גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האינטרס הצרפתי: למה מקרון דוחף כל כך מדינה פלסטינית?

בשבוע הבא היו אמורות צרפת וסעודיה ועידה בינלאומית במטה האו"ם שנועדה "לקדם את פתרון שתי המדינות", אולם הוועידה נדחתה לאחר התקיפה הישראלית באיראן ● בישראל בכל מקרה נערכים לתרחיש שבו צרפת תכיר במדינה פלסטינית, ותסחוף אחריה את היבשת ● מה האינטרסים של הנשיא מקרון והאם האמריקאים ייתנו לו יד חופשית?

עמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: ap, Luong Thai Linh
עמנואל מקרון, נשיא צרפת / צילום: ap, Luong Thai Linh

נשיא צרפת עמנואל מקרון הוא חובב גדול של ועידות בינלאומיות. אחרי הכל, הן מביאות לשיא את יכולות ההופעה שלו, את הרטוריקה המשכנעת שלו, ויוצרות פסאדה נוצצת שתופסת את רוח הזמן ואת הכותרות העולמיות. רק בחודשים האחרונים הוא כינס ועידה בינלאומית לחגוג את ההצלחה שלו עצמו בשיפוץ הנוטר-דאם, קיים עוד אחת לגיוס השקעות בתחום ה־AI בצרפת, והשבוע כיכב בוועידה בינלאומית על עתיד האוקיינוסים שהתכנסה בניס.

בשבוע הבא היה אמור לכנס הנשיא מקרון בשיתוף עם סעודיה את המיזם האחרון שלו, הרלוונטי ביותר לישראל, ועידה בינלאומית "למען יישום פתרון שתי המדינות". עם זאת, הוועידה נדחתה בעקבות התקיפה הישראלית באיראן.

סעודיה, טייוואן ואירופה: אנבידיה בדרך לשליטה עולמית בתחום ה־AI
כותרות העיתונים | הולנד אסרה יצוא נשק לישראל, וכעת תחום מפתיע על הכוונת שלה

הצרפתים לא חסכו בהוצאות וביחסי ציבור כדי לקדם את הוועידה, שהיתה אמורה להתקיים מה־17 עד ה־20 ביוני במטה האו"ם בניו יורק. הם קיימו שורת אירועים מקדימים לכינוס, הזמינו עיתונאים ישראלים לדיוני הכנה ולפסגה של ארגונים אזרחיים בסוף השבוע הנוכחי, שאמורה לבסס את הצידוק לוועידה; והם מכינים את הקרקע בעקביות בחודשים האחרונים למה שאמור להיות רגע ההכתרה של מקרון כמי שקידם פתרון באזור, או לפחות מי שביסס לעצמו תפקיד מוביל בתהליך.

כדי להגיע לפסגה הזו עם רוח גבית, השיגו הצרפתים מאינדונזיה הבטחה להכיר במדינת ישראל אם זו תכיר בפתרון שתי המדינות; הם גם פירסמו פומבית השבוע מכתב התחייבות של נשיא הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס לרפורמות מבניות וגינוי חד משמעי להתקפות הטרור של 7 באוקטובר. הצרפתים גם דאגו להצהרה משותפת עם בריטניה וקנדה הכוללת איומים אפשריים על ישראל אם לא תתקדם בכיוון זה ותמשיך בבניית התנחלויות. בתור שכפ"ץ בפני ביקורת אמריקאית הם לקחו את סעודיה, היקירה הנוכחית של וושינגטון, כמארגנת שותפה.

כדור שלג בדרך?

מאחורי הוועידה, שהוכרזה כבר לפני חודשים אך מאז צברה תאוצה ומעמד, עומד הרצון הנצחי של מקרון לבסס תפקיד חשוב בזירה הבינלאומית לצרפת, ולעצמו. מי שהגיע לישראל אחרי 7 באוקטובר והבטיח קואליציה בינלאומית למלחמה בחמאס, מי שחזר בו כמה שבועות לאחר מכן והחל לגנות בחריפות את המלחמה הישראלית בעזה, רוצה כעת לצבור נקודות בזירה הבינלאומית, וגם בזירה הצרפתית הפנימית, שבה התמיכה בו שוברת שיאים שליליים והוא תקוע מבחינה פוליטית.

השאלה הגדולה, מעבר לדיבורים ולהכרזות שייעשו בוועידה, היא אם צרפת תנצל את השעה כדי להכיר במדינה פלסטינית. נורבגיה, אירלנד, סלובניה וספרד כבר עשו זאת לפני כשנה, שבדיה הרבה לפניהן. אבל צרפת היא סיפור אחר, והיא תהיה המדינה הגדולה הראשונה באירופה שתעשה צעד כזה. מקרון משדר כל העת מסר הפכפך, אולי בין היתר כדי לבנות את הדרמה. הדיווחים השבוע בעיתונות הערבית האירופית כי צרפת למעשה "ויתרה" על היוזמה נתקלו בהכחשה מיידית מצד גורמים דיפלומטיים צרפתים, שעות אחרי שיצאו. מקרון אמר כי צרפת "תיאלץ להקשיח מדיניות מול ישראל" אם המצב בעזה יימשך.

"אנחנו יוצאים מתוך נקודת הנחה שהצרפתים יילכו כל הדרך ויכירו במדינה פלסטינית בוועידה" אמר לגלובס באחרונה גורם מדיני. אם כך יהיה הדבר, השאלה היא אילו מדינות יצטרפו לכך, ומה המומנטום הזה ייצור בשטח. "צרפת לא תעשה זאת לבדה, יהיו מדינות שיצטרפו אליה אם היא תכיר במדינה פלסטינית", אמר השבוע גורם דיפלומטי אירופי ל"פוליטיקו". זו לא תהיה גרמניה, שהבטיחה להימנע מכך, ולא תהיה איטליה, אך אלו עשויות להיות בלגיה והולנד, ואולי מדינות נוספות. הצד הישראלי, לפי הגורם, כבר מכין צעדי תגובה אפשריים. באירלנד היה מדובר בהשבת השגרירה לצמיתות ובסגירת השגרירות. ספק אם ישראל יכולה להרשות לעצמה את אותם צעדים חריפים מול פריז.

כמהה להשקעות

יש גם אינטרסים כלכליים מאחורי הוועידה. צרפת הפכה לסמן קיצוני בנוגע לביקורת על ישראל באיחוד האירופי. עם ההתבטאויות של מקרון בנוגע כמה שבועות אחרי 7 באוקטובר על הקטסטרופה ברצועה, עם האיסור על חברות נשק ישראליות להציג בתערוכות בצרפת, עם התמיכה החד-משמעית בבחינה מחדש של הסכם האסוציאציה בין האיחוד לישראל, צרפת הנוכחית קנתה תמיכה רבה בעולם הערבי. צרפת כמהה להשקעות מצד מדינות המפרץ.

בוועידת ההשקעות הבינלאומית שכינס מקרון הבטיחה סעודיה להשקיע עשרה מיליארד אירו, כסף קטן בעבור קרן העושר שלה. איחוד האמירויות הכריזה על השקעות של מיליארדים וקטאר מתחזקת קשרים הדוקים עם פריז עוד לפני ששידרגה את מעמדה הבינלאומי. קידום של הנושא הפלסטיני החשוב למדינות המפרץ יכול להשתלם כלכלית לצרפת. "כמו ארה"ב, צרפת כמהה לפטרו-דולרים של המפרץ הפרסי", כתב השבוע העיתון הצרפתי לז-אקו.

בנוסף, צרפת היא בין המדינות האירופיות היחידות שהן בעלות תעשיית נשק משמעותית, הנאבקת ביצוא הביטחוני הישראלי ליבשת. היא יצאה נגד התוכנית הגרמנית לרכש מערכת חץ 3 ולא הצטרפה ליוזמת "מגן שמיים" שברלין מגבשת למרכז היבשת. היא גם דרשה ש־100% מהכספים שיוצאו על קרן ההתחמשות של האיחוד האירופי יהיו לנשק "מייד אין אירופה", ולא בכזה אמריקאי או ישראלי.

אין הרבה פרטים על מה שיקרה בניו יורק בשבוע הבא. הצרפתים מדווחים על שש קבוצות עבודה שונות שיעבדו במקביל, על דרישה שיוכרזו רפורמות ברשות הפלסטינית שיאפשרו סיוע בינלאומי רב יותר, על דרישה מחמאס להתפרק מנשקו ברצועת עזה. ספק אם התזמון היה יכול להיות טוב יותר בעבור מקרון, שבוע אחרי המשט לעזה של גרטה תונברג, ימים לפני שהאיחוד יפסוק אם ישראל עדיין שותפה דמוקרטית או מוקצה, כאשר הנושא נמצא בראש סדר היום הבינלאומי של תושבי מדינות רבות ביבשת.

מייק האקבי, שגריר ארה''ב בישראל / צילום: Reuters, Mattie Neretin

עד כה, מקרון והצרפתים נהנו משתיקה אמריקאית בנושא הוועידה, שהתפרשה כאור ירוק להתקדם איתה ללא הפרעה. אמנם שגריר ארה"ב בישראל לעג ליוזמה בשבוע שעבר, ואמר כי על מקרון להקים מדינה פלסטינית בריביירה הצרפתית, אבל וושינגטון שתקה. הדבר השתנה רק כעת, חמישה ימים לפני כינוס הוועידה.

מברק דיפלומטי ששוגר למדינות חברות, לפי דיווח ברויטרס, איים עליהן מפורשות "לא להשתתף בוועידה" ולא לנקוט "צעדים אנטי-ישראליים", ומבהיר כי יהיו השלכות דיפלומטיות למי שיעשו כן. מצד אחד, שפה ברורה אחרי חודשים של התחמקות, מצד שני, מדובר בהודעה שפורסמה רק ימים ספורים לפני הוועידה, ובכירי הממשל האמריקאי עדיין ממלאים פיהם מים.

עוד כתבות

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים