גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עבודה בשעת חירום: האם מקבלים שכר כשלא מגיעים לעבודה, ומי חייב להתייצב?

בעקבות התקיפה באיראן הוכרז מצב מיוחד בעורף ● האם המעסיק חייב לשלם שכר לעובדים שלא הגיעו לעבודה, מה לעשות אם המעסיק דורש להתייצב, ואילו עובדים מוגדרים חיוניים? ● גלובס עושה סדר

כוחות הצלה באזור פגיעת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, had Zwigenberg
כוחות הצלה באזור פגיעת טיל איראני במרכז הארץ / צילום: ap, had Zwigenberg

עם תחילת התקיפה הישראלית באיראן הוכרז על מצב מיוחד בעורף. מצב זה צפוי לחול, נכון לעכשיו, עד ה-30 ביוני. במסגרת ההכרזה בוטלו אירועים ציבוריים ברחבי הארץ, מוסדות חינוך ועסקים לא נפתחו כסדרם, והוקפאו רוב הפעילויות במשק - למעט שירותים חיוניים.

שאלות ותשובות | עם טילים ובלי לייזר: כך ישראל מתמודדת עם השיגורים של איראן

לבקשתו של שר הביטחון, ישראל כ"ץ, חתם שר העבודה, יואב בן צור, על צו להעסקת עובדים בשעת חירום. הצו חל בכל המדינה, ולפיו עובדים במפעלים שהוגדרו כחיוניים או כנדרשים לצורך מתן שירותים קיומיים מחויבים להמשיך ולעבוד, בהתאם למדיניות ההתגוננות והנחיות פיקוד העורף.

כעת, מעסיקים ועובדים מתמודדים עם חוסר ודאות ועם שורה של שאלות לגבי יחסי העבודה במצב החירום. בסיועה של עו"ד לימור ארגוב-שנהב, שותפה ומנהלת מחלקת דיני עבודה במשרד וקסלר ברגמן ושות', בדקנו מהו המצב המשפטי.

האם מעסיק חייב לשלם שכר לעובדים שלא הגיעו לעבודה בגלל המצב?

על פי הדין הקיים, היעדרות מהעבודה בשל מצב חירום אינה מזכה באופן אוטומטי בזכות לשכר, אלא אם מתקיימת הצדקה חוקית כדוגמת חופשת מחלה או חופשה שנתית. עם זאת, בעבר - כולל במבצעים צבאיים קודמים - גובשו מנגנוני פיצוי רטרואקטיביים לעובדים שנעדרו מעבודתם.

מנגנונים אלה חלו מכח הוראות פיקוד העורף, מכח תקנות מס רכוש וקרן הפיצויים, וכן באמצעות הסכמים קיבוציים שהורחבו בצו על-ידי שר העבודה. ההסדרים שנקבעו אפשרו תשלום שכר לעובדים שנעדרו לצורך השגחה על ילד עקב סגירת מוסדות חינוך, בכפוף לתנאים שהוגדרו.

נכון לעכשיו, עדיין לא נקבע מנגנון פיצוי ספציפי למצב החירום סביב התקיפה באיראן. עו"ד ארגוב-שנהב ממליצה בשלב זה למעסיקים לתעד את היעדרויות העובדים ואת נסיבותיהן, להימנע מהחלטות חד-צדדיות, ולפעול בהתאם להנחיות הצפויות להתבהר ככל שהאירועים יתפתחו.

הייתי אמור להגיע לעבודה אבל נשארתי בבית בגלל המצב הביטחוני - האם מגיע לי שכר?

דיני העבודה אינם מבטיחים זכות לשכר לעובד הנעדר מעבודה בגלל חשש אישי. זאת, להבדיל מהיעדרות הנובעת מהוראה של רשות מוסמכת או מהיעדרות שהוסדרה בהסכמים קיבוציים, בצווי הרחבה או בנוהג במקום העבודה.

ככל שלא הוכרז עוצר או סגירה רשמית של מקום העבודה, והעובד נמנע מלהתייצב בגלל תחושת סכנה, ייתכן שהמעסיק לא יחויב בתשלום שכר. עם זאת, מעסיקים רבים נוהגים בגמישות במצבים כאלה, במיוחד אם העבודה אפשרית מרחוק.

לעומת זאת, ככל שההיעדרות נבעה מהנחיית פיקוד העורף, למשל בעקבות סגירת מוסדות חינוך או הנחיה להימנע מהגעה לעבודה, מדובר בהיעדרות מוצדקת, והנטייה תהיה להכיר בה כהיעדרות שאינה מהווה הפרה של חוזה העבודה - גם אם היא איננה מזכה כשלעצמה בשכר.

ההמלצה היא לעקוב אחר הנחיות משרד העבודה. ככל שמצב החירום יתארך, משרד העבודה צפוי להסדיר מנגנוני פיצוי ייעודיים שיחולו רטרואקטיבית, כפי שנעשה בעבר.

אילו עובדים מחויבים להתייצב לעבודה גם במצב חירום?

בהתאם לצו שנחתם על-ידי שר העבודה, חלה חובה על עובדים במפעלים חיוניים או במפעלים למתן שירותים קיומיים להתייצב לעבודה - פיזית או מרחוק - כפי שיורה המעסיק. הוראות אלה חלות גם בעת הכרזה על מצב מיוחד בעורף, והן גוברות על הוראות פיקוד העורף לעניין מניעת תנועה (ובלבד שמקפידים על הנחיות ההתגוננות).

מפעלים חיוניים כוללים, בין היתר, תשתיות מים, חשמל, דלק, מוסדות בריאות, קופות חולים, תחבורה ציבורית, אספקת מזון, נמלים, מוסדות סיעודיים ורשויות מקומיות. רשימת המפעלים המעודכנת מפורסמת באתר אגף כוח אדם לשעת חירום במשרד העבודה, וניתן לבדוק בה את מעמד המעסיק לפי שם החברה או מספר ח"פ. על המעסיק חלה חובה לוודא כי ברשותו אישור בתוקף ולהודיע לעובדים אם הם נכללים בצו הקריאה.

האם מותר למעסיק לפטר עובדים בעקבות המצב?

לפי חוק הגנה על עובדים בשעת חירום, אסור לפטר עובד שנעדר מהעבודה בזמן מצב החירום אם העובד לא יכול היה להגיע לעבודה עקב ההכרזה על מצב מיוחד בעורף (כפי שהוכרז היום).

כך, אסור לפטר עובד בשל היעדרותו מהעבודה לצורך השגחה על ילדו במקרה שמוסד החינוך בו לומד הילד נסגר בעת מצב מיוחד בעורף, ומתקיים אחד מהתנאים הבאים: העובד הוא הורה עצמאי, לבן או בת הזוג של העובד אין אפשרות להשגיח על הילד, ובמקום העבודה אין סידור הולם להשגחה על הילד. הגנה זו מפני פיטורים של הורה לילד תקפה אם טרם מלאו לילד 14 שנים, או 21 שנים אם מדובר בילד עם צרכים מיוחדים.

כדאי לזכור, כי פיטורים (לרבות אי חידוש חוזה עבודה לתקופה קצובה) שנעשים בניגוד לחוק עלולים להיות בטלים ואף להיחשב עבירה פלילית. במקרה של מחלוקת, המעסיק הוא שצריך להוכיח שהפיטורים היו כדין.

מה לעשות אם המעסיק דורש שאגיע לעבודה למרות ההנחיות?

ככל שהמעסיק אינו נכלל ברשימת המפעלים החיוניים, ואין בידו אישור ממשרד העבודה, אין לו סמכות לדרוש מעובדיו להגיע בניגוד להוראות פיקוד העורף. דרישה כזו עלולה להיחשב כהפרת חובה חוקית ולעיתים גם כדרישה החושפת את העובדים לסיכון בטיחותי.

לעומת זאת, אם מדובר במפעל מאושר, ולפי צו שירות עבודה בשעת חירום העובד נכלל ברשימת העובדים החיוניים, קיימת חובה משפטית להתייצב לעבודה. במקרה של ספק, מומלץ לפנות בכתב למעסיק ולבקש את האישורים המתאימים.

אני עובד חיוני - האם אני מחויב להגיע למקום העבודה?

כן. צו שירות עבודה בשעת חירום מטיל חובה משפטית על עובד שנכלל ברשימת הקריאה להתייצב לעבודה, בין אם מדובר בהתייצבות פיזית ובין אם בעבודה מרחוק, לפי בחירת המעסיק ובהתאם לאפשרויות העומדות במקום העבודה. סירוב להתייצב לעבודה ללא הצדקה מוכרת עלול להיחשב לעבירה פלילית לפי חוק שירות עבודה בשעת חירום.

על העובד לבדוק האם הוא מופיע ברשימת העובדים החיוניים שנמסרה למשרד העבודה, או שמקום העבודה החזיק באישור מתאים. מומלץ לוודא את המעמד מול מחלקת משאבי אנוש או הנהלת הארגון. מנגד, גם על המעסיק חלה חובה לוודא תנאי בטיחות ואמצעי הגנה הולמים לעובדים במהלך הגעתם ועבודתם במסגרת תנאי החירום.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"