גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הטיל במשקל 2 טון שעדיין לא שוגר, וכמה טילים נותרו בארסנל האיראני?

איראן הזניחה בשנים האחרונות את חיל האוויר שלה וקידמה במקום זאת חיל טילים משוכלל, מתוך תפיסה שהקמת חיל טילים דומיננטי יסייע לה להשמיד מטרות צבאיות ואזרחיות ממרחק גדול ● בימי המלחמה האחרונים איראן שומרת על שתיקה בכל הנוגע לסוגי הטילים הנורים על ישראל ● מה יודעים על הטילים שירתה לכאן, וכמה טילים בליסטיים נותרו לה?

טיל בליסטי איראני / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl
טיל בליסטי איראני / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

בעוד שישראל טיפחה חיל אוויר איכותי, מהמובילים בעולם, המצויד במטוסים האמריקאים החדשים ביותר, בטכנולוגיה ישראלית ובמלאי חימושים המתעדכן בעקביות - איראן הזניחה את חיל האוויר שלה וקידמה במקום זאת חיל טילים משוכלל. זאת, מתוך תפיסה שהקמת חיל טילים דומיננטי יסייע לה להשמיד מטרות צבאיות ואזרחיות ממרחק גדול ואולי אפילו למנוע את המראתם של מטוסי האויב בבסיסים, זאת כלקח ממלחמת עיראק-איראן שהסתיימה ב-1988.

פחות טילים, פחות זמן להיכנס לממ"ד: השינוי בשיטת הירי של איראן
ייקח להם שנים להתאושש: המומחה שמסביר כמה נפגע הגרעין האיראני
ישראל הצליחה להשיג עליונות אווירית בתוך 48 שעות. כך זה קרה

אילו טילים איראן ירתה עד כה על ישראל?

בניגוד למטחי הירי של איראן על ישראל בחודשים אפריל ואוקטובר בשנה שעברה, אז תיעדה איראן את הירי שלה על ישראל, הרי שבארבעת ימי המלחמה האחרונים איראן שומרת על שתיקה בכל הנוגע לסוגי הטילים הנורים על ישראל, למעט תיעוד של שיגור כטב"מים. עם זאת, טל ענבר, עמית מחקר בכיר ב- Missile Defense Advocacy Alliance, אומר כי ניתן לנתח על סמך תמונות של אתרי נחיתת טילים את זהותם של כמה מהטילים שהגיעו לכאן - הטילים השכיחים בארסנל באיראני בעלי הדלק הנוזלי "קאדר" ו"עימאד", שגם נצפו בשיגורי "הבטחת אמת" 1 ו-2 מהשנה שעברה, וכן הטיל בעל הדלק המוצק "חייברשכן". טילים בעלי דלק מוצק נחשבים לקלים יותר ומדויקים יותר בפגיעה במטרה.

טילי קאדר ועימאד, הנחשבים לבני אותה משפחת טילים, ניתנים לירי לטווח של 1,800 ק"מ וראש קרב של 750 ק"ג (רק חלק ממנו, אך לא כולו, הוא חומר נפץ), כאשר העימאד מדויק יותר ביחס לקאדר. החייברשכן הוא בעל טווח קצר יותר, של 1,400-1,500 ק"מ - על כן ניתן לירות אותו רק ממערב איראן - הוא בעל ראש קרב קטן יותר של כ- 500-600 ק"ג אך הוא מהיר ומדויק יותר בשל השימוש בדלק מוצק.

אילו טילים איראן עדיין לא ירתה לכאן?

סוג נוסף של טיל בליסטי שאין עדות לכך שנפל כאן בישראל הוא השאהד חאג'-קאסם, על שמו של קאסם סולימני, מפקד כח קודס שחוסל בתקיפה אווירית אמריקנית ב-2020. מדובר בטיל מתקדם בעל דלק מוצק והוא מוגדר אל ידי האיראנים כטיל ההיפרסוני הראשון - משום שמהירות הכניסה שלו לאטמוספרה עולה על מאך 5. עם זאת, המערב איננו רואה בו טיל היפרסוני אמיתי כיוון שהוא איננו מתמרן באופן תלת מימדי. ככל שנודע, מערכות חץ ות'אאד יודעות גם לפגוע בטיל הקאסם (אין לבלבל בינו לבין טיל הקסאם שנורה מרצועת עזה). הקאסם בעל הנחייה אלקטרואופטית, ויש לו יכולת דיוק גבוהה ביותר.

ד"ר יהושע קליסקי, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, INSS, סבור שטיל הקאסם דווקא שוגר לישראל ביום שבת האחרון, ביומו השני של המבצע, כאחד או יותר מהטילים שפגעו בבת ים או ברחובות.

נוסף עליו, איראן טרם ירתה את "נשק יום הדין" הבליסטי שלה - טיל החוראמשהר, טיל בליסטי הנחשב לאחד החזקים בארסנל האיראני, המסוגל לשאת ראש נפץ במשקל של עד 1,800 ק"ג. הוא נחשף לפני שמונה שנים בלבד וככל שידוע מעולם לא נורה באופן מבצעי.

איזה נזק יכול לגרום טיל החוראמשהר?

"אין כל עדות לכך שהטיל הזה שוגר לעבר ישראל", אומר ענבר. "הוא נחשב לטיל הכבד באיראן מבחינת משקל ויש לו כמה גרסאות, אחת מהן בעלת יכולת דיוק גבוהה. טיל כזה שנופל באמצע הרחוב, על הכביש, מסוכל להוריד את שתי שורות הבניינים בשני צדדיו. אין ממנו כמויות ענקיות ואם את הקאדר והעימאד אפשר למנות באלפים - אזי לאיראן יש ככל הנראה עשרות או אולי מאות בודדות של טילי חוראמשהר.

כמה טילים בליסטיים נותרו לאיראנים?

ענבר: "זה נתון שלא ניתן לדעת אותו כרגע, אפשר להתייחס לכך שצה"ל העריך לפני מספר ימים שנותרו כ- 2,000 טילים, ומאז נורו 200 מהם והשמדנו להם עוד כמה". קליסקי מ- INSS מסביר כי "האיראנים החלו את המערכה עם כ- 3,000 טילים בליסטיים ואחרי שתי היממות הראשונות נותרו להם כ- 2,000 טילים". עד כה ירו האיראנים כ- 100 טילים על ישראל בממוצע ביממה, מה שמשאיר לה, לכאורה, עוד קצת פחות משלושה שבועות של ירי בקצב דומה.

האם מדובר בפרויקט יקר?

"ראשית, הכלל אומר שמיירט תמיד יעלה יותר מהטיל המיורט - דהיינו מהטיל הבליסטי", אומר ענבר. "קשה לאמוד את העלות המדויקת של הטילים, אבל אפשר לנקוב בעלות של מעל מיליון דולר אחד לטיל בליסטי רגיל. טיל החוראמשר יעלה יותר, אבל לא ניתן להעריך עד כמה. צריך להבין שהייצור באיראן לא יהיה יקר כמו בתעשיות צבאיות קלאסיות כיוון שחלק גדול מהמפעלים מנוהל על ידי משמרות המהפכה, כך שהעובדים מקבלים משכורות צבאיות שרחוקות ממשכורות המאפיינות את השוק הפרטי.

אילו מדינות עומדות מאחורי פרויקט הטילים הבליסטיים האיראני?

פרויקט הטילים האיראני מבוסס על טילים צפון קוריאניים, אם כי שני הפרויקטים נפרדו כבר לפני שנים זו מזו - וכל אחת הלכה לכיוונים אחרים. יחד עם זאת, השיאהב-3 מבוסס על טיל צפון קוריאני שפותח בהשראת הסקאד הסובייטי. החוראמשהר בנוי על בסיס תוכנית צפון קוריאנית שנרכשה לשם כך במיוחד.

כיצד ישראל מסכלת את תוכנית הטילים הבליסטית של האייתוללות?

מטוסי וכטב"מי חיל האוויר "צדים" משגרי טילים בליסטים, ולצידם גם חוליות המוסד עסקו, לפחות בימים הראשונים למבצע, בירי מטווח בינוני באמצעות טילי נ"מ על עמדות שיגור. מלבד זאת, מפציצים מטוסי חיל האוויר בסיסי טילים על פתחי השיגור שלהם. כמו כן, תקפו מטוסי חיל האוויר אתרי ייצור טילים ואתרי ייצור רכיבים לפרויקט הטילים הבליסטיים. בין השאר, הותקפו בסיסי טילים בליסטיים ואתרי ייצור בשיראז ובכרמנשאה.

האם ניתן לחסל כליל את פרויקט הטילאות הבליסטית של האיראנים?

ענבר: "גם אם תפרק את כל הטילים, המשגרים, המחשנים ואתרי הייצור של הטילים הבליסטיים, איראן היא מדינה גדולה ותעשייתית, עם שפע של חומרי גלם, כסף וכח-אדם, ועם נחישות וסבלנות היא תשקם את הפרויקט, כך שלהגיד שניתן למחוק את היכולות הבליסטית האיראנית יהיה מופרז. בעיראק של אחרי מלחמת המפרץ השניה, בשנת 2003 פירקו צבאות המערב את מחסני הטילים הבליסטים באופן יסודי, אבל זה היה רק לאחר שינוי משטרי שהושג במהלך מלחמה".

עוד כתבות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

תיקון והתנצלות

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

האזהרה של חברת הסייבר על סנסציית 80 מיליון הדולר של מאור שלמה

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן