גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיראנים מאיימים, ואירופה מהססת: כתף קרה מבריטניה, תמיכה מצרפת ומגרמניה

בעוד צרפת וגרמניה מביעות תמיכה זהירה בזכותה של ישראל להגן על עצמה, בריטניה נזהרת ממעורבות ומבהירה כי לא סייעה למבצע ● דעת הקהל באירופה עוינת, וישראל ניצבת כמעט לבדה בזירה המדינית באירופה - רגע לפני פסגת ה־G7 שתבחן את תגובת המערב

קיר סטארמר - ר''מ בריטניה, עמנואל מקרון, - נשיא צרפת , פרידריך מרץ - קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA, Andreas Gora
קיר סטארמר - ר''מ בריטניה, עמנואל מקרון, - נשיא צרפת , פרידריך מרץ - קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Kin Cheung, Tschaen Eric/Pool/ABACA, Andreas Gora

למדינות המרכזיות באירופה יש היסטוריה ארוכה עם תוכנית הגרעין האיראנית. גרמניה, בריטניה וצרפת היו אלו שנשאו ונתנו (בגיבוי אמריקאי ובתמיכת מדינות נוספות) מול טהראן בסבבים אינסופיים על הסכם הגרעין שפוצץ, והסכם הגרעין העתידי שלא הבשיל. שלושתן התחייבו לא לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני ולבלום את תוכנית הטילים הבליסטיים שלה, באמצעים דיפלומטיים. לשלושתן יש גם הרבה עוינות ודם רע כלפי משטר האייתולות, שעצר את אזרחיהן כבני ערובה, תקף ספינות והפעיל תאי טרור בשטחן.

כך הבריח המוסד רכיבי רחפנים כדי לתקוף את איראן מבפנים
המיליארדר היהודי בפנייה לטראמפ: "עזור לישראל - אסור לנו לפספס את הרגע הזה"

אבל החל מיום שישי, מה שהייתה אמורה להיות עמדה מאוחדת של שלוש המדינות מפגינה סימני פיצול: בעוד גרמניה וצרפת הביעו תמיכה ב"זכותה של ישראל להגן על עצמה", ושבו והצהירו כי הן מחויבות למנוע מאיראן נשק גרעיני וכי הדאגות של ישראל בעניין הן "לגטימיות", בריטניה תחת ראש הממשלה קיר סטארמר קראה ל"שני הצדדים לפעול להרגעה של המצב", ונמנעה מהבעת תמיכה בישראל.

כך בדבריו של סטארמר, כך בדבריו הפומביים של שר החוץ דיוויד לאמי, וכך בהודעות הרשמיות. רק בהודעה אחת, משותפת, אחרי התייעצות המנהיגים, דובר על "עמדה אחידה" בנוגע לסכנה שבאיראן גרעינית.

בניגוד לעבר, בריטניה אפילו יצאה מגדרה כדי להבהיר לתקשורת הבינלאומית ש"שום פעילות אווירית בריטית לא סייעה למבצע הישראלי הנוכחי", כפי שצוטטו היום גורמים רשמיים בתקשורת הבריטית. מטוסי הטייפון הבריטיים הממוקמים בבסיס הריבוני הבריטי אקרוטירי, שבסבבים קודמים סייעו להפיל מל"טים, או החליפו מטוסים אמריקאיים בטיסות סיור, נשארו בהאנגרים. ממשלת קפריסין גם היא טרחה לעדכן כי הבריטים "הבטיחו לה" כי לא התערבו עד כה.

שינוי עמדה בבריטניה

המדיניות ההססנית הבריטית בנוגע לתמיכה בישראל משקפת את שינוי העמדה כלפיה בממשלה הנוכחית. ה"טיימס" דיווח כי הממשלה הישראלית כבר אינה רואה בדאונינג 10 "שותף אמין", ולכן הדירה אותה מהתוכניות הנוכחיות. האיומים בצעדים מוחשיים אם ישראל לא תפסיק את המלחמה בעזה, הסנקציות על שרים בכירים והשעיית השיחות על הסכם סחר חדש מסמנים "שינוי חד במדיניות הממשלתית כלפי ישראל" כפי שכתב השבוע ה"ניו סטייטסמן".

האיראנים חשים את השינוי הזה, ולא היססו אתמול לפרסם איומים פומביים כלפי בריטניה וצרפת, לפיהם הם יתקפו בסיסים ונוכחות של המדינות הללו אם הן ייחלצו לעזרת ישראל. רק לאחר איום גלוי וחריג זה החליט סטארמר "לעבות" את הנוכחות האווירית בקפריסין, ולשגר עוד מטוסי קרב ותמיכה לוגיסטית לקפריסין. "אני תמיד אקבל החלטה לטובת הביטחון של בריטניה", אמר לתקשורת, בעודו שב וקורא "להרגיע את המצב".

כלי התקשורת הבריטיים שיקפו בבוקר יום ראשון את דעת הקהל הבריטית, שנוטה בחלקה הגדול נגד תמיכה בישראל. "חשש מהיגררות למלחמה במזרח התיכון", הייתה אחת הכותרות הראשיות.

סקר של מכון YouGov שהתפרסם ביום שישי מצא כי רק 19% מהציבור סבורים כי בריטניה צריכה להיחלץ לעזרת ישראל, בעוד 5% תומכים בסיוע דווקא לאיראן, ו־50% סבורים כי עליה להימנע מפעילות. השמרנים ביקרו בחריפות את סטארמר, ואמרו כי הממשלה הנוכחית "החליטה באופן מביש לנסות ולפייס את משטר האייתולות, במקום לתמוך בבעלת הברית הקרובה שלנו והדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון".

מקרון ומרץ מגבים

דווקא מעבר לתעלה, בצרפת, נשמעו קולות אחרים. הנשיא הצרפתי עמנואל מקרון אמר כבר כמה שעות אחרי ההתקפה כי הוא מגבה את זכותה של ישראל להגן על עצמה, וכי איראן גרעינית היא סכנה עולמית. הוא חזר על כך במסיבת עיתונאים שקיים שבה הודיע על דחיית פסגת השלום שיזם - מהלך שבישראל ניסו לטרפד באופן עצמאי במשך שבועות.

"איראן המשיכה להעשיר אורניום ללא כל צידוק לרמות שמאפשרות כעת נשק גרעיני", אמר מקרון, "היא עברה על כל התחייבויותיה. היא נושאת באחריות רבה לערעור המצב באזור".

"לישראל יש את הזכות לחיות חופשית מהפחד לחיסולה", אמר מקרון.

בכך, הפגין הנשיא הצרפתי מחויבות לעמדות עבר של המדינה, ופיצל בין הגישה שלה בנוגע למלחמה בעזה לבין המלחמה באיראן. יש לו אמנם פחות לסכן, מעורבות צרפתית בהגנה על ישראל יכולה להיעשות רק באופן עקיף על ידי נטילת חלק מהפעילות האמריקאית השגרתית באזור, אבל זו עדיין עמדה ראויה לציון מצד מי שנחשב בחודשים האחרונים ל"אנטי־ישראלי", שכונה בכינויי־גנאי על ידי חברי משפחת נתניהו ושרים בכירים.

בגרמניה, הדיונים על אודות המחויבות הגרמנית לסייע לישראל לאור הנעשה בעזה ובשטחים פינו את המקום להודעות תמיכה ברורות לגבי "זכותה של ישראל להגן על עצמה", כפי שהצהיר הקנצלר פרידריך מרץ. אך הטון שנשמע מברלין, גם בדבריו של שר החוץ יוהאן וואדפול לגבי הצורך בדה־אסקלציה, הוא אולי נלהב פחות ממה שנשמע בשנים האחרונות מברלין. החשיבות של התמיכה הגרמנית היא בעיקר בזירה הבינלאומית, ואין קריאות - או יכולת מעשית - להושיט עזרה צבאית לישראל.

ללא גב אירופי?

יומיים לתוך המלחמה, נראה שהגרמנים בחרו צד, הצרפתים גם, בעוד בריטניה עדיין מהססת ובוחנת את המצב. מפגינים בהפגנות פרו־פלסטיניות בבריטניה החלו לשאת שלטים חדשים הקוראים "לא לתקוף באיראן". הלקחים של מלחמת עיראק ושל ראש הממשלה מהלייבור טוני בלייר מוזכרים בתקשורת.

האיראנים איימו על ספינה בריטית במפרץ הפרסי, ומנסים להרתיע את הממלכה המאוחדת - כוח צבאי משמעותי באזור - ממעורבות כלשהי. ייתכן כי מספר הקורבנות האזרחיים הרב בישראל ישנה את התמונה, ייתכן שלא.

כרגע, אירופה היא כוח להתחשב בו רק בזירה הבינלאומית, אם ישראל תחתור לסיום המלחמה באמצעות הסכם כלשהו. מדינת ישראל מגיעה למלחמה החשובה ביותר בעשרות השנים האחרונות, כפי שהגדירו אותה גורמים ישראלים, כשאין לה אשראי מדיני כלשהו ביבשת, והיא אף סובלת מגירעון.

התדמית שלה נמצאת בשפל, אין למנהיגי היבשת או לציבור אמון בראש הממשלה בנימין נתניהו, ואפילו ההצלחה המבצעית שלה משמשת נגדה. בגרמניה טענה מגישת חדשות בסוף השבוע כי ההישגים המרשימים של חיל האוויר מול איראן "מוכיחים" שהיה ניתן לגמור את המלחמה בעזה מזמן.

המנהיגים האירופיים, יחד עם עמיתיהם לפורום ה־G7 ביניהם נשיא ארה"ב, יוכלו לדון באריכות בנושא בימים הקרובים בפסגה המתקיימת בקנדה. העמדה שתצא משם תסייע לאמוד את גובה התמיכה המערבית בישראל בימים אלה, ולשרטט את הכיוונים האפשריים להמשך המלחמה.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

תיקון והתנצלות

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם