גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פוטין מחכך ידיים בהנאה: אלה האינטרסים שלו במלחמה

פוטין נהנה מהסטת תשומת הלב מאוקראינה, מהזינוק במחירי הנפט ומהאפשרות לשמש כמתווך, אך כששותפתו הקרובה איראן חוטפת, מוסקבה בעיקר משמיעה הצהרות ● חוקר במכון למחקרי ביטחון לאומי: "בצד הישראלי יש רצון ללכת על קו דק - אבל הרוסים כבר בחרו צד"

נשיא רוסיה, פוטין,  לצד נשיא איראן,  מסעוד פזשכיאן חותמים על הסכם שיתוף  פעולה בינואר השנה / צילום: Reuters, Evgenia Novozhenina
נשיא רוסיה, פוטין, לצד נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן חותמים על הסכם שיתוף פעולה בינואר השנה / צילום: Reuters, Evgenia Novozhenina

קולה של רוסיה נשמע באופן ברור על הבמה הבינלאומית במלחמה הנוכחית בין ישראל לאיראן. משרד החוץ במוסקבה הצהיר בזריזות בסוף השבוע, במופת של כפל־לשון רוסי, כי "התקפה ללא פרובוקציה על מדינה אחרת... מנוגדת בבירור לחוק הבינלאומי".

כותרות העיתונים | ב-CNN טוענים: יש רק דבר אחד שישראל צריכה מטראמפ לגבי איראן
פרשנות | בתוך ארבעה ימים: התקיפות הישראליות הביאו את איראן לכלכלת חימושים

רוסיה קראה לכינוס מועצת הביטחון והצהירה כי ההתקפות הישראליות "אינן מתקבלות על הדעת". אחרי הכל, טהרן היא בעלת־ברית קרובה של מוסקבה, וסיפקה לה אמל"ח בכמויות הולכות וגדלות - כולל מל"טים וטילים - ככל שרוסיה התקשתה להתקדם עם פלישתה לאוקראינה. שתי המדינות גם חתמו בתחילת השנה על "הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי".

אך בפועל, לפי הצעדים הרוסים בשטח ולדברי מומחים למדינה, מוסקבה מסתכלת בזהירות רבה על המלחמה המתנהלת, נזהרת מהתערבות ממשית במצב העניינים הנוכחי - שבו היא שקועה בבוץ האוקראיני - ומנסה להשיג דריסת רגל באמצעות הצעות לתווך בין הצדדים.

"פוטין רואה פוטנציאל במלחמה"

"מזווית הראייה של פוטין, למלחמה בין ישראל לאיראן יש יתרונות וחסרונות", אומר ל"גלובס" ארקדי מיל־מן, חוקר בכיר וראש תוכנית רוסיה במכון למחקרי ביטחון לאומי. "מצד אחד, המלחמה כביכול משרתת את האינטרס שלו, משום שתשומת הלב העולמית עכשיו מופנית לאיראן והוא יכול להמשיך במלחמת ההתשה מול אוקראינה בלי הפסקה.

עלי ח'אמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: Reuters, Iranian Supreme  Leader'S Office

"אבל מנגד", אומר מיל-מן, ששירת כשגריר ישראל במוסקבה בשנים 2003-2006, "מדובר בפגיעה בשותפה אסטרטגית של רוסיה, אחת היחידות בעבור המדינה, לצד סין וצפון קוריאה. איראן עדיין מספקת חימוש לרוסיה, כפי שאנחנו יודעים, וההתפתחויות האחרונות הן דבר שללא ספק לא גורם לו לנחת".

"פוטין רואה פוטנציאל במלחמה הזו", סבור ד"ר שמואל ברנאי מפורום אירופה באוניברסיטה העברית והמחלקה להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת בן גוריון, מומחה לרוסיה ולמזרח אירופה. "בטווח הקצר ההתפתחויות טובות לו מכיוון שמחיר הנפט נמצא בעלייה, וכספי הגז והנפט הרוסים מאוד קריטיים לכלכלה הרוסית לטובת מימון המלחמה באוקראינה.

"ההתפתחות השנייה שהוא עשוי לראות לטובתו היא שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ עשוי לפנות אליו לתווך בנושא, בשם הקשרים שלו עם איראן. מהלך כזה יוציא אותו מהפינה החשוכה שאליה הוא הכניס את עצמו עם אוקראינה. אם 'המעצמה האמריקאית' בעצמה תבקש ממנו לעזור, הרי שהדבר יחזיר אותו למרכז הבמה הבינלאומית".

התמיכה היחידה של מוסקבה לטהרן - מדינית

היחסים בין איראן לרוסיה היו תמיד קרובים, עם אספקת נשק מצד מוסקבה, סיוע בתחום הגרעיני האזרחי וסחר, אך מאז פרוץ המלחמה באוקראינה הם התהדקו הרבה יותר. רוסיה פנתה לאיראן לעזרה צבאית אחרי שנכשלה לכבוש את אוקראינה, וטהרן שלחה לה אלפי מל"טים שלקחו חלק במלחמה במדינה, וגם סייעה לה להקים מפעל עצמאי בשטח רוסיה המייצר כעת אלפים מהם מדי חודש.

בנוסף, איראן סיפקה חלקי חילוף, מומחים, ידע וגם טילים שמשמשים את רוסיה בתקיפותיה הכמעט־יומיות על אוקראינה.

בינואר השנה חתמו שתי המדינות על הסכם שיתוף פעולה אסטרטגי, הכולל התחייבות שלא לתמוך ביריבי כל אחת מהמדינות. באופן קריטי, לא מדובר בברית הגנה הדדית המחייבת אותן להיחלץ אחת לעזרת השנייה, בשונה מהברית עם צפון־קוריאה למשל.

כעת, אומר מיל־מן, "אנחנו לא רואים במקורות הגלויים שום עדות לכך שרוסיה מספקת עזרה מוחשית כלשהו, ציוד ביטחוני או סחורות, לאיראן הניצבת תחת ההתקפות הישראליות". "תמיכה היחידה שרוסיה הושיטה לאיראן היא מבחינה מדינית", הוא אומר.

תמיכה זו מתבטאת בהצהרות פומביות, בדרישה לכנס את מועצת הביטחון של האו"ם, ולפי ד"ר ברנאי, גם "בטון אנטי־ישראלי יוצא דופן" בתקשורת הרוסית בימים האחרונים סביב המתקפה הישראלית באיראן. "חשוב להבין שהטון מוכתב ללא ספק מלמעלה, בדפי מסרים שעוברים לערוצים ולכלי התקשורת" מסביר ד"ר ברנאי, "ומה שאנחנו רואים הוא שימוש ברטוריקה של המלחמה הקרה, הגדרת ישראל כמדינת־אויב, תמיכה חד־משמעית בזכות של איראן 'להגן על עצמה תוך שימוש בכל האמצעים' ועוד". לדבריו, "שנים רבות לא נשמעה ביקורת חריפה כל כך".

אבל לדברי המומחים, ואנליסטים צבאיים, ספק אם הטון החריף הזה יוכל להיתרגם לסיוע צבאי לרוסיה. "רוסיה עכשיו נמצאת בבוץ האוקראיני", אומר מיל-מן, "וספק אם יש לה יכולות לסייע מבחינה צבאית לאיראן, או למשל להעביר לה מערכות הגנה אווירית שהיא זקוקה להן בעצמה בגלל תקיפות אוקראיניות. הסיכוי שרוסיה תעביר מערכות כאלה כעת הוא קלוש".

"רוסיה בעצמה זקוקה לציוד ביטחוני והיא סובלת ממחסור שגורם למספר האבדות שלה באוקראינה לעלות ולעלות" אומר ד"ר ברנאי, "היא לא במצב לשלוח סוללות של S-300 לאיראן, כשהיא בעצמה חשופה לתקיפות מהאוויר, כפי שמוכיחות הפעולות האוקראיניות האחרונות".

פוטין ישמש כמתווך בין ישראל לאיראן?

העובדה כי המלחמה באיראן דוחקת את העניין הבינלאומי במלחמה באוקראינה באה לידי ביטוי בבירור בוועידת ה־G7 שהתכנסה בקנדה ביום שני. בעוד המנהיגים האירופיים החברים בארגון דרשו מטראמפ צעדים חמורים וחריפים חדשים נגד מוסקבה, הנשיא האמריקאי התמקד בסכסוך במזרח התיכון ועזב את הכינוס בחופזה.

יציאתו המוקדמת - כדי "לעבוד על משהו גדול", לדבריו - אפילו ביטלה פגישה שתוכננה לו עם נשיא אוקראינה וולודימר זלנסקי, שעשה את כל הדרך להרי הרוקי הקנדיים.

טראמפ גם לא פסל את האפשרות שפוטין ישמש כמתווך. שמה של רוסיה עלה בעבר כיעד אפשרי להחזקת האורניום המועשר שאמור לצאת מגבולות איראן בעסקת גרעין עתידית. "זה יהיה שיקום של ממש לאגו הפגוע של פוטין, שהודח מהבמה העולמית", אומר ברנאי, "הוכחה רוסית ש'העולם לא יכול להסתובב בלי מעורבות של מוסקבה'".

בהקשר זה, מיל־מן סבור כי לישראל אסור להתפתות להאמין כי הצד הרוסי "מאוזן" באיזשהו אופן. הוא מזכיר את העובדה כי הנשק של חיזבאללה סופק ישירות על ידי הרוסים, שרוסיה איכזבה בעבר בנושאים שונים, ממשא ומתן עם איראן ועד לסוריה. "בצד הישראלי יש עדיין רצון ללכת על קו דק עם הרוסים, יש עדיין חוסר הבנה לגבי העובדה שהם בחרו צד מזמן. יש פה קצת בלבול", הוא אומר ל"גלובס".

עוד כתבות

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים