גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תיכנסו לבונקר: התרחיש הזה יוביל כנראה לירידות חדות בשווקים, לפחות בטווח הקצר

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● ברחבי העולם ממתינים לראות האם ארה"ב תצטרף למלחמה בין ישראל לאיראן ● כיצד שוקי המניות בסביבה הגלובלית יגיבו לתרחיש כזה, מה תהיה ההשפעה על המדיניות המוניטארית של הבנקים המרכזיים, וכיצד יגיב שוק הסחורות?

הנשיא טראמפ / צילום: Associated Press, Evan Vucci
הנשיא טראמפ / צילום: Associated Press, Evan Vucci

מדדי הדגל האמריקאים נסחרו בשבוע החולף ביציבות עם נטייה לירידה קלה, מתוך ככל הנראה עמדת דריכות של המשקיעים באשר להתפתחויות הנוגעות למלחמה הישראלית נגד תוכנית הגרעין של האייטולות. הבורסה התל אביבית בלטה עם זאת מתחילת השבוע בעליות שערים, אך יש דברים שכנראה המשקיעים הישראלים כבר "מתורגלים" להם בעוד שבבורסות הגדולות בעולם ההשפעה עשויה להיות שונה לחלוטין.

פרשנות | ישראל לוטשת עיניים לטראמפ, ומתקן הגרעין באיראן הוא לא הסיבה היחידה
מנכ"ל אי.בי.אי מגלה: מי מרים את הבורסה מתחילת המלחמה
בוול סטריט מתמחרים מערכה קצרה? המניות הביטחוניות רשמו מימושים

מדד S&P 500 ירד כאמור ב-1% בשבוע המסחר החולף, ירידה קטנה. מדד הנאסד"ק עלה בכ-0.4%. שניהם אגב עלו בשיעור קל של עד 1.6% מתחילת השנה. עוד נתון שראוי להזכיר שהיום (19.6) לא יתקיים מסחר בארה"ב בשל חג, מה שאולי עשוי גם להוות שיקול לאמריקאים שניסו בעבר לתזמן את לוח הזמנים של תקיפות פתיחה צבאיות עם ימים שבהם המסחר לא מתקיים.

אלא שהתנהגות הבורסות מושפעת מעוד גורמים חיצוניים. הראשון שרלוונטי כאן הוא מחיר הנפט שנסחר ב-74 דולרים לחבית, עלייה בשיעור דו-ספרתי בתוך שבוע, שנובעת מחשש לפגיעה בתעבורת המיכליות של הנפט במפרץ, וכן מאפשרות שהמשטר האיראני מתוך צעד נקמני יתקוף מתקני זיקוק נפט במדינות הסוניות השכנות.

"אם ארה"ב תצטרף למערכה, פרמיית הסיכון של ישראל תרד"

מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים אומר לגלובס, "אני חושב שאם ארה"ב תיכנס למערכה זה ישפיע בסופו של דבר לחיוב על השווקים, במיוחד על השוק הישראלי. כאן זה יעמוד בציפיות שהמערכה תסתיים מוקדם יותר ועם תוצאות טובות יותר לישראל. וזה יסיר לגמרי את העננה של האיום הגרעיני. זה אמור לתרום להמשך ירידת פרמיית הסיכון של ישראל על כל המשתמע מכך. יכול להיות שהאפקט הראשוני יהיה שלילי משום שאיראן תגיב בעוצמה יותר, אבל אני מעריך שהוא לא יימשך לטווח מאוד ארוך, כך שבסופו של דבר זו תהיה התוצאה כאן (חיובית)."

באשר לשווקים הגלובליים אומר שפריר, "זה אמור לעשות אפקט חיובי על רקע הסרת האיום הגלובלי (של איראן). אבל בשלב הראשוני עלולה להיות מגמה שלילית בשווקים, זאת בשל עלייה חדה במחירי הנפט, וסגירה אפשרית של מצרי הורמוז על ידי איראן. אז יכול להיות שהתגובה הראשונית תהיה שלילית לגבי עלייה במפלס הסיכון, אבל אחרי שיתבררו התוצאות של המתקפה (האמריקאית) אני מעריך שהתגובה בשווקים תהיה חיובית".

בדומה לדבריו של שפריר, גם בחו"ל מוטרדים המומחים מהתרחיש שבו איראן תנסה לסגור את מיצרי הורמוז במפרץ, מעבר שדרכו עובר חלק נכבד מתעבורת הנפט. מרקו פאפיק, האסטרטג הראשי של חברת מחקר בשם בי.אס.איי ריסרץ', התראיין לאתר מרקט-וואטץ' ואמר כי בתרחיש כזה עשוי להיות גל מכירות של מניות בבורסות שיוביל לירידות חדות. בנוסף כמובן מחיר הנפט יזנק.

הקפיצה במחירי הנפט עלולה לעכב הפחתות ריבית בעולם

ההשלכות שנוגעות להתרחבות המערכה סביב איראן נוגעות בעיקר לחשש שמחיר הנפט יזנק, הוא עלול להשפיע לשלילה על חברות התעופה, על יצרניות המטוסים, כאשר בהקשר זה מניית בואינג סובלת ואיבדה 7% בימים האחרונים, כחלק מההשלכות של התרסקות מטוס הדרימליינר בהודו. ככל שהנפט יזנק בחדות יותר, הדבר יכול להשליך על החלטות ריבית של הבנק הפדראלי ובנקים מרכזיים בעולם שירצו לרסן אפקט אינפלציוני ולכן יעכבו הפחתות מתוכננות.

יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק, מציין כי "ארה"ב נכנסת לתקיפה במצב טוב. ישראל עשתה את רוב העבודה המסוכנת, לארה"ב נשאר רק להחליט איפה המטרות ורק להגיע לשם. ישראל הציגה ב-5 ימים ניצחון על איראן ברמה של מלחמת ששת הימים. מהסיבה הזאת שוק ההון הישראלי לא רק מצליח להחזיק, אלא רשם עליות. ניצחנו את הבריון השכונתי, איראן, וארה"ב מגיעה לקטוף את הפירות".

לדברי אייזנברג, "בטווח הקצר אנחנו נראה דברים שלא ראינו מאיראן. במקרה שהאמריקאים באמת ייכנסו בכוח משמעותי ויפגעו במטרות שגדולות על ישראל, אנחנו צפויים לראות מזרח תיכון חדש. בטווח הארוך ההשפעות יהיו חיוביות מאוד בגלל שהוסר איום משמעותי על הכלכלה העולמית. בטווח הקצר יכול להיות שאיראן תפעיל את כל ארסנל הנשק שלה, כלפי ארה"ב וישראל. עם קואליציה אירופית אפשר להכריח את איראן ולכפות עליה החל משלום ועד סנקציות שיותירו אותה חלשה".

אייזנברג מוסיף כי "האמריקאים והאירופאים רוצים רצף של מסחר ונפט מערב הסעודית, ויישום של הסכמי אברהם עם מדינות נוספות. חיזוק קו הנפט מערב הסעודית עד אירופה, ישפר את הסחר העולמי ויקטין את התלות במיצרי הורמוז, יגדיל את האפשרות להשלמת הסכמי אברהם. כל הנושא של קו הנפט יקטין את התלות של אירופה ברוסיה וגם להפחתת הכוח הגאו-פוליטי של רוסיה".

"הכוח של ארה"ב מול רוסיה וסין יגדל ובמשחק השחמט הבינלאומי המעמד של ישראל משתפר וגם הכוח הכלכלי של ארה"ב כמעצמה החזקה בעולם. הכניסה של טראמפ למלחמה מקרבת אותו לפרס נובל לשלום ואת כל האזור לעידן חדש. זו הסיבה שדווקא מסתכלים על ישראל אחרת. בתקופה הקצרה אם נראה כניסה של ארה"ב לאיראן, בארה"ב ואירופה עלולות להיות ירידות", מסביר אייזנברג.

מה צפוי במחיר הזהב?

מתכת אחת שחשובה לשווקי ההון היא הזהב. בבנק השוויצרי יוליוס בר מסבירים מדוע עד עכשיו הוא נסחר ביציבות יחסית מאז אפריל (סביב 3,300 דולר לאונקיה), מה גם שזינק ב-40% ומעלה בתוך שנה. "תגובת שוק הזהב להסלמה בעימות בין ישראל לאיראן נותרת מתונה מאוד. כל עוד לא יירשם השפעה כלכלית חמורה או התפשטות אזורית רחבה, איננו צופים שהעימות יוביל לעליית מחירים מתמשכת - בהתאם לדפוסים היסטוריים. עם זאת, הרקע הפונדמנטלי נותר חיובי, ולכן אנו שבים ומחזקים את עמדתנו החיובית הזהירה כלפי הזהב".

מה יכול לשנות את המסחר היציב הזה? ביוליוס בר מזכירים כי "חריגות מהתבנית ההיסטורית נרשמו רק כאשר לעימותים הייתה השפעה כלכלית נרחבת, לדוגמה במהלך משבר הנפט השני בשנים 1979-1980. נכון לעכשיו, אנו סבורים כי הסיכון להפרעות משמעותיות באספקת נפט או לסגירת מצר הורמוז - אזור מפתח במסחר העולמי בנפט - נותר נמוך. גם תגובותיהם המרוסנות של בעלי בריתם של ישראל ואיראן מצביעות על הסתברות נמוכה להתפשטות אזורית רחבה, שיכולה להעלות את מחירי הזהב".

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה