גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר אמון בדולר: מלך המטבעות כבר לא חסין מהסערות

על רקע מדיניות כלכלית לא עקבית, חוב עצום ותחושת אי ודאות גוברת - הדולר האמריקאי מאבד מערכו בניגוד לדפוסי העבר ● המשקיעים מחפשים מקלט בזהב ובמטבעות אחרים, בעוד שברחבי הגלובוס גוברת מגמת הדה־דולריזציה ● האם מעמדו של המטבע החזק בעולם עומד בפני שינוי היסטורי, או שמדובר בעוד תנודה במחזוריות המוכרת? ● פרופ' ליאו ליידרמן: "עדיין מוקדם להספיד את הדולר"

הדולר יחזור לרמות של תקופת הקורונה? / צילום: Shutterstock
הדולר יחזור לרמות של תקופת הקורונה? / צילום: Shutterstock

"הפעם זה אחרת"? כמעט בכל משבר קטן כגדול בשווקים יש אלו המשוכנעים כי המצב שונה מבעבר וכי הפעם כללי הבסיס בכלכלה אינם חלים. עד כה לפחות, זה אף פעם לא היה אחרת והמחזוריות התקיימה. בועות התנפחו ולבסוף התפוצצו, ושוקי המניות ידעו לחזור מהשפל ושברו שיאים חדשים. התנאים והנסיבות בכל פעם משתנים, אבל הדפוס הבסיסי התקיים. אי אפשר כמובן להתחייב שכך יהיה תמיד בעתיד.

זה התרחיש הכלכלי שממנו חוששים בעולם. ואיך תיפתח היום הבורסה בת"א?
פצצות יוצאות דופן מוטלות על איראן בזמן שידידות מיירטות טילים: בעולם מתרשמים מהמלחמה של ישראל

אבל יש משתנה אחד שגם במהלך הטלטלה בשווקים השנה בעקבות תוכנית המכסים של נשיא ארה"ב, והזיגזגים שלו, מגיב אחרת. באופן מסורתי, הדולר האמריקאי הוא נכס מקלט בתקופות משבר ואי ודאות. זה שבורחים אליו ממניות ונכסים אחרים שנמצאים בסיכון. הפעם זה אחרת. מתחילת השנה, חרף אי הוודאות הגלובלית שלוותה ברכבת הרים חדה בשוקי המניות בעולם ובוול סטריט בפרט, המטבע האמריקאי נחלש מול כלל המטבעות המרכזיים. עדות נוספת לכך קיבלנו בסוף השבוע עם ההסלמה בין ישראל לאיראן, שהביאה לקפיצה חדה במחירי הנפט ולירידות בוול סטריט. למרות זאת, הדולר כמעט ולא הגיב.

מדד הדולר (דולר אינדקס) שבוחן את כוחו מול סל של שישה מטבעות עיקריים, אירו, ין יפני, פאונד בריטי, דולר קנדי, קרונה שוודית ופרנק שוויצרי, איבד 9% מתחילת השנה. כיום הוא נמצא ברמה הנמוכה ביותר מאז מרץ 2022 - ערב פרוץ משבר האינפלציה, ובכלל לא בטוח שהוא הגיע לתחתית.

לשם המחשת ההבדלים בין התקופות: בזמן המשבר ב־2022, על רקע פרוץ המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, כשהשווקים רעדו ו־S&P 500 ונאסד"ק נכנסו לשוק דובי - קפץ מדד הדולר ב־20%. ובכלל, במבט לשני העשורים האחרונים, מ־2005 עד עתה, ניכרת דווקא עלייה בערכו של הדולר. כדאי לשים לב לזה שערך הדולר כיום, אחרי ההיחלשות השנה, עדיין גבוה מערכו במהלך המשבר הפיננסי של 2008, אירוע שלילי ביותר בהיסטוריה הכלכלית והפיננסית של ארה"ב.

איך מסבירים את הפער הזה בין ההיסטוריה של דולר חזק לחולשתו כיום? ישנן מספר סיבות - ובראשן המדיניות שמוביל הנשיא טראמפ.

"הכתובת היא אחת - דונלד טראמפ"

"אין ספק שהשנה התפתח סנטימנט שלילי כלפי הדולר בשוק המט"ח הגלובלי", מסביר פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים. "עיקר הירידה השנה התרחשה בין פברואר לאפריל. הנטייה בחודש מאי הייתה להתייצבות מסוימת, אם כי בחישוב החודשי חל פיחות של כ־1%".

פרופ' ליאו ליידרמן / צילום: ענבל מרמרי

ליידרמן מוסיף כי "על פי מרבית הניתוחים, הפרשנויות והתבטאויות המשקיעים, הכתובת לנפילת הדולר היא אחת: דונלד טראמפ. זה לא סוד שלמגזר העסקי והפיננסי בארה"ב קשה לקבל את סגנון ניהול המדיניות הכלכלית של טראמפ, תוך הצהרות והכרזות מפתיעות לעתים קרובות, לפעמים תוך כדי יום מסוים, וחזרה מחלק מאלה, במה שניתן לתאר כזיגזגים במדיניות".

אמנם אף אחד לא באמת ידע להעריך איך באמת תיראה תוכנית המכסים של טראמפ ערב כניסתו לבית הלבן, אבל הוא לא הסתיר את כוונותיו לפעול בנושא. קצת לפני הבחירות, כשהסקרים ניבאו את ניצחונו, הדולר דווקא התחזק. מגמה זו המשיכה ביתר שאת לאחר הבחירות ועד כניסתו לתפקיד. הציפייה הייתה למדיניות שתחזק את המשק האמריקאי ואת המטבע המקומי.

"מהר מאד הציפיות האופטימיות נהפכו לסנטימנט שלילי, תוך הפתעה גדולה גם מסגנון ניהול המדיניות תוך הצהרות והכרזות תכופות, לעתים בכיוונים הפוכים", אומר פרופ' ליידרמן בנוגע לשינוי הכיוון.

גם בבנק הגדול בארה"ב, ג'יי.פי מורגן צ'ייס, מציינים את ירידת אמון המשקיעים כאחת הסיבות להיחלשות המטבע. בסקירה שפרסמו לפני כחודש וחצי, תחת השם "האם זוהי נפילתו של הדולר האמריקאי?", נכתב בין היתר כי "במשך שנים, הדולר נהנה מדואליות ייחודית: הוא עלה הן בתקופות של משבר וסיכון גבוה (כמקלט בטוח) והן בתקופות של עליות בשל צמיחת הכלכלה האמריקאית. לכן, משקיעים העדיפו באופן עקבי את ארה"ב לאורך מחזורי השוק.

"האמון הזה הפך דינמיקה אחת לנדירה במיוחד: ירידת הדולר לצד מניות ואג"ח אמריקאיות. זה בדרך כלל סימן להון שבורח מהמדינה. היסטורית, שילוב תנועות מחירים זה התרחש רק 6% מהזמן בארה"ב, לעומת למעלה מ־30% בשווקים מתפתחים כמו ברזיל". הם הוסיפו כי הדפוס הקבוע נשבר השנה פעם אחר פעם: "הדולר ירד באותם ימים שבהם מניות ואג"ח אמריקאיות נמכרו, מה שמעיד על כך ש'פרמיית האמון' בנכסים אמריקאיים הוטלה בספק".

עוד סיבה לדאגה: 37 טריליון דולר חוב

סיבה נוספת שמשפיעה על המטבע היא החוב הכבד של ארה"ב - קרוב ל־37 טריליון דולר. אותו חוב שעמד במרכז החלטת חברת הדירוג מודי'ס לפגוע בדירוג "המושלם" של ארה"ב לפני מספר שבועות.

במודי'ס ציינו את העלייה העקבית בחוב ואת הצפי לגידול בגירעון כסיבות מרכזיות. לפי החברה, הגירעונות הפדרליים צפויים להגיע ל־9% מהתמ"ג עד 2035, עלייה מ־6.4% ב־2024, בעוד שהחוב צפוי לעלות ל־134% מהתמ"ג עד אז.

פרופ' ליידרמן מסביר כי לאחרונה חל שינוי בולט בדינמיקה של קשר הגומלין בין רמת הריביות ותשואות אגרות החוב בארה"ב לבין עוצמת הדולר. לדבריו, "בעבר בלט הקשר החיובי בין רמת התשואות לבין עוצמת הדולר, כאשר הסבר פשוט הוא שבדרך כלל עלייה בתשואות בארה"ב הגדילה את האטרקטיביות בהשקעה בנכסים אמריקאים, וביניהם אג"ח ממשלתיות ל־10 שנים, דבר שחיזק את הדולר".

השינוי הזה בא לידי ביטוי בצורה חדה השנה. תשואות האג"ח עלו בחדות - האיגרת ל־30 שנה חצתה את רף ה־5%, מה שנחשב לחריג בהיבט היסטורי. אז למה המשקיעים לא השתכנעו? "תחת הסיכונים הפיננסיים ואי הוודאות הגבוהה שקשורים למדיניות טראמפ, עלייה בתשואות בארה"ב באה יחד עם היחלשות של הדולר. זאת, מכיוון שהפעם ייתכן שהעלייה בתשואה על אג"ח אמריקאי משקפת דווקא עלייה בפרמיית הסיכון של ארה"ב, כולל בתחום הפיסקלי. עלייה בפרמיה זאת באה לידי ביטוי, בין היתר, בהפחתת דירוג האשראי של ארה"ב על ידי מודי'ס", מוסיף ליידרמן.

בשורה התחתונה, החוב האדיר שנמצא במתווה של עלייה שוחק את אמון המשקיעים ביכולת של ארה"ב לעמוד בהתחייבויותיה.

טראמפ מציג את תוכנית המכסים / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המטבע הפך לקלף במלחמת הסחר

בעוד שהדולר מפגר אחרי המטבעות המרכזיים מתחילת 2025, עבור ארה"ב בכלל לא בטוח שמדובר בבשורה רעה. ממשל טראמפ שולח מסרים סותרים בנושא זה. הנשיא עצמו רמז שהוא רוצה שהדולר ייחלש מול מטבעות עיקריים אחרים תוך שמירה על מעמדו כעוגן וכמטבע רזרבה עולמי.

טראמפ טוען כי מדינות אחרות נוקטות מניפולציות ומחלישות בכוונה את המטבעות שלהן כדי להשיג יתרון מסחרי לא הוגן, שכן מטבע חלש הופך את הייצוא לזול ואטרקטיבי יותר לקונים זרים. כעת הוא רוצה לשחק באותו משחק ולתמוך ביצוא האמריקאי.

עם זאת, בתוך הממשל עצמו יש חילוקי דעות. שר האוצר סקוט בסנט הצהיר כי מדיניות הדולר החזק של ארה"ב נשארת "בעינה", אבל שר המסחר הווארד לוטניק מדבר על היתרונות של דולר חלש ליצואנים אמריקאים. בכל מקרה, ליידרמן מזהיר: "אם בנוסף למלחמת סחר תתפתח מלחמת מטבעות, הדבר יערער את היציבות הפיננסית בכל העולם. לעת עתה זה לא על הפרק".

עדיין "מלך המטבעות" הבלתי מעורער

הדולר האמריקאי זכה ובצדק לכינוי "מלך המטבעות". לפי נתוני קרן המטבע הבינלאומית, מהווה הדולר 57.3% מכלל רזרבות המטבע הזר בעולם - כלומר יותר מחצי מהכסף שבנקים מרכזיים ומדינות שומרים בצד למקרי חירום ולפעילות סחר בינלאומית הוא דולרים, מה שמדגיש את המעמד הדומיננטי של אמריקה כמטבע הרזרבה העולמי.

דיבורים על כך שהדולר מאבד את מעמדו אינם חדשים. בשנות ה־90 היה זה הין היפני שנחשב למתחרה פוטנציאלי, בתחילת שנות ה־2000 היה זה האירו ובשנים האחרונות מוזכרים אחרים כמו היואן הסיני.

חרף איתנותו, איבד הדולר מעט מהדומיננטיות. בשיא, הוא היווה כ־70% מהרזרבה העולמית. האיום הגדול כיום מגיע מכיוון מדינות אסיה שמעודדות תהליכי דה־דולריזציה. לאחרונה התחייב איגוד ASEAN - הכולל 10 מדינות מדרום־מזרח אסיה - להרחיב את השימוש במטבעות מקומיים במסחר ובהשקעות עד 2030. המטרה: להפחית זעזועים כלכליים מתנודות הדולר ולחזק מערכות תשלום אזוריות עצמאיות.

מעבר ל־ASEAN, מדינות BRICS - הכוללות את הודו וסין - גם מפתחות מערכת תשלומים עצמאית כדי לעקוף מערכות מסורתיות כמו SWIFT ולהפחית תלות בדולר. במקביל, סין מקדמת התחשבנויות במסחר הדדי במטבע שלה - היואן.

אמנם דה־דולריזציה אינה מגמה חדשה, אך כלכלן בכיר בבנק ההשקעות ברקליס התראיין ל־CNBC והסביר שהנרטיב השתנה. מיטול קוטצ'ה, ראש אסטרטגיית מטבעות ושווקים מתפתחים באסיה, אמר כי משקיעים ומקבלי החלטות מתחילים להכיר בכך שהדולר יכול לשמש מנוף ואף נשק גלוי - במשא ומתן מסחרי: "זה היה השינוי האמיתי בחודשים האחרונים".

נכס מקלט אחר שנהנה מחולשת הדולר הוא הזהב. המתכת היקרה זינקה לשיאים היסטוריים עם קפיצה של יותר מ־25% מתחילת השנה, כאשר משקיעים ברחבי העולם צברו יותר זהב במטרה לגוון את תיקי ההשקעות שלהם ולהפחית חשיפה לנכסי דולר.

התחזית הפסימית של מורגן סטנלי

למרות שמדינות מפחיתות את החשיפה והתלות שלהן בדולר, עדיין מאתגר להדיח את מעמדו כמטבע הרזרבה מספר אחד. פרופ' ליידרמן בטוח כי אם ארה"ב תבצע שינויים - תקטין גירעונות, תגיע להסכמי סחר סבירים ותפחית אי ודאות - הפוטנציאל להתחזקות המשק והדולר יכול להיות משמעותי, ומוקדם להספיד את המטבע. ההסכמות שהושגו מול סין עשויות להיות סימן חיובי בהקשר זה.

מי שסיפקו לפני ימים אחדים תחזית פחות אופטימית הם כלכלני מורגן סטנלי. להערכתם, במהלך 12 החודשים הקרובים המטבע האמריקאי יאבד 9% נוספים מערכו ויחזור לרמות שבהן היה בתקופת הקורונה.

עם זאת, פרופ' ליידרמן ממליץ לנהוג בזהירות בתחזיות ולדעתו "מוקדם להספיד את הדולר. ארצות הברית ממשיכה להיות הכלכלה החזקה והמובילה בעולם וייתכן מאד שחלק מהירידות השנה יתבררו זמניות".

עוד כתבות

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

הרשימה הרבעונית של ענקית ההשקעות: אלה המניות המבטיחות

הבנק האמריקאי מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה שצפויות לרכז עניין ברבעון השלישי של 2025 ● במקביל מפרסם הבנק שתי מניות שצפויות לרדת

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?