתעשייה הצבאית כבר עשרות שנים - בהן אלביט, התעשייה האווירית ורפאל. "אנחנו נהיה ה'פריים' הרביעי", אומרים מייסדיה בשיחות סגורות - פריים הוא הכינוי לענקית ביטחון גדולה.

כדי להגשים את החזון השאפתני ולהתחרות בענקיות שכבר פעילות בתחום מערכות השליטה והבקרה, הגדולה שבהן היא אלביט, ולהצדיק את הכתרים שנקשרו לה - נזקקת החברה לכיסים עמוקים. לכן היא עשתה נכון וגייסה 100 מיליון דולר, גם אם היה מדובר בשווי מנופח מאוד ביחס להכנסות. למעשה, עם הקמתה גייסה אנדוריל 17 מיליון דולר לפי שווי של 100 מיליון ושנה לאחר מכן גייסה עוד 41 מיליון לפי שווי של 250 מיליון דולר, כך לפי PitchBook.

הדרך עדיין ארוכה

עם ההון הזה פעלה החברה כדי לגייס עובדי הייטק מהסוג שלא רואים כל יום באלביט או באלתא: לא מעט יוצאי 8200 ו־81, אנשי שטח וסיירות - הרכב אנושי שהחברה דואגת להחצין בשיחותיה עם משקיעים ושותפים כדי להתבלט ביחס לענקיות הביטחון. אין ספק שגם הרקע האישי משחק תפקיד: כיוצא מפא"ת, דרור מקושר לדרגים רבים במערכת הביטחון, ואילו מרידור מביאה עמה ניסיון עשיר בעבודה עם מערכות ביטחון מפלנטיר.

אלא שככל הידוע קלע עדיין רחוקה מאוד מלהפוך להיות שחקנית צומחת ואמיתית בשוק הביטחון ונעזרת בעיקר בתדמית הנוצצת כדי לגייס הון ועובדים. מערכת השו"ב שפיתחה עדיין נמצאת בחיתוליה. החברה גם מעוניינת לעבוד עם מערכת הביטחון הישראלית - והיא נכנסת לשוק תחרותי במיוחד שנשלט על ידי כמה שחקניות גדולות, הדומיננטית שבהן היא אלביט, ששולטת בתחום השו"ב בצבא עם מערכת צי"ד (צבא יבשתי דיגיטלי).

בנוסף, מתחרות אחרות מזנבות בה ומציעות מוצרים דומים, בהן אלתא של התעשייה האווירית ואירובוטיקס (Airobotics), חברה ישראלית שפיתחה מערכת אבטחה מבוססת רחפני סיור, שנסחרה בעבר בבורסה בת"א עד שנרכשה ע"י החברה האמריקאית אונדאס ומאז היא צומחת בשיעור נאה. ככל שנודע, קלע עדיין רחוקה מהתקינה הנדרשת ע"י מערכת הביטחון, ושמה איננו מוזכר במכרזים הגדולים למערכות שו"ב במערכת.

מודל הגן הפתוח

בכירים בשוק שמכירים את ההשוואה בין אנדוריל האמריקאית לקלע הישראלית מתקוממים על כך: "זה כמו להגיד שקבוצת כדורסל אלמונית תעלה בבת אחת לליגת העל ופרשנים ישוו אותה לשיקגו בולס", אומר בכיר בשוק הפיננסי. משקיעים ושותפים שפגשו את אנשי החברה מספרים כי כדי להצליח בתחום חסרות לה מספר יכולות שהיו לאנדוריל עם הקמתה: מחלקת מחקר ופיתוח ענפה שמסוגלת לייצר מוצרים רבים, ומערך שיווק ופיתוח הנעזר גם בלוביסטים, גנרלים לשעבר ואילי הון.

הנשק הסודי של חברות כמו פלנטיר ואנדוריל הוא פיטר ת'יל, משקיע על, מקורב למפלגה הרפובליקאית, לטראמפ ושותפו לשעבר של אילון מאסק בהקמת פייפאל. ת'יל וטריי סטיבנס, יו"ר אנדוריל והמייסד המקורי של החברה, עבדו קודם לכן בקרן פאנדרס פאנד.

הגישה של קלע שונה מזו של אלביט, אלתא או אנדוריל: מערכת השו"ב שהיא מקדמת אמורה להיות פתוחה וזמינה למפתחים חיצוניים, באופן שחברות רחפנים, חיישנים וציוד ביטחוני יוכלו להתחבר אליה בקלות ולפתח עליה ממשקים, בגישה המזכירה את זו של אנדרואיד, מערכת ההפעלה של גוגל.

גישה זו תקל על השותפות של קלע להופיע על גבי מערכת השו"ב שלה, אך היא מעוררת תהייה: עד כמה יקבלו ארגוני ביטחון את הפתיחות של המערכת. קלע מבטיחה אבטחת מידע מלאה, אך זוהי סוגייה שעשויה לעורר שאלות בנוגע למידת השליטה שיש לקלע בטכנולוגיה של השותפים שלה.

מהחברה לא נמסרה תגובה.

עוד כתבות

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

גלולות סטייל מטריקס. רעיון שמציע שחרור / צילום: Shutterstock

איך הפכנו לחובבי קונספירציות ומה הקשר למזג האוויר

השבוע מזג האוויר קיבל תיאוריות קונספירציה משלו: האובך אינו תופעה טבעית אלא "מבצע לעמעום השמש" ● זה נשמע מופרך, אבל גם מוכר למדי. הוליווד לימדה אותנו לחשוד בגרסה הרשמית ולהאמין שלכל תופעה יש יד מכוונת

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים